Нашенец в Щатски затвор за кредитни карти

Клонирането на банкова карта не е особено сложно. Дори най-обикновен човек, който има елементарна компютърна грамотност и умее да борави с банкомат, може да копира данните от чужда карта, а след това да тегли пари на воля, докато евентуално не бъде разкрит от ченгетата. Хардуерът за т.нар. “скиминг устройство” се произвежда предимно в България и Румъния. Размерите му са по-малки от кутия за цигари. Търгува се на черния пазар за около 70 долара. Помни от 20 до 100 магнитни пътечки (магнитна лента) на кредитни карти. Просто картата трябва за секунди да мине през отвора му и ценната шифрована информация е запаметена. След това устройството се включва към компютър и с помощта на специален софтуер кодовете се прехвърлят към друга магнитна лента. Обикновено такава лента се поставя на т.нар. бели заготовки, а ако е необходимо да се изработи фалшива кредитна карта, лентата на оригиналната просто се подменя със скимираната.

Българин бе осъден да прекара 32 месеца във федерален затвор за участие в международна схема за източване на дебитни и кредитни карти.

В допълнение 29-годишния Христо Костов получи още две години условно, както и да върне 47 495 долара, съобщи вестник The Baltimore Sun.

Според обвинението той участвал в конспирация заедно с други български граждани в САЩ и чужбина.

Те използвали скимиращи устройства, внесени от България, и миниатюрни камери за кражба на потребителска информация на различни места в щата Мериленд.

След това изпращали информацията по имейл до съучастници в България. С откраднатите данни кодирали фалшиви банкови карти.

В началото на март друг български гражданин – 32-годишният Иво Светозаров Дамянов, бе осъден на 75 месеца федерален затвор и да върне 442 169 долара, откраднати от чужди сметки с фалшиви карти през 2010 и 2011 г.

Трети обвиняем по делото – Христо Димитров Костов, все още се издирва. По свързано със случая дело друг български гражданин – Стойчо Лазаров, се призна за виновен в съучастие по обвинението за кражба на самоличност и банкова измама и ще бъде осъден на 10 август.

SOURCE: Man sentenced in ATM skimming conspiracy that affected Harford, region

Howard man sentenced for $400,000 international ATM skimming scheme