Атентаторът в Бургас с шофьорска книжка от САЩ

Министерството на вътрешните работи разпространи снимки на евентуалния извършител на терористичния акт в Бургас, използвал Driver Licence от щата Мичигън и е носил бермуди и раница

„ДНК профилът и пръстови отпечатъци са качени в международната база данни, която се обновява на всеки два часа и с нея работят разследващите“

19 юли 2012г. Министерството на вътрешните работи (МВР) разпространи снимки на евентуалния извършител на Терористичния акт срещу Евреи и Българи, като уби хора и затвори летището в Бургас, като са установили че той е използвал неистински документ – американска шофьорска книжка от щата Мичигън, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Във връзка с терористичния акт МВР умолява гражданите да съобщят в поделение на министерството или на тел. 056/84 42 42 всяка налична информация за самоличността, контактите, ползваните автомобили и адреси на лицето от снимката.

Анонимността е гарантирана.

Мъжът, заподозрян като извършител на кървавия терористичен атентат – Terror against Jews and Bulgarians, е носил бермуди и раница, съобщи по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов, което е видно и от снимката.

„Вече е ясен ДНК профилът на терориста“, заяви пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде агенция „Фокус“.

„ДНК профилът и пръстови отпечатъци са качени в международната база данни, която се обновява на всеки два часа и с нея работят разследващите“, обясни Цветанов.

Все още не е ясно как терористът камикадзе е влязъл в България и съответно в Европейския съюз. Има версии за държави, които може да се съпричастни за това откъде е влязъл той, но Цветанов не пожела да каже кои са те.

Той каза, че няма да коментира информация, която може да попречи на разследването, и се прави всичко възможно да се установи откъде е влязъл.

Всичко, което е събрано от огледа като доказателства, ще бъде изпратено в лаборатория в София, за да се изследва. Все още не е ясен видът на взривното вещество и не може да се каже дали той е от България или не, обясни министърът.

Цветанов каза още, че е установена самоличността на всички загинали и техният брой остава същият – седем.

По-малко от 24 часа след терористичния атенат Летище Бургас е отворено за пристигащи и заминаващи полети. Завишените мерки за сигурност, които бяха въведени за всички транспортни обекти, ще действат и за летище Бургас.

Както ви съобщихме по-рано проверките на гражданите отнемат повече време и всеки, на който му предстои да използва въздушен транспорт трябва да бъде на аерогарата най-малко 2 часа по-рано.

Завишен е контрола по всички граници на страната – на граничните пунктове на изход се извършват цялостни проверки на всички пътници в това число и граждани на ЕС.

Всички транспортни обекти в страната – летища, пристанища, авто и ж.п. гари, функционират нормално, при засилени мерки за сигурност. Към този момент няма данни за проблеми или нарушения.

Посланикът на Израел в България Н. Пр. Шаул Камиса Раз благодари на българската страна за помощта и реакцията при тежката ситуация с атентата срещу израелските туристи в Бургас.

„Искам да благодаря на всички министри и цялото правителство, които ни помогнаха, министъра на вътрешните работи, на външните работи, на транспорта и всички, които бяха тук“, каза Н. Пр. Шаул Камиса Раз на брифинг в Бургас, предаде агенция „Фокус“.

„Благодаря от името на правителството на Израел, на всички семейства, на Посолството на Израел на всички, които помогнаха в тази тежка ситуация, в която се намираме“, каза посланикът на Израел. „Да видиш всички министри да стоят покрай теб, да ти помагат в тази ситуация, ние приемаме това много добре; много благодарим“, каза още посланикът на Израел.

„Това е тежък атентат, който се опита да попречи на отношенията между България и Израел“, подчерта Н. Пр. Шаул Камиса Раз