ЕВРО 2012 – от днес всеки мач става решаващ в битката за титлата

14-ото европейско първенство по футбол се провежда в Полша и Украйна и живущите в САЩ гледаме 1/4-финалите по телевизия ESPN сутрин от 11:45 PT

ЕВРО 2012

21 юни 2012г. От днес започва втората фаза на европейското първенство по футбол – всеки мач става решаващ в битката за титлата.

Днес стартира така очакваната 1/4-финална фаза на ЕВРО 2012. След като преодоляха груповата фаза, 8-те най-добри национални отбора, ще продължат борбата за това, кой ще бъде господарят на футболна Европа през следващите четири (4) години.

В тях ще има някои класически сблъсъци. Испания среща Франция, а Англия се изправя срещу Италия. Може би голямата изненада е присъствието на Гърция, която ще се сблъска с Германия.

Първите отбори, които ще поставят началото на директните елиминации  на ЕВРО 2012 са тимовете на Чехия и Португалия днес от 11:45 ПТ /Лос Анджелис/, час който ще бъде валиден за всички дати до края на първенството.

Както Чехия, така и Португаля загубиха на старта на ЕВРО 2012, но след два последователни успеха  удължиха престоя си в Полша и Украйна. Това ще бъде предпоследната  битка от ЕВРО 2012, която ще се проведе на полска територия. Португалия изглежда като фаворит срещу Чехия, но двата тима са се срещали само веднъж и този мач бе на четвъртфинал на Евро 96. Тогава чехите победиха с 1:0 и след това играха на финал.

 На следващият ден е Гърция – Германия, после Испания среща Франция, а на 24 юни спорят Англия и Италия. На полуфиналите ще се срещнат победителите от мачовете Чехия/Португалия – Испания/Франция. Другият полуфинал е между Гърция/Германия – Англия/Италия.

Последните два четвъртфинала са доста интересни. Испания никога не е побеждавала Франция на голям турнир и са се срещали общо 4 пъти, в които Петлите имат 3 победи и един равен. В квалификации за голям турнир мачовете са общо 6 с пет победи за Франция и едно равенство.

Англия – Италия имат едва две срещи на голям турнир – една на световно и една на европейско. През 1990 г. Италия побеждава 2:1 Англия в мача за трето място на световното първенство. На Евро 1980 пък адзурите бият 1:0. Двата отбора са се срещали 22 пъти при 7 победи за англичаните и 9 за адзурите. В последните 9 мача помежду им обаче Италия има само една загуба.

Гърците и Германия са играли 8 пъти помежду си. Елините нямат победа при 3 равенства и 5 загуби. Но пък единственият сблъсък помежду им на голям турнир е на европейското през 1980 и завършва 0:0. Гърция е загубила само 2 от последните си 24 двубоя от 2010-а година насам.


ЧЕТВЪРТФИНАЛИ

1. 21 юни Чехия – Португалия
2. 22 юни Гърция – Германия
3. 23 юни Испания – Франция
4. 24 юни Англия – Италия

Полуфинали
26 юни Победител четвъртфинал 1 – Победител четвъртфинал 3
27 юни Победител четвъртфинал 2 – Победител четвъртфинал 4

ПРИПОМНЯМЕ: Европейско първенство по футбол 2012 – почти всичко и как и кога да гледаме в САЩ?

РЕГЛАМЕНТ
 Евро 2012 ще бъде последното, в което ще участват 16 отбора. На следващия турнир във Франция през 2016г към тях ще се присъединят още 8 национални гарнитури.
Настоящите опоненти са разделени в четири групи. Първите два тима, събрали най-много точки се класират за ¼ финалите. При положение, че някои от съперниците имат еднакъв брой точки, на първо място се гледа предимството в преките двубои помежду им, а на второ – по – добрата голова разлика.
От ¼ финалите до финала в Киев правилата са стандартни по схемата на директните елиминации – победителят става ясен след две полувремена по 45 минути. При равенство, следват две продължения по 15 минути. При ново равенство – дузпи. Всеки отбор има право на 5 редовни дузпи. При равенство изпълнението на 11-метрови наказателни удари ще продължи до гол аванс.