Президентството ще събира българите от чужбина в Брюксел

На 22 май 2012г. Вицепрезидентът Маргарита Попова представи състава на новосъздадената Комисия по българско гражданство и българи в чужбина. На снимката отляво надясно: Невяна Михайлова, Ирина Димитрова, Маргарита Попова и Мария Цанкова. Пресфото - БТА

Вицепрезидентът на Р България Маргарита Попова зове сънародниците ни зад граница на специална среща в началото на ноември 2012 г. в Европейския парламент в Брюксел за да очертае актуалните задачи които да бъдат вписани в бъдещата Стратегия за политиките на държавата за живущите навън от Родината

1 юни 2012г. Вицепрезидентът на Р България Маргарита Попова кани сънародниците ни зад граница на специална среща в началото на ноември 2012 г. в Европейския парламент в Брюксел за да очертае актуалните задачи които да бъдат вписани в бъдещата Стратегия за политиките на държавата за живущите навън от Родината. Информацията в разпространеното съобщение днес специално потвърди за bulgarica.com Мария Цанкова, която държи ресора българи в чужбина към Комисията по българско гражданство и българи в чужбина към Президенството.

Срещата е обявена за началото на ноември 2012 г., като идеята на г-жа Попова е да бъдат дискутирани актуалните проблеми на българите в чужбина и техните идеи да бъдат максимално добре заложени в бъдещият офоциален държавен документ. В писмото се подчертава, че за организаторите е важно в хода на подготовката на срещата, българите в чужбина да бъдат навреме информирани за детайлите на дискусиите, които ще бъдат проведени. Към писмото е приложена кратка анкета, която търси ценна предварителна информация. Въпросите вижте по-долу, а Вашите мнения и предложения може да изпращате на bulgarica@gmail.com, като те ще бъдат препратени без промени до институцията. Г-жа Мария Цанкова обеща по телефона, че следващата седмица ще получим и информация за контакт с Комисията, която ще бъде публикувана в КОМЕНТАРИ под тази статия.

Новосъздадената Комисията по българско гражданство и българи в чужбина към Администрацията на Президента бе обявена официално на 22 май 2012г. на специална пресконференция в сградата на Президентството на Дондуков 2 в София, където Маргарита Попова представи и състава. Председател на комисията е Ирина Димитрова, която е била досега служител на Дирекция “Българско гражданство” в Министерство на правосъдието и е юрист, като повече от 10 години се занимава с проблематиката на българското гражданство. Мария Цанкова държи ресора българи в чужбина към комисията, която е обединена. В тази комисия влиза и служителят, който и преди това е работил в Президентската институция – Невяна Михайлова. 

От началото на встъпването си в длъжност  (периода от 22 януари 2012 г. до 22 май 2012 г.) вицепрезидентът Маргарита Попова е издала 34 указа. От тях 18 са укази за придобиване на българско гражданство на 4247 души, 12 са за възстановяване на българско гражданство на 86 души, с 3 указа са освободени от българско гражданство 31 човека, 1 указ е за отмяна на натурализация на 1 човек.

Над половината от новите българи са от Македония – 2264-има души. От Молдова – 1026-има, от Израел – 232-ма, от Украйна – 204-има, от Албания – 130, от Сърбия –185-има, от Русия – 95-има и други. Маргарита Попова  е отказала издаването на укази за промяна на гражданството на 316 лица. На 302 от тях отказът от българско гражданство е по предложение на министъра на правосъдието, на 8 лица – от страна на комисията.

Вицепрезидентът Попова коментира в края на Май т.г. процедурата и взаимодействието между ангажираните с процеса на предоставяне на българско гражданство институции. Тя подчерта, че конституционният институт за даване на гражданство е труден и сложен, изисква качество и мотивирана убеденост. Ето защо вицепрезидентът изисква за вземането на решение за издаване на указ за промяна на българско гражданство предложението на Съвета по гражданството при Министерството на правосъдието да бъде придружено от автентичните мотиви и становища на МВР, ДАНС и другите отговорни институции по всеки отделен случай. Вицепрезидентът подчерта, че в случаи на новопостъпили факти и обстоятелства, могат да бъдат преразгледани вече взети решения за даване на гражданство и то да бъде отнемано.

Маргарита Попова отбеляза също така, че е време Комисията и институциите, които работят в Съвета за гражданството, да започнат работа по изготвянето на национална Стратегия за гражданството, с което да се избегнат промени “на парче” в Закона за българското гражданство.

АНКЕТА

1. КОИ СА 3-ТЕ БАЗОВИ ТЕМИ, ОКОЛО КОИТО ДА БЪДЕ КОНСТРУИРАНА ДИСКУСИЯТА ПО ВРЕМЕ НА СРЕЩАТА В БРЮКСЕЛ?

2. КОИ ПОЛИТИКИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА СА СЪЩЕСТВЕНО СВЪРЗАНИ С ВАШИТЕ ИНТЕРЕСИ НА МЯСТОТО, КЪДЕТО ЖИВЕЕТЕ В МОМЕНТА?

3. В БЪДЕЩАТА СТРАТЕГИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ТРЯБВА НЕПРЕМЕННО ДА БЪДАТ ВКЛЮЧЕНИ ТЕМИТЕ:

4. В БЪДЕЩАТА СТРАТЕГИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА Е ИЗЛИШНО ДА БЪДАТ ВКЛЮЧВАНИ ТЕМИТЕ:

5. ДРУГИ ВЪПРОСИ И КОМЕНТАРИ, ВАЖНИ ЗА СРЕЩАТА ИЛИ СТРАТЕГИЯТА.

…………………………………………………..

МАРГАРИТА СТЕФАНОВА ПОПОВА е родена на 15.05.1956 г. в София. Омъжена, с две деца.

Дъщеря й е женена за Евгени Танчев, брат на депутата от ГЕРБ Светлин Танчев, който до миналата година беше председател на парламентарната комисия по еврофондовете. Майка им Лили Танчева, която се занимава с бизнес с хартия, имоти и бяла техника, е издигната от ГЕРБ за кмет на Костенец – тя е близка с вицепремиера Цветан Цветанов от времето, когато той беше зам-кмет на София.

През 1975 г. Маргарита Попова завършва немска езикова гимназия „Б. Брехт” в Пазарджик. През 1980 г. получава диплома специалност „българска филология” и втора специалност – немски език от СУ „Св. Климент Охридски”. През 1989 г. получава диплома специалност „право” от СУ „Св. Климент Охридски”.

от 22.01.2012 г. Вицепрезидент на Република България
  • ПРОФЕСИОНАЛЕН ПЪТ
27.07.2009 до 29.11.2011г. Министър на правосъдието
21.02.2007 – 27.07.2009 г. Прокурор във Върховна касационна прокуратура
от 01.09.2007г. Ръководител на отдел за борба с престъпленията срещу финансовата система на ЕС
от 08.06.2006 г. Върховна касационна прокуратура
от 1996 до 2006 г. Окръжен прокурор, административен ръководител на Окръжна прокуратура София
от 2005г. Преподавател в Националния институт на правосъдието
от 2001 до 2004 г. Хоноруван преподавател във ВИПОНД – София
1995 г. Заместник-окръжен прокурор в Окръжна прокуратура София
от 05.05.1993 Прокурор в Окръжна прокуратура София
1991 – 1993 г. Прокурор в Районна прокуратура Своге
1990 – 1991 г. Младши прокурор в Районна прокуратура Пирдоп
1981г. Коректор във Военно издателство към Министерство на отбраната
  • ОБРАЗОВАНИЕ
1975 г. Дипломиране в гимназия с преподаване на немски език “Бертолд Брехт”, Пазарджик
1980 г. Дипломиране със степен магистър по българска филология и втора специалност немски език в Софийски университет “Св. Климент Охридски”
1989 г. Дипломиране със степен магистър по право в Софийски университет “Св. Климент Охридски”
  • ЧУЖДИ ЕЗИЦИ
Немски, английски
  • ПРОФЕСИОНАЛЕН ОПИТ
САЩ
26.10. – 11.11.1998 г. Джорджтаун университет във Вашингтон, работно поле: интелектуална собственост
Унгария
06.12. – 10.12.1999 г. Министерство на правосъдието на САЩ, съвместно с Полицейска академия Будапеща, работна област: международна организирана престъпност
Германия
14.11.- 04.12.2004 г. Германска фондация за международно правно сътрудничество (IRZ) – хоспитации по темите: структура и компетенции на германските съдебни и прокурорски власти, взаимно влияние, досъдебно и съдебно разследване, изпълнение на наказанията, организирана престъпност, европейско сътрудничество в областта на наказателното право
10.2003 г. – 06.2004 г. Лектор на международни семинари по въпросите на европейското наказателно право – в Германия, Холандия, Австрия, Обединено кралство, Италия, Франция и България
Франция
ноември 2005 г. Ръководител на група младши прокурори и младши следователи за участие в Националната школа за обучение на магистрати в Бордо по темите на международното сътрудничество в наказателноправната област