Четирима излизат в Космоса

В екипажа на “Експедиция 32” на МКС – най-скъпоструващият обект, построен досега от човечеството участват руските космонавти Генадий Падалка (54г., командир на полета) /вторият вдясно на снимката/, Юрий Маленченко (51г.) /вторият вляво на снимката/ и Сергей Ревин (46г.), американците Сънита Уилямс (46г., Sunita Williams), Джоузеф-Джо Акаба (45г., Joe Acaba) от Ингълууд, Лос Анджелис, Калифорния и японецът Акихико Хошидо (44г., Akihiko Hoshide)/най-вляво на снимката/. ФОТО: НАСА

16 август 2012г. Четирима членове на екипажа на Международната космическа станция (МКС) ще участват в две излизания в открития космос на 20 и 30 август, за да инсталират ново оборудване на станцията и да заменят дефектни инсталации, съобщи НАСА.

Руските космонавти Генадий Падалка и Юрий Маленченко ще излязат първи за 6 часа на 20 август, заяви пред журналисти в космическия център “Джонсън” в Хюстън Дайна Контела, шеф на “Експедиция 32” – сегашната мисия на МКС – най-скъпоструващият обект, построен досега от човечеството. Когато бъде завършена, станцията ще има големината на игрище и ще тежи 455 тона. Невъзможно е МКС да бъде изградена на Земята и тогава да бъде изстреляна. Няма ракета, достатъчно голяма и достатъчно мощна да издигне такова съоръжение в космоса. Затова МКС се изгражда в космоса, като се изстрелват модул след модул. Към 2 август 2012 година до станцията МКС са извършени 127 полета, 69 от които пилотирани, изграждането на която в Космоса започва на 20 ноември 1998г. Станцията се движи на ниска околоземна орбита и може да бъде видяна от земята с невъоръжено око. МКС е постоянно обитавана вече над 11 години, което е рекорд в Космическите изследвания. В конфигурацията си от март 2011 г. с налично място за обитаване от екипажа е 907 куб. м.: 109 м широчина, 51 м дължина и 20 м височина. Всяка една мисия е с продължение от около половин година и МКС е най-посещаваната станция в историята на космическият полет. Aко не се броят повторните посещения, на МКС са пребивавали 196 космонавта.

В екипажа на сегашната мисия “Експедиция 32” на МКС участват общо шест човека – руските космонавти Генадий Падалка (54г., командир на полета), Юрий Маленченко (51г.) и Сергей Ревин (46г.), американците Сънита Уилямс (46г., Sunita Williams), Джоузеф-Джо Акаба (45г., Joe Acaba) от Ингълууд, Лос Анджелис, Калифорния и японецът Акихико Хошидо (44г., Akihiko Hoshide). Това показват данните за Expedition 32 изнесени на официалният сайт на НАСА, където са посочени и биографичните данни на уяастниците в полета.

Двамата руски ветерани, които общо имат 12 космически “разходки”, ще имат задачата да инсталират щит срещу микрометеорити и космически отломки на един от модулите на МКС, както и да преместят телескопичен кран между два модула на станцията, пише БГНЕС. МКС е обслужвана основно от руските космически кораби Союз и Прогрес и от американската космическа совалка. След отстраняването на космическата совалка през 2011 година, НАСА планира да използва услугите на частни компании и космически кораби за снабдяване на американския сегмент на станцията.

Десет дни по-късно, на 30 август, американката Сънита Уилямс (Sunita Williams) и японецът Акихико Хошидо (Akihiko Hoshideще излязат на свой ред в космоса за около шест часа и половина, за да подменят една камера и дефектни кабели. Те ще инсталират и всички необходими свързващи елементи за предстоящото скачване на руска лаборатория.

Това ще е 5-тото излизане в открития космос на Сънита Уилямс и 1-вото на Акихико Хошиде от Японската космическа агенция.

Главното предизвикателство за двете мисии е те да бъдат осъществени в предвиденото време, уточни ръководителят на второто излизане в космоса Кийт Джонсън.

За руските космонавти най-деликатният момент ще бъде преместването на телескопичния кран.

Освен двете излизания в открития космос “Експедиция 32” трябва да подготви посрещането на 4 товарни кораба – 2 руски, 1 европейски и 1 японски.

ЛЮБОПИТНО

– МКС стана свидетел на 1-ия космически турист – Денис Антъни Тито (Dennis Anthony Tito), американски мултимилионер, който сам си е платил билета от 20 милиона долара, за да лети на руска снабдителна мисия. Тито има висше образование по астронавтика и аеронавтика е и бивш учен работил за НАСА. Той използва компанията за космически туризъм Space Adventures, Ltd. и под нейно ръководство лети на космически полет Союз ТМ-32 на 28 април 2001 г. и прекарва почти 8 денонощия в космоса, като прави 128 обиколки на Земята.

– Към 2011 година на борда на станцията са се качвали 7 Космически туристи, всеки от които е заплатил по 25 млн. долара. Всички те са пътували с Руските снабдителни полети.

– На станцията се извършва и първата космическа сватба, когато Юрий Маленченко (намиращ се и сега на борда на МКС) се жени за Екатерина Дмитриева. На 10 август 2003г. Маленченко се жени за Екатерина Димитриева, която се намира в Тексас, докато той лети над Нова Зеландия на борда на МКС.

ОЩЕ ЗА ЕКСПЕДИЦИЯ 32

NASA – Expedition 32

Soyuz Rocket Launch Photos: ISS Expedition 32 Crew

Списък на експедициите до МКС

ВИЖТЕ ВИДЕО: