Ден на Бащата в България и по Света /Fathers Day/

Ангелина Веселиниов – моята мила звездичка в Юнивърса – по-голямо нещо от всичко на Света – ОСКАР-ите са за земните звезди! /ФОТО: ЕлЕйТаймс, 23 февруари 2008г./

From Angelina Eugene Vesselinov My Little OSCAR

Дойде моментът, когато всеки да каже на своят прекрасен татко: „Обичам те!” и да му благодари за всички хубави неща, които е правил 

Всяка майка да уважи бащата на нейните деца

През последните години се положиха основите на една нова традиция в България – да се празнува Ден на бащата. 17 юни е денят на бащата за живущите в САЩ. По света той се чества по различен начин и на различни дати. В Родината е избрана датата 26 декември, когато българската православна църква почита Свети Йосиф – земният баща на Исус. 2012 година е първата, когато на повече места в Родината почитат татковците и през юни, а ще кажете “трябва всеки ден”. Добър пример даде тогава Националният военноисторически музей в София, където за пръв път отбелязоха денят.

Неоспоримо е, че поради естеството на своята природа, майката на децата е тази, която е по-тясно свързана с началния период на тяхното израстване и възпитание. В българското общество  обаче, ролята на бащата незаслужено дълго време бе подценявана. Както един човек не може да върви напред успешно,ако не е здраво стъпил на двата си крака, така и едно дете не може да израстне и се развива спокойно и пълноценно без подкрепата на  двамата му родители.

Както има достойни майки, така има и достойни бащи и те заслужават своя празник. 

Всяка майка да уважи бащата на нейните деца

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството , грижата на мъжете като родители и тяхното незаменимо място в семейството и обществото. Този празник се появява като израз на обичта и признателността на една дъщеря – американката Сонора Смарт Дод към нейния баща-ветерана от войната Уйлям Дж.Смарт, който сам отглежда шестте си деца.

Първият Ден на бащата  е честван на 19 юни 1910 г. в САЩ. Празникът незабавно получава широка   подкрепа от различни слоеве на американското общество и през 1972 г. е обявен за официален от президента Никсън. Празнува се всяка година в третата неделя на месец юни.

Постепенно този празник се възприема в различни страни на света. Цветята, които се подаряват на бащите в този ден са червени рози. Децата изразяват  обичта и възхищението,което изпитват към бащите си, като им поднасят саморъчно изработени   весели поздравителни картички или други дребни подаръчета с шеговити надписи. на линка можете да изтеглите картичка за татко:

Денят на бащата-картички -за изпращане,принтиране и …

По света денят  на бащата е светски и семеен празник.

Макар и взаимстван, този празник заслужава да се превърне в традиция и у нас. Добрите бащи напълно го заслужават. Поздравете своя татко!

1 comment for “Ден на Бащата в България и по Света /Fathers Day/