Продаваш имот и кола в България ако си платил здравна осигуровка

Продавачът задължително ще трябва да предостави удостоверение от данъчното (НАП), че не дължи здравни вноски – в момента се продава само с подписана декларация за задължения

1 юни 2012г. За да продадете имота си или колата си в България ще бъде възможно само при платени здравни вноски. Това реши здравната комисия в българския парламент, като прие на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Продавачът задължително ще трябва да предостави удостоверение от данъчното (НАП), че не дължи здравни вноски. Целта се определя като опция за повишаване събираемостта на осигуровките. Това съобщи БТА.

В момента имоти се продават само с декларация, в която продавачът се подписва под “няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължения за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски”. Автомобилът пък се продава само срещу декларация, “че няма непогасени, подлежащи на принудително изпълнение други задължения за данъци, мита, задължителни осигурителни вноски или други публични задължения, свързани с моторното превозно средство”.

Целта на новият закон е, вместо просто да се декларира, в бъдеще изрично да се изисква от нотариусите документ от НАП за липса на здравни задължения, обясниха вносителите на проекта от МЗ.

Промяната е продължение на идеята на здравния министър Десислава Атанасова за по-тежки санкции за хората без здравни вноски, като бе поискала държавата да отказва различни административни услуги на гражданите, включително и да не се преиздават лични карти и шофьорски книжки на длъжниците. По-късно Атанасова се отказа от забраната за издаване на личните документи.

Депутатите също така поискаха вчера частните здравни фондове да се преобразуват от осигурители в застрахователи. От Здравното министерство твърдят, че това е изискване в цяла Европа. Подобно желание вече веднъж беше отхвърлено в парламента, като депутати посочиха че тази година в сила влиза промяна в директивата, според която може да се допускат изключения и здравните осигурителни дружества да си останат такива.