Посланикът на САЩ напуска България на 14 септември

Джеймс Уорлик е роден през 1955г. и е от европейски произход. Съпругата му – посланик в Сърбия – само три семейства са били заедно US-дипломати, само след 2000г., само в Латинска Америка, Арабските страни, и Уорлик са второто на Балканите. Непосредствено преди сегашното си назначение Джеймс Уорлик е директор на Офиса за европейска сигурност и политически въпроси, където отговаря за политико-военните въпроси и въпросите на сигурността в Европа и бившия Съветски съюз, включващи НАТО, ОССЕ, за въпросите, свързани с дейността за контрола над въоръжаването и неразпространението на ядрените оръжия /2005-2006 г./. Още за Уорлик четете на долните линкове в тази статия. ФОТО: Американско посолство в София

Джеймс Уорлик въведе 10-годишните визи за българите – дали наследникът му ще ги премахне?

Датата на пристигане на следващия – г-жа Марси Райс все още не е известна

“От деня, в който пристигнах, всеки миг в България ми носеше радост. Дълбоко вярвам, че България е един скрит скъпоценен камък. Ще ми липсват преди всичко хората … България завинаги ще остане в сърцето ми!”

Хронология – какво се случваше с Уорлик в България?

26 юли 2012г. Днес официално стана известно, че посланикът на САЩ Джеймс Уорлик приключва своя мандат в България и планира да напусне страната на 14 септември.

Най-големият успех с който ще се запомни Уорлик от българина по време на неговия мандат са въведените 10-годишни американски визи. За съжаление те така и не бяха премахнати, въпреки така ясно изразената принадлежност на България към всички организации подръжнички на политиката на САЩ, както и към самата нея. 

Дали наследникът на Джеймс Уорлик ще направи това – само времето ще покаже.

Той ще се завърне във Вашингтон, където веднага ще започне работа като заместник специален представител за Афганистан и Пакистан – длъжност за старши дипломат в офиса на Държавния секретар. Датата на пристигане на следващия посланик г-жа Марси Райс все още не е известна, съобщиха от американското посолство в София. /вижте по-долу коя е тя и кога бе избрана за посланик в България/

“За мен беше чест да работя като представител на Президента на САЩ в България и аз се гордея с напредъка, който постигнахме в укрепването на американско-българските отношения”, каза посланик Уорлик в писмото си по повод своето отпътуване от България.

“В сферите, в които работата ни бе най-тясно обвързана – върховенството на закона, енергийната независимост, сътрудничеството в областта на сигурността, инвестициите на САЩ и културния и образователен обмен – ние развихме трайни партньорски отношения и установихме добро приятелство”, казва още Джеймс Уорлик.

“От деня, в който пристигнах, всеки миг в България ми носеше радост. Бях впечатлен от голямата красота и многобройните чудеса, скрити в тази страна, независимо дали това е каменистият бряг на Калиакра или са прекрасните музикални фестивали. Дълбоко вярвам, че България е един скрит скъпоценен камък”, добави посланик Уорлик. “И макар че все още не е дошло времето да си вземем довиждане, нека споделя, че ще ми липсват преди всичко хората на България, както и големият брой българи, станали мои приятели. България завинаги ще остане в сърцето ми”, завършва американският посланик.

През месец май т.г. президентът на САЩ Барак Обама номинира Марси Райс за посланик на страната в България, съобщи тогава Държавният департамент. Това означава, че сегашният посланик Джеймс Уорлик е сменен преди да е изтекъл 3-годишният му мандат, който започна в края на 2010 г. Мотиви за смяната не бяха посочени тогава в съобщението, публикувано на сайта на Белия Дом.

Слуховете за отзоваването на Джеймс Уорлик тръгнаха през април т.г., но американският посланик категорично ги отричаше. В телевизионно интервю той дори цитира Марк Твен, че „слуховете за неговата смърт са твърде преувеличени”.

По време на мандата си у нас Джеймс Уорлик влезе в остър конфликт с бившия вътрешен министър Румен Петков /БСП/ и с лидера на „Атака” Волен Сидеров. Уорлик определи, че у нас имало правораздаване за бедни и богати. Отстояваше енергийната независимост на страната ни от Русия, но не успя да убеди обществото ни за безопасността при добиването на шистов газ.

Марси Бърман Райс /Marcy BermanRice/ е дипломат от кариерата. Сега е на ръководна длъжност в Бюрото за контрол на въоръженията на Държавния департамент. От 2008 до 2009 г. е била главен помощник-заместник държавен секретар по европейските и евроазиатските въпроси. Работила е в американското посолство в Багдад (2007-2008), била е посланик на САЩ в Албания (2004-2007), ръководител на мисията в Бюрото на САЩ в Прищина, Косово (2003-2004), заемала е и други постове в Лондон, Турция, Доминиканската република. Марси Райс говори турски, испански и френски. Напуска Албания през 2007г. за да стане Министър-Консъл по Политическите и Военни въпроси в Ирак, където по това време работи нейният съпруг, като министър и координатор за процесите на трансфериране там.  Омъжена е за Чарлс Райс (Charles P. Ries), бивш посланик на САЩ в Гърция и сегашен служител на Rand Corporation.

Biography of Marcie Berman Ries, Principal Deputy Assistant …

ПРИПОМНЯМЕ: Какво се случваше с Джеймс Уорлик в България?

Американският и Английският Посланици Уважиха Гей-парада в София

Американският посланик съжалява за уволненият министър и за шистовия газ в България, но не каза нищо за визите

Американски спец за Евразия посети България

За 3 дни 3 пъти смениха настроението на Посланик Уорлик

Наш политик поиска два милиарда долара от САЩ за военни бази в България

Американският посланик за приликите и разликите

Американският посланик: “В България има две съдебни системи – за власта и за обикновените хора”

Посланикът на САЩ плътно застана зад МВР

Отнета US-виза на наш депутат предизвика скандал по медиите в България

Джеймс Уорлик: “Повече българи да получат ясна представа за САЩ!”

Американският посланик иска повече яснота за сделката с Русия

US-посланик: “България е заела отговорна позиция в Ню Йорк!”

24: САЩ ни харесали нов шеф на митницата

Посланикът на САЩ: „Една лоша ябълка разваля цялата щайга”

US-посланикът схруска съдебната система в България

С 10-годишни визи за САЩ от днес

Новият US-посланик от Евро-произход пристигна в София