Премиерът изпраща наркотрафикантите и крадците в чужбина

Всеки митничар има своя парола за достъп. „Никой не може да му влезе с паролата и утре да каже – не бях аз”, посочи Борисов. Със скенера ще може да се проследи години назад как стоката е преминала през границата и кой митничар я е „пропуснал”.

Бойко Борисов: “Всички митници вече са оборудвани с нови скенери за пресичане на контрабандата и контейнерът минава за проверка само за 4-5 секунди, като снимката на съдържанието остава запаметена в архива и всеки митничар разполага със своя парола за достъп!”

Закриват митницата в Свиленград?

1 юни 2012г. “Наркотрафикантите и крадците на коли и мотори да отиват в други държави! Всички митници вече са оборудвани с нови скенери за пресичане на контрабандата.” Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който бе в Бургас за инспекция на скенерите на митницата в града, цитиран от БТА.

„Всичките ни граници вече са обхванати с най-добрата техника”, заяви Борисов и разясни набързо как се работи с нея. Контейнерът минавал за проверка само за 4-5 секунди.

Снимката от скенера показва разрез на съдържанието и остава запаметена в архива. Всеки митничар разполага със своя парола за достъп. „Никой не може да му влезе с паролата и утре да каже – не бях аз”, посочи Борисов.

Със скенера ще може да се проследи години назад как стоката е преминала през границата и кой митничар я е „пропуснал”. Скенерът в Бургас е на стойност 2,4 милиона лева и е финансиран от Световната банка. С него лесно се откривали контрабандни цигари, скрити в тайници, както и нелегални имигранти.

До седмица ще стане ясно какво е бъдещето на митницата в Свиленград, заяви финансовият министър Симеон Дянков. Тя вероятно ще бъде закрита, като ще бъде прехвърлена към митницата в Бургас или към тази в Пловдив. Според него Свиленградската митница има нужда от сериозни реформи.

Изявлението дойде само ден след като шефът на Агенция „Митници” Ваньо Танов обяви, че ще поиска закриването й заради лоши резултати, нарушения на законите и участие на митничарите в корупционни схеми. Почти 17% от всички 270 служители на ведомството са се провалили тотално на теста за лоялност.

Други 40% са признали, че са правили нарушения на закона между 5 и 10 пъти. Освен това всички те смятат, че като цяло в държавата е нормално да се лъже и краде. Най-решаващият мотив за закриване на цялата митница се крие в големия процент митничари, които са казали, че няма да издадат под какъвто и да е претекст свой колега дори и да знаят, че той участва в корупционни схеми.

1 comment for “Премиерът изпраща наркотрафикантите и крадците в чужбина