Времето в България през юни 2012

Най-ниските температури 10-15  – най-високите 31 и 36 градуса

През първото десетдневие ще има следобедни превалявания и гръмотевици

30 май 2012г. Най-ниските температури през юни ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите – между 31 и 36, съобщи Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от БТА. По думите й тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21 градуса, по долината на река Струма – около 22 градуса, за високите полета – между 16 и 18 градуса, а за планините – между 7 и 12 градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините ще е между 60 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма – между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планинските райони – от 90 до 140 литра на квадратен метър. Валежите ще са близо до нормата, но ще са неравномерно разпределени.

През по-голямата част от месеца въздушната маса над страната ще бъде неустойчива. Ще се запазят условията за чести превалявания, главно през втората половина от деня и през първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени с гръмотевична дейност. На места ще има и градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове.

През повечето дни от първото десетдневие ще има следобедни превалявания и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи около 3-4 юни и към края на периода. В началото на десетдневието температурите бързо ще се повишат, ще достигат и ще надхвърлят на места 30 градуса, а в средата на десетдневието ще има захлаждане. В началото на второто десетдневие времето ще се задържи относително по-стабилно, с по-малка вероятност за валежи. Превалявания се очакват около 13-15 юни, които ще бъдат последвани от захлаждане. През втората половина от периода, в часовете около и след обяд, ще се развива купеста облачност, но преваляванията ще бъдат “петнисти”.През третото десетдневие ще има тенденция за постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и за повече спокойни дни. Към края на месеца има вероятност валежите да са по-малко, а температурите да са по-високи, прогнозира метеорологът.