България официално отрече информация за атентата в Бургас

Автобус с туристи от Израел беше взривен на летище “Сарафово” в Бургас на 18 юли 2012г. като 7 души загинаха и 34-ма пострадаха. Отбелязвайки тогава, че подробностите около атентата все още са неясни, говорителят на Белия дом заяви, че „САЩ осъждат категорично подобни атаки срещу невинни жертви, каквито са децата”. Има знаци, че ливанското шиитско движение „Хизбула” стои зад атентата срещу израелските туристи в България, заяви вчера говорителят на Пентагона в САЩ Джордж Литъл. Атентатът има някои от белезите на „Хизбула”, но ние не сме в позиция да правим окончателни заключения кой е отговорен, каза още Литъл, цитиран от АФП. „Обикновен човек може да си помисли, може интелигентно да стигне до извода, че ако „Хизбула” с подкрепата на Иран е направил това в Кипър седмица по-рано, същият начин на действие се повтаря и в България,” каза Бенямин Нетаняху в интервю за неделното предаване на американската телевизионна мрежа CBS: “Face the Nation”. Днес Министерство на Външните работи на Р България опровергаха тезите на официален Израел и публикации за организаторите и самоличността на извършителите на атентата в Бургас и заявиха че “няма информация за поемана отговорност” и че има “някакви твърдения, които не са подплътени с нищо обосновано”. ФОТО:АП/ynetnews.com

ТЕРОР В БЪЛГАРИЯ

МВР и Министерство на Външните работи на Р България опровергаха тезите на официален Израел и публикации за организаторите и самоличността на извършителите на атентата в Бургас и заявиха че “няма информация за поемана отговорност” и че има “някакви твърдения, които не са подплътени с нищо обосновано”

Висш израелски военен опроверга медийна информация на британския вестник „Сънди Таймс”, че разузнавателните служби на Израел са изпратили специален екип в Европа, за да арестува терористи, подготвяли атентат на Олимпиадата в Лондон и заяви, че „Това са измислици” 

Министърът на туризма на Израел Стас Мисежников: „Дори и след такова събитие животът и бизнесът трябва да продължат“

Премиерът Бойко Борисов: „Много е важно занапред да не допускаме да се случват отново подобни инциденти“

МНЕНИЕ: Към кого бе насочен терорът в България, ще разруши ли връзките и как е възможно да продължи?

23 юли 2012г. България няма официална информация някой да е поел отговорност за Терористичния акт срещу Евреи и Българи, който уби хора и затвори летището в Бургас на 18 юли, съобщи в ефир главният секретар на МВР Калин Георгиев.

„По официалните канали на нашите партньорски служби България няма информация за поемана отговорност по отношение на атентата,” каза Георгиев пред бТВ, като разясни че разследващите в България имат предположения, но коя организация стои зад атентата ще могат да кажат едва когато бъдат разкрити извършителите.

Както ви съобщихме по-рано че фалшиви US-документи са използвани от изпълнителите на атентата, като цитирахме информация публикувана през изминалия уикенд на израелски уебсайтове, че неизвестна засега организация „Основа на Джихада” е поела отговорност за атентата на летището край Бургас. По-късно информацията беше опровергана и от Външно министерство на Р България.

Така бе опревергана и версията на Израелския премиер Бенямин Нетаняху, който отново заяви, че Израел разполага с „безспорни и изчерпателни разузнавателни данни”, че терористичната атака срещу израелски туристи в Бургас е извършена от „Хизбула” с подкрепата на Иран.

„Обикновен човек може да си помисли, може интелигентно да стигне до извода, че ако „Хизбула” с подкрепата на Иран е направил това в Кипър седмица по-рано, същият начин на действие се повтаря и в България,” каза Бенямин Нетаняху в интервю за неделното предаване на американската телевизионна мрежа CBS: “Face the Nation” transcripts, July 22, 2012, цитирано от таблоида Wall Street Journal: Israel Says Intelligence Ties Hezbollah to Bulgaria Attack и други американски медии, между които Фокс Нюз, Уашингтон Пост и Сан Франциско Кроникъл.

“Правят го по целия свят от около година или две, измъквайки се от отговорност за убийствата, защото никой в действителност не ги посочва с пръст,” заяви още в предаването на Си Би Ес Бенямин Нетаняху.

Посланикът на Израел в България Шаул Камиса-Раз повтори в ефир тезата на премиера на Израел Бенямин Нетаняху, че има ясни следи, че зад атентата стоят Иран и радикалната ислямистка организация „Хизбула”, по време на предаването „Нека говорят” на бТВ.

На въпрос дали е истина, че атентаторът има съучастник, че той е американец, а пръстовите отпечатъци на терориста съвпадат с човек от „Хизбула”, главният секретар на МВР на Р България Калин Георгиев каза, че това са “някакви твърдения, които не са подплътени с нищо обосновано”.

Не можем да говорим за американски гражданин, още по-малко за сподвижник. Вече казахме, че работим с множество фотороботи и рисунки, които използваме, за да изследваме различни профили и начини, по които може да изглежда извършителят с неговите различни самоличности,” допълни главният секретар на МВР. Георгиев не коментира дали са използвани фалшиви американски документи за самоличност, за които ви съобщихме по-рано.

През изминалия уикенд в израелски медии и агенции бе показан и фоторобот, за който се предполагаше, че е на съучастника на терориста. В края на миналата седмица министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов спомена за евентуален съучастник.

По останалите въпроси Калин Георгиев каза, че отказва да коментира всяка една информация – било оперативна, било по досъдебно производство, защото става дума за тероризъм, не за обикновена престъпност и всяка една информация би застрашила сериозно разследването.

Попитан дали България е слабо място, за да се извърши точно тук атентата, главният секретар на МВР каза, че се тълкува неправилно терминът „мека цел”, като добави, че това означава държава, която има относително меки и полицейски контраразузнавателни мерки.

„Не правим административно подслушване и проследяване, други административни ограничения на конституционни права на гражданите. Въпрос на избор на обществото каква държава с какви мерки иска,” допълни Георгиев.

В същото време посочи, че страни с изключително силна държава и мерки като САЩ например, също стават обекти на тероризъм и атентати.

В същото време висш израелски военен опроверга медийна информация на британския вестник „Сънди Таймс”, че разузнавателните служби на Израел са изпратили специален екип в Европа, за да арестува терористи, подготвяли атентат на Олимпиадата в Лондон. Един от предполагаемите терористи, издирвани от израелските агенти преди започващите на 27 юли Олимпийски игри, бил мъж с американски паспорт на името на Дейвид Джеферсън, който избягал след атентата в България, твърди „Сънди Таймс”, цитиран в материал на израелското издание ynetnews.com: Report: Israel fears ‘anniversary attack’ at Olympics, в който е публикувана и информация и снимки от атентата в България.

Публикацията отбелязва, че атентатът в България е засилил опасенията от повторение на атентатите по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., извършени от палестински терористи, при които бяха убити 11 израелски спортисти и треньори. Един от предполагаемите терористи, издирвани от израелските агенти преди Олимпийските игри, е мъж, който разполага с американски паспорт на името на Дейвид Джеферсън, избягал след атентата в България, пише The Sunday Times.

„Това са измислици,” заяви по военното радио о.з. генералът Амос Гилад от министерството на отбраната, цитиран от АФП.

“България и Израел са приятелски страни и няма да позволим с терористичния акт в Бургас да се хвърли сянка върху нашите традиционно добри връзки! Всяка промяна в отношенията ни в отрицателна насока би била награда за тероризма!” Това заяви министърът на туризма на Израел Стас Мисежников по време на днешната среща с българския премиер Бойко Борисов, цитиран на официалния уебсайт на Министрски съвет (МС).

В Министерския съвет двамата политици разговаряха за терористичния акт в Бургас в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, посланика на Израел в България Шаул Камиса Раз и представители на израелския туристически бизнес, съобщават от МС.

„Дори и след такова събитие животът и бизнесът трябва да продължат“, добави Мисежников.

„Много е важно занапред да не допускаме да се случват отново подобни инциденти“, категоричен беше Бойко Борисов.

„Работим активно с представителите на най-добрите служби в света по установяване на самоличността на извършителя, каза българският премиер.

„Израелските туристи са важни за нас, но не толкова по икономически причини, а защото за тях България е като втора родина и те се чувстват добре тук”, увери Бойко Борисов.

В последните 4 дни имаме 32 чартърни полета само от Израел, заяви министърът на икономиката,енергетиката и туризма Делян Добрев след среща с министъра на туризма на Израел Стас Мисежников, като посочи, че първоначалните откази от резервация, които е имало в първите дни след атентата в Бургас от 18 юли намаляват и мисли, че тази тенденция ще бъде обърната.

МНЕНИЕ НА РЕДАКЦИЯТА

Извършеният атентат в Бургас не беше насочен срещу България, а страната ни бе използвана от друга държава за да постигне определен инетерес спрямо свой противник. Първо е безмислено, като местоположение – бомбата не гръмна в някое гъсто населено жилищно или туристическо място – задължително условие да се покаже за кого е предназначена за всеки терористичен акт.  Гръмна в един автобус на една аерогара на път за голямо подходящо за показност място, но не и сред милионите туристи на Слънчев бряг. Не е проблем да се стигне до Златни пясъци, Боровец, Пампорово, Банско, НДК в София, големите мостове и виадукти, като този на Дунава и по магистрала Тракия.

Нелепо е да се твърди също, че българското правителство е проявило престъпно нехайство спрямо гражданите на Израел, като се изтъква че България не била сигурна дестинация. Ако разгледате списъка на атентатите само за периода след голямата трагедия в Ню Йорк на 11 септември 2001 г., ще видите имената на най-строгите и охранявани от тероризъм държави. Съвременният тероризъм е така организиран, че дори и най-подготвените силни държави и техните специални служби които са в ТОП-10 не дават гаранция, че ще успеят да предотвратят всеки терора.

Невъзможно е който и да било да разруши добрите отношения на България с Израел, както и тези с Арабския свят. Обяснението е доста елемнетарно – традициите и взаимното уважение продължават с векове, и по-важното е че се базират на произход, география и история. На национални и човешки стойности. Ако щете и на начин на живот и отношенията един към друг, по-топли топли характери и чисто съседски и приятелски комуникации. ЧОВЕЩИНА И РАЗБИРАНЕ тлее между нас, А НЕ ФИТИЛ! Войни и врагове с евреите и арабите – няма. Отричане на нашата религия също. България е световен пример за това как приема религиите – вижте Столицата – Синагога, Джамия и Църква съществуват една до друга на “пъпа на София” от години. Кой спаси евреите през 2-та световна война? Коя друга държава има етническа партия на мюсюлмани? Коя друга религия, ако не Източно-Православната, е тази, която не проповядва и грам агресия и никога не е служила за завладяване на нови територии, т.е. не се е превърнала в материално изражение на интересите на “вярващите”?

Дали терорът в България ще продължи, зависи само от интересите на тези които го създават и на тези които искат да го опазят. Ако България е в техните списъци, то може и да гръмне още една бомба. Но тя няма никога да бъде в сърцата на хората – евреите, мюсюлманите, българите – а само в главите на определени влиятелни неверници античовеци. Пардон, “верници” в своето его и материалният си успех, за които човекът е сбор от цифри, превърнал се в мишена за да работи математиката! Но само действия “събиране”и “умножение” към “верниците”, и “изваждане” и “деление” за нормалните хора и държави.