Атентатът в Бургас каза “да” на фалшивите US-документи и “не” на редовните US-визи

Ще изчезнат ли или поне намалеят опашките пред Американското посолство в София и да се увеличат опашките на американски туристи в България след атентата в Бургас? Кой е по-опасен – Българин с редовна Американска виза или чужденец с фалшив Американски паспорт?

ТЕРОР В БЪЛГАРИЯ

Кой е по-опасен – Българин с редовна Американска виза или чужденец с фалшив Американски паспорт?

Показаха се инициаторите!, появи се съучастник?, свидетели говорят за фалшивият US-документ на терориста!, Български и US-служби работят заедно!, Обама и Борисов половин час на телефона

Терористичната групировка “Основа на джихада”пое отговорност за “кървавата баня” в България: “Месецът Рамазан е месец на свещена война и смърт в името на Аллах. Той е месец за борба с враговете на Аллах и неговия пророк – евреите и техните американски поддръжници.”

Едно от реалните съвременните предизвикателства пред България и САЩ, което вече се превърна в пословичен проблем в очите на обикновенния българин, и особено на тези които живеят в САЩ и имат близки и роднини в България, това е все още съществуващите американски визи за българските граждани

22 юли 2012г. Неизвестната досега терористична групировка “Основа на джихада” (“Каида ал джихад”) пое вчера отговорността за Терористичния акт срещу Евреи и Българи в Бургас, при който загинаха и бяха ранени хора, съобщи БТА, цитирайки сайтът ynetnews.com, който е част от медийната групировка, която издава и най-тиражния израелски всекидневник “Йедиот ахронот”. В декларация, разпространена из западни средства за масова информация, групировката заплашва да извърши нови нападения. “Месецът Рамазан е месец на свещена война и смърт в името на Аллах. Той е месец за борба с враговете на Аллах и неговия пророк – евреите и техните американски поддръжници.” В декларацията се казва още, че “Един от нашите членове, с помощта на Аллах, успя да взриви автобус пълен с еврейски туристи, осквернители на светите земи, след като извърши внимателно проследяване.” Свещената война не е ограничена до конкретна арена и ние ще се бием с евреите и американците, докато те не напуснат земята на исляма,” се казва в декларацията, цитирана от БТА, позовавайки се на израелския сайт, като се коментира, че “Основа на джихада” очевидно е свързана с движението Глобален джихад, към което принадлежи и “Ал Каида”.

Работи се по определени версии във връзка с терористичния акт на Летище Бургас, като не се изключва и версията атентаторът да е имал съучастник, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. Стремим се да достигнем до произхода и идентичността на атентатора, каза още той в Бургас, като бе категоричен, че версията за това атентатът да е подготвен в България, в Източните Родопи е само възможна интерпретация, но не е реална. Цветанов каза това във връзка с въпрос зададен му от журналистите породен от интервю на високопоставен американски служител за вестник „Ню Йорк Таймс“, в което се казва че атентаторът самоубиец, извършил терористичния акт на 18 юли в Бургас, е член на българското крило на „Хизбула“, като се допълва в публикацията, че според американското разузнаване той е получил указания да извърши терористичната атака срещу израелците, когато настъпи удобен момент. Задачата била поставена от Иран – главен спонсор на ливанската терористична групировка.

Ние работим съвместно с американското разузнаване и американците не биха си позволили да кажат такова нещо“, коментира от своя страна Цветанов, цитиран от БТА.

Министърът добави още, че разпространяваните информации за това, че терористът е пребивавал в Гуантанамо, не отговарят на истината.

По думите му има нова информация, която е важна за разследващите, но няма да бъде обявена, защото е конфиденциална и не трябва да се пречи на разследването, като уточни, че вече има привлечени две държави, които конкретно са ангажирани да разследват идентичността на атентатора самоубиец, за когото е ясно, че е прекарал поне четири дни в България преди атаката.

Данните се потвърждават и от свидетелски показания направени в ефир по българска телевизия и информация от прокуратурата. Атентаторът е бил късо подстриган и е носел десетки банкноти от по 500 евро кеш, разказа пред бТВ собственичката на фирмата, от която мъжът се е опитал да наеме кола. По-рано в петък от прокуратурата в Бургас съобщиха, че със сигурност „мъжът с бермудите” е направил неуспешен опит да вземе автомобил под наем от Поморие.

Камикадзето пристигнало в офиса на фирмата в неделя сутринта и платил 50 лева като капаро и заявил, че ще се върне и няма никакви претенции за марката на автомобила, но искал само колата да е готова точно в 09:00 часа сутринта. Когато атентаторът отива да вземе автомобила, собственичката на фирмата вика брат си, тъй като тя не говори английски, който се усъмнил в достоверността на документите за самоличност. Собатвениците поискали да снимат шофьорската книжка, но в този момента мъжът се отказал да наема автомобила, разказа жената пред телевизията.

Късо подстриганият мъж тръгнал за Равда, откъдето наел такси, като се е отбил до летището два пъти. Таксиметровите шофьори, които са го возили, обаче са притеснени и отказват коментар.

Полицията разполага с изключително добър словесен портрет на терориста – фоторобот, като не се посочва дали е на лицето, което е извършило атентата, или на негов съучастник. Графичната снимка е показвана в петък в хотелите, в които е трябвало да бъдат настанени част от израелските туристи, които са били във взривения автобус.

Международната полицейска организация Интерпол ще разположи свой екип в България при разследването на мотивите за извършения терористичен акт срещу израелски туристи в Бургас, става ясно от сайта на организацията. Генералният секретар Роналд Нобъл на ИНТЕРПОЛ осъди „малодушната“ атака, заявявайки, че информацията за фалшивите документи на атентатора самоубиец може да бъде крайно необходима и решителна, ако е в базата на организацията в която се съдържат повече от 33 милиона записи, включително и около 2.5 милиона автентични паспорти на САЩ, които са били обявени за откраднати или изгубени. „България има инструменти за преглеждане на база данните на Интерпол и има успехи при идентифицирането на хора, които са се опитвали да влязат в страната с откраднати или изгубени документи, включени към Интерпол“, посочва още Нобъл. Според него първа стъпка ще бъде проверката на всички посетили България, като в периода януари и юли тази година приблизително 23 500 са били проверките в базата данни.

Междувременно и израелските медии разпространиха фоторобота на предполагаемия съучастник на терориста. Посочва се, че илюстрацията е взета от българската полиция, която се опасява, че въпросното лице може да има втора бомба. Предполага се също, че вторият терорист е американски гражданин и е възможно той все още да е по крайбрежието на България.

Атмосфератата по българските черноморски курорти е спокойна, такава е била и в четвъртък – ден след атентата на летището в Бургас, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред bTV.

„Целта на терористите не е да убият някои от нас, а да всеят страх“, казали израелците на министъра.

Той обобщи, че около една трета от пострадалите в сряда на „Сарафово“ израелци са решили да останат в България, като властите са съдействали всички израелски туристи да си получат багажа невредим. Добрев увери, че не се очаква голям спад в потока на туристи от Израел.

„През последните дни действително има отказ на резервации от израелци, но не се очаква отлив в дългосрочен план. Освен това тези освободени места веднага бяха запълнени от туристи от Русия, Полша и Германия“, обясни министърът и допълни, че остава повишена сигурността по курортите, като хотелите са увеличили собствената си охрана. Добрев каза още, че предложенията държавата да осигури охрана на всеки автобус с израелски туристи на практика е непостижимо.

Има знаци, че ливанското шиитско движение „Хизбула” стои зад атентата срещу израелските туристи в България, заяви говорителят на Пентагона в САЩ Джордж Литъл. Атентатът има някои от белезите на „Хизбула”, но ние не сме в позиция да правим окончателни заключения кой е отговорен, каза още Литъл, цитиран от АФП.

България провежда изключително балансирана външна политика и е добър приятел и съсед, но случилото се на летището в Бургас „трябва да ни накара да пренастроим някои от системите си и да бъдем по-адекватни на рисковете на 21 век”, заяви президентът Росен Плевнелиев във Варна.

„Нито една страна по света не е защитена от тероризма. Това е една заплаха, която грози всеки по света. Терористите могат да ударят навсякъде“, каза посланикът на САЩ в България Н. Пр. Джеймс Уорлик пред БНТ. „Ако могат в САЩ, както се случи на 11 септември, значи могат навсякъде. Това се случи и във вашата страна“, посочи посланикът. По повод взрива на летището в Бургас, където загинаха седем души, Уорлик заяви, че атаката е срещу израелските граждани, които са били в уязвимо положение в България. „На този етап не трябва да се спекулира“, подчерта той.

Американският президент Барак Обама поднесе своите съболезнования за жертвите на трагедията в Бургас на министър-председателя Бойко Борисов в половин часов телефонен разговор, като и двамата осъдиха остро терористичния акт на Летище Сарафово край Бургас, съобщиха от правителствения пресцентър. Българският премиер изказа своите и на правителството съболезнования за загиналите в петък американски граждани по време на стрелба в кино салон в град Денвър, при която по последна информация броят на жертвите по време на премиерата на новия филм за Батман е 12, а този на пострадалите – 40. Борисов и Обама оцениха високо реакцията на властите след взрива и добрата съвместна работа по случая на екипите от българските и американските служби за сигурност, която продължава и в момента. В края на разговора двамата си пожелаха в близко бъдеще да имат възможност в лична среща да разговарят за съвременните предизвикателства пред България и САЩ.

КОМЕНТАР НА РЕДАКЦИЯТА – КЪДЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ … на телефона

Едно от реалните съвременните предизвикателства пред България и САЩ, което вече се превърна в пословичен проблем в очите на обикновенния българин, и особено на тези които живеят в САЩ и имат близки и роднини в България, това е все още съществуващите американски визи за българските граждани. Въпросът е, дали Борисов ще се “събуди”, или ще успее да “събуди” Обама за това “предизвикателство”? … или поне да намали опашките пред Американското посолство в София и да увеличи опашките на американски туристи в България!

2012 е година за избори в САЩ – 2013 е такава за България. На кой от тях двамата какво му носи отмяната на Щатските визи – това ли проблемът? 

Но и двамата не трябва да пропуската фактите от атентата в България, а те не се в полза на американците. Документната идентификация на терористите в България е поредното доказателство, за необмисленото дълги години отношение на Американското правителство към Българските граждани с многократните си откази за премахване на Щатски визи, като в същото време и за много дълъг период такива се издават на терористи от целия свят. Както и се позволява терористите да обикалят Света с Американски документи за самоличност, макар и невалидни. Както това се случи на 11 септември 2001, когато в Ню Йорк бяха разрушени “близнаците” и загинаха много невинни хора. Въпросът е, Българите ли са потенциална опасност за Америка и Света? Създава се и грешното впечатление, че винаги американски граждани са терористи. Както и това, че Администрацията във Вашингтон, когато се касае за сигурността на държавата, се интересува повече за обикновенните Българи, които са доказали, че не са опасни, отколкото от реално доказалите се възможни терористи.

 

1 comment for “Атентатът в Бургас каза “да” на фалшивите US-документи и “не” на редовните US-визи