Хиляди замръзнаха за Ботев в България, поклонници от страната и чужбина качиха връх Околчица

София (2 юни 2012) В 12.00 ч. с прекъснат сиренен вой беше отбелязано времето за отдаване на почит към загиналите за свободата на страната. При подаването на сигнала всички пешеходци и превозни средства, с изключение на влаковете и самолетите, трябваше да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място. Пресфото – БТА снимка: Христо Касабов

2 юни 2012г. В 12.00 ч. (б.вр.) с прекъснат сиренен вой беше отбелязано времето за отдаване на почит към загиналите за свободата на страната. Сиренният вой продължи две минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и превозни средства, с изключение на влаковете и самолетите, трябваше да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

Късно снощи във Враца се проведе тържествен митинг-заря, посветен на 136 години от подвига на Христо Ботев, неговата чета и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България. Президентът Росен Плевнелиев произнесе слово пред многохилядната аудитория на едноименния площад в града.

Хиляди поклонници от страната и чужбина се качиха днес на връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред паметта на Христо Ботев, неговите четници и на загиналите за свободата на България.

Всенародното поколонение започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представена от Национално дружество “Традиция”. Прозвуча и Ботевото стихотворение “Борба” в изпълнение на актьора Борислав Борисов. Молебен за България, отслужиха Врачанският митрополит в съслужение със свещеници от Врачанската епархия.

За да се преклонят пред паметта на Войводата, неговите четници и загиналите за България тук бяха вицепремиерът Цветан Цветанов, народни представители, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, областният управител на Враца Пепа Владимирова.

Всеки от нас на тази дата трябва да отдава заслуженото към паметта на тези, които дадоха живота си за една свободна България, заяви заместник-председателят на партия ГЕРБ Цветан Цветанов на връх “Околчица”. Цветанов добави, че се стараe всяка година да бъде на паметното място като минава пътя на Войводата и изрази радостта си, че все повече деца и младежи се присъединяват към похода. Това е начин да има дадем ясен знак, че трябва да уважават историята си, а с историята на България можем само да се гордеем, подчерта Цветан Цветанов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се поклони пред бюст-паметника на Христо Ботев в Плевен и поднесе венец от цветя. Отслужена бе панихида в памет на Ботев и на загиналите за свободата на България. Сред гостите бяха и министър Томислав Дончев, заместник-министърът Ивелина Василева, Реналдо Мендмест – началник отдел в Генерална дирекция “Регионална политика” в ЕК, от отдела, отговарящ за България.

В държавата цари страх, хората са под натиск. Това силно контрастира с мечтата и идеала на Христо Ботев за свобода. Това е заявил председателят на БСП Сергей Станишев, който посети Калофер, за да поднесе цветя и да се поклони пред паметника на Ботев, съобщи пресцентърът на БСП, цитиран от БТА. По думите му държавата на
практика не се управлява, тъй като правителството се занимава единствено с това как да събере пари, за да излъже хората за втори път. Той предупреди, че ГЕРБ ще се опитат да направят контролирани и нечестни избори, защото целта им е на всяка цена да останат на власт.Лидерът на БСП е подкрепил кмета на Калофер Румен Стоянов. Той беше отстранен от поста си от Общинската избирателна комисия, доминирана от ГЕРБ, заради обвинения, че не е излязъл от фирмата си в законовия срок. Заедно със Сергей Станишев във възпоменателния митинг са участвали депутатите от “Коалиция за България” Петър Мутафчиев и Милена Христова, областният и градски лидер на БСП в Пловдив Георги Гергов.