За 2 дни събраха пари за загинала българска балерина във Филаделфия

Полина Кадийска е ученичка на Красимира Колдамова. Възпитаничка е на Националното училище за танцово изкуство и е продължавала обучението си в престижната школа Rock School for Dance Education. „Тя просто летеше. Тя беше красива във въздуха и танцуваше без усилие. Тя имаше красива техника. Но най-важното беше искреността на нейното представяне - начина, по който лицето й сияеше с красота, любов и радост”, каза пред местна телевизия Стефани Уолф-Спасоф, която е директор в училището.

24 март 2012г. Родителите на българската балерина Полина Кадийска (22г.), която бе прегазена от пиян чернокож шофъор, са се качили в петък на самолет за България, след като двудневна кампания за събиране на средства осигурила достатъчно пари, за да покрият разходите за връщането на тялото на дъщеря им за погребение в родината.

Събрани са 11 350 долара за семейството, заяви Малерия Господинов, собственичка на The Euro Market, организатор на кампанията, съобщи във вчерашния си брой в-к „Филаделфия нюз”.

„Хората бяха толкова щедри и отзивчиви и аз се гордея с това, което направихме. Жалко, че никакви пари не могат да ни я върнат”, каза Господинов, която познава Кадийска, откакто тя пристига в САЩ преди три години със стипендия за балетната школа Rock School for Dance Education.

Полицията съобщи, че 19-годишният убиец Деандре Барнс, който преминава на червен светофар и удря Кадийска, а после бяга, и срещу когото са повдигнати обвинения в шофиране в нетрезво състояние и причиняване на смърт с утежняващи обстоятелства, остава във временния арест с определена гаранция от 1 млн. долара в очакване да се яви пред съдия на 3 април и официално да бъде задържан.

19-годишният Деандре Барнс, който уби Полина Кадийска зарязал автомобила си и избягал от местопроизшествието, бил е пиян и е минал на червено. Ударил е и три паркирани коли.

В събота срещу неделя през миналия уикенд младото момиче се прибирало пеша от вечеря в китайски ресторант. Полицията твърди, че докато пресичала улицата била ударена от „Ауди”-то на 19-годишния Деанре Барнс. Според властите той е бил пиян и не спрял на червен светофар.

Очевидци разкали, че той продължил да кара още известно време, след което излязъл от колата и побягнал.Сервитьорка от ресторанта обаче се обадила на 911 и полицията го арестувала, когато се върнал за да прибере лични вещи от колата.

Огромна снимка на Полина, хваната в балетна стъпка, виси на един от прозорците на Rock School for Dance Education във Филаделфия.

„Тя просто летеше. Тя беше красива във въздуха и танцуваше без усилие. Тя имаше красива техника. Но най-важното беше искреността на нейното представяне – начина, по който лицето й сияеше с красота, любов и радост”, каза пред местна телевизия Стефани Уолф-Спасоф, която е директор в училището.

Полина Кадийска е родена през 1989 г. в София. След завършване на средното си образование е заминала за САЩ, за да учи балет в „Rock school of modern dance”. Според изявление за „Дейли Мейл“ на директора на училището, Стефани Волф Спасов, българката е имала вродена дарба и е била обещаващ талант. „Тя се движеше грациозно. Беше красива и танцуваше прекрасно без усилия“, допълва още Стефани Спасов.

Полина Кадийска идва в Съединените щати преди 3 години. Въпреки че е малко висока за балерина, от училището оценяват таланта и техниката й. Те й предлагат стипендия, за да учи танци.

„Тя беше една от най-добрите ни балерини и един от най-приятните хора тук. Знам, че беше ментор на много от по-младите танцьори в школата”, разказа нейната състудентка Джордан.

Полина е от София където е учила в Националното училище за танцово изкуство. Неин педагог е била Красимира Колдамова.

През 2011 г. участва в постановка „Лешникотрошачката” в същата американска школа, където сега учители и съученици си спомнят за нея.

„Тя искаше да стане много добра балерина, в голяма трупа и беше на път да го постигне. Беше точно за нея и я направи много, много щастлива”, разказва хореографът Джъстин Алън, който наскоро направил танц, специално за нея. Танц, който публиката никога няма да види.

Polina Kadiyska- audition video 2012:

SOURCE:

Family raises enough money to bring Bulgarian dancer’s body …

S. Philly hit-run victim, a dancer from Bulgaria, has died

Remembering a ballerina killed in Philadelphia hit-and-run

 

 

2 comments for “За 2 дни събраха пари за загинала българска балерина във Филаделфия