Над 10 милиона с откраднати данни от кредитни карти

31 март 2012г. Двете най-големи глобални системи за разплащане, “Виза” и “Мастъркард”, както и четвъртата по големина – “Дискавър”, съобщиха вчера за мащабна кражба на лични данни на собственици на кредитни и дебитни банкови карти, предадоха множество американски уебсайтове, както и британското ББС, и нашата национална информационна агенция БТА.

В изявлението си трите американски компании посочват, че сигурността на собствените им системи не е нарушена, а информацията е открадната чрез посредническа компания, която се занимава с обработка на данни. По данни на Сикрет Сървис, които водят разследване мошениците се намират в Атланта, но имат достъп до данните на клиенти на кредитните институции в целите САЩ. Засега не е известно средствата на колко банкови клиенти са застрашени, но според уебсайта на Security blog KrebsOnSecurity, който първи съобщи новината first reported the story, засегнатите са над 10 милиона. “Виза” и “Мастъркард” заявиха, че са предупредили банките за кражбата. “Дискавър” обяви, че е започнала да следи банковите сметки за подозрителни операции и в случай на нужда е готова да преиздава карти.

Пробивът в системата е осъществен между 21 януари и 25 февруари, според данни на компанията която е била “пробита” Global Payments Inc., които съобщиха този петък за проблема.

Компаниите вече предупредили американските банки за случилото се, съобщи ББС. „Виза” твърди, че клиентите няма да носят отговорност за каквито и да било транзакции, извършени от мошениците.

От офисите на кредитните компании напомнят всеки да провери банковите си стейтмънти за възможни неотиризирани трансакции през последните 2-3 месеца.