Мормони демонстративно обявиха независимост от своята Църква за 4 юли

Храма “Солт Лейк” в Солт Лейк Сити, Юта. Handsome picture of the Salt Lake Temple of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, from the Dutch wikipedia taken by Bjørn Graabek April 7, 2003.

5 юли 2012г. Група от около 150 мормони обявиха независимост и напуснаха своята църква по време на специална церемония за масова отказване в Солт Лейк Сити в събота 30 юни 2012г., само пет дни преди националният празник на САЩ “Денят на Независимостта”. Тази рядка проява на незачитане на Църквата им сложи край на несъгласието им от десетилетия за някои по въпроси, вариращи от полигамията (многоженството) до гей браковете, съобщи Ройтерс.

Участници от щатите Юта, Аризона, Айдахо, и от други места се събраха в обществен парк, за да подпишат “Декларация за независимост от мормонството.”

“Чувствам се страхотно”, казва Алисън Лукас, от Западна Йордания, щата Юта, която взе участие в събитието на фона на изключително високи температури. “Аз не знам дали бих имала куража сама, ако не беше сформирана група.”

Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни(Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) в Юта е известна поведението си на подчинение, и масовата церемония беше рядко виждан акт, която се превърна в колективен бунт.

След като се събираха в парка, участниците изкачиха разположения на половин миля планински връх Ensign Peak,  превърнал се в символ на Църквата им през 1847 г. , когато президентът на Бригъм Йънг определя за място, където “Светиите от последните дни” да съградят град.

На върха основно се скандираше “Свобода” като всички аплодираха, пляскаха и се прегръщаха.

“Това беше едно трудно пътуване и това е символичен край”, заяви организаторът на събитието Зифа Ларсен, от Лехий, щата Юта. “Аз просто се надявам, че това събитие ще повиши решителността в хората и ще им помагне да се чувстват по-удобно за вземането на тяхно решение.”

Църквата “Исус Христос на светиите от последните дни” (Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) определя себе си, като една истинска Християнската вяра и нейната теология обещава семейни вечни взаимоотношения между тези, които останат верни, потвърдени с подаръци чрез специални религиозни обреди, съобщава Ройтерс.

Сред причините, цитирани от тези, които напускат мормонството са политически активизъм на църквата срещу гей браковете и доктринални учения, които влизат в конфликт с научни открития или се възприемат като расистки или сектсистки.

Други цитират несъответствия в обяснението на мормоните “на собствената си история, включително практикуването на полигамията. Църквата отказала множествено бракове преди повече от век, още преди щата Юта да бъде създаден.

Запитан за отказа на хората от Църквата, говорителят на църквата заяви, че църквата обича и уважава всеки член, цитиран от Ройтерс.

“Хората правят своите собствени решения за посоката, която ще последва в живота им”, заяви говорителят Майкъл Пърди в имейл до Ройтерс. “Макар че това са много малко хора, които вземат това решение, е тъжно да видя някой да избере да напусне. Желаем им всичко добро.”

Най-новите цифри показват, по данни на мормонската църква, която твърди, че има повече от 14.4 милиона членове по целия свят. Броят на тези, които са напуснали Църквата до сега не са обявени публично.

На 13 август 2011 г. в Новотел “Пловдив” се състоя тържественото честване по случай 20-годишнината от официалната регистрация на Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни в България.[Продължение ] 

Уилърд Мит Ромни (Willard Mitt Romney) е американски бизнесмен и политик от Републиканската партия. Той е губернатор на щата Масачузетс през 2003-2007 година и един от основните потенциални кандидати на републиканците за президент през 2008 и 2012 година.

Сред видните мормони, който е най-популярен в момента е Мит Ромни (Willard Mitt Romney), кандидатът за президент на Републиканската партия, който ще се изправи срещу президента Барак Обама на 6 ноември 2012 г. Ако Mitt Romney спечели офис, то той ще бъде първият Мормон избран в Белия дом. /Мит Ромни е роден на 12 март 1947г. в Детройт в мормонско семейство. Баща му, Джордж Ромни (1907-1995), е бизнесмен и политик, който по-късно е губернатор на щата Мичиган. Мит Ромни получава бакалавърска степен в мормонския Университет „Бригам Йънг“ в Проувоу (близо до Солт Лейк Сити) и магистърска в Харвардския университет в Кеймбридж, къдетое се дипломира по две специалности едновременно – като икономист и като юрист. Само една дузина студенти биват допускани годишно до този изнурителен курс. Женен е за приятелката си от ученическите години Ан Ромни от 21 март 1969 г., с която имат 5 деца, винаги усмихната, Ан винаги е редом до съпруга си. През месец май 2012г. общият брой на внуците и внучките на Ромни стана 18. Значителна част от огромното богатство на републиканския кандидат за Белия дом е спечелена от неясна инвестиционна мрежа в чужбина, писа през месец април т.г. американското списание “Венити феър”. Според данъчната му декларация от 2010 г. той има банкова сметка с 3 милиона долара в Швейцария, както и други интереси в страни, известни като данъчен рай, като Бермудските острови и Кайманите, добавя списанието. Ромни спечели в края на месец май 2012г. първичните избори в Тексас и с това си осигури необходимия минимум от делегати на националната конференция на Републиканската партия, за да бъде номиниран за кандидат за президент, като неговото послание бе, че е загрижен за състоянието на американската икономика, предаде тогава Асошиейтед прес. Ромни няма достатъчно международен опит, като през март 2012г. нарече Русия “геополитически враг номер едно” за САЩ в интервю пред канал CNN. С предстоящото си посещение в края на юли 2012г. в Израел цели да привлече гласовете на евреите, които традиционно подкрепят демократите. Още за Мит Ромни и мормоните четете по-долу/

“Ние трябва да бъдем внимателни”

За някои напускането на църквата в събота бе направено с трепет, защото културата на Мормоните често заклеймява тези, които отпадат, оставяйки някои от тях без социални или бизнес връзки, съобщава Ройтерс.

“Трудно е, така че ние трябва да бъдем много внимателни”, каза Робин Хансен, участник, която каза, че тя напуска една “култура на насилие”, която тя счита, че се отглежда от църковните учения, за насърчаване на подчинение.

Хансен каза, че нейният съпруг не може да напусне вярата, защото той работи в една църква, свързана с бизнес и биха могъл да загуби работата си, ако той не поддържа членството си.

За да подаде оставка от църквата, един мормон трябва да подаде официално писмо с молба името му да бъде премахнато от църковните книги, показват инструкциите на църквата и наръчник за светски водачи, публикувани в интернет през 2010 г., цитирани от Ройтерс.

В събота, участниците напълниха една кошница с техни писма за изпращане от Ларсен, който се разделя с църквата поради съмнения относно истинността на превода на древните египетски писания, които са включени в свещените мормонски текстове.

Шесто поколение Мормон – Крис Филдинг, 35, пътували от Финикс за това събитие, иска да представлява тези, които все още нямат смелостта да го направят, каза той, включително и съпругата му, която се притеснява за реакция от техните семейства.

Женен мормонски храм (Mormon temple), Филдинг заяви, че двойката споделя недоволството си от тяхната вяра и отчасти е ясен отговор на своя местен лидер църквата на въпроси Филдинг е имал около полиандрия и полигамията – като да имат много съпрузи и съпруги – в ранната църква.

“Отидох търся моят местен лидер за съвет за верна перспектива. Той пък призова жена ми и й каза, че трябва да се намери нов съпруг”, заяви Филдинг.

Той каза, че чувства облекчение, след като е взел решението си.

“Маймуните са свалени от гърба ми … И аз не чувствам, че вече трябва да се обяснявам или позициите на църквата.”

ПОВЕЧЕ ЗА МОРМОНИТЕ И БИЗНЕСА

Кликнете тук;Християни ли са мормоните? Мормони

. Мормонското учение възниква на основата на окултизма и масонството. Негов създател е американският иманяр и окултист Джоузеф Смит. … Една от основополагащите идеи на мормонското движение е идеята за въвеждане на многоженство. … мормоните учат, че има множество богове и че хората могат да станат богове и богини в небесното царство … …великият Месия – основател на християнската религия – е бил многоженец, подобно на патриарх Яков и пророк Давид, от които той е произлязъл по плът … … Решаващ момент за организацията на мормоните остава нейният външен облик и грижата за този облик произлиза от висшите й кръгове, но по този въпрос работят и отделните мормони, които са посветили живота си за сближаване с християнските общества. Много мормонски “мисионери”, като нашумелия Дарл Андерсен, считат за своя задача да завързват дружески отношения с християните. Принципа на Андерсен е: “Завладей пастира и ще повлияеш на хиляди”. ОЩЕ ТУК: Мормони

За мормоните грехопадението е благо, защото било необходима крачка в жизнения план и е велико благословение за човечеството. Заради това падение ние сме ощастливени с физически тела и можем да раждаме деца – новите богове. ОЩЕ ТУК: мормоните – The Mormons

МИСИЯТА

Най-сериозното изпитание за младите мормони е мисията. Мъжете биват пращани на мисия, когато навършат 19 – и тя трае две години. За жените е 18 месеца, след като навършат 21 години. Къде ще бъдат изпратени не зависи от тях и често се налага да учат чужд език за работата си зад граница.

Това е валидно и за Мит Ромни, който през 1966, когато 19-годишен е изпратен от своята църква за 30 месеца във Франция, той изучава Библията, напредва във френския и заедно със събратя по вяра ходи от врата на врата, за да проповядва сред местните хора.

По време на мисия в буквалния смисъл на думата са изолирани от семействата си – имат право само на две телефонни обаждания за една година. Всеки, който е на мисия, си има и “спътник”, за да си помагат в трудности. От тях се изисква да се трудят и проповядват в полза на Църквата по десет часа на ден, шест дни в седмицата.

Малко са религиозните групи, които подлагат младежите си на подобни изпитания. Може би само израелците, които също са подлагани на изтощителни тренировки по време на военното си обучение. Те също са сред най-успешните предприемачи.

Мормоните, най-добрите бизнесмени /уебкафе/

Вицовете за свещените гащи са достигнали епидемични размери, благодарение на президентската кандидатура на Мит Ромни (след като Нют Гингрич се отказа, той е голямата надежда на републиканците – бял, щастливо женен, с петима сина – бел.р.) и музикалният шедьовър на Мат Стоун и Трей Паркър – “Книгата на Мормоните”.

Но Църквата на Исус Христос и светиите от последниия ден, както е пълното й име, се завръща. Мощна рекламна кампания показва обикновени хора, които правят обикновени неща – бял мъж с брада, черен мъж с мустаци, които спортуват, а над тях млад скейтбордист лети във въздуха и оставя след себе си надписа: “Аз съм Мормон”

Всички сме наясно, че мормоните не са като всички нас. Те не се напиват, имат големи фамилии, стабилни бракове и килерът им е тъпкан с тримесечни запаси от храна в случай на Армагедон. Обикновено са чисто и спретнато облечени. И имат усет за бизнеса.

По-малко от 2% от американците са мормони, но тяхната предприемчивот и успешни бизнес начинания превишава значително бройката им. Процентът на успешните предприемачи сред тях е по-висок, отколкото сред американците като цяло, а средният доход на жител на щата Юта е по-висок, отколкото средния в Америка.

Ако Макс Вебер (утвърждава в един от трудовете си, че протестанството превъзхожда католицизма, тъй като е двигател за просперитета на обществото – бел.р.) беше живял век по-късно, навярно щеше да напише книга “Трудовата етика на мормоните”.

Кандидатът за президент на републиканците Мит Ромни, най-известният мормон, е основател на Bain Capital, една от най-големите американски инвестиционни компании. Джон Хънтсман-старши (баща на съперника на Ромни в борбата за лидество в Репубриканската партия) създава Huntsman, чиято пазарна капитализация е $11 млрд.

Мъж с атлетична физика, квадратна челюст и побеляващи слепоочия, Мит Ромни прави добро впечатление. Често обаче го критикуват, че не проявява достатъчно спонтанност и говори пред избирателите, сякаш е робот, който си чете урока. Застанал на кормилото на изборен валяк, добре осигурен с финансови средства, Ромни казва, че разчита и на друго предимство – предишната си кариера на бизнесмен, прекарана далеч от коридорите на властта във Вашингтон, мразена от избирателите републиканци.

В Конгреса във Вашингтон има над 100 милионери и мултимилионери, а един кандидат-президент Мит Ромни дори може да се похвали с четвърт милиард долара богатство. Това са все хора със сбъдната американска мечта.