13 радикални ислямисти на съд в България

Една от джамиите в Сърница, който се намира между рида Дъбраш и Велийско-виденишкия дял в Западните Родопи. В непосредствена близост минава река Доспат, вливаща се в едноименния язовир Доспат. Града се намира на 20 км от град Доспат и на 48 км от Велинград.Сърница е получила името си през 1937 г. заради безбройните стада от сърни, които пасели на всяка поляна край градчето. А селището е създадено през 1860 г. Първият заселник бил чобанинът Шабан и почти столетие селището носело неговото име - Шабанлии.От 16 септември 2003 година Сърница е град. Населението е съставено от помаци.Населението изповядва исляма. В трите квартала на града — Петелци, Шабанли и Крушата (бивши села), има по една джамия. /ФОТО:pomak.eu/

Соченият за ръководител на българския клон на нелегалната организация “Ал Уакф ал Ислями” Саид Мутлу продължава да извършва проповедите си в Сърница

Кметът Мустафа Аликанов: “Той си е и в момента е на една от джамиите, тук са три джамии на един квартал, така да го наречем, една трета от Сърница. Изнася лекции момчето, но винаги е било в рамките на това, което трябва да е, в рамките на Корана в превод. Хората застават зад него. Гголяма част от децата в Сърница се обучават в ислямски училища в чужбина, основно в Турция, като разноските се поемат от Главното мюфтийство.

Що е то и причините да е в България – коментари и линк най-долу в статията

19 юни 2012г. Обвинение за разпространение и налагане на радикален ислям повдигнаха вчера магистратите от Окръжната прокуратура в Пазарджик.

На 13 души са повдигнати обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по българското право организация “Ал – Уакф ал – ислями” – клон на едноименната саудитска фондация, която е действала в Смолян, Благоевград и Пазарджик. Престъпленията, в които ислямистите са обвинени, са проповядване на антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите за демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона.

Действията им се противопоставяли на основни човешки права като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване идеологията на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава. Прокурорите смятат, че ръководител на организацията е Саид Мутлу. Част от обвиняемите ще бъдат съдени и за проповядване на омраза на религиозна основа.

Пазарджишките прокурори посочват, че 13-те души са изградили стройна система от възгледи на основата на салафизма, която представяли в България в радикален вариант от март 2008 г. до октомври 2010 г.

Единият от обвиняемите – Ахмед Ахмед, вече е осъждан за проповядване и разпространение на радикални ислямистки идеи, за които му е било наложено наказание от 3 години затвор, а по-късно е изменено на 5 години изпитателен срок и обществено порицание.

Всички обвиняеми са с наложена мярка за неотклонение “подписка”.

Неразбирането и непознаването на исляма довежда до такива абсурдни ситуации, каза във вторник Хюсеин Хафъзов, главен секретар на Главното мюфтийство пред БНР, по повод на обвинението на Пазарджишката прокуратура, повдигнато в понеделник към 13 души от Сърница и околните села за проповядване на радикален ислям.

“Главното мюфтийство заявява своята подкрепа в полза на обвинените служители на изповеданието. Смятаме, че обвиненията към тях са несъстоятелни и несправедливи. Те са тенденциозни и будят страх в цялата мюсюлманска общност. Ще искаме да се запознаем с конкретните доказателства, но смятаме, че те ще отпаднат пред съда. И това ще бъде ясен сигнал, че се гледа тенденциозно на дейността на мюсюлманите в страната”, заяви Хафъзов.

По-рано кметът на Сърница Мустафа Аликанов заяви, че повдигнатите от прокуратурата обвинения за проповядването на радикален ислям срещу 13-те души, са безпочвени нападки, които ще се отразят негативно на курортния сезон.

Аликанов потвърди, че соченият за ръководител на българския клон на нелегалната организация “Ал Уакф ал Ислями” Мутлу продължава да извършва проповедите си в Сърница.

“Той си е и в момента е на една от джамиите, тук са три джамии на един квартал, така да го наречем, една трета от Сърница. Изнася лекции момчето, но винаги е било в рамките на това, което трябва да е, в рамките на Корана в превод”, подчерта кметът.

“Тука в Сърница, каквото е проповядвал и изповядвал, това всичкото – хората застават зад него”, допълни той. Мустафа Аликанов потвърди, че голяма част от децата в Сърница се обучават в ислямски училища в чужбина, основно в Турция, като разноските се поемат от Главното мюфтийство.

Кметът на Сърница Мустафа Аликанов от ГЕРБ победи през 2011 г. с 1128 гласа Мехмед Карамолла от ДПС с 989 гласа, когато в населените места Сърница, Кръстава, Биркова, Рохлева, Побит камък, Медени поляни ДПС бяха победени.

Училището, което е в една от задните стаи на джамията, трябваше да бъде затворено още преди пет години. Според ДАНС (Държавна Агениця за Национална Сигурност – Разузнаването) то е финансирано от “Ал Уакф Ал Ислями”, която беше забранена заради участие в атентати. Училището в Сърница обаче продължава да работи.

През октомври 2010 г. Окръжните прокуратури в Благоевград, Пазарджик и Смолян, във взаимодействие с МВР и ДАНС проведоха специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”. Извършени са процесуални действия /обиски, претърсвания и изземвания/ на установени жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура. Органите на властта откриха голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети бяха и финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.

Ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” има поне 8 адреса в Пловдив. Това заяви тогава за Дарик председателят на Джамийското настоятелство Ашим Асан. Той отказа да ги назове, защото щели да вземат мерки и да се покрият, но бе категоричен, че организацията работи във всички ромски гета в България, както и в родопските села. Пълно е с техни колнове по оста Пазарджик- Пловдив – Хасково, категоричен бе той.

Според Асан „Ал Уакф Ал Ислями” е клон на „Ал Кайда”, който е в България от 1997-ма година. Тогава благодарение на Иван Костов, който е бил премиер по онова време и на фондацията на жена му „Бъдеще за България” ислямистката организация се е установила в страната. По времето на управлението на „тройната коалиция” над „Ал Уакф Ал Ислями” имаше „политически чадър”, защото спонсорираше ДПС, категоричен бе Ашим Асан.

Фондация „Ал Уакф Ал Ислами” е учредена в гр.Айндховен-Холандия и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. След атентатите на 11.09.2001г. централата и е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки.

КОМЕНТАР ОТ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Бедност и безработица създават почва за радикализъм

В някои части на Родопите джамиите са станали повече от училищата

Най-успешното средство за борба срещу ислямистите би била икономическата помощ за крайно бедните мюсюлмански региони в България. Защото парите от богата Саудитска Арабия впечатляват бедните мюсюлмани в България. Така се създава благодатна почва за разпространението на радикални тенденции, характерни за така крайно радикалния “уахабитски” ислям.

Точно този ислям, който отхвърля всичко чуждо, се разпространява през последните години в Родопите. Обликът на селата тук се промени много силно. Близо 150 са новите джамии, построени предимно с пари от Саудитска Арабия. И Саид Мутлу, имамът от Сърница, е завършил ислямско училище в тази страна. Дали това не оказва влияние върху проповядваното днес в родопските джамии?

“Това, което ние проповядваме, е същото, което се е проповядвало тук от векове насам. Няма никаква разлика освен тази, че много от нас, от новото поколение имами, са учили в чужбина”. Според Саид Мутлу младите мюсюлмани в България намират в религията нова идентичност и точно това карало спецслужбите в България да се страхуват. “Ето защо те искат да затворят училищата ни”, заключава Мутлу.

Знаете ли каква е разликата между уахабиста и салафита, ханбалита и джамаатиста, мувахидина и таблиигита?… Не? Нищо чудно. Та кой у нас е запознат с тези неща? Питайте хората наоколо: всички ще свият рамене. От хиляда души може би само на двама-трима тези понятия говорят нещо. Мъчно бихте ги видяли по страниците на вестници, списания, чули от устата на телевизионния говорител.

А трябва.  ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ТУК:

Единобожие или смърт: При изворите на радикалния ислям …

4 comments for “13 радикални ислямисти на съд в България