МВФ: световният икономически растеж надолу през 2013

Международният валутен фонд понижи прогнозата си за всички държави с изключение на Близкия изток

МВФ понижи глобалната си прогноза за икономически растеж за 2013 г. от 4,1% до 3,9%, намалявайки очакванията си за най-развитите и за развиващите се икономики

Кризата в Европа оказва най-голямо влияние, заради голямата дългова криза, намалената банкова ликвидност и кризата с Еврото, но не е единствената заплаха за глобалната икономика

САЩ са изправени пред „фискална скала”- фискална влакова катастрофа – изтичане на данъчните облекчения и автоматично съкращаване трилиони долара разходи, като се очаква дългът на САЩ да достигне тавана от 16,4 трилиона долара, което увеличава притесненията от фалит, като всичко това може да се окаже достатъчно, за да се прати слабата възстановяваща се американска икономика отново в рецесия

Капацитетыт на развиващи се икономики като Китай, Индия и Бразилия, може да е по-малък от предполагания и в бъдеще растежът може да бъде разочароващ, като сега страховете са изместени от притеснения от голям приток на капитали и прекален апетит към валутите им към притеснения от бърза амортизация и непредсказуеми обменни курсове, като валути като бразилският реал и индийската рупия са се амортизирали с 15-25% за по-малко от 3-месечие

Растежът в Близкия изток ще е единственият, който ще бъде по-голям тази година в световен мащаб

16 юли 2012г. Международният валутен фонд понижи прогнозата си за всички държави с изключение на Близкия изток, като изказа своите силни притеснения, както от политиците в Европа, така и от тези в САЩ и развиващите се страни. Това стана ясно днес от информация изнесена от агенция „Ройтерс”, цитирана и от БТА.

МВФ намали прогнозата си за глобален икономически растеж за 2013 г. с цели 0,2%, като от 4,1% до 3,9%, намали очакванията си за най-развитите и за развиващите се икономики. Прогнозата за 2012 г. остава същата като направената през април, или 3,5%.

МВФ предупреди, че нещата може да се влошат допълнително, ако политицте в Европа не действат бързо и решително, за да се справят с дълговата криза в региона.

В средногодишната си прогноза за световната икономика, МВФ също така изрази притеснения, че капацитета на развиващи се икономики като КитайИндия и Бразилия, може да е по-малък от предполагания и в бъдеще растежът може да бъде разочароващ, предаде агенция „Ройтерс”, цитирана от БТА. Страните с развиващи се икономики, включително и петте държави от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка), заявиха по-рано на срещата на Г-20 през месец юни 2012г. в Мексико, че ще увеличат приноса си в МВФ за изграждането на т.нар. защитна стена срещу разпространението на дълговата криза.

„Рисковете за понижаване на тази слаба глобална прогноза продължават да са големи. Най-непосредственият риск е забавяне или недостатъчно действие от страна на политиците, което да ескалира допълнително кризата с еврото,” пише МВФ.

Според финансовата институция развитите икономики ще пораснат само 1,4% тази година и 1,9 на сто през 2013 г.

Развиващите се държави от своя страна според МВФ ще регистрират ръст от 5,9 на сто през 2012 и 5,6 на сто през 2013 г., което е понижаване спрямо предишната прогноза с 0,01 процентен пункт.

МВФ също така намали очакванията си за ръста в еврозоната с 0,7% през 2013 г. и запази прогнозата си за свиване от 0,3 на сто през 2012 г. МВФ вече очаква, че икономиката на Испания ще се свие през тази и през идната годината.

В същото време фондът приветства приетите от европейските лидери мерки на срещата през юни като „стъпки в правилната посока”, но призова за още фискална и банкова интеграция и за създаването на общоевропейска програма за гарантиране на депозитите и механизми за спасяване на банките в затруднение.

„Най-голям приоритет е решаване на кризата в еврозоната,” пише МВФ и настоява Европейската централна банка да осигури достатъчна ликвидност, за да се подкрепят банките. ЕЦБ също така трябва да смекчи монетарната си политика според МВФ.

Кризата в Европа обаче не е единствената заплаха за глобалната икономика, подчертават от МВФ.

Съществуват притеснения, че политическият дебат във Вашингтон как да бъдат избегнати автоматичните съкращения в държавните разходи и увеличаването на данъците през идната година няма да даде добър резултат.

САЩ са изправени пред т.нар. от икономистите „фискална скала”– изтичане на данъчните облекчения от ерата на президента Джордж Буш и автоматично съкращаване на 1,2 трилиона долара разходи.

Това може да се окаже достатъчно, за да се прати слабата възстановяваща се американска икономика отново в рецесия.

Преди края на годината се очаква дългът на САЩ да достигне тавана от 16,4 трилиона долара, което увеличава притесненията от фалит, ако Конгресът отново не увеличи този праг. Припомняме, че през 2011 г. американският президент Барак Обама обяви, че републиканци и демократи са постигнали споразумение относно тавана на американския държавен дълг. Неговият сегашен руски колега и тогавашен премиер Владимир Путин обвини тогава Вашингтон, че действат като „паразит” в световната икономика след като натрупват толкова голям дълг, който заплашва глобалната финансова система.

Бел.ред. АКО ОЦЕЛЕЕМ … Дали САЩ не плащат платят дълговете си защото не искат, или даже да искат няма да могат да направят това. Долара отдавна е без златно покритие, все повече държави искат друг паричен еквивалент за пазарите си и най-вече за петрола, Америка  не произвежда достатъчно и големите компании са изнесли производството си навън,  безработицата става непоносима за консуматорите, търсят се всякакви начини за да се крепи долара като световна валута. Дано единственият изход за САЩ не е фалита, и да започне “на чисто”, както изказват опасения от МВФ за фалит.  Сериозността на положението се засилва и от това, че целият свят се влияе от положението на САЩ, особено Европа оплетена в нейното окаяно състояние и “игри” в момента. Сега еврото е също резервна валута паралелно с долара и например руснаците все повече резервират именно в него. Но и Еврото не е идеално – и там старите хитри европейци започват да злоупотребяват с авантата и трупат дългове, начело с Гърция, която цели два пъти “завлече” ЕС с милиарди Евро. А и такава пъстра публика с толкова различни народностни характеристики, обичаи, религии и отношения към бизнеса, държавата и парите, та дори и традици, като днешното ЕС едва ли има, и още повече много трудно се контролира и управлява. Дали Света ще “започне на чисто.” Ако оцелее, ако оцелеят, ако оцелеем ...

Макар и финансовите анализатори да вярват, че Конгресът и Белият дом ще намерят начин да избегнат тази фискална влакова катастрофа, МВФ предупреждава за потенциална значителна реакция на пазарите, ако постигането на консенсус бъде заплашено.

Притеснения съществуват също така и за растежа на развиващите се икономики. МВФ пише, че те са изправени пред „необикновенна неяснота”, тъй като глобалният растеж се забавя и инвеститорите намаляват рисковите си вложения.

По-рано през тази година политиците от развиващите се държави се притесняваха от голям приток на капитали и прекален апетит към валутите им. Сега страховете са изместени от притеснения от бърза амортизация и непредсказуеми обменни курсове.

Валути като бразилският реал и индийската рупия са се амортизирали с 15-25% за по-малко от тримесечие, отбелязва МВФ.

„В развиващите се икономики, политиците трябва да бъдат готови да се справят с намаляващ обем на търговия и непредсказуемост на капиталовите потоци,” пише в доклада.

МВФ намали прогнозата за растеж на Китай през 2012 г. до 8% от 8,2 на сто и сега очаква растеж от 8,5% през 2013 г., което е понижаване с 0,3 процентни пункта спрямо по-ранната прогноза.

Прогнозите за Индия също са били рязко намалени от 6,9 на сто до 6,1% растеж за 2012 г. и до 6,5 на сто от 7,3% увеличение за 2013 г.

В същото време растежът в Африка изглежда стабилен с 5,4% през тази и 5,3 на сто през идната година, тъй като регионът остава сравнително изолиран от външните финансови сътресения.

МВФ също така пише, че растежът в Близкия изток ще е по-голям тази година, тъй като ключовите производителки на петрол увеличават производството си и икономиката на Либия се възстановява от гражданската война през 2011 г. Прогнозата за тази година е растеж от 3,7%.

———————————————-

Международният валутен фонд (МВФ, на френски: Fonds monétaire international, FMI, на английски: International Monetary Fund )  е световна организация, чиято основна роля е да следи финансовата и платежната стабилност на държавите, които са нейни членове, както и да работи с развиващите се държави и да им помага да постигнат добри макроикономически показатели. Международен валутен фонд се грижи за управлението на световната финансова система, като наблюдава валутните курсове и платежния баланс и предлага техническо и финансово сътрудничество при нужда.

Организацията е основана през юли 1944 г. в град Бретън уудс, САЩ, с цел да стабилизира следвоенната световна икономика по време на Валутната и финансова конференция на Обединените нации

Конференцията поставя началото на такива организации катоМеждународна банка за възстановяване и развитие (МБВР) иМеждународният валутен фонд (МВФ).

Щатският Долар става световна валута, наред със златото – някои финансови експерти наричат конференцията “разпадът на златото.”  Бретън-Удското споразумение е едното от трите златни споразумения в историята, които оказват значителна роля на пазара на златото.

Още след Първата Световна война след “Голямата депресия” от началото на 30-те години валутите постепенно губят връзката си със златото. От 30-те години насам повечето страни започват да дефинират националните си валути като книжни пари или резерви, а не в злато. Така започва преходът към златно-доларовия стандарт. Доларът се налага постепенно като предпочитана от страните валута, в която те държат резервите си. Практическото налагане на новия стандарт става през 1944г. в Бретън Уудс. Не случайно Бретън-Уудската система е известна още под названието златно-доларов стандарт. Ролята на златото в новата система се изпълнява от долара. Той е единствената валута, която има фиксиран златен паритет (35 щатски долара се равняват на 1 унция злато). Всички останали валути имат доларови паритети, т.е. изразяват цената си в щатски долари, а през долара и в злато. За да поддържат фиксираните към долара паритети на своите валути, останалите страни трябвало да съобразяват темповете си на инфлация с този на САЩ. ОЩЕ ТУК ЗА ПРОМЯНАТА НА ВЛИЯНИЕТО НА ДОЛАРА: МЕЖДУНАРОДНИ ВАЛУТНИ ОТНОШЕНИЯ

МБВР печели по-голямата част от своите средства на световните финансови пазари и се е превърнала в един от най-стабилните кредитополучатели, след издаването на първите си облигации през 1947 г. и днес се е превърнала в основен играч на международните капиталови пазари.

Световната банка (СБ) (World Bank) е международна финансова организация, която е собственост на повече от 180 държави-членки, представени в Управителния съвет и базирания във Вашингтон Съвет на директорите. Световната банка се различава от Групата на Световната банка по това, че обхваща само две институции, в т.ч. Международна банка за възстановяване и развитие (МБВР) – International Bank for Reconstruction and Development (IBRD). Световната банка е една от петте институции, създадени на Бретън-Уудската конференция през 1944 (конкретно на 27 декември 1945). Международният валутен фонд, свързана с нея институция, е втората. За световната банка работеха сегашният вицепремиер на Р България и министър на финансите Симеон Дянков /1995-2009/ и Еврокомисарят Кристалина Георгиева /Започва работа в Световната банка през 1993. От 2000 до 2004 е ръководител на отдел за устойчиво развитие към Световната банка. От 2004 до 2007 е ръководител на отдела за Русия, а от март 2008 е вицепрезидент на Световната банка, отговарящ по въпроси, свързани с устойчивото развитие. Встъпва в длъжност като европейски комисар на 9 февруари 2010 г.

ОЩЕ ТУК: Българка от САЩ – комисар в Европа 

Президентът на Световната банка се оттегля

В момента в МВФ членуват 186 държави и седалището е във Вашингтон. Участието на България в организацията започва през 1990 г.

За да членува една страна в МВФ, от нея се изисква да постигне определени изисквания. Самият фонд се образува от годишните вноски на всяка държава членка, като размерът й се определя според формула, която съдържа дела на страната в международните плащания, както и нейния брутен вътре