Какво се случва с България 5 дни след атентата?

Българският премиер Бойко Борисов се срещна в София и с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма. ФОТО: МС

ТЕРОР В БЪЛГАРИЯ

Възпоменателната церемония на мястото на взрива в памет на жертвите 

Нов почетен консул в Бургас

Премиерът Борисов среща Джон Бренън, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма

Барак Обама изпраща специално писмо до Борисов

България отново официално потвърди, този път в Брюксел, че няма да посочи виновник за атентата преди края на разследването

Доктор поиска да се покаже главата на атентатора

24 юли 2012г. Днес на летище Бургас се проведе възпоменателната церемония в памет на жертвите от Терористичния акт срещу Евреи и Българи, когато бяха убити хора и затвори летището в Бургас на 18 юли, на която бяха поднесени венци и цветя на пешеходната пътека в близост до мястото на терористичния акт. На церемонията присъства израелска делегация, начело с министъра на туризма на Израел Стас Мисежников, придружена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, главният секретаря на МВР Калин Георгиев, предаде БТА.

С минута мълчание при изпълнение на химните на Израел и България присъстващите почетоха паметта на петимата загинали израелски туристи и българския гражданин.

„Поводът, по който се събираме, е тъжен, но оттук нататък се надявам да се срещаме по хубави поводи. Нека да почиват в мир всички загинали, заяви Делян Добрев.

„Дойдох от името на Израел и от името на израелския народ, за да отдам заслуженото на хората, които загинаха – израелци и българи, и заедно със семействата да може ясно да кажем, че няма да отстъпим пред терора”, каза на свой ред Стас Мисежников. Той допълни, че една от целите на посещението му в страната е да увери израелския народ и израелските туристи, че обстановката в България е спокойна, така, както би било в някоя друга страна. Мисежников допълни, че България ежегодно се посещава от около 170 000 израелски туристи и се надява това да продължи и в бъдеще, дори техният брой да се увеличава.

Бургас вече ще има почетно консулство на Израел и бе представен почетния консул – Орлин Мандов, който е от Варна, говори иврит и дълги години работи с Израел и е представител на техни туристически компании в България.

Още преди церемонията на летището в Бургас бяха въведени изключителни мерки за сигурност, като туристи, между които и майки с малки деца, дори и журналисти, чакаха да бъдат проверени техните лични документи, карти и багажи, за да бъдат допуснати на територията на обществената зона на летището.

Българският премиер Бойко Борисов се срещна в София и с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма.

Извършителят на атентата от 18 юли на Летище Бургас може да е пристигнал със самолет от държава – членка на Шенген, като това е една от версиите, по които работят българските служби съобщи Борисов, предаде Дарик радио.

Борисов обясни, че има напредък в установяването на самоличността на атентатора, но ДНК-профилът все още не показва регистрирано лице.

Все още няма доказателства от каква народност е извършителят на атентата в Бургас, обясни българскиятпремиер и призова за търпение и въздържане от коментари по темата. като изрично подчерта, че страната ни не може да си позволи да прекрачва граници и да сочи с пръст държави, от които е бил организиран атентатът, защото е уязвима и отвсякъде може да влезе потенциален терорист като турист или като гост на районите със смесено население.

Премиерът определи като перфектна работата на службите във връзка с атентата и припомни, че терористичният акт нямало как да бъде спрян.

От името на Барак Обама и на целия американски народ Джон Бренън, съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма, изрази съболезнования за загиналите и ранените по време на атентата на летище „Сарафово”. Бренън заяви, че българските служби имат водеща роля да установят кой носи отговорност за този атентат, а след доказването й САЩ ще преценят как да реагират. Във връзка с подозрението за участието на групировката „Хизбула“ в атентата в Бургас Джон Бренън посочи, че САЩ имат притеснения относно действията на групировката в различни части на света, но очакват резултатите от разследването, за да се прецени подходящата реакция в този случай. Бренън благодари на българските служби за отличното сътрудничество в борбата с тероризма. /ПРИПОМНЯМЕ: Атентатът в Бургас каза “да” на фалшивите US-документи и “не” на редовните US-визи/

Днес в Министерски съвет (МС) се е получило и специално писмо до българския премиер Бойко Борисов от президента на САЩ Барак Обама, в което той казва, че би желал “да насърчи да продължите да полагате усилия, за да възтържествува справедливостта” по повод атентата в Бургас и използва случая да даде висока оценка на сътрудничеството между САЩ и България в борбата с тероризма, съобщава сайтът на МС. Президентът на САЩ поздравява премиера Борисов за последователните усилия на правителството на ГЕРБ за укрепване на енергийната сигурност, като подчертава, че това е от съществено значение за Европа и за САЩ.

Също днес отново стана ясно, че България няма да посочи виновник за атентата в Бургас преди края на разследването въпреки официалната позиция на Израел за участието на „Хизбула“, обяви министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел. /ПРИПОМНЯМЕ: България официално отрече информация за атентата в Бургас/

Дипломатът участва в Съвета по външни работи на ЕС, където представя информация около последните събития, а по-късно му предстои среща с израелския му колега Авигдор Либерман, предаде БНР.

Израелският външен министър е в Брюксел, за да постави отново искането на страната си групировката „Хизбула“ да бъде включена в списъка на терористичните организации.

Докторът аутопсирал атентора в Бургас поиска разследващите и МВР да показват снимките на реалното лице на заподозрения за взрива, а не фоторобот и да се направи антропология на главата на самовзривилия се мъж на летището. Това бе категоричното мнение в ефира на Дарик радио на д-р Косьо Янков, завеждащ Съдебна медицина в Многопрофилната болница в Бургас, извършил аутопсиите на загиналите при взрива. Останките от атентатора се съхраняват в отделението по Съдебна медицина в Бургас, а не в Израел, разкри още д-р Янков. ОЩЕ ТУК:Доктор поиска главата на атентатора в Бургас

8 comments for “Какво се случва с България 5 дни след атентата?

 1. 2012/07/25 at 12:49 PM

  Версия: Атентаторът мислел, че носи дрога, не експлозив

  По непотвърдена информация една от версиите за взрива от 18 юли на Летище Бургас е, че атентаторът не е бил камикадзе, а жертва на терористите, съобщиха от бг-новините.

  Според неофициални данни на разследващите детективи самоубиецът въобще не е знаел какво пренася и е бил въведен в умишлено заблуждение, че трябва да вкара в България пратка с наркотични вещества.

  По мнението на експерти от контраразузнаването, това съвсем не е необичайна практика за терористичните групировки.

  Доста често терористите прибягвали до подобни нестандартни практики, при които вербували бедни хора и ги лъжели, че трябва да занесат някъде наркотици.

  Примамени от обещанията за солидно заплащане, тези жертви се съгласявали да бъдат наети като мулета, без въобще да знаят какъв риск всъщност поемат.

  Друга обичайна практика в подобни случаи била да се избират хора със сериозни здравословни проблеми, задлъжнели с ужасно много пари, или заклети наркомани.

  Понякога те знаели какво трябва да направят, но заплащането за смъртта им щяло да помогне много на техните семейства.

  Една от причините за разглеждането на тази хипотеза е, че атентаторът е бил дегизиран с перука при пристигането си в България.

  Обичайната практика на самоубийците била да не се прикриват, защото така или иначе знаели, че ще загубят живота си и властите няма да могат да им търсят сметка.

  Освен това атентаторът имал вид на европеец и едва ли някой в България би го заподозрял в нещо нередно.

 2. 2012/07/25 at 12:51 PM

  Борисов: България не се меси във враждата на Израел и Иран

  България не се меси във враждата между Израел и Иран, защото е много уязвима, заяви премиерът Бойко Борисов по повод обвиненията на израелската държава.

  „Не можем да си позволим да прекрачваме граници, да посочваме с пръст. Израел е друго, САЩ са друго, Русия, Великобритания са друго“, категоричен бе Бойко Борисов, цитиран от „Фокус“.

  Той даде съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма, който е на посещение в България.

  Преди Съвета на външните министри в понеделник Николай Младенов обяви, че България няма да „посочи с пръст“ като автор на атентата в Бургас групировката „Хизбула“ преди края на разследването въпреки твърденията на Израел.

  Управляващите в Израел в лицето на премиера Бенямин Нетаняху, президента Шимон Перес, външния министър Авигдор Либерман и министъра на отбраната Ехуд Барак твърдят, че зад терористичната атака, при която загинаха шестима души, стоят Иран и „Хизбула“.

  „Към момента нямаме доказателства за извършителя на атентата в Бургас“, заяви премиерът Бойко Борисов и призова за търпение, защото най-добрите в тази сфера в света работят по темата.

  Според премиера България е малка страна със смесено население, с достатъчни и добри приходи от туризма. Добре дошли са и арабските, и еврейските туристи, и всички останали, увери той.

  „Отвсякъде може да се влезе в България – като турист, като експерт или като гост в смесените райони. Нашите служби нямат този бюджет – многомилиарден“, заяви премиерът.

  По думите му България не би искала да харчи милиарди за предотвратяване на такива инциденти.

  Бойко Борисов изрази мнение, че атентатът – по начина, по който е извършен, няма как да бъде спрян.

  „Няма организация в света, която на всеки, който се появи, да му тарашиш багажа“, заяви премиерът. Според него – и в Министерския съвет няма как да се реагира, ако са необходими четири-пет крачки, а особено на място където „всички са по джапанки“.

  Бойко Борисов предупреди критиците, предимно от опозицията, които говорят, че България не е сигурна външна граница на Шенген след атентата, че Шенгенското пространство може да се окаже ненадеждна граница за България.

 3. 2012/07/25 at 12:55 PM

  ЕС няма да включи „Хизбула“ в списъка с терористи

  Европейският съюз отхвърли искането на Израел да включи ливанската шиитска организация „Хизбула“ в черния списък на терористичните организации.

  „Не постигнахме консенсус за поставяне на „Хизбула“ в списъка с терористичните организации“, заяви кипърският външен министър Ерато Козаку-Маркулис, чиято страна е ротационен председател, предадоха АФП и БГНЕС.

  Израел вини Иран и ливанската „Хизбула“ за кървавото нападение в черноморския български град Бургас, при което загинаха петима израелски граждани и един българин.

  В присъствието на кипърския министър израелският му колега Авигдор Либерман заяви:

  „Настъпи моментът да поставим „Хизбула“ в европейския списък с терористите. Това би изпратило правилното послание към международната общност и еврейския народ“.

  Козаку-Маркулис обаче бе категорична, че „Хизбула“ е организация, включваща и политическа партия, която е активна на ливанската политическа сцена.

  „Като взехме предвид това и останалите аспекти, не постигнахме консенсус по въпроса за включването на „Хизбула“ в списъка“, обясни тя.

  ЕС ще обмисли предложението, ако са налице конкретни доказателства за участието на организацията в терористичния акт, допълни кипърският външен министър.

 4. 2012/07/25 at 12:56 PM

  Шимон Перес: Това е открита война на Иран срещу Израел

  Атентатът в Бургас е признак за открита война на Иран срещу Израел, заяви президентът на Държавата Израел Шимон Перес.

  „Това е открита война на Иран срещу Израел. Израел не заплашва Иран, а обратното. Това е едностранна атака“, категоричен бе държавният глава на Израел в интервю за Си Ен Ен.

  От думите му стана ясно, че Израел държи на първоначално обявената версия, че зад терористичната атака в Бургас, при която бяха убити шестима, стои Иран.

  „Имаме достатъчно твърди доказателства да свържем нападението в България с Иран и протежето му „Хизбула“, заяви Шимон Перес.

  В понеделник външният министър на България Николай Младенов даде да се разбере, че страната ни няма да сочи виновниците прибързано.

  Шимон Перес бе също така категоричен, че ще последват още атаки от Иран.

  Запитан дали бургаският атентат е отговор за убийствата на ирански учени, израелският президент отвърна, че страната му не е поемала отговорност за въпросните атентати, но отбеляза, че има право да предотвратява избиването на свои граждани.

 5. 2012/07/25 at 12:57 PM

  Иранските олимпийци все пак ще се изправят срещу израелските

  Иранските спортисти ще се състезават срещу израелски спортисти на Олимпийските игри в Лондон, съобщи водачът на мисията на страната във Великобритания Бахрам Афшарзадех.

  В миналото Иран беше критикуван заради отказа на негови атлети да участват в надпревари срещу представители на Израел, както се случи в Атина 2004 и Пекин 2008.

  „Ще бъдем коректни към спорта, ще сме спортсмени и ще играем срещу всички“, обясни Афшарзадех, който е и генерален секретар на Иранския олимпийски комитет, предаде „Дневник“.

  Той беше категоричен, че неговите сънародници няма да бойкотират състезания заради националността на своите опоненти.

  Иранецът се разписа на „Стената на примирието“, създадена по инициатива на Организацията на обединените нации в Олимпийското село.

  С нея организацията призова страните в конфликт да прекратят военните действия за периода на игрите.

  „В спорта и Олимпийските игри всички страни трябва да бъдат заедно с отборите и обединени в приятелство. Солидарността между всички държави е много важна“, каза още Афшарзадех.

  Иран ще бъде представен от 54 спортисти на игрите в Лондон.

  Извън спорта Иран е в конфликт с Израел заради своята ядрена програма. Според Запада страната разработва ядрено оръжие, докато иранското управление отхвърля обвиненията и настоява, че развива ядрената енергия за мирни цели.

  Конфликтът между двете държави се засили след атентата срещу израелски туристи на Летище Бургас от 18 юли, в който загинаха шестима души, тъй като Израел обвинява Иран, че стои зад терористичния акт.

 6. 2012/07/25 at 9:51 PM

  „Ел Ал”: Пълен провал на българските служби при атентата

  Службите за сигурност на летището в Бургас са се провалили, защото не са наблюдавали поведението на хората, обясни бившият шеф на сигурността на националния авиопревозвач на Израел „Ел Ал“ Исаак Йефет.

  Според Йефет има много прости тактики, които израелските служби от десетилетия ползват успешно, чрез които служителите на летищата по много лесен начин могат да хващат атентатори и да предотвратят опитите на тези атентатори да влизат в аерогарите.

  По думите му всичко това е възможно дори без да се слагат технически мерки за сигурност като скенери, които терористите намират начин как да заобиколят.

  „Ще ви дам един много ясен отговор. В „Ел Ал“ нямаше дори да позволим да се стигне до подобен атентат. Ние не чакаме нещо да се случи, та чак след това да разследваме и да се чудим къде сме сгрешили. Всъщност аз много се зарадвах на изказванията на премиерите на България и на Израел, че отношенията между тях са толкова добри. Това означава, че вие спокойно можете да се обърнете към „Ел Ал“ за помощ и за съвети“, коментира Йефет пред Дарик радио.

  Исаак Йефет каза и защо според него мерките за сигурност в Бургас са се провалили.

  „Факт е, че хиляди хора идват в България на почивка от Израел, и целият свят знае, че тези хора са мишена и цел за терористи. Всички знаем колко много пъти израелските служби са получавали информации за готвени атентати, които са предотвратявали. Също така много добре знаем, че и най-доброто разузнаване не може да хване всеки един готвен атентат. И точно заради това най-простото нещо, което службите за сигурност на летището в Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат едни добре обучени агенти, които да правят само едно-единствено нещо – да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници“, посочи той.

  Йефет добави, че е гледал кадрите с терориста, на които се вижда как той се разхожда из терминала.

  „Та в неговото държане нямаше нищо нормално! Да, има пътници, които се притесняват по летищата, но конкретният начин на държане точно на този човек е фрапиращ за един опитен агент по сигурността. Той непрекъснато се разхождаше напред-назад, при това с две тежки чанти на гърба и на корема, които за миг не остави на земята. Освен това беше съвсем сам! Пътниците просто не вървят толкова много, те сядат, почиват си, оставят си чантите на земята… Плюс това, уж е на „Пристигащи“, но не дава впечатление, че чака някого. А и с никого не разговаря. Просто не се държеше нормално. Атентаторът в България е имал фалшив документ, нали така? Това е огромен знак. Защо хората на границата не са забелязали това? Днес има скенери, които веднага могат да проверят дали даден документ е фалшив или не – това е машина, но ползвана правилно от един мислещ граничен служител, тя дава едно огромно предимство. Даже без машината – гледаш личните данни: рождената дата на документа отговаря ли на възрастта на човека, който стои срещу вас? А пък ако е истински паспортът, погледнете визите. Ако този човек е пътувал из половината арабски свят, включително в Афганистан или Пакистан, където знаем, че се провежда обучение за терористи, та това е червена светлина – разпитайте тези хора по-подробно“, каза още бившият шеф на „Ел Ал“.

  По думите му, ако от летищните власти имаше агенти, които да бдят, те веднага щяха да го набележат и да отидат, за да си поговорят с него.

  „Всичко това, което ви обяснявам в момента, се нарича „профилиране“ и именно това правим в „Ел Ал“. Аз съм силно убеден, че при наличието на наши агенти, този човек на момента щеше да бъде разследван. Дали има билет, паспорт, кого чака, изобщо какво търси там! От него се изискват отговори на едни изключително прости въпроси, които обаче много ще го затруднят, ако не е редовен пътник. И именно за това става въпрос“, каза още Йефет.

  Той посочи, че мъжът е трябвало да бъде попитан къде е отседнал.

  „В случая той беше отседнал във Варна! Но нали и във Варна има международно летище – тогава какво търси на летището в Бургас! Затова, кажете ни – кого чакате, от кой полет, от коя държава, кой конкретен пътник – нали авиокомпаниите имат пълни списъци? За секунди може да се провери“, добави още Исаак Йефет.

 7. 2012/07/26 at 10:43 PM

  Израелски генерал: Атентаторът не е знаел, че ще умре

  Атентаторът от Летище Бургас е бил излъган от хората, които са го наели, и не е имал никаква представа, че ще бъде убит, твърди израелският бригаден генерал Ницан Нуриел.

  Според генерала, който до преди месеци оглавявал Бюрото за борба с тероризма към израелския Съвет за национална сигурност, атентаторът умишлено е избран от етническа група, различна от тази на организаторите на атентата, за да не предизвика съмнения.

  В интервю за Дарик Ницан Нуриел обясни, че големият опит на израелските служби с транспортни атентати сочи, че организаторите често избират хора, които не знаят, че ще умрат.

  „Той е имал за мисия да сложи чантите с експлозивите в автобуса, защото, ако е имал правото да реши сам дали да се самовзриви, тогава е трябвало да го направи така, че да има повече жертви и щети. Нашият опит с атентатори самоубийци с автобуси показва, че те съвсем спокойно могат да влязат в автобуса и вътре да се самовзривят“, обяснява Ницан Нуриел.

  Попитан дали умишлено е взривен атентаторът или погрешка, генералът отговори, че и двете предположения са възможни.

  „На базата на неговото поведение смятам, че може би са го излъгали. Това се случва доста често при този тип атентати, в които човекът няма никаква идея, че трябва да умре. Две неща ме карат да мисля това. Първо – начинът, по който чантата беше взривена. Тя се взриви вътре в багажника, а не докато мъжът я е държал. Второ, ако той наистина е искал да има много жертви, щеше да влезе с бомбата в автобуса. Също така нямаше да се страхува, защото би трябвало да е знаел, че ще умре, а в кадрите той изглежда неспокоен, коментира още Ницан Нуриел.

 8. 2012/07/26 at 10:44 PM

  Иран контраобвини Израел за атентата в Бургас

  Постоянният представител на Иран в ООН обвини в сряда Израел, че е подготвил и извършил самоубийствения бомбен атентат в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи, българският шофьор на техния автобус и самият атентатор.

  Израел вече обвини Иран и ливанската шиитска групировка „Хизбула“ за нападението.
  Техеран отхвърля обвинението, припомня „Ройтерс“, цитирана от БТА.

  „Учудващо е, че само няколко минути след терористичното нападение израелски официални представители обявиха, че зад него стои Иран“, заяви посланикът на Иран в ООН Мохамед Хазаи по време на дебати за Близкия изток в Съвета за сигурност на ООН.

  „Ние никога не сме предприемали и няма да предприемем подобен презрян опит срещу невинни хора“, увери иранският дипломат.

  „Подобна терористична операция може да бъде планирана и извършена само от същия този режим, чиято кратка история е пълна с операции на държавен тероризъм и убийства, целящи да замесят други в името на теснополитически изгоди“, каза Хазаи.

  „Аз бих могъл да приведа много примери, които показват как този режим е убивал собствените си граждани и невинни евреи през последните двайсет години“, добави иранският дипломат.

  Посланикът на Израел в ООН Хаим Ваксман заяви, че отпечатъкът на Иран може да се види върху бомбеното нападение в България, както и върху десетки други заговори през последните месеци по целия свят.

  В изявление израелският посланик окачестви твърденията на иранския си колега като „ужасяващи, но не и изненадващи, защото идват от същото това правителство, което казва, че нападенията от 11 септември са теория на конспирацията, и отрича Холокоста“.

  Някои анализатори смятат, че Иран се опитва да отмъсти за убийствата на няколко свои учени, участващи в спорната му ядрена програма. Техеран обвинява за тези убийства Израел и Съединените щати.

  През последните месеци израелски дипломати в няколко страни станаха мишена на нападения от атентатори, които, според еврейската държава, са действали по нареждане на Техеран, припомня агенцията.

  „Дошло е времето светът да сложи край на тази кампания на терор, веднъж и завинаги“, заяви израелският постоянен представител в ООН.