Олимпиада 2012 в Лондон – какво е и какво ни чака – къде са българите?

Церемонията по откриването на ХХХ Олимпийските игри в Лондон озаглавена „Остров на чудесата” бе уникална, като предложи впечатляващо зрелище – 90-минутно шоу, гледано от около 1 милиард зрители по целия свят.

ОЛИМПИАДА 2012

„Островът на чудесата” – уникално впечатляващо зрелище – 90-минутно шоу, гледано от около 1 милиард зрители 

Парите все повече надминават по значимост спортните успехи – най-малкият брой атлети на Олимпиада от 16 години

27 юли 2012г. Церемонията по откриването на ХХХ Олимпийските игри в Лондон озаглавена „Остров на чудесата” бе уникална, като предложи впечатляващо зрелище – 90-минутно шоу, гледано от около 1 милиард зрители по целия свят, истинско попадение на режисьора на „Беднякът милионер” Дани Бойл, за да видим едни от най-вълнуващите Игри в историята. Цялата церемония продължи три часа и в нея участваха 15 000 доброволци и бе наблюдавана от около четири милиарда души по целия свят.

XXX летни олимпийски игри ще се проведат от 27 юли до 12 август 2012 г.

 След седем години на подготовка Лондон отново е домакин на Олимпиада за трети път (1908, 1948, 2012) и е първият град с повече от две домакинства. Другите градове кандидатирали се за домакинство бяха Париж, Мадрид, Ню Йорк и Москва.

С дебелина от 7mm, диаметър 85, и тегло: 400 g – това са най-големите до сега, медали на Летни олимпийски игри. Художникът Дейвид Уоткинс е вложил символика. Отпред е изобразена богинята Нике. На гърба на медалите е логото на Олимпийски игри 2012, на фона на лъчи, изобразяващи енергията на спортистите. Река Темза минава през средата като тържествена лента. Купата фон припомня древните амфитеатри, с квадратна балансиране на кръга, за да даде смисъл на място. Думите “Спорт” и “Дисциплина” са гравирани по ръба на всеки медал. Медалите са произведени от Кралския монетен двор в Llantrisant, Южен Уелс.

Освен, че Лондон ще получи икономически тласък в дългосрочен план, ползите от олимпиадата са и новите съоръжения за бъдеще и наистина превръща Великобритания в “Остров на чудесата” на спорта, като потвърждава наименованието на церемонията по откриването. Лондон е домакин на редица спортни турнири, за разлика от игрите в Атина и Пекин, където специално построените многобройни съоръжения вече запустяват. Състезанията в олимпийските игри  се провеждат на 31 спортни съоръжения, които са разделени на пет зони в Лондон. Олимпийското селище  е разположено  в Стратфорд, там се намира и новопостроения олимпийския стадион, аквацентъра, Хокейния център, и други спортни съоръжения. Българското знаме се развя в Олимпийското село в Лондон в неделя, 22 юли, когато бе насрочена официалната церемония по вдигане на трибагреника.

При кандидатстването през 2005 г. проектният бюджет за олимпийските игри е 2,4 млрд. британски лири. В началото на 2012 г. вече бяха обявени разходи от 9,3 млрд. лири. За церемониите по откриването и закриването по проект са предвидени 40 млн. лири, но сумата е нараснала на 81 млн. лири, като разликата от 41 млн. лири е покрита с средства  от бюджета на Великобритания.

Председателят на Организационния комитет на Лондон 2012 (LOCOG) лорд Себастиан Коу сравни събитието с преминаването на Халеевата комета (веднъж на 75.32 години). 

Цената на откриването е 17 милиона долара и то е доста по-евтино от Игрите в Пекин преди 4 години. В английската столица обаче ще се състезават с 538 спортисти по-малко от надпреварата в Китай, където бяха 11 028. Това е и най-малкият брой атлети на олимпиада от 16 години. България ще участва с 63 спортисти по данни на Българския олимпийски комитет.

Българският олимпийски комитет тази година протестира срещу грешка в информационната система на Летните олимпийски игри в Лондон, която пренебрегва факта, че България е една от държавите с представители на първите модерни игри през 1896 г. в Атина, съобщиха от БОК. „По повод публикуваните грешни данни за участието на България в олимпийски игри, БОК изпрати настояване за корекция в инфосистемата на Лондон 2012. В базата данни на интернет програмата погрешно е отбелязано, че първото ни участие на летни игри е през 1924 г. в Париж, което пренебрегва неспоримия факт, че България е една от държавите с представители на първите модерни игри през 1896 г. в Атина,” обясниха от организацията. От БОК изтъкват, че по този повод в София е представен уникален документ, съхраняван в дирекция “Централен държавен архив”: Постановлението на Министерски съвет от 5 април 1896 г., което разрешава на Министерството на народното просвещение да командирова за участие в Олимпиадата в Атина учителите Тодор Йончев, Шарл Шампо, Димитър Илиев и Панайот Белев, и студента Иван Пенчов.

„То недвусмислено доказва мястото на България, като една от малкото държави съучредителки и участнички във възстановените Олимпийски игри,” отбелязват от организацията.

Все пак в Лондон ще бъдат раздадени 302 комплекта медали в 26 вида спорт, а за олимпийска титла ще се борят над 10 000 атлети от 205 държави. Към 6 февруари 2012 г. бяха разпродадени билетите за всички състезания, с изключение на футболния турнир. Общият брой на билетите за всички състезания е 6,6 млн. на цени от 20.00 паунда до 2012.00 паунда, които са най-скъпите за церемонията по Откриването на игрите. Билетите са изработени в ярки цветове с максимална защита срещу фалшифициране, бар код и холограма.

 

Дизайнът на талисманите Wenlock и Mandeville, струва “само няколко хиляди паунда”, но събуди противоречиви страсти що за талисман е това.. от извънземно до пенис. Но решаващо значение в теста за любимец на Олимпиада 2012 в Лондон, бяха децата, които го харесаха. Свикнали от анимационните филмчета с всякакви странни същества, за тях талисманите на предстоящата олимпиада, си бяха съвсем добри. Странни, нетрадиционни, неопределими, като определен животински вид до сега Уенлок и Мандевил са официалните талисмани на Олимпиада 2012. Разединяващи хората между творческото мислене и традиционализма в консервативна Англия, дали талисманите на Олимпиада 2012 ще обединят света?

Парите все повече надминават по значимост спортните успехи на Олимпиада.

Празничният ден в Лондон започна с камбанен звън от „Биг Бен” в продължение на три минути, което се случва за първи път след погребението на крал Джордж VI.

Честта да запали огъня на Олимпиадата в Лондон се падна на не един човек, а на седем британски тинейджъри, младите спортни надежди на Великобритания. Факелът беше носен от 8000 души в продължение на 12 800 мили през последните 70 дни. Осем души имаха честта да носят олимпийския огън на финалните метри . Футболистът Дейвид Бекъм предаде факлата от лодка в Темза на петкратния олимпийски шампион в гребане Стивън Редгрейв връчи факлата на седемте младежи, номинирани от седем легендарни британски спортисти за церемонията. Така беше осъществен олимпийският принцип за приемственост между поколенията. Съоръжението на олимпийският огън също беше изненада. Не беше купа, както всички очакваха да видят, а сложно съображение от 204 медени листа. Запалените листа оформиха зрелищен кръг в центъра на стадиона, който се затвори и оформи олимпийския жертвеник на Игрите на ХХХ-ата Олимпиада. Така всички делегации от целия свят участваха в запалването на олимпийският огън. Светлините на десетки прожектори, осветяваха сцената с олимпийският огън и всичко се превърна в грандиозно светлинно шоу, приковало погледите на безброй хора от целия свят.

Олимпийския факел, който обиколи света от май месец насам, тръгвайки традиционно от Гърция, е проектиран дизайнерската фирма Барбър Осгърби Osgerby и е изработен от позлатена, алуминиева сплав, с перфорирани  8000 дупки представляващи 8000 участници в щафетата. Височината на факела е 80 см и е един от най-високите факли, но и един от най-леките с тегло само 800-850 гр на всички олимпийски игри.

След Кралицата и Даниел Крейг в ролята на знаменития британски шпионин Бонд централното място в церемонията зае друг прословут герой – мистър Бийн.

Церемонията продължи с британска музика и парчетата на групи като „Бийтълс”, „Лед Цепелин” и „Дъ Ху”.
Може би все пак най-голяма радост предизвикаха огромните екрани, показващи как британската звезда на “Ел Ей Галакси” Дейвид Бекъм пристига на борда на катер, носейки олимпийския огън от моста “Тауър Бридж”.

Грандиозното шоу бе съпроводено от изкуствен дъжд и от звъненето на 23-тонна камбана. Освен топ-актьорите в шоуто бяха задействани различни животни на тревните площи опасващи стадиона, като в един момент бяха издигнати гигантски комини на заводи символизиращи индустриалната революция.

“Нашият Данчо от Тексас” – българската гордост в гимнастиката Йордан Йовчев гордо развя българския трибагреник!

Церемонията беше последвана от „Парада на спортистите”, в рамките на който спортистите традиционно дефилираха с националните си знамена.

КОБИ ПОЗДРАВИ БЪЛГАРИТЕ “Нещо интересно, което ни се случи снощи след церемонията, беше срещата ни с Коби Брайънт. На прибиране от стадиона го видяхме с Владо Николов и се снимахме с него. Направи ми впечатление, че е много земен, поговори си с нас, пита ни от коя страна сме, в какви спортове се състезаваме и ни пожела успех.” Това разказа нашият боксьор Тервел Пулев пред бТВ.

Пол Макартни с легендарната песен “Хей, Джуд”, подета от олимпийците и от всички присъстващи сложи финала на грандиозното шоу на церемонията по откриването на Олимпиадата в Лондон, с идеята, че това не е края, а началото на десетки изненади на тези олимпийски игри.

На церемонията по откриването присъстваха около 80 000 души, сред които британската кралица Елизабет II, политици и звезди и шоубизнеса от цял свят.

Преди това Кралицата и принц Филип бяха домакини на прием в Бъкингамския дворец за чуждестранните държавни и правителствени ръководители, сред които и българска делегация.  Президентът Росен Плевнелиев е в британската столица за откриването на Олимпийските игри по покана на кралицата на Великобритания.

Плевнелиев заедно с още 130 държавни глави взе участие в церемонията по откриването на олимпийските игри. От 8 до 12 август Плевнелиев обеща “да развява българския трибагреник в Лондон”. Президентът каза, че е оптимист за представянето на българските отбори на Олимпиадата. По покана на Дейвид Камерън – премиерът Бойко Борисов също ще бъде на работно посещение в Лондон по време на Олимпиадата.

Сигурността на олимпийските игри  ще бъде обезпечена с  23 700 служители, от които 7 000 военни. Освен това Великобритания е настроена да използва ракети земя-въздух (Самс) за защита на олимпиадата в Лондон от атака от въздуха. Такива военни оръжия са били предоставени  и в Китай за олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Ракети са били в режим на готовност за Игрите в Атина през 2004 г. Това е първият път, когато ракети въобще официално ще се използват във Великобритания след Втората световна война. След атентата в Бургас, игрите в Лондон, вероятно ще бъде най-защитените олимпийски игри, като Олимпийските игри са били мишена на терористите преди. На Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., членовете на Палестинската организация “Черен септември” е извършила терористична  атака при киято са загинали десетина спортисти. В атака на Олимпийските игри в Атланта през 1996 г., двама души загинаха и 111 бяха ранени при бомбен атентат в олимпийския парк. САЩ приветстват мерките за сигурност и изпратиха близо 1000 ФБР и други агенти под прикритие, за да защитят американските атлети и дипломати в Лондон. Повече от 6000 британски войници, преоблечени като охранители плюс 10,000 доброволци охрана и 12000 полицаи ще увеличи сигурността за Игрите в Лондон. Общата сума за охрана ще надхвърли 1 млрд. паунда.

Олимпийското примирие датира от 9 в. пр. Хр., когато нарушава войната между гръцките градове, за да не пречат на олимпийските игри. Обичаят се възражда чрез резолюциите на ООН в началото на 1990, като символичен жест, макар, че често се нарушава. Всичките 193 страни членки на ООН подписаха традиционния призив за примирие по време на Игрите в Лондон 2012 за временно прекратяване на всякакви военни действия. Дали това ще помогне на  световния  мир през 2012 игри е друг въпрос, но поне до 12 август е сигурно, поне “на хартия”, както за целия свят, така и за домакините от Великобритания.

Историята на Олимпиадата може да се проследи далеч във времето в  Древна Гърция. Стотици години преди новата ера в Древна Гърция са се провеждали  големи спортни надпревари на всеки четири години, наречени ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ. Те се провеждат в чест на Зевс Олимпийски, в град Олимпия. Те били прочути и бляскави обществени събития. Първата олимпиада за, която се споменава в древните летописи е продъжила от 776 г. пр. н. е. до 772 пр.н.е. Считано от тогава,  Олимпиадата в Лондон през 2012-та година е 697-ата.
Една от първите дисциплини на древните олимпийски игри е дисциплината бягане на 600 фута, известна още като “stadion”.  Други дисциплини на древногръцките олимпийски игри  са борба, пенталона – дисциплина при която атлетите се състезават в пет различни състезания – борба, хвърляне на копие,  хвърляне на диск,  дълъг скок и надбягване. На древните Олимпийски игри, спортистите са се състезавали голи. Известният философ Платон (427-347 г. пр. Хр.) е двукратен носител на Панкратион(спорт с пет дисциплини). До 1896 г. жени не са участвали в олимпийски игри.  Смятало се че участието им ще бъде “непрактично, безинтересен,  и неправилно.” Първите Зимни олимпийски игри са проведени в Шамони, Франция през 1924 г.
БЪЛГАРИ НА ОЛИМПИАДА 2012
България ще участва с 63 спортисти в 18 спорта:
ВОЛЕЙБОЛ /национален отбор/
ТЕНИС /индивидуално/
ХУДОЖЕСТВЕНА ГИМНАСТИКА /ансамбъл и индивидуално/
СПОРТНА ГИМНАСТИКА
ПЛУВАНЕ
БОРБА /мъже и жени/
ЛЕКА АТЛЕТИКА
БОКС /мъже и жени/
СПОРТНА СТРЕЛБА
БАДМИНГТОН
ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ
ВЕТРОХОДСТВО
СТРЕЛБА С ЛЪК
ДЖУДО
КАНУ-КАЯК
ФЕХТОВКА
КОЛОЕЗДЕНЕ