Терористичен акт срещу Евреи и Българи уби хора и затвори летището в Бургас

Бургас (18 юли 2012) Над 20 души са приети в спешния център в болницата в Бургас след инцидента с взривения автобус с израелски туристи на летището. Районът около спешния център е отцепен със сигнални ленти. Полицията не допуска никои до приемната на болницата. Пресфото-БТА снимка: Тодор Ставрев (ЕД)

7 души загинаха  и 34-ма пострадаха от взрива при терористична атака на летище Бургас – пострадали българи няма

Задължават пътниците да бъдат на летищата 2 часа преди полета

Атентатът в България е първият срещу израелски туристи, извършен по време на организирано пътуване, след като в началото на годината се появи информация за подготвяни терористични актове срещу израелци по летищата в Европа и на първо място в София

САЩ и ЕС осъдиха атентата

Остава загадката – не само от кого и как, а за кого и защо – и ще има ли серия от подобни актове

18 юли 2012г. Автобус с туристи беше взривен на летище “Сарафово” в Бургас. Рейсът е бил с граждани на Израел, има и жертви и много ранени.

Премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и посланикът на Израел в България пристигнаха на мястото на инцидента.

Работи се по няколко версии за инцидента на бургаското летище, не е изключена и тази за терористичен акт. Това каза вицепремиерът Цветан Цветанов, като допълни че полетът от Тел Авив е кацнал навреме в 14,35 и в самолета са пътували 154 души, сред които и едно бебе. От инцидента починалите са най-малко 5, допълни още вицепремиерът на летището.

Бургаският кмет Димитър Николов е бил един от първите, който е видял мястото след взрива. Само 15 минути преди инцидента той е изпращал на летището госта си – новият президент на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти, който бе гост на Общината и има среща в Бургас с Вицепремиера и министър на финасите Симеон Дянков с който са имали разговори във връзка с представянето на проект за интегриран градски транспорт със заем от банката, предаде БТА. Агенция “Митници” ще е в Русе. Това вече е решено, а който не иска, да си търси нова работа в София, заяви в Бургас вицепремиерът Симеон Дянков.

Цветанов каза, че автобусът се е взривил в 17,25 часа (б.вр.) при товарене на багажа и настаняване на пътниците. Те е трябвало да отпътуват за Слънчев бряг. В същия автобус е трябвало да се качат 47 от израелските туристи.

В болницата има настанени 27 души. Трима са в кома, а един е починал. Има и две бременни жени, които са в стабилно състояние. В момента се прави поименна проверка по списък, за да се установи кои са жертвите.

Всички полети за Бургас са затворени. Самолетите се пренасочват към Варна. Полагат се максимални усилия за повишаване на мерките във всички зони, каза Цветан Цветанов. Той допълни, че за инцидента е информирано израелското правителство. Пострадали българи няма.

Министерството на външните работи на България официално потвърди, че станалият в сряда взрив в Бургас, в резултат на който са загинали израелски туристи, е бил терористичен акт.

Няма информация някой да е поел отговорност за случилото се в Бургас, каза външният министър Николай Младенов на летище Бургас. Тероризмът във всяка една форма трябва категорично да се осъжда от всички. Общите ни действия са срещу всеки, който си позволява да използва тези действия за постигане на целите си, каза Младенов. Утре сутрин България, в Обединените нации, ще поиска от Съвета за сигурност да осъди инцидента на летище Сарафово, допълни нашият Дипломат №1.

Посланикът на Израел Шаул Камиса Раз каза, че случилото се е жалко и тъжно както за Израел, така и за България. Той каза, че е присъствал на бързата реакция на полицията и на лекарите и оценява присъствието на най-ръководните органи на страната, каза посланик Шаул Камиса Раз.
Половин час преди това група израелски туристи скандираха и протестираха, че искат да се върнат в къщи, съобщи Фокус.

На летището има охранителни камери, които работят 24 часа в денонощието. Взривът на аерогарата е бил един. По разпореждане на Бойко Борисов лекари от Военномедицинска академия пристигнаха в Бургас за подпомагане на лекарските екипи в морския град.

Президентът Росен Плевнелиев каза пред журналисти, че летището ще бъде отворено след финализиране на всички процесуално – следствени действия.

“Присъствах на заседанието на кризисния щаб. Взети са всички мерки и всички комуникационни канали навън работят добре. В непрекъснат контакт съм с президента на Израел”, добави Плевнелиев.

София(18 юли 2012)Засилени са мерките за сигурност на летище София, след като днес около 17:30 ч. aвтобус с израелски туристи е бил взривен на паркинга на летище “Сарафово” в Бургас. Пресфото-БТА снимка: Бистра Бошнакова – Парсънс

Всички граждани, на които им предстои полет, да се явяват най-малко 2 часа по-рано на летището, поради завишените мерки за сигурност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Аерогарите в София, Варна, Бургас и Пловдив предоставят актуална информация за всички полети на своите интернет сайтове. Поради засилените мерки за сигурност, временно ще бъде ограничен достъпът на лицата, посрещащи и изпращащи пътниците.

Този ужасен инцидент е шок за всички нас, нищо не може да оправдае смъртта и болката на невинни хора. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по повод взривения автобус на летище Бургас, съобщиха от правителствената информационна служба.

„Изразявам своите най-дълбоки съболезнования към родните на загиналите, съчувстваме на болката на пострадалите. В този трагичен момент българският народ съпреживява мъката от загубата на близките на жертвите и ранените. Правителството категорично осъжда агресията и тероризма. Подобен ужасяващ акт на територията на суверенна държава, член на ЕС, е провокация към усилията на демократичната общност за постигане на световен мир. Твърдо заявявам, че ще разследваме този инцидент, за да накажем виновните за него с цялата строгост на закона. Убеден съм, народите на България и Израел ще излязат по-силни и сплотени от това немислимо бедствие”, допълни премиерът Борисов.

САЩ осъдиха атентата в България, предаде АФП. Отбелязвайки, че подробностите около атентата все още са неясни, говорителят на Белия дом заяви, че „САЩ осъждат категорично подобни атаки срещу невинни жертви, каквито са децата”. Той допълни, че президентът Барак Обама се моли за жертвите.

Степента на терористична застрашеност на България не е повишена, съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска от Столична дирекция на вътрешните работи засилено полицейско присъствие около всички места, свързани с еврейската общност, както и местата, където пребивават израелски граждани. 
Предвид инцидента в Бургас, Йорданка Фандъкова поиска засилване на охраната около местата с масово пребиваване на хора и пред дипломатическите представителства, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Зам.-министърът на външните работи на Израел Дани Аялон е заявил пред Канал 2 на Израелската телевизия, че не са постъпвали разузнавателни информации за предстоящ атентат в България, предаде Israel News.

Израелски медии съобщават, че във външното министерство на Израел заседава кризисен щаб, който е в директна връзка с българските власти.

Международни наблюдатели припомнят, че това е първият атентат срещу израелски туристи, извършен по време на организирано пътуване.

“Шокирана съм и съм дълбоко натъжена от новината за взрива в Бургас, който отне човешки животи. Следя новините по това нещастие!”, написа в профила си в Twitter българският еврокомисар Кристалина Георгиева.

КОМЕНТАР   В подобни големи атентати с толкова жертви има дълбоки политически замисъл и предупреждение, което е една от най-важните цели на тероризма, там трябва да се търси загадката – не само от кого и как, а за кого и защо. Да не се забравя, че всеки един подобен сериозен терористичен акт може да бъде само едно начало на серия от още по-голями атентати.

Това е много голям по своите размери атентат, нещо, което е безпрецедентно на територията на страна-членка на Европейския съюз, каза най-реномираният арабист в България проф. Владимир Чуков, цитиран от Фокус. До този момент са седем убити, повече от 20 са ранени и повечето от тях са в тежко състояние, като това не е крайната картина. Трябва да се разсъждава много, в няколко възможни хипотези: първо, трябва да се уточни начинът на извършване на атентата. Дали става въпрос за атентат на камикадзе – самоубиец, или става въпрос за поставяне на взрив в багаж на някой от пътниците. Това е много важно да се уточни и според мен – до седмици това трябва да бъде изяснено. Бихме могли тогава да бъдем малко по-конкретни за евентуалния извършител, каза проф. Чуков.

Това е чист терористичен акт с всички последствия – силен взрив, много убити, още повече ранени, паника в обществото. Това каза Иван Бояджиев, експерт по сигурността в Столична община.

“Това е много тежък инцидент, който трудно ще бъде разкрит, тъй като това не може да бъде дело на българи”, коментира Бояджиев пред агенция “Фокус”, като засега специалистът не може да каже какъв е бил еквивалентът на взривното вещество.

Атентатът в Бургас е поредното доказателство, че тероризмът няма национални, религиозни или прочие измерения, а действа като едно глобално явление. Това мнение изрази пред Дарик бившият шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров. Той допълни, че подобни случаи имат комплексен характер и анализът трябва да е комплексен, като има аспекти от локално, от национално, наднационално, регионално ниво. Той призова към въздържание от политизиране на случая.

Експертът по Близкия изток Киряк Цонев на въпрос защо точно в България и в този момент е извършен атентатът, отговори пред Дарик: „България се намеси в един конфликт, който е сирийски, в който има фактическа намеса във вътрешните работи на една суверенна държава и за мен това е едно предупреждение от някои ислямистки части именно за тази намеса”.

“За съжаление, се случва на българска територия и се случи с хора, които ни смятат за най-добри приятели, едва ли не роднини – израелците. Лошото е че още януари месец техните специални служби ни предупредиха, че се очаква терористичен акт срещу израелски граждани, в синагога, в посолство, в туристическия бизнес като цяло – не уточниха къде. Тогава нашите специални служби взеха мерки”, посочи Иван Боджиев.

Припомняме, че в началото на годината се появи информация за подготвяни терористични актове срещу израелци по летищата в Европа и на първо място в София. Тогава в България е бил предотвратен атентат срещу израелски туристи, съобщи Франс прес, като се позова на израелската държавна телевизия. В автобус, с който израелски туристи трябвало да бъдат откарани от границата между България и Турция до един от българските зимни курорти, било намерено взривно устройство, съобщи телевизията, според която в някои от българските зимни курорти, посещавани от израелски туристи, били изпратени подсилени екипи на службите за сигурност.

Израелската служба за борба с тероризма заяви тогава, че не разполага с конкретна информация относно възможно терористично нападение срещу израелски туристи в България и че те не трябва да се въздържат от посещения в страната, съобщи в. “Аарец”. Службата изтъкна, че първоначалното предупреждение на ръководителя на отдела за сигурност в израелското министерство на транспорта Дани Шенар по този въпрос било направено по-рано тогава, три седмици преди случая. Изявлението на службата за борба с тероризма беше направено тогава няколко часа, след като Дани Шенар заяви пред вестника, че е помолил няколко европейски страни да засилят мерките за сигурност около туристически групи от Израел в хотели и зимни курорти, като изрази безпокойство относно евентуални терористични нападения в българската столица София.

18-18

Теросристичният акт от днес в Бургас съвпада с годишнината от атентата срещу израелско-аржентинска асоциация в Буенос Айрес през 1994 г. Точно на 18 юли преди 18 години там е извършен най-кървавият атентат в историята на Аржентина – загиват 85 души и са ранени стотици. До днес не са отправени конкретни обвинения към никого, а в годините след атентата има серия от обвинения в некомпетентност на разследващите. Няма неопровержими доказателства и по версията, че микробусът е управляван от самоубиеца.