Българите след 3-ия ден на ОЛИМПИАДА 2012

Мъжките ни национали по волейбол доказаха за пореден път, че имат един от най-добрите отбори на света, като спечелиха и двата си мача до сега на Олимпиадата в Лондон, като прегазиха в първия дори домакините (3:0), а във втория смачкаха Шампиона на Световната лига Полша (3:1)

ОЛИМПИАДА 2012

И сме по-красиви, и сме по-добри във волейбола даже и от домакините, та дори и от Шампиона

Легендарният Данчо с победа и на финал в гимнастиката

В другите спортове го “караме по-леко”

31 юли 2012г. След 3-ия ден на Олимпиада 2012 в Лондон едни българи правят подвизи, други си отиват, след като “го караха по-леко”.

СПОРТНА ГИМНАСТИКА – Легендарният Данчо с победа и на финал

Легендарният ни съзтезател по спортна гимнастика Йордан Йовчев изпълни целта, която си беше поставил за Олимпиадата в Лондон и се класира за финала на халки, единственият уред, на който той участва.  39-годишният Йовчев влезе на финала с 8-мо време, изпълни чисто съчетанието си с леко колебание при приземяването, като едва успя да вдигне болящите го ръце, мислейки си че вече е приключил последеното си рекордно 6-то участие на Олимпиадата. Но, само 20 минути стана чсно, че Данчо отново ще трябва да се качи на хлаките направи ново чудо, въпреки че той е с частично разкъсан бицепс и „счупена на половина китка”, след като се класира за финала със само 0.08 от точката, за късмет поне има още 9 дни тренировки до финала на 6 август, когато пак ще го гледаме.

ВОЛЕЙБОЛ – И сме по-красиви, и сме по-добри … даже и от домакините, та дори и от Шампиона

Мъжките ни национали по волейбол доказаха за пореден път, че имат един от най-добрите отбори на света, като спечелиха и двата си мача до сега на Олимпиадата в Лондон, като прегазиха в първия дори домакините (3:0), а във втория смачкаха Шампиона на Световната лига Полша (3:1).

В първата среща България прегази домакините, като не им позволи да вземат и един гейм. Мачът започна равностойно, но Великобритания успя да се се държи в резултата само до 4:4. След това обаче българите показаха по-голямата си класа и продължиха да трупат точков актив и сериозно да мачкат домакините. До края на първия гейм в залата имаше само един отбор и това бяха нашите момчета – 25:18 за България. Втората част не бе по-различна и българите успяха да запазят аванса си и да приключат частта при 25:20. Третият гейм протече по съвсем различен начин, като полудялите вече от загубените първи два гейма домакини принудиха нашите момчета да се потрудят по-сериозно, като към края на частта британците бяха в отлична позиция дори да спечелят гейма, като поведоха в началото и в края му. Българите се постегнаха, изравниха и дори поведоха с 16:15. Резултатът бе равен до 19:19, когато Великобритания дръпна с две точки за 21:19. В крайна сметка нашите момчета показаха, че са много по-класният отбор и успяха да постигнат успех с 26:24, с което спечелиха и мача с 3:0 гейма.

Във втората среща България смачка шампиона от Световната лига Полша с 3:1 (25:22, 29:27, 13:25, 25:23) гейма във втория си мач от група “А” на Олимпийските игри в Лондон пред повече от 11 000 зрители в “Ърлс корт”. Най-резултатен от нашите бе Цецо Соколов, който реализира 28 т., а 12 добави Тодор Скримов и така успяха до компенсират отсъствието на Матей Казийски, който се отказа от Игрите. Звездата на националния отбор по волейбол Цецо Соколов сподели, че днес всички са говорели, дали въобще ще вземем и един гейм, а сме победители срещу най-силните.

И втората среща започна със същия резултат като първата – 4:4. След това  “Дружина полска” повеждаше на няколко пъти. България успя да намали изоставането си и дори  да стигне до равенство при 10:10 и да дръпне с 13:11. Последва ново равенство при 14:14 и минимална преднина за българите – 16:15. Резултатът стана 18:16 след наша чиста точка от сервис, което накара италианският наставник на Полша Андреа Анастази да вземе прекъсване. Въпреки това, разликата стана 23:19, след което нашите момчета спокойно взеха гейма с 25:22.

И втората част тръгна напълно равностойно, последвано оспорвано и напрегнато от приливи и отливи, за да се стигне до игра “точка за точка” до 21:21, след което България отново поведе с 22:21. Полските волейболисти пак съумяха да стигнат до равенство 24:24, но в крайна сметка българските момчета измъкнаха макар и трудно гейма с 29:27 (2:0).

В началото на третия гейм Полша убедително поведе, след което възпитаниците на Андреа Анастази без проблеми затвориха гейма при 25:13 в своя полза след поредица от грешки на българите и техни силни контраатаки, като намалиха изоставането си на 1:2 гейма.

Четвъртата част стартира добре за българите, които се бяха стреснали от загубата в предишния гейм, като убедително поведоха в началото, като разликата в наша полза продължи да расте и българските момчета запазиха преднината си до 16:11. Въпреки това, “Дружина полска” съумя да изравни за 17:17, като равенството се повтори до 19:19. След което България дръпна с 21:19 “лъвовете” успяха да запазят крехката си преднина и спечелиха гейма с 25:23, а с това и мача с 3:1 гейма.

БЪЛГАРИЯ: Георги Братоев, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Тодор Алексиев, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов – Теодор Салпаров-либероСтарши треньор: Найден Найденов; Треньор: Камило Плачи

Звездата на националния отбор по волейбол Цецо Соколов сподели, че днес всички са говорели, дали въобще ще вземем и един гейм, а сме победители срещу най-силните. „Аз мисля, че това не е подвиг, момчетата днес играха с голям емоция, всички се раздадоха, всичко се получи. Когато играем с емоция, освободено, днес всички говориха, нали ако въобще вземем един гейм, а ето че сме победители“, заяви Соколов.

„Не знам какво съм правил, за мен е важното отборът да побеждава. Мисля, че най-вече е за самочувствие, защото всички говореха, че нямаме никакви шансове срещу Полша, а както видяхте днешният мач говори съвсем различни неща. Който има по-голямо желание за победа той ще победи. Излизаме за победа (следващият мач е срещу Австралия б.р.). Всеки гони победи, какво ще стане не се знае“, допълни Соколов.

Единственият човек, който не подцени нашите преди мача бе треньорът на националния отбор по волейбол на Полша Андреа Анастази, който сподели пред “7 дни спорт”, че “България ще покаже по-добра игра от тази в София и е абсолютно сигурен, че те трябва да изиграчт този мач по абсолютно различен начин”. Което за наша раодст не им помогна.

Председателят на Българския олимпийски комитете Стефка Костадинова бе крайно емоционална след паметната победа на волейболистите ни над Полша с 3:1 гейма. „Много съм щастлива, че победихме едва ли не най-добрият отбор в света. Момчетата показаха много голямо мъжество, много сила, много дух, самочувствие и може би всички българи,които бяхме в залата, които вееха знамената, бяхме най-щастливите в този момент“, заяви развълнуваната Костадинова. „След края на мача ми се обади премиерът на България господин Бойко Борисов, който поздрави момчета за тяхното мъжество, а преди малко ме потърси и спортният министър Свилен Нейков“, завърши Костадинова.

ПЛУВАНЕ – национален рекорд и отпадане

Нина Рангелова постави нов национален рекорд по време на олимпийския турнир по плуване в Лондон. Българката финишира 6-та в 4-та серия на 200 метра свободен стил с време 1:59:21 минута и подобри собственото си върхово постижение в дисциплината от 1:59:30 минута, поставено преди година на световното първенство в Шанхай. Рангелова подобри рекорда на България и на 400 метра свободен стил. Въпреки доброто плуване и подобрения рекорд, Нина не успя да намери място сред 16-те полуфиналистки на 200 м свободен стил, като остана 19-а в сериите. Най-добро време даде олимпийската шампионка в дисциплината Федерика Пелегрини (Италия) – 1:57:16.

15-годишната Рута Мейлутите (Литва) стана олимпийска шампионка по плуване в дисциплината 100 метра бруст за жени с време 1:05,47 минути. Носителка на сребърен олимпийски медал стана Ребека Сони (САЩ) с време 1:05,55 минути, а бронза отиде в Сатоми Сузуки от Япония с време 1:06,46 минути.

СПОРТНА СТРЕЛБА – без шанс

Антон Ризов не успя да се класира за финала в дисциплината 10 метра въздушна пушка, след като остана на 22-ро място в квалификациите. Ризов завърши с резултат 593 точки, след като направи две серии от по 100 точки, но допусна грешки в другите четири. Българинът започна много силно и дори по едно време заемаше шестото място, но в последните две стрелби, той допусна съответно три и две грешки и това му коства доброто класиране и мястото на финала.

Първи с равен резултат и изравнен олимпийски рекорд (699 точки) се класираха Николо Камприани от Италия и Алин Георге Молдовеану от Румъния. Във финала влязоха още Гаган Наранг (Индия) и Тао Ванг (Китай) с по 598 точки, Илия Чархейка (Беларус) и Оле Магнус Бакен (Норвегия), всеки с 597 точки и Петер Хеленбранд (Холандия) и Пиер Едмон Пиасецки (Франция) с по 596 точки.

ВЕТРОХОДСТВО – още трябва 

Йоан Колев завърши на 29-о място в първата гонка от състезанията по ветроходство в клас RS-X на цели 5:15 минути зад победителя Дориан ван Риселберге от Холандия. Първата фаза на надпреварата до 5 август включва 10 гонки, като след това 10-тте най-добри продължават борбата за разпределението на медалите в последния ден от състезанията на 7 август.

ТЕНИС НА КОРТ – добър старт, но “вън от играта”

Българското участие в тенис турнира на Игрите приключи, след като единствените наши представители Цветана Пиронкова и Григор Димитров отстъпиха в индивидуалните си двубои от 2-ия кръг и няма да участват на смесени двойки, тъй като не са сред получилите „уайлд кард” от ITF.

Григор Димитров донесе първа в историята на мъжкия ни тенис победа на Олимпийски игри, но за съжаление във втори кръг на Олимпиада 2012 в Лондон бе спрян от Жил Симон след загуба с 3-6 3-6. От общо четирите срещи помежду им, това е четвъртата му загуба от французина.  С достигането си до втори кръг Гришо си осигури 35 точки за ранглистата, но няма да добави нови, тъй като имаше да защитава 45 от турнира във Вашингтон през миналата година и все пак в ранглиста остава под №53 в света.

Цветана Пиронкова също приключи участието си на Олимпийските игри след загуба с 5-7 1-6 от Флавия Пенета.

ПРЕДСТАВИТЕЛКАТА НА ЛОС АНДЖЕЛИС ВЪРВИ НАПРЕД

Единствената представителка в тениса от Лос Анджелис – “черната перла от Ингълууд и вече олимпийска шампионка от Сидни 2000 Винъс Уилямс (САЩ) се класира за 3-ия кръг на турнира по тенис на Игрите в Лондон. 32-годишната Уилямс прегази безапелативно Александра Возняк (Канада) с 6:1, 6:3 само за 63 минути. Американката заби 29 аса срещу само 6 на съперничката си. “Черната перла” от “Града на Ангелите” търси своята 4-та олимпийска титла, след като вече спечели и златните отличия на двойки със сестра си Серина в Атина 2004 и Пекин 2008. В Лондон Серина Уилямс се отказа от участие в олимпийския турнир по тенис за смесени двойки. За място на 1/4-финалите в индивидуалната надпреавара 7-кратната шампионка от турнирите от Големия шлем ще се изправи срещу поставената под номер 7 германката Ангелик Кербер, която днес спокойно прегази Тамеа Бабош от Унгария с 6:1, 6:1.

ИСТИНСКО СЪЗВЕЗДИЕ ПРИ МЪЖЕТЕ В 3-ИЯ КРЪГ

Световният номер 1 Роджър Федерер достигна безпроблемно до 3-ия кръг на олимпийския турнир по тенис на тревните кортове в “Ол Ингланд Клъб” на Олимпиадата в Лондон. Швейцарецът, носител на 17 титли от турнирите от Големия шлем, е шампион на двойки мъже от Пекин 2008 заедно със Станислас Вавринка. В третия кръг на турнира Федерер ще играе с победителя от мача между Жил Мюлер (Люксембург) и Денис Истомин (Узбекистан).

Финалистът на “Уимбълдън” Анди Мъри (Великобритания) също се класира за 3-ия кръг на олимпийския турнир по тенис.

Световният номер 2 – Балканската гордост в тениса Новак Джокович (Сърбия) направо отвя във 2-ия кръг с 6:2, 6:1 бившия лидер в класацията на ATP Анди Родик (САЩ) само за 54 минути игра и така носителят на цели 5 титли от Големия шлем ще играе и в 3-ия кръг в Лондон. Сърбинът завърши мача със завидните 12 аса и 31 печеливши удара, докато за американеца те бяха доста по-скромни в пъти – съответно 5 и 11. “Бат Ноле”, както го наричат западните ни съседи успя да докаже превъзходството си срещу надеждата на американците, като спечели и цели 7 поредни гейма в мача, направи и 4 пробива, докато Родик така и не стигна до брейкпойнт.