САЩ официално накълца България за човешките права

Докладът бе публикуван днес на официалния сайт на Првителството на САЩ, по същото време когато в България бе успешно проведено военно учение в съвместните българо-американски съоръжения

Докладът на Правителството на САЩ описва безнаказаността, корупцията, злоупотреби от страна на полицията, маргинализацията на ромите, дългите забавяния в съдебната система, очевидната злоупотреба със записи от телефонни разговори, насилието и дискриминацията срещу жени, насилието над деца, дискриминацията срещу членове на ромското и турското малцинство, антисемитският вандализъм, трафикът на хора и дискриминацията срещу хора с увреждания, срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални и хора, носещи вируса на ХИВ/СПИН

30 юли 2012г. Безнаказаността, някои злоупотреби от страна на полицията и маргинализацията на ромите са сред сериозните проблеми с човешките права в България, се казва в доклад* на Държавния департамент на САЩ /2011 Human Rights Reports – click for: Bulgaria/

“The marginalization of the Romani minority remained Bulgaria’s most pressing human rights problem. Also of note was right-wing extremist violence against Roma, Muslims, and other religious minorities. Corruption continued to be a drag on the government’s capabilities and public confidence in the judiciary and other state institutions.”

МЕЖДУ ДРУГОТО 

Докладът бе публикуван днес на официалния сайт на Првителството на САЩ, по същото време когато в България бе успешно проведено военно учение в съвместните българо-американски съоръжения /военни бази/ в Авиобаза “Безмер” и Полигона Ново село“. То постигна целите си и показа, че този тип подготовка е много полезна за участниците. Намеренията са следващата година да разширим участниците, като се включат и поделения от Румъния. Това заяви министърът на отбраната Аню Ангелов след завършване на на многонационалното учение “Черноморски ротационни сили 12”. Пред официални лица, сред които заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Пламен Манушев, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик и зам-началникът на Щаба на Съюзното командване по трансформациите на НАТО вицеадмирал Каръл Потинджър, съобщи БТА. На 7 август 2009г. на полигона “Ново село” се състоя официална церемония за откриването на поредното съвместно Българско-американско учение – 2009, което продължи до края на октомври. На 7 октомври 2009г. министър-председателят Бойко Борисов наблюдава съвместното учение /Бойко гърми с янки край Ново село/. На летище Сарафово бе отредена най-важната роля в България в рамките на подкрепа ни за НАТО в операцията “Пустиня буря” срещу диктатора Саддам Хюсеин. Там кацаха американски самолети на път за Ирак. На 7 февруари 2003г., без нито един глас против Народното събрание отвори въздушното пространство на страната за самолетите на САЩ и партньори, предостави летището в Сарафово за презареждане на бойните машини и обеща военен контингент за химическа защита в съседна на Ирак страна. Тогава външен министър е Соломон Паси /НДСВ/, премиер е Симеон Сакскобургготски  /НДСВ/ и президент е Георги Първанов /БСП/.  

Главен секретар на МВР е Генерал-Майор Бойко Борисов (р.1959г.), който преди това бе работил и като личен телохранител на царското семейство, преди Сакскобургготски да стане премиер, както е бил и бодигард и на Тодор Живков след 1989 г. Преди да поеме поста в МВР през лятото на 2001 г., той беше шеф на охранителна фирма ” “Ипон-1” ООД, членка на Световната организация на охранителите IAPPA.(създ. 1991г.).

 През 2004 година с указ на Президента Първанов е удостоен със званието “Генерал-Лейтенант”. На следващата година  Борисов се включва в политиката като кандидат за депутат от листата на НДСВ, обаче се отказва от депутатския мандат в полза на работата си в МВР, която напуска на 19 септември 2005 г. след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков /БСП/. През октомври 2005 г. Бойко Борисов участва като независим кандидат в частичните избори за кмет на София и е избран с убедително мнозинство (68,5%). В началото на април 2006 г. е учредено сдружение с нестопанска цел за общественополезна дейност „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ), в което Бойко Борисов официално не участва, но което е свързано с близки до него хора и чрез което той изказва намерения евентуално да се яви на избори, когато сдружението се превърне в партия. На 3 декември същата година е създадена партия ГЕРБНа 27 юли 2009 година Народното събрание със 162 гласа „за“, 77 „против“ и 1 „въздържал се“ избира Бойко Борисов за министър-председател. На 10 януари 2010г. Премиерът Бойко стана официален шеф на ГЕРБ и замина за Газа – първото място по света, което посети Борисов след официалния си избор, където се среща с официални лица от Израел и Палестина.

От България може да бъде поискано и изпълнение на допълнителни задачи освен предоставяне на въздушен коридор и бази. Това предупреди при започването на войната срещу Ирак тогавашния военен министър Николай Свинаров. Можем да предполагаме всичко – и коридор, и бази, и още нещо, обясни той. Транспортните аероплани идваха в Бургас от ВВС базата Рамщайн в Южна Германия, за да зареждат гориво на път за Ирак. Летището може да приема и разузнавателни самолети от типа АУАКС. САЩ поискаха въздушен коридор, летищата ни и наша рота за войната срещу режима на Саддам Хюсеин. Вашингтон настоя и за трасета, по които да летят изтребилите F-16. 

По време на войната срещу талибаните в Афганистан на Сарафово бяха дислоцирани 4 самолета С-130 и обслужващ персонал от 150 души, които бяха настанени във военнопочивния дом. Те взимаха гориво от “Нефтохим” и зареждаха над Каспийско море щатските бойни самолети, които излитаха от бази във Великобритания и Германия. В Деня на независимостта  22 септември тогава, ексдипломат №1 Соломон Паси /НДСВ/ разкри българо-американската договорка. Тогавашният премиер Сергей Станишев /БСП/ и “червените” министри започнаха да се оправдават, че още по много “отворени теми” трябва да се прегорваря и нищо не е решено. Първоначалният американски интерес бе заявен още през декември 2003 г. при посещението у нас на зам.-шефа на Пентагона Дъглас Фейт. Посланик Робърт Лофтис бе в София на 16 и 17 май 2005 г. за конкретни преговори с българската група, водена тогава от бившия зам.-министър на отбраната Илко Димитров. Именно на тези срещи бе постигната принципната договореност за пристанище Бургас, полигона “Ново село” и Безмер, твърдят участници в тях.

На 27 февруари 2006г. сегашният министър на отбраната АНЮ АНГЕЛОВ, по онова време генерал-лейтенант от резерва и ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФОНДАЦИЯ “ЦЕНТЪР ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ”, в интервю под заглавие България – основна база за US-удар срещу Иран пред вестник “Монитор”, че “голям военен конфликт в Персийския залив е възможен, защото в региона продължава да властва също толкова тираничен, антиамерикански настроен и с ядрени амбиции режим в Иран, колкото и този на Саддам Хюсеин. Но, за разлика от Ирак, това е теократичен, силно религиозен, единен по вяра (89% от населението са шиити) режим, превърнал ислямския фундаментализъм в държавна идеология. Решителната стратегическа цел на тази война ще е премахване на следващото звено от “оста на злото” чрез сваляне от власт на ислямската революция и установяване на демокрация по западен или “арабски” образец. Подобна цел би могла да бъде постигната само чрез разгръщане на широкомащабна война от страна на САЩ срещу Иран по суша, въздух и море.”

На 11 юни 2007 г. Американският президент Джордж У. Буш пренебрегна протокола и удължи срещата си с премиера Сергей Станишев, но пък на практика напълно пренебрегна четвъртия човек в държавата – кметът на София Бойко Борисов. А след това качи Серго в лимузината си на път за резиденция “Бояна” и ласково му пожела да остане в историята като “Мистър Клийн”!

На 2 март 2007 година вашингтонският репортер Джеф Стайн публикува в изданието„Конгрешънъл куотърли“ статията „Bush’s Bulgarian Partner in the Terror War Has Mob History, Investigators Say“ („Българският партньор на Буш във войната с тероризма има бандитско минало, твърдят разследващи“). В публикацията се казва: „Най-могъщият политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с тероризма, е близък съратник на известни гангстери и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в черноморската република, според поверителен анализ на риска за инвестиране в страната, поръчан от частна банка.“ Проучването било извършено „при условие, че банката и наетите от нея следователи няма да бъдат назовавани“. Името на Бойко Борисов е отнесено към военно-политическите интереси на тогавашния американски президент Джордж У. Буш. Самият Дж. Стайн се дистанцира от твърденията си: „Искам обаче ясно да кажа — всичко това са предположения. Аз съм репортер, който съобщава за наличието на този доклад.

Правителството на Р България взе решение на 11 май 2011г. да се разреши пребиваването на четири самолета-цистерни КС-135, участващи в международната операция по поддържане на сигурността в Афганистан с летателен и обслужващ състав от ВВС на САЩ на летище Бургас за периода от 12 май до 12 юни. Използването на летище Бургас се налагаше поради извършването на рутинна поддръжка на американската база “Инджирлик” на територията на Турция. След 1992 г. България взема активно участие в мироопазващите и мироподдържащите операции по света под егидата на НАТО и ООН.

Корупцията продължава да вреди на възможностите за действие на правителството и на общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции, отбелязват авторите на днешния критичен доклад на правителството на САЩ, отбелязват Новините, цитирайки БГНЕС, .

В доклада за на човешките права през 2011 г. се обръща особено внимание и насилието, извършвано от десни екстремисти, срещу роми, мюсюлмани и други религиозни малцинства.”

Сред останалите проблеми с човешките права се посочват лошите условия в затворите и центровете за задържане, включително заради тяхната пренаселеност. Отбелязва се и малтретирането на затворници и арестанти, особено представители на малцинствата.

Констатират се също така дългите забавяния в съдебната система, очевидната злоупотреба със записи от телефонни разговори, насилието и дискриминацията срещу жени, насилието над деца, дискриминацията срещу членове на ромското и турското малцинство, антисемитският вандализъм, трафикът на хора и дискриминацията срещу хора с увреждания, срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални и хора, носещи вируса на ХИВ/СПИН.

“The 2011 census identified only 1,130 Jews in the country. Local Jewish organizations counted 5,000-7,000. Neo-Nazi graffiti could be seen in many cities. Defacement of Jewish buildings, both public and private, occurred in Pleven, Ruse, Shumen, Burgas, Sofia, Blagoevgrad, and Pazardjik. Internet social networks have become increasingly popular with anti-Semitic groups, especially after the Katunitsa events (see the section on National/Racial/Ethnic Minorities below). Jewish organizations remained concerned over the government’s passivity in addressing all hate crimes. Public reaction to this passivity was muted.

Правителството предприе стъпки за съдебно преследване и наказване на високопоставени държавни служители, извършили злоупотреби в службите за сигурност и в други държавни служби. Но неговите действия често са неефективни и безнаказаността е проблем, се отбелязва в доклада.

“The government took steps to prosecute and punish officials who committed abuses both in the security services and elsewhere in the government. However, their actions were often ineffective, and impunity was a problem.

Наблюдатели определиха президентските избори през 2011 г. като отразяващи “спазването на основните права и свободи”, но също така обърнаха внимание на съобщенията за купуване на гласове и организационните слабости.

Няма информация правителството или негови служители да са извършвали произволни или незаконни убийства, пише Държавният департамент.

Защитниците на човешките права продължават да настояват, че законът предоставя на полицията прекомерна власт да прибягва до сила и до смъртоносна употреба на огнестрелни оръжия. В 10-те месеца до октомври имаше 39 съдебни преследвания и 13 осъдителни присъди срещу служители на министерството на вътрешните работи, отбелязват авторите. Те допълват, че няма информация за политически мотивирани изчезвания на хора.

Държавният департамент отбелязва, че конституцията и законите забраняват мъченията и друго нечовешко, жестоко или унизително отношение или наказание, но наблюдателите отбелязват увеличаване на употребата на сила във връзка с нарасналите усилия на правителството за справяне с организираната престъпност. Цитират се данни от изследване на института “Отворено общество”, според които полицията е по-вероятно да използва прекомерна сила срещу хора от ромски произход. В първите шест месеца на годината правителството е разследвало 36 случая на полицейско насилие. В първите седем месеца до юли съдилищата са оправдали 12 полицейски служители. Неправителствени организации твърдят, че властите често не разследват надлежно твърденията за полицейска жестокост.

В доклада се посочва, че полицията може да задържа хора за 24 часа, без да им повдига обвинения. Има информации, че понякога полицията арестува заподозрени за дребни престъпления и злоупотребява физически с тях, за да ги принуди да направят признания, особено когато заподозрените лица са роми. Авторите отбелязват случая от ноември 2010 г., когато четирима полицаи пребиха 23-годишния студент Стефан Бофиров от Пловдив, за да го накарат да признае за грабеж. Министерството на вътрешните работи уволни един полицай и наложи дисциплинарни наказания на другите трима за превишаване на правомощията им. Организации за защита на човешките права продължават да твърдят, че не се правят медицински прегледи след случаи на полицейско насилие и властите рядко наказват провинили се полицаи.

Условията в повечето затвори са сурови с неадекватни тоалетни, отопление и вентилация. През годината са регистрирани 53 смъртни случая в затворите и четири в предсъдебните центрове за задържане. Отбелязва се, че пренаселеността остава сериозен проблем особено в центровете за задържане. Към октомври в 13-те затвора в страната е имало 9174 затворници, включително 89 непълнолетни и 301 жени при капацитет от 8763 затворници. Отбелязва се, че в бургаския затвор някои лишени от свобода били принудени да спят на пода поради липса на достатъчно пространство за легла. Всекидневната хранителна дажба се равнява на около 3,20 лева. Неправителствени организации са получили оплаквания както от качеството, така и от количеството на храната, се отбелязва в доклада.

Затворническата администрация е получила оплаквания от затворници за налагани им санкции, лошо качество на медицинското обслужване, условията за живот и малтретиране от затворническите надзиратели. Затворническата администрация счита, че 1300 затворници или над 13% от общият брой на затворниците, са наркозависими. Затворническите власти изпитват затруднения в ограничаването на достъпа на затворниците до наркотици и диагностицирането и леченията на нарастващия брой наркозависими затворници.

В доклада се отбелязва, че само един от 42-те центрове за задържане отговарят на международно установените стандарти за човешките права. Правителството частично ремонтира няколко центрове за задържане. Към октомври в тях се намират 1326 души, сред които 33 непълнолетни и 48 жени. Общият им капацитет е за 1786 души.

В доклада се отбелязва, че макар законът да забранява произволните арести и задържания, има информации, че понякога полицията злоупотребява с правомощията си да извършва арести.

Посочва се също така, че някои мюсюлмански лидери се оплакали от тормоз, при който службите за сигурност редовно им задавали въпроси за религиозен радикализъм и фундаментализъм. Отбелязва се също така, че дългите забавяния на съдебните процеси са обичайни и има голям брой спорни разследвания. Установеното в закона време за разследвания често води до прибързано повдигане на обвинения, които съдиите връщат за допълнително разследване, по време на което хора, обвинени за сериозни престъпления са освобождавани под гаранция.

Държавният департамент посочва, че конституцията и законите установяват независима съдебна система, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност са широко разпространен проблем. Общественото разбиране, че съдебната система раздава нееднакво правосъдие стана причина за редица демонстрации, някои насилствени и расистки, в края на септември. Отбелязват се мнения на наблюдатели, според които Висшият съдебен съвет бавно въвежда вътрешна дисциплина. От 105 дисциплинарни дела, изпратени на съвета през годината, само четири са довели до уволнение, две до понижаване в длъжност, четири в намалено възнаграждение и 46 – в други дисциплинарни санкции.

Посочва се, че спънките пред съдебната система и разследващите органи остават проблем в по-големите юрисдикции, а дългите отлагания на наказателни дела са чести. Законът предвижда независимо и безпристрастно правосъдие по граждански дела. Но дългите отлагания, както по наказателните дела, засягат работата на съда по граждански дела.

* Доклад на Държавния департамент на САЩ /2011 Human Rights Reports – click for: Bulgaria/

ПРИПОМНЯМЕ:

To ‘Eat mor chikin’ … or don’t play chikin … What has the dastardly one company done – while not political, is an unapologetic defender of traditional values, nature and nature’s God? “Well, guilty as charged. We are very much supportive of the family — the biblical definition of the family unit.” “We know that it might not be popular with everyone, but thank the Lord, we live in a country where we can share our values and operate on biblical principles.” The endgame is to criminalize Christianity and replace it with a state-approved false religion that retains enough trappings to fool the unwary. For every appreciation, respect and value, for the author, religion, origin and true.

Американският и Английският Посланици Уважиха Гей-парада в СофияТри двойки „младоженци” се целуваха на контра-шествие под лозунга „Стига чужд диктат, не желаем гей парад” !  Джеймс Уорлик: “Днес основното послание е следното – че хора, които в българското общество са хомосексуалисти, имат желание да бъдат уважавани и да се отнасят към тях с достойнство.”

Посланикът на САЩ напуска България на 14 септември: Джеймс Уорлик въведе 10-годишните визи за българите – дали наследникът му ще ги премахне. Хронология – какво се случваше с Уорлик в България?

Какво се случва с България 5 дни след атентата? ТЕРОР В БЪЛГАРИЯ Премиерът Борисов среща Джон Бренън, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма; България не се меси във враждата между Израел и Иран, защото е много уязвима, заяви премиерът Бойко Борисов по повод обвиненията на израелската държава: „Не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст. Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго“; Барак Обама изпраща специално писмо до Борисов; България няма да посочи виновник за атентата в Бургас преди края на разследването въпреки официалната позиция на Израел за участието на „Хизбула“, обяви министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел, където той участва в Съвета по външни работи на ЕС и представи информация около последните събития, а по-късно се срещна с израелския му колега Авигдор Либерман. Израелският външен министър бе в Брюксел, за да постави отново искането на страната си групировката „Хизбула“ да бъде включена в списъка на терористичните организации. Европейският съюз отхвърли искането на Израел да включи ливанската шиитска организация „Хизбула“ в черния списък на терористичните организации.

Атентатът в Бургас каза “да” на фалшивите US-документи и “не” на редовните US-визи: ТЕРОР В БЪЛГАРИЯ Кой е по-опасен – Българин с редовна Американска виза или чужденец с фалшив Американски паспорт? Показаха се инициаторите!, появи се съучастник?, свидетели говорят за фалшивият US-документ на терориста!, Български и US-служби работят заедно!, Обама и Борисов половин час на телефона

Уикилийкс пак “закла” България, този път с данни на “Сенчестото ЦРУ”: Повсеместната мафия и бюрокрация пречи на инвестиционния климат в България

Уикилийкс пак извеза български керливи ризи: Българският премиер Борисов “нарисуван” от двама американски посланици: “най-хитрият и харизматичен играч на деня” Политическата система – едни боклуци сменят други Гл. прокурор и съдебната система – заобикаляне на правилата Енергетиката – свръхзависимост от Русия Организираната престъпност – корумпиращо влияние върху всички институции

Уикилийкс пак лийкна за България:“Правени опити от страна на американските дипломати да се намесят при сключването на повече от десет международни сделки, подготвени включително и от България”  ”Американското посолство в София е предупредило българското правителство да не одобрява сделка за боеприпаси” 

Уикилийкс разплака Вашингтон, но не и американците:“Къде сме ние” в тази координатна система на противоборството между бюрокрацията и свободолюбието? 

Уикиликс: “САЩ събира детайлна инфо за България”:Уебсайтът Wikileaks отново разклати световното политическо и дипломатическо пространство, като днес изнесе информацията за секретни инструкции до американските посолства по света, в т.ч. в България

4 comments for “САЩ официално накълца България за човешките права