Влязохме в Гинес с 333 каба гайди!

ВИЖТЕ ВИДЕО!

Най-младите са на 14 години, а най-възрастният участник в рекорда е на 80 

Уникалната българска каба гайда е най-характерният и популярен музикален инструмент в Родопите и най-големия мехлем за душите български пръснати по широкия свят. Гайдарят сякаш  я зарежда не с дъхът си, а с духът български, и изпускайки го, го пренася за да пребъде през вековете. Любов, ентусиазъм и умение на стотиците изпълнители, които не бяха прегърнали гайдата си в този момент, а бяха прегърнали България, за да я покажат на целия променен свят!

20 юни 2012г. Наше родно изпълнение на цели 333 родопскикаба гайди бе признато за рекорд на Гинес, като потвърждението от международно признатата централа за световни успехи дойде за много кратко време – само около месец, съобщи БТА. Сега вече официално България е втората държава поставила световен рекорд на Гинес с гайди, досега световен рекорд е поставен само от 240 шотландски гайдари.

Постижението бе по-рано направено на специално организиран за случая мини-концерт на 16 май 2012г. в Националния Дворец на Културата (НДК) в София, който събра над 4000 души и ние имахме изключителният късмет да бъдем в България по това време и да го наблюдаваме “на живо”. Събитието стартира с любимата българска песен „Една българска роза” в прекрасното музикално изпълнение на добре познатата ни от САЩ Деси Добрева.

Рекордната родопска сюита изпълниха 333 гайдари от Смолян, Рудозем, Златоград, Асеноград, Пловдив и София. Сюитата с продължителност 9 минути и 13 секунди съчетава 8 родопски песни и е в изпълнение на каба гайда, която се среща само в Родопите. Сред свирилите за рекорда на Гинес имаше и изпълнители от оркестър “101 каба гайди”.

Най-младите в огромния състав са на 14 години, а най-възрастният участник в рекорда е 80-годишният Стою Чонгаров от Смолян. Той помни първото събиране на 100 каба гайди и оттогава не пропускал да се изяви.

Уникалната българска каба гайда е най-характерният и популярен музикален инструмент в Родопите и най-големия мехлем за душите български пръснати по широкия свят. В Брюксел има музей на музикалните инструменти. България е представена с няколко, единият е гайдата и когато застанеш пред нея, чуваш истинска музика, чуваш твоето сърце и душа, … и не чуваш онова, което чуват всички.

Гайдарят сякаш  я зарежда не с дъхът си, а с духът български, и изпускайки го, го пренася за да пребъде през вековете. Любов, ентусиазъм и умение на стотиците изпълнители, които не бяха прегърнали гайдата си в този момент, а бяха прегърнали България, за да я покажат на целия променен свят!

Дълбоко и вълнуващо като песен в листата на гора, усещане за роден аромат- прегръща и завладява сърцата ! Сякаш само за пет минутки е събрана цялата най-черна история на българите и вечната несломима духовност.

Инициатор на музикално изпълнение е фондация “Изкуството да живееш”, където е получено официално уведомление, че то е включено в списъка на Guinness World Records. Организаторите ни съобщиха, че всичките 333-ма гайдари постигат синхрона само с една репетиция, която е часове преди изявата им в НДК. Самата подготовка на музикантите отнема около три месеца.

Всички изпълнители от рекордното гайдарско представяне ще получат диплом, че са участвали в рекорда, уточняват от фондация “Изкуството да живееш”.

“Много сме горди, че родопската музика е не само в Космоса, но и вече сред рекордите на Гинес”, заяви Соня Драгова от фондацията. Според нея посланието на този рекорд е излъчването на хармония.

Фондация „Изкуството да живееш” е известна със своите културни и хуманитарни инициативи по цял свят.

Подобно голямо събитие фондацията организира миналата година на Олимпийския стадион в Берлин по случай своята 30-та годишнина, където освен Санкт Петербургския балет и други международни изпълнения, от България близо 2 000 души се хванаха за ръце и танцуваха право хоро под музикалния съпровод на песента „Излел е Дельо хайдутин”, „Вода” и „Пустоно лудо и младо” в изпълнение на Елица Тодорова.

В международен мащаб фондация „Изкуството да живееш” държи 10 световни рекорда на Гинес най-впечатляващият, сред които е рекорда за най-голям музикален хор в света, където 121 440 души (сто двадесет и една хиляди, четиристотин и четиридесет души) пеят в унисон в продължение на 5 минути на събитие организирано в Перунгалатур, Ченай, Индия на 30 януари 2011 г.

 

1 comment for “Влязохме в Гинес с 333 каба гайди!