Facebook показва истинското си лице

Марк Зукърбърг (долу вляво) заблуди всички при излизането на Facebook на борсата, като “балоните” за стойността на акциите, които хвърчаха в началото на продажбите сега се свиха наполовина, като най-близките до “кухнята” на компанията само продават, а не купуват. ФОТО: slashgear.com

17 август 2012г. Марк Зукърбърг заблуди всички при излизането на Facebook на борсата – за 80 дни стойността на акциите се понижи наполовина. А тази седмица се задава нова вълна продажби. Така започва статия във вестник Франкфуртер алгемайне Цайтунг, (FAZчийто превод на БТА дословно ви предлагаме.

Материалът е под заглавие “Фейсбук показва истинското си лице” – Nach Ende von Haltefrist Facebook-Aktie stürzt ab

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг живее в хубава къща. Домът му е в Пало Алто, Калифорния. Той се простира върху 800 кв. метра и струва 6 милиона долара. Неотдавна Зукърбърг ипотекира къщата за срок от 30 години при невероятно ниската лихва от 1,05 %. Зукърбърг е мултимилиардер, той би могъл да плати къщата си в кеш. Защо обаче да го прави? На медения си месец в Рим той пестеше от бакшиши. При излизането на Facebook на борсата в средата на май поиска 38 долара на акция – с 10 долара повече от очакваното. На хартия мощният ход направи Facebook концерн, струващ над 100 милиарда долара, а това е повече от стойността на Siemens.

Междувременно Facebook отново се сви. На борсата стойността на компанията за 80 дни се понижи с близо 50%, а акциите на социалната мрежа се превръщат в един от най-големите неуспехи в историята на капиталовия пазар. Компанията оповести разочароващи резултати за второто тримесечие, а тази седмица има опасност котировките да се сринат окончателно. Цените на финансовите продукти, чрез които борсовите играчи могат да залагат на поевтиняване на акциите на компанията, вече скочиха четворно. Защото за Facebook сега е седмицата на истината.

Признание на провала

В момента на борсата се търгуват 421 милиона акции на Facebook, но това е само малка част от действителния брой на акциите на компанията. От четвъртък служителите на социалната мрежа ще могат да продават акциите си, като на първия етап ще бъдат пуснати 271 милиона акции. Досега на служителите бе забранено да продават, тъй като те са вътрешни лица и разполагат с информация, която е недостъпна за обикновените акционери. Те присъстват, когато на вътрешни конференции Марк Зукърбърг обяснява каква техника иска да използва, за да включи във Facebook доходна реклама, за да може социалната мрежа най-накрая на печели пари. Служителите знаят какво отговарят компании по телефона, когато чуят за плановете на Зукърбърг. Служителите познават клопките на техниката, която трябва да приложи идеите на Зукърбърг. Накратко, докато светът повярва на обещанията на Зукърбърг за златно бъдеще, вътрешните лица знаят, точно колко струва Facebook.

Когато сътрудниците на интернет компанията Groupon (портал за изгодни предложения с разклатен бизнес-модел) и Zynga (компания за интернет игри с незадоволителни резултати) неотдавна получиха правото да продават акциите си, котировките на двете компании се сринаха. В четвъртък Facebook ще признае провала си, когато служителите на компанията започнат масово да продават – изглежда те също не са твърдо убедени, че скоро мрежата ще спечели милиарди. В този случай Facebook няма да струва много.

Как можа да се стигне до там? Как Зукърбърг успя да накара света да вярва, че Facebook е машина за пари?

Зукърбърг имаше нужда от масите

Facebook приключи първото тримесечие на 2012 година със скромни резултати. Все повече потребители на социалната мрежа вече не влизаха в сайта от домашните си компютри, а от мобилните си телефони, а в мобилната версия на социалната мрежа няма реклами. Лошо за бизнеса. И тъй като Зукърбърг нямаше представа как да оправи положението, експертите по мениджмънт на компанията очакваха лошо второ тримесечие. Предстоеше обаче излизането на борсата. Facebook оправда слабите резултати със “сезонни тенденции” и се хвана за легендата за машината за пари.

Марк Зукърбърг не е добър разказвач на истории, той е нърд (идва от английски език nerd – зубрач, отличник). Скован младеж с джапанки. Крис Кокс пък е негова противоположност и изглежда като младия Джордж Клуни. 29-годишният Кокс също работи във Facebook. Той не е особено важен, тъй като в компанията Марк Зукърбърг решава всичко сам. В инвеститорското филмче, което рекламира продажбата на акции и бе видяно от десетки хиляди в Youtube, през почти половината време Кокс, с леко разкопчана риза, разказва как Facebook свързва хората по света и е идеална цел за рекламната индустрия.

“Новата звезда на Facebook”, възкликна Си Ен Ен.

Зукърбърг имаше нужда от масите, за да рекламира акциите, тъй като отдавна бе получил данни от централата на компанията в Менло парк, че резултатите за второто тримесечие също ще бъдат лоши. Проблемът с мобилните телефони се бе разраснал. Борсовият регулатор също трябваше да притисне адвокатите на Зукърбърг, настоявайки в борсовия проспект да не отминават слабото звено с половин уста, тъй като това би могло “да повлияе отрицателно върху резултата”. Адвокатите не поискаха да се вслушат и от своя страна упражниха натиск върху надзорния орган. Излизането на борсата трябваше да се случи и то бързо.

Инвеститорите залагат с удоволствие

Когато Марк Зукърбърг се появи със суичър пред потенциални инвеститори в Ню Йорк малко преди излизането на борсата, гласът на критиците позаглъхна. С Facebook не се правят пари, писа “Чикаго сън таймс”, и на следващия ден направи портрет на “готината” звезда на фирмата – Крис Кокс. В същото време мениджърите на Facebook съобщиха на банките лошите резултати. Анализаторите на Morgan Stanley, Goldman Sachs и J.P. Morgan понижиха прогнозите си и предупредиха отбрани клиенти. Останалите бяха окуражени прилежно да записват акции, а по-късно цената бе определена на максималната граница от 38 долара за акция.

В деня на излизането на борсата купуваха масите. Вътрешните лица обаче, отколешни инвеститори в социалната мрежа като основателя на Пей пал (Pay Pal) Питър Тиел, които участват в надзорния съвет на Facebook и на банките, свързани с излизането на борсата и са видели вътрешните числа на компанията, продаваха. Руският интернет инвеститор Юрий Милнер продаде 75 % повече акции от планираното и прибра 2,4 милиарда долара. Тиел, който през 2004 година плати 500 000 долара за 10 % от Facebook, се прибра вкъщи с 600 милиона. Инвестиционната банка Goldman Sachs, която участва в определянето на високата цена за излизане на борсата, продаде двойно повече акции от обявеното и събра за състоятелните си клиенти 1,1 милиарда долара. Самият Зукърбърг прибра 1,2 милиарда долара.

Никой не сведе дела си до нула. Инвеститорите обичат да залагат. И бяха наясно, че акциите на Facebook са си хазарт.

Сега ще стане ясно, колко дълбок ще бъде сривът. Шефът по дизайна на социалната мрежа Бен Блуменфийлд вече даде своя отговор – напусна. Това е седмата оставка на топ мениджър от дебюта на Facebook на борсата.