ЕВРО 2012 – Испания е Шампион на Европа – най-интересното от финала и първенството и кой е новият домакин на ЕВРО 2020

Испания вдигна за трети път купата в историята на европейските първенства. Тимът спечели турнирите през 1964 и 2008 година. Освен това испанците побеждават в трето поредно голямо първенство. Отборът на Висенте Дел Боске спечели ЕВРО 2008 в Австрия и Швейцария, Мондиал 2010 в ЮАР и ЕВРО 2012 В Полша и Украйна, нещо което никой отбор не бе правил до момента. Още инетересни неща четете по-долу. ФОТО: евро2012спортал

Италия бе размазана с категоричното 4:0 и красиви голове на финала

 … за финала, в цифри, дати и емоции, голамйсторите

1 юли 2012г. Испания размаза Италия с категоричното 4:0 на финала на европейското първенство по футбол в Полша и Украйна и е новият Шампион на Европа в най-популярният спорт в света – футбола.

Четири красиви гола взеха дъха на итлианците и на зрителите. Испания поведе на Италия с 2:0 след първите 45 минути. На Олимпийския стадион в Киев, Давид Силва откри резултата още в 14-ата минута, а в 41-ата Жордши Алба вкара втори гол. След почивката Фернандо Торес в 84-ата и Хуан Мата в 88-ата минута тотално смазаха италианците.

Първият гол дойде когато Иниеста подаде хитър пас в коридор към Сеск Фабрегас, играчът на Барселона проби и центрира топката, която бе пратена в противниковата врата безпощадно с глава от Давид Силва.

След попадението италианците се събудиха и заиграха по-силно и установиха териториален натиск. Само за две минути цели три пъти Италия се размина на косъм от изравнителен гол след опасни центрирания от корнер. В 16-ата Икер Касийяс с върха на пръстите си изби пред връхлитащия Даниеле де Роси.

Второто попадение за иберийците бе след като Жорди Алба подаде на Шави Ернандес и светкавично спринтира към вратата. Халфът на каталунците, от своя страна, го изведе блестящо очи в очи с Буфон и за левия бранител не остана нищо друго, освен да забие второ попадение за родината си. Това беше първо попадение на 23-годишния каталунец с фланелката на Испания, който е дебютант на това състезание.

Италианците успяха да затруднят скучаещия вратар на испанците в 51-та минута, но стражът показа класа. Ди Натале се отвори “златен” шанс – сам в наказателното поле получи топка в краката, но стреля в обсега на Икер, който за сетен път се прояви класно.

И тогава дойде контузията на италианската звезда Тиаго Мота, който влезе на терена в 57-та минута, но получи разтежение само три минути след появяването му. Това бе последната смяна на Чезаре Прандели, а Мота нямаше как да продължи срещата. С два гола пасив и човек по-малко, адзурите не съумяваха да застрашат вратата на Икер и оставяха иберийците да налагат териториално предимство. В последните 30 минути се играеше на една врата.

Така се стигна до момента, когато Фернандо Торес, когато бе изведен прекрасно от Шави и успя да преодолее Буфон с техничен удар за 3:0. Така Ел Ниньо стана първият футболист с два гола на финали на Европейски първенства. Тук е моментът да отбележим, че Торес в Англия търка много повече скамейката отколкото нашият Бербатов и вкарва значително по-малко голове, като дори и трансфера му бе много по-голям финасово в Челси!

В 89-та минута дори и резервата Хуан Мата съумя да се разпише за смазващото 4:0!

Това е трета титла за Испания в историята на европейските първенства. Тимът спечели турнирите през 1964 и 2008 година. Освен това испанците побеждават в трето поредно голямо първенство. Отборът на Висенте Дел Боске спечели ЕВРО 2008 в Австрия и Швейцария, Мондиал 2010 в ЮАР и ЕВРО 2012 В Полша и Украйна, нещо което никой отбор не бе правил до момента. Още инетересни неща четете по-долу.

Състави: 

Испания: 1. Икер Касияс-К, 3. Жерар Пике, 15. Серхио Рамос, 17. Алваро Арбелоа, 18. Жорди Алба, 6. Андрес Иниеста, 8. Шави Ернандес, 10. Франсеск Фабрегас, 14. Шаби Алонсо, 16. Серхио Бускетс, 21. Давид Силва.
Резерви:12. Виктор Валдес, 23. Хосе Рейна, 2. Раул Албиол, 4. Хави Мартинес, 5. Хуанфран, 20. Санти Касорла, 22. Хесус Навас, 7. Педро Родригес, 9. Фернандо Торес, 11. Алваро Негредо, 13. Хуан Мата, 19. Фернандо Йоренте.
Селекционер:Висенте дел Боске (Исп)

Италия: 1. Джанлуиджи Буфон-К, 3. Джорджо Киелини (21 – 6. Федерико Балзарети), 7. Кристиян Абате, 15. Андреа Бардзали, 19. Леонардо Бонучи, 8. Клаудио Маркизио, 16. Даниеле Де Роси, 18. Рикардо Монтоливо, 21. Андреа Пирло, 9. Марио Балотели, 10. Антонио Касано.
Резерви:12. Салваторе Сиригу, 14. Морган де Сантис, 2. Кристиян Маджо, 4. Анжело Огбона, 5. Тиаго Мота, 13. Емануеле Гиачерини, 22 Алесандро Диаманти, 23. Антонио Ночерино, 11. Антонио Ди Натале, 17. Фабио Борини, 20. Себастиян Джовинко.
Селекционер:Чезаре Прандели (Ит)

Голмайстори: Силва 14, Алба 41 (Исп)
Жълти картони: Пике (Исп), Бардзали (Ит)
Червен картони: 
Зрители: 
Съдия: Педро Проенса (Пор)

Финалният мач на Евро 2012 бе охраняван от 7 хил. полицаи, съобщава украинското министерство на външните работи .

Лидерите на Испания и Италия гледаха на живо финала на ЕВРО 2012. За срещата на националните отбори на двете държави в Киев пристигнаха президентът и премиерът на Италия Джорджо Наполитано и Марио Монти. Испанският отбор бе подкрепен от началника на кабинета на Мариано Рахой и член на кралската династия, принцът на Астурия Дон Филипе Хуан Пабло Алфонсо, предаде радио ”Ехото на Москва”.
Новината още веднъж показа, че футболът е социален феномен, който не разделя хората, а ги обединява.

Макар че и двете страни, изпадналите в много дълбока финансова криза, показаха на богатите на това европейско първенство, че и „бедните в Европа” могат да бият и могат да стават шампиони. Особено когато се играе в честен двубой, когато на предна линия е спорта, а не политиката.

ОТ ИСТОРИЯТА НА НАЙ-ДОБРИТЕ В ЕВРОПА

На финала на Евро 2012, и Италия, и Испания твориха история и поставиха рекорди.

Двата тима окупираха световния и европейски връх в последните 6 години, а определиха шампиона на континента. Те са играли 26 мача помежду си, като Италия има 8 победи срещу 7 за съперника им. 11 мача са завършвали с равен резултат. Испания и Италия са изиграли четири мача на европейски първенства. Италианците печелят веднъж, равенствата са три, а възпитаниците на Висенте Дел Боске никога не са усещали вкуса на победата срещу днешния си съперник.
Последният двубой между двата тима бе от група C на настоящото европейското първенство.

Испания се изравни с Германия по брой на спечелени финали. Испанците са европейски шампиони през 1964 и през 2008 година, Италия има една европейска титла от 1968 година.

Испания разгроми Италия с 4:0 във финала на Евро 2012 и по този начин стана европейски шампион за второ поредно първенство, защитавайки титлата си от Евро 2008.

Испания е и световен шампион, което също е постижение за рекордите, а победата с чистото 4:0 е най-големият резултат, постиган на финал.

Испанците са вече с 12 мача без загуба на европейски финали, отново рекорд.

Финалът на Европейското първенство никога не е завършвал след изпълнение на дузпи в предишните 13 издания.

От осемте стадиона, посрещнали двубои от Евро 2012 именно този в украинската столица е с най-голяма вместимост и това предопредели избора на съоръжение за домакин на финала на турнира. Около 65 000 фенове наблюдавха двубоя.

Испания влезе в историята като първия отбор, спечелил три поредни големи съревнования, след като преди 4 години ивоюва европейската титла, а после триумфира и на Мондиал 2010 в Южна Африка. За последно Франция спечели в обратен ред турнирите през 1998 и 2000 г. Нито един тим на планетата обаче не е печелил три турнира подред.

Италия бе на финал на Европейско първенство за първи път от 12 години и при успех се изравнява по брой победи на континенталния шампионат с Испания. „Скуадра адзура” има един триумф – през 1968 г., четири години след победата на Испания.

Анализаторите сочеха Испания за фаворит в сблъсъка срещу Италия. От финала на Евро 2008 отборът остана верен на своя стил и заслужено е смятан от специалистите за най-съвършения отбор в съвременнияфутбол. Шаби, Андрес Иниеста, Давид Силва, Сеск Фабрегас и Фернандо Торес са гръбнака на отбора от години, а към тях новите се адаптират успешно към победния стил на игра.

От друга страна, преди старта на Евро 2012 малцина прогнозираха попадането на отбора на Чезаре Прандели в заключителната среща. Селекционерът на „Скуадра адзура” обаче изведе тима до финала, като италианците извадиха всичките си оръжия, за да стигнат до двубоя за трофея „Анри Делоне”.

В груповата фаза на ЕВРО 2012 двата отбора играха един срещу друг и завършиха наравно 1:1, като по този начин италианците не са губили от испанците в редовното време на две Европейски първенства. Преди четири години именно тимът от Апенините стана единствения, който успя да усмири атакуващия порив на бъдещия шампион. Тогава спорът бе решен в полза на иберийците след изпълнение на дузпи.

Статистиката от срещите между двата отбора на големи турнири е на страната на Италия – в седем мача „Ла Фурия” няма нито една победа в редовните 90 минути.

В последния си мач “фуриите” пометоха опонента си, за да спечелят първи официален мач срещу Италия от 1920 година насам и Европейската титла.

Финалът бе исторически и за треньора на Испания Висенте дел Боске не само заради факта, че можеше за втори път да изведе тима до европейския връх. Дел Боске стана първият треньор в световната история, който е печелил Шампионската лига, световната и европейската титла. Той направи „Реал” два пъти носител на КЕШ – 2000 и 2002 година, а с Испания е световен шампион от 2010 година.

РЕКОРДИ и ЛЮБОПИТНО ЗА ФИНАЛА

– Това бе първия европейски финал, в който и двамата вратари бяха капитани. Джанлуиджи Буфон записа мач номер 120 за скуадрата, като все още гони по този показател Икер Касияс, който записва 137-мия си мач за Испания. Сан Икер съумя да опази вратата си в десет проедни мача на директни елиминация – серия, започната от 1/4-финала с Италия на Евро 2008. Стражът надви и рекорд на Дино Дзоф за минути без допуснат гол в директни елиминации.

  Само седем играчи, които бяха в списъците на двата отбора за финала са от клубове извън Италия и Испания.

– Цели 12 футболисти /Испания/ успяха да дублират еврокупата, нещо удало се до момента само на един човек.

-Италия е получила 15 жълти картона по време на Евро 2012, повече от всички отбори в турнира.

 Звездата на Италия Алваро Арбелоа е бил фаулиран 17 пъти по време на Евро 2012, повече от всеки друг футболист играл на турнира.

– Звездата на Испания Шави е дал 455 паса, най-много от всички играчи на турнира, като точните пасове на Шави са 92,8%, най-високият процент от всички играчи, които играха на финала

– Средната възраст на отбора на Испания е 27, а на Италия е 28.

Средната височина на отбора на Испания е 180 см., а на Италия е 181 см. Италианският нападател Джовинко е най-ниският игра на Евро 2012, той е висок 164 см.

– играчите на Испания са изминали общо 582, 810 метра на Евро 2012, а на Италия са изминали общо 605, 020 метра.

Италия отправи 55 точни удара, най-много от всички други страни играли на турнира.

СЪДИЯТА НА ФИНАЛА: ИГРАЧИТЕ ГОВОРЯТ С ТЯЛО

Съдията Педро Проенса от Португалия, който ръководи финала на Евро 2012, заяви, че познава езика на тялото на испанските и италианските футболисти и изрази уверениост преди мача, че близостта в културите ще му помогне в мача, цитиран от официалният уебсайт на УЕФА.

“Поведението на хората от романската група е малко по-различно. Ние имаме език на тялото, който ни помага да се разбираме. Аз разбирам поведението на играчите, а те – моето. От тази гледна точка ще ми е по-лесно”, каза Проенса пред uefa.com.

Португалецът беше главен съдия и във финала между “Байерн” и “Челси” в Шампионската лига през май. “Да свиря тези два мача – това е върхът в кариерата ми. Чувствам се наистина удовлетворен и привилегирован.”

Педро Проенса е дал 10 жълти картона и нито един червен картон в турнира до финала.

Португалският съдия даде висока оценка на европейското първенство. “То беше фантастично. Наистина искам да подчертая поведението на всички футболисти. Те показаха невероятно спортсменство. Единството и уважението, което мисля, че хората заслужават, бяха предадени от играчите”, каза Проенса.

Крайно класиране при голмайсторите на ЕВРО 2012:

Нападателят на Испания и играч на Челси /Англия/ Фернандо Торес спечели „златната обувка” за голмайстор на европейското първенство в Полша и Украйна. Играчът на Челси вкара 3 гола и направи една асистенция, също като Марио Гомес от Германия, но Торес печели, заради по-малко изиграните минути в мачовете. Торес вкара своят трети гол и трети за мача, и направи асистенция за четвъртия във финала срещу Италия, като се появи в игра едва в последните 15 минути.

3 гола 

Фернандо Торес (Испания)
Марио Балотели (Италия)
Кристиано Роналдо (Португалия)
Алан Дзагоев (Русия)
Марио Гомес (Германия)
Марио Манджукич (Хърватия)

2 гола 
Андрий Шевченко (Украйна)
Вацлав Пиларж (Чехия)
Никлас Бендтнер (Дания)
Чаби Алонсо (Испания)
Сеск Фабрегас (Испания)
Давид Силва (Испания)
Петърж Ирачек (Чехия)
Димитрис Салпингидис (Гърция)
Михаел Крон-Дели (Дания)
Златан Ибрахимович (Швеция)

1 гол 
Месут Йозил (Германия)
Филип Лам (Германия)
Сами Кедира (Германия)
Мирослав Клозе (Германия)
Марко Ройс (Германия)
Ларс Бендер (Германия)
Лукас Подолски (Германия)
Якуб Блашчиковски (Полша)
Роберт Левандовски (Полша)
Йоргос Карагунис (Гърция)
Теофанис Гекас (Гърция)
Йоргос Самарас (Гърция)
Роман Широков (Русия)
Роман Павлюченко (Русия)
Антонио Касано (Италия)
Андреа Пирло (Италия)
Антонио Ди Натале (Италия)
Хесус Навас (Испания)
Хуан Мата (Испания)
Жорди Алба (Испания)
Никица Йелавич (Хърватия)
Шон Сейнт Леджър (Ирландия)
Уейн Рууни (Англия)
Дани Уелбек (Англия)
Тио Уолкот (Англия)
Анди Керъл (Англия)
Джолиън Ласкът (Англия)
Жереми Менез (Франция)
Йоан Кабай (Франция)
Самир Насри (Франция)
Олоф Мелберг (Швеция)
Себастиан Ларсон (Швеция)
Пепе (Португалия)
Елдер Пощига (Португалия)
Силвестре Варела (Португалия)
Робин ван Перси (Холандия)
Рафаел ван дер Варт (Холандия)
автоголове: 
Глен Джонсън (Англия) – в полза на Швеция

ЕВРО 2012 в цифри

Финалистите на европейското първенство Италия и Испания ще вземат общо 50 милиона евро от турнира в Украйна и Полша. Двете страни заработиха огромната сума с победите досега, привлякоха огромен брой спонсори и зрители на своите мачове. До снощния финал испанците имаха леко предимство – 15,5 милиона евро печалба. „Адзурите” имаха с половин милион по-малко. От самия финал се чакат още по около 10 милиона евро в сметките на двете федерации.

От останалите отбори най-напред е Германия. Логично интересът към тима на Йоахим Льов бе най-голям и затова немският футболен съюз вече брои получените 16 милиона евро. В класацията следват португалците с 15 милиона, Англия 12,5 милиона и Чехия с 12. Домакините от Украйна и Полша получиха скромните 10 милиона евро. Най-назад в класирането са Холандия и Ейре.

В същото време организаторите на Евро 2012 се опасяваха, че в последния мач от турнира ще има празни места на стадиона в Киев. Повечето от феновете на Испания и Италия се бяха запасили с по 3-4 билета за финалната среща, с надеждата да ги продадат на черно. Интересът към мача обаче сред украинските фенове не бе толкова голям и така цената на билетите не надвиши 80-100 евро часове преди началото на срещата. Спекулантите се опитваха по-рано през деня да продават билети и по 150 евро но в крайна сметка бяха принудени да свалят драстично цените.

Българската национална телевизия обяви, че е постигнала рекордни рейтинги с излъчването на Евро 2012. Финалът между Испания и Италия бе най-гледаното спортно телевизионно предаване в България за годината.“Интересното е, че освен мъже полуфиналът е задържал пред телевизора над 37% от жените, които в този момент са гледали телевизия у нас, на възраст до 55 години. За тях името на голмайстора на Италия Балотели определено вече е по-известно от това на Леонардо ди Каприо например”, коментират от телевизията.

В Англия двубоят на “децата на Кралицата” с италианците е привлякъл пред телевизорите над 20 милиона души, което е 67.8% пазарен дял. Така четвъртфиналният мач стана по-гледан дори от най-популярното събитие в самата Англия и едно от най-гледаните в целия свят – сватбата на принц Уилям (13 милиона зрители в Англия) и концерта в чест на 60-годишнината от коронацията на кралица Елизабет II (15 милиона зрители в Англия).

Финалът се излъчи в над 200 страни и се гледа от 250млн. души.

Цената на един централен  билет за финала бе 3,568 евро.

Карлсберг наляха над 1 млн.  чаши бира по време на 15-минутната почивка между полувремената на финала на Олимпийския стадион и други паркове или места за гледане в Киев, град който вече е видял над 1,19 млн. души да посетят Евро 2012 по време на турнира.

Във Великобритания бяха заложени над 25млн. паунда за финалната среща.

НОВИЯТ ДОМАКИН Е ЦЯЛА ЕВРОПА – УЕФА става на 60 години

Президентът на УЕФА Мишел Платини направи революционното предложение на пресконференция преди финала на Евро 2012 за това Европейското първенство по футбол през 2020 година да се проведе в 12-13 града из Стария континент. Платини вече е отправил предложението към Изпълкома на УЕФА, съобщават от уебсайта на централата.

„Това е само идея, но през декември или януари ще вземем решение, затова помолих Изпълнителния комитет да помисли по въпроса. Да видим дали можем да направим Европейско първенство из цяла Европа през 2020 година по случай 60 години от старта на турнира. Тази идея ми харесва. Изпълкомът също харесва идеята. Ще видим. Няма нищо определено”, споделя Платини.

„Можем да го направим в една страна, но може да бъде и из 12-13 града в цяла Европа. Ще бъде по-лесно за финансиране, защото няма да има нужда да строиш стадиони и летища на няколко места, а само на едно”, каза още той.

Ако идеята му бъде одобрена, това ще бъде абсолютно революционен турнир в историята на Европейските първенства.