Какво се случва с България 5 дни след атентата?

Българският премиер Бойко Борисов се срещна в София и с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма. ФОТО: МС

ТЕРОР В БЪЛГАРИЯ

Възпоменателната церемония на мястото на взрива в памет на жертвите 

Нов почетен консул в Бургас

Премиерът Борисов среща Джон Бренън, съветник на американския президент по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма

Барак Обама изпраща специално писмо до Борисов

България отново официално потвърди, този път в Брюксел, че няма да посочи виновник за атентата преди края на разследването

Доктор поиска да се покаже главата на атентатора

24 юли 2012г. Днес на летище Бургас се проведе възпоменателната церемония в памет на жертвите от Терористичния акт срещу Евреи и Българи, когато бяха убити хора и затвори летището в Бургас на 18 юли, на която бяха поднесени венци и цветя на пешеходната пътека в близост до мястото на терористичния акт. На церемонията присъства израелска делегация, начело с министъра на туризма на Израел Стас Мисежников, придружена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Константин Гребенаров, главният секретаря на МВР Калин Георгиев, предаде БТА.

С минута мълчание при изпълнение на химните на Израел и България присъстващите почетоха паметта на петимата загинали израелски туристи и българския гражданин.

„Поводът, по който се събираме, е тъжен, но оттук нататък се надявам да се срещаме по хубави поводи. Нека да почиват в мир всички загинали, заяви Делян Добрев.

„Дойдох от името на Израел и от името на израелския народ, за да отдам заслуженото на хората, които загинаха – израелци и българи, и заедно със семействата да може ясно да кажем, че няма да отстъпим пред терора”, каза на свой ред Стас Мисежников. Той допълни, че една от целите на посещението му в страната е да увери израелския народ и израелските туристи, че обстановката в България е спокойна, така, както би било в някоя друга страна. Мисежников допълни, че България ежегодно се посещава от около 170 000 израелски туристи и се надява това да продължи и в бъдеще, дори техният брой да се увеличава.

Бургас вече ще има почетно консулство на Израел и бе представен почетния консул – Орлин Мандов, който е от Варна, говори иврит и дълги години работи с Израел и е представител на техни туристически компании в България.

Още преди церемонията на летището в Бургас бяха въведени изключителни мерки за сигурност, като туристи, между които и майки с малки деца, дори и журналисти, чакаха да бъдат проверени техните лични документи, карти и багажи, за да бъдат допуснати на територията на обществената зона на летището.

Българският премиер Бойко Борисов се срещна в София и с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма.

Извършителят на атентата от 18 юли на Летище Бургас може да е пристигнал със самолет от държава – членка на Шенген, като това е една от версиите, по които работят българските служби съобщи Борисов, предаде Дарик радио.

Борисов обясни, че има напредък в установяването на самоличността на атентатора, но ДНК-профилът все още не показва регистрирано лице.

Все още няма доказателства от каква народност е извършителят на атентата в Бургас, обясни българскиятпремиер и призова за търпение и въздържане от коментари по темата. като изрично подчерта, че страната ни не може да си позволи да прекрачва граници и да сочи с пръст държави, от които е бил организиран атентатът, защото е уязвима и отвсякъде може да влезе потенциален терорист като турист или като гост на районите със смесено население.

Премиерът определи като перфектна работата на службите във връзка с атентата и припомни, че терористичният акт нямало как да бъде спрян.

От името на Барак Обама и на целия американски народ Джон Бренън, съветник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма, изрази съболезнования за загиналите и ранените по време на атентата на летище „Сарафово”. Бренън заяви, че българските служби имат водеща роля да установят кой носи отговорност за този атентат, а след доказването й САЩ ще преценят как да реагират. Във връзка с подозрението за участието на групировката „Хизбула“ в атентата в Бургас Джон Бренън посочи, че САЩ имат притеснения относно действията на групировката в различни части на света, но очакват резултатите от разследването, за да се прецени подходящата реакция в този случай. Бренън благодари на българските служби за отличното сътрудничество в борбата с тероризма. /ПРИПОМНЯМЕ: Атентатът в Бургас каза “да” на фалшивите US-документи и “не” на редовните US-визи/

Днес в Министерски съвет (МС) се е получило и специално писмо до българския премиер Бойко Борисов от президента на САЩ Барак Обама, в което той казва, че би желал “да насърчи да продължите да полагате усилия, за да възтържествува справедливостта” по повод атентата в Бургас и използва случая да даде висока оценка на сътрудничеството между САЩ и България в борбата с тероризма, съобщава сайтът на МС. Президентът на САЩ поздравява премиера Борисов за последователните усилия на правителството на ГЕРБ за укрепване на енергийната сигурност, като подчертава, че това е от съществено значение за Европа и за САЩ.

Също днес отново стана ясно, че България няма да посочи виновник за атентата в Бургас преди края на разследването въпреки официалната позиция на Израел за участието на „Хизбула“, обяви министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел. /ПРИПОМНЯМЕ: България официално отрече информация за атентата в Бургас/

Дипломатът участва в Съвета по външни работи на ЕС, където представя информация около последните събития, а по-късно му предстои среща с израелския му колега Авигдор Либерман, предаде БНР.

Израелският външен министър е в Брюксел, за да постави отново искането на страната си групировката „Хизбула“ да бъде включена в списъка на терористичните организации.

Докторът аутопсирал атентора в Бургас поиска разследващите и МВР да показват снимките на реалното лице на заподозрения за взрива, а не фоторобот и да се направи антропология на главата на самовзривилия се мъж на летището. Това бе категоричното мнение в ефира на Дарик радио на д-р Косьо Янков, завеждащ Съдебна медицина в Многопрофилната болница в Бургас, извършил аутопсиите на загиналите при взрива. Останките от атентатора се съхраняват в отделението по Съдебна медицина в Бургас, а не в Израел, разкри още д-р Янков. ОЩЕ ТУК:Доктор поиска главата на атентатора в Бургас

8 comments for “Какво се случва с България 5 дни след атентата?