България – 62-ра с 2 медала

ОЛИМПИАДА 2012

Боли, че не можеш да извикаш или да покажеш български шампион или поне медалист! Боли, въпреки че не искаш да си го признаеш! Тук в Америка, между хора от всякакъв произход и телевизия, която предава, кога на живо, кога на запис, само техни спортисти. Даже откриването и закриването на Олимпиадата в Лондон, а и не само, са на запис!

Довиждане Лондон … до скоро български спорт!

12 Август 2012г. И последните ни две надежди поне за още един медал на Олимпиада 2012 вчера и днес бяха попарени и България остана само с две отличия на незавидното 62-ро място в крайното класиране, изравнена с държави като Тайпе и Малайзия, и изпреварила нации като Ботсвана и Бахрейн.

Българският отбор постигна най-слабото си участие в олимпийски игри от 60 години насам и си тръгва без златен медал от олимпийски игри за първи път от Хелзинки 1952. Другият “рекорд” поставиха в един традиционно български спорт – борбата, като нашите останаха без медал за първи път от Атланта 1996.

Първата ни пропусната възможност бе вчера, когато българския ансамбъл по художествена гимнастика завърши на 6-то място във финала на олимпийския турнир в Лондон. Под звуците на “Лунната соната” на Бетовен българките бяха абсолютно изрядни в първото изпълнение с пет топки и застанаха на 3-то място зад Русия и Италия. Но във второто изпълнение с три обръча и две ленти амбицираните българки избраха рисковано съчетание, което доведе до доста грешки и ниска оценка и останаха далече от медалите. Златните медали очаквано отидоха при Русия, а Беларус навакса изоставането си след първото съчетание и стигна до среброто пред Италия с бронз.

До финала ансамбълът на България стигна с доброто 4-то място в квалификациите. Михаела Маевска, Ренета Камберова, Елена Тодорова, Християна Тодорова, Катрин Велкова и Цветелина Найденова водени от Илиана Раева дадоха всичко от себе си, но силите недостигнаха. Много, много задкулисни игри и демонстрация на власт – така старши треньорът на ансамбъла по художествена гимнастика Илиана Раева определи резултатите още в първия ден на олимпийския турнир в Лондон.

“Достоен” Олимпийски пример стана оценяването на Италия, които още първият ден бяха “напомпани” от съдийте, а оценката на България бе позор за спорта. Доказателството дойде веднага, когато вечерта след съзтезанието в четвъртък Техническият комитет смени заради това съдийската комисия. На финала пък Италия изпуснаха лента извън терена и въпреки това им дадоха висока оценка и стигнаха до бронзовите медали.

Гимнастичката Михаела Маевска сподели пред Дневник, че българския ансамбъл е бил подготвен отлично, но в последното съчетание не е издържал на напрежението, допуснал е много грешки и е пропуснал шанса за медал.

“Не вярвахме, бяхме сигурни, че ще го изиграем, защото бяхме адски подготвени, но не издържахме.Няма какво да се направи. Надяваме се, че на следващата олимпиадата ще сме подготвени още повече.”

Краят на Игрите за България сложиха днес националите ни по волейбол, като загубиха с 1:3 (19:25, 25:23, 22:25, 21:25) от Италия в мача за бронзовите медали в олимпийския турнир и завършиха 4-ти в Лондон, като изравниха втория си най-голям успех. Българските волейболисти дойдоха без очаквания на Олимпиада 2012, но успяха да стигнат до 1/4-финалите, като си създадоха възможност дори да спорят за олимпийската титла. Младият ни отбор спечели 5 победи и допусна 3 загуби.

Единият наш спортист който ни отсрами бе петкратната световна шампионка Станка Златева, която спечели сребърен медал на олимпийския турнир в Лондон по борба в категория до 72 кг., като така “изми очите” и на борческото ни традиционно силно мъжко съсловие, което си остана извън класирането. Златева спечели 1-та част на финала от Наталия Воробьова, Русия, но във 2-та след туш на противничката загуби мача. Преди това българската състезателка по борба постигна цели 4 поредни победи и то всяка с категоричен резултат по 2:0 части.

Боксьорът Тервел Пулев донесе Първи Олимпийски медал за България в Лондон от олимпийските игри в Лондон, още с класирането си за полуфиналите. Пулев остана с бронзов медал след тежка загуба в полуфинала с 5:21 от световния шампион Олександър Усик в категория до 91 кг от олимпийския турнир в Лондон. Тервел посвети медала на личния си треньор Борислав Бояджиев и на капитана на националния отбор по футбол Стилиян Петров.

Пулев подписа 5-годишен професионален договор с Международната боксова асоциация при аматьорите (АИБА), който ще му позволи от следващата година като аматьор да има и професионални мачове.

“Професионалният бокс към АИБА продължава да разширява звездите си за голямото откриване през есента на 2013 г. Тервел Пулев подписа договор и ще е една от тях. Той е двукратен сребърен медалист от европейски първенства. Изключително корав е и притежава гръмотевично ляво кроше”, се казва в официално съобщение на федерацията.

Сборът от медлалите за България на Летните Олимпийски игри в Лондон  е равен на две.

В класирането по медали лидер е САЩ, Китай е на втора позиция следван от Великобритания, Русия и Южна Корея. За България, като членка на ЕС остава облекчението, че ако броят на медалите се разглежда по международни обединения на държави, то лидер по спечелени медали е Европейския съюз. Всички държави в челната десятка от край време имат дългосрочни програми за представяне на олимпиади и първенства за медалите, и никой не работи в последния момент за първо място.

Тази статистика е доста тъжна, а още по-… България няма нито един златен медал. И това е най-слабото представяне на България от 60 години насам. Жалка история… освен футбола ни, и българския спорт като цяло залязва … Разруха в спорта може и да има, но разруха в българския дух със сигурност има!

Не на това мнение е министър-председателят Бойко Борисов който е известна спортна натура и радетел, който заяви, че “Въпреки всичко аз лично съм много доволен от представянето на българските отбори. Във всяка дисциплина почти – ако загубвахме, беше или заради късмет, или малко не ни достигаше. Което показва, че методиката, подготовката, усилията, които са положили хората, са много големи”.

Председателят на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова показа мнение, напълно различно от това на министър-председателя Бойко Борисов: “В никакъв случай не сме щастливи от това, че имаме два медала. За мен това въобще не е постижение. С два медала се връщаме, какъв да е изводът? Много грешки и в методиката, и в подготовката, и в някои от самите състезатели. Няма значение къде готвим нашите спортисти, всички бяха обезпечени – и тези, които тренираха в чужбина, и тези в България. Всяко тяхно желание беше изпълнено. Аз не виждам къде е грешката. Грешката те ще ни кажат къде е. Трябва да се съберат всички – федерации, треньори, специалистите от НСА. Какво правим? Много ми е тежко, много ми е мъчно! Искам вече като седнем всички и с вас журналистите, да обсъдим нещата.”

По броя на медалите, можеш да разбереш изобщо къде си в света …  още за нашите след в Лондон

КЛАСИРАНЕ ПО МЕДАЛИ’: Medal Count

Боли, че не можеш да извикаш или да покажеш български шампион или поне медалист! Боли, въпреки че не искаш да си го признаеш! Тук в Америка, между хора от всякакъв произход и телевизия, която предава, кога на живо, кога на запис, само техни спортисти. Даже откриването и закриването на Олимпиадата в Лондон, а и не само, са на запис!

Довиждане Лондон … до скоро български спорт!

 НАШИТЕ НАДЕЖДИ В предишните мачове Волейболният национален отбор на България буквално смачка Германия с 3:0 гейма (25:20, 25:16, 25:14) само за 71 минути игра и за първи път от 32 години насам името ни е сред четирите най-добри отбора на Олимпийски игри. Момчетата на Найден Найденов прегазиха немците, водени от белгиеца Витал Хайнен пред погледа на президента на България Росен Плевналиев и всички ръководители на Олимпийския комитет и волейболната федерация. Най-големият успех за България в олимпийски турнир по волейбол е второто място в Москва 1980 г.

3 comments for “България – 62-ра с 2 медала