Топ-адвокат ще защитава Уикилийкс

На 7 декември 2010г. основателят на уебсайта „Уикилийкс“ Джулиън Асандж бе задържан от полицията в Лондон, като тогава 39-годишният австралиец отхвърли обвиненията в сексуално насилие срещу две жени в Швеция, след като британски съд отказа да го освободи под гаранция. Арестът на основателя на сайта „Уикилийкс”, Джулиан Асандж, е „добра новина”. Това заяви тогава американският министър на отбраната Робърт Гейтс по време на изненадваща визита в Афганистан, предаде АФП. Гейтс научил новината за ареста на Асандж от пресата в американската база Форт Конъли в Афганистан. Разкритията на сайта незабавно бяха заклеймени от администрацията на президента Барак Обама. В България започнаха протести пред британското посолство и в интернет в защита на Асандж.

5 август 2012г. Бившият испански съдия Балтасар Гарсон, който стана известен със заповедта си за арест на бившия чилийски диктатор Аугусто Пиночет, ще защищава като адвокат основателя на “Уикилийкс” Джулиан Асандж, предаде БТА.

Според агенцията топ-адвокатът е обявил това вчера пред репортери в еквадорската столица Кито в изявление заедно с майката на Асандж – Кристин. Испанският юрист е казал, че услугите му ще бъдат безплатни.

Той е подчертал, че Асандж “не е нито терорист, нито пират” и че защитата му е важна за свободата на словото, демокрацията и правата на човека, отбелязва БТА.

През юни тази година Джулиан Асандж се укри в еквадорското посолство в Лондон и поиска политическо убежище в Еквадор. Това стана няколко дни преди британските власти да започнат процедура по екстрадирането му в Швеция по решение на британския най-висш съд. Асандж е издирван от шведската прокуратура по обвинение в сексуално посегателство срещу две жени. Австралиецът, чиято организация “Уикилийкс” публикува множество американски секретни документи, включително и много сериозно касаещи България, се опасява, че шведите ще го предадат на САЩ, където може да бъде съден за шпионаж.

ПРИПОМНЯМЕ:

САЩ официално накълца България за човешките права

Уикилийкс пак “закла” България, този път с данни на “Сенчестото ЦРУ”

Уикилийкс пак извеза български керливи ризи

Уикилийкс: САЩ организира армията на България

Уикилийкс пак лийкна за България

Арестуваха собственика на Уикилийкс без право на гаранция

1 comment for “Топ-адвокат ще защитава Уикилийкс