Богородични заговезни – начало на Богородичните пости – всяка година на 31 юли

Какъв е смисълът на постите и рецепти за постни вкусни манджи

На Богородичните заговезни се прави трапеза с обредна “заговезнишка пита”, която се чупи, а не се реже.

31 юли 2012г. Днес се празнуват Богородичните заговезни – църковен празник, който бележи началото на Богородичните пости. Празникът е неподвижен и всяка година се почита на една и съща дата – 31 юли.

Сутринта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света литургия и се изнася за поклонение животворящият Кръст Господен. В първия ден на поста в църквите се прави водосвет, а на вечерните служби от 1 до 13 август се отслужва Богородичен параклис (утешение) – молебен канон на Пресвета Богородица, който се пее и чете от вярващите.

На този ден се прави трапеза с обредна “заговезнишка пита”, която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.

Пресвета Богородица

Богородичният пост продължава две седмици и свършва с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица – 15 август, познат сред българите като Голяма Богородица.  По тр

адиция Божията майка се почита като покровителка на семейството, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник жените украсяват иконата на светицата с цветя, поставят пред нея дарове – кърпи, ризи и пари. Това се прави за забременяване и леко раждане, за здравето на родилките и децата. Жените си разменят украсени обредни хлябове и питки.

Средата на Богородичните пости се нарича Преображение Господне – 6 август. На този ден по традиция се бере първото узряло грозде. То се носи в черквата да се освети от свещеник. След това жените раздават гроздето заедно с други плодове за здраве и благополучие.

Богородичният пост е един от 4-те многодневни периоди на молитва и въздържание през годината!

През тези две постни седмици (1-14 август) Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година съответно на 6 август и 15 август.

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. В беседа, произнесена около 450 година, св. Лъв Велики говори ясно за него:

“Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост – в Четиридесетница, за лятото е летният – в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният – в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският).”

РЕЦЕПТИ

ПИТКА С МАЯ

Необходими продукти:

2 кг брашно200 мл. газирана вода200 мл. прясно мляко3 с.л. кисело мляко3 бр. яйца1 с.л. оцет3 с.л. олио125 гр. масло1 с.л. сол2 с.л. захар1 кубче мая (1пак.суха мая)

Начин на приготвяне:

В голям съд се пресява 1.5 кг. брашно.Прави се кладенче и него се изсипва разтворената мая в топлото мляко (не горещо)с 1 с.л. захар и щипка сол , газираната вода , 2 яйца и белтъка на третото яйце,добавяме останалата захар и сол,киселото мляко и олиото.Започва да се бърка и се замесва тесто. Меси се 5-10 мин., ако лепне се добавя още брашно.Тестото се бие 100 пъти върху масата и се меси. Оставя се да втаса 30 мин. на топло. Разделя се на 4 части. От всяка част се пра ви кора ,намазва се с масло и се слагат една върху друга. Разрязват се на 16 триьгьлничета. Всяко се навива,като се започне от дебелата страна.Подреждат се в дълбока тава намазана с олио едно до друго с връхчето нагоре (може и 2 тави). Оставят се да втасат на топло 1-1ч.и 30 мин. Намазва се с жьлтька и слага да се пече на умерена фурна. Когато се зачерви ,се проба с дълга клечка ,ако на клечката има тесто трябва да се пече още.За да не загори отгоре, покрийте с хартия за печене или фолио или вестник.
——–
 
ПИТКА СЪС СОДА

Необходими продукти:

1 кофичка кисело мляко (не гъсто)1 к.ч. олио1 ч.л. сода за хляб4 ч.ч. брашно1 с.л. сол1 ч.л. захар

Начин на приготвяне:

В дълбок съд се пресява 3ч.ч. брашно. В киселото мляко се слага содата, разбърква се и се изсипва в брашното добавя се олиото, солта и захарта. Бърка се и се замесва тесто. Ако лепне по ръцете се добавя брашно и пак се меси. Разделя се на 6 топчета и се поставят в тава намазана с мазнина, а топчетата се намазват с вода. Пекът се на умерена фурна до зачервяване.

————————-

ДИЕТИЧНИ ПИТКИ СЪС СУСАМ, ОВЕСЕНИ ЯДКИ И ЧЕСЪН

Порции: 7-8; Необходимо време: 15 минути

Необходими продукти:

500 мл. вода, 25 г. прясна мая, 2 с.п. мед, 90 грама краве масло, 2 с.л. сол125 мл (1/2 ч.ч.), овесени ядки, 3 1/2 ч.ч.- 900 г. брашно, 1/4 ч.ч. (60 г.) сусам, 2 скилидки пресован чесън

Начин на приготвяне:

Маяата се разтваря в топла вода.
Добавят се мед, сол, разтопено масло, овесени чдки, сусам и пресован чесън.
Добавя се с пресято брашно и се замесва до еластично тесто.
Покрива се и се оставя да втаса на топло място (30-40м) докато се увеличи два пъти обема му.
Оформят се питки и се нареждат в тава за печене.
Оставят се още 15 минути.
Отгоре се намазват с жълтък разбит с вода (1 жълтък с 2 с.л. вода)
Поръсват се със сусам по желание.
Фурната се загрява на 220 градуса.
Питките с чесън и сусам се пекат 10-15 минути до готовност.

————-

МЕДЕНА ПИТКА С ОРЕХИ

Необходими продукти

  • 1 ч.ч. олио
  • 1 ч.ч. мед
  • 1 ч.ч. вода
  • 1/4 ч.л. сода
  • 200 г орехи (едро смлени)
  • 20-30 г стафиди
  • 1 ч.л. канела
  • брашно, колкото поеме

За сиропа:

  • 1 и 1/2 ч.ч. мед
  • 1 ч.ч. вода
  •  
  • Начин на приготвяне Слагаме в тенджерка да врат олиото, меда, водата, орехите, стафидите и канелата. 2-3 минути след като заври дърпаме тенджерката от котлона и бъркайки с дървена лъжица прибавяме содата и малко по малко брашно, докато се получи мека смес (като меко тесто). Брашното се сипва постепенно и разбъркваме, като сместа постепенно се сгъстява и прилича на омесена кайма (по-гъста е от кексово тесто, но не като тесто за месене – виж снимките).
  • Прехвърляме сместа в намаслена и набрашнена тавичка и с острието на нож правим квадратни или ромбовидни резки по горния слой. Печем на 200 С докато се сгъсти като кекс. След като се опече разрязваме парчетата по вече оформените резки и като изстине сиропираме с топъл сироп. Сиропът е готов 2-3 минути след като се разтопи меда. Може да се украси със смлени орехи или розички от сметана и капки мед върху тях.