Чалга по американски

Като представяш чужда култура и навици, обикновенно пречупваш нещата през самият себе си. До тук не намираме нищо подобно. Дори за секса - как ти звучи това - такова количество интимна суша и еротичен силикон като това в Америка, особено по сцените и екраните може да видиш само в завода производител. Или пък вземи статистиката и виж в процентно отношение на глава от населението по колко паунда се пада у нас, и у вас. Най-добре е да подстрижеш първо своята градина, ако остане време и да я изореш и посееш, пък дано рдои нещо! РИСУНКА: Анатолий Станкулов

23 февруари 2012г. Един от доста известните блогове в света Cracked е посветил доста черен материал на българското социално явление “чалга” на английски език. Рядко може да се види нещо добро за България, особено за история, култура и изкуство, в която и да е медия на така мечтания Запад. А “бялото” вълци го яли!

Въпреки тъмното черно материалът показва и доста истински страни на нашего чалга брата и сестра, та е редно да го поогледаме. Пък дано се сети нашего нов брата от Америка, че ние сме “над тези” неща, апропо “над него”, и преди той да се появи на Планетата, та и след това. Или поне да прави сравнение с това, което той самият предлага на неговия възвишен амерррикански клиент, пардон зрррител, пък дори почитател. Или да сравниш поне с някой друг образ от българската култура – като например – коя е единствената песен излетяла в Космоса? Кой е единственият музикален такт в света, който се свири само в България? Авторе, що не кажеш така: “В Родината на световните имена в музиката Райна Кабаиванска и Валя Балканска чалга тресе народа”? А де?
Като рисуваш образ в една картина се нуждаеш от фон! Дори като “бръснеш” здраво някой, то и тогава имаш нужда от огледало, в което евентуално да погледнеш и себе си – така или иначе си фон на неговата “мутра”.
Абсолютното ни мнение е, че тази статия е писана от българин/ка, който най-вероятно живее в чужбина, като нас, има доста опит и познания в чалгата, та чак му е писнала.
Иначе на всички е ясно и видимо, че тя поне на половината вече е популярна в самата България!
Ще коментираме още по-долу в текста, ще помолим и вас, и вие да коментирате, и “черното” и “бялото”, та даже и “сивото”!
Да чалгуваме сега по американски с наша мелодия и изпълнители!
Класическата музика, естрадата, рока и прочее ще почакат по-добри американски познания за българска култура!
А пък може и да сме си го заслужили?
Да видим!

Ивана е артистичен псевдоним на българската попфолк певица Ваня Калудова и е родена на 31 януари 1969 г. в Айтос, единственото дете в семейството. През 1993 г. ражда дъщеря си Теодора. След безрезултатно следване в няколко университета и сключване на брак, изпълнителката най-после се дипломира в Свищов. Талантът ѝ е забелязан от управителя на Музикалната компания „Пайнер“ Митко Димитров и в 1999 година тя получава предложение да подпише договор. В началото на 2008-а Ивана печели наградите за албум на годината за „Празник всеки ден“ и албум на десетилетието за „Няма спиране“(2004 г.), съответно на церемониите на Планета тв и на сп. „Нов фолк“. В началото на 2008 г. тя реализира музикалния филм „Всичко е любов“ и нов албум — „Блясък в очите“. Ивана организира и самостоятелен концерт „Ивана лайв парти“;, а през есента „Ивана лайв тур USA 2008“ — американско задгранично турне.

“Чалгата не е музика, с която се продават дини, но нейната най-базова съставка (сексът) може да продаде всичко”, се казва във въведението.  “Чалгата е причината за липса на порно индустрия в България – затова там са толкова бедни”, подигравателно продължават авторите.  “След като получих малко обратна връзка от тази статия, прозрях, че всички вие, хората от останалата част на света, не може да схванете точната идея на това безумие от България, наречено чалга. Е, нека ви изясня. Простичко казано, чалга музиката е ракът на българското общество. Това е чисто отражение, саундтрак на това в какво са се превърнали ценностите след 500 години под османско робство и още 45 години на деградация, прекарана в културната празнота на Желязната завеса.

Чалга музиката промотира безвкусно, евтино, гнусно забавление и издига в култ луксозния живот, който някои биха квалифицирали като “най-ценното нещо”, но в действителност показва абсурдното доминиране чрез пари и богатства. В днешно време чалгата прави така, че жените да изглеждат като провалени порно актриси, а мъжете – невероятно гейски. Също така, налага този външен вид сред феновете си, които се оказват 70% от българските младежи. Това е моето базово мнение, след като четох и гледах видео клипове и истината блесна като пресен гръден имплант, току-що изваден от кутията.”След въведение, авторът прави преглед на чалгата, обособява нейните корени, етапи на развитие и ключови фигури и я докарва до днес – могъща индустрия, която “продава дини”.

Чалгата, наричана още поп фолк или етно поп, е музикален стил, придобил популярност в България в началото на 90-те години на 20 век и съчетаващ български, арабски, турски, гръцки и ромски мелодии, както и мотиви от фламенко и мексикански наклоности. Характерни за него са повтарящите се музикални и танцови ритми, а начинът на танцуване се нарича кючек. Думата чалга произлиза от турската дума çalgı— свирня, музика, която от своя страна произхожда от арабската дума шалга.

Като представяш чужда култура и навици, обикновенно пречупваш нещата през самият себе си. До тук не намираме нищо подобно.
Дори за секса – как ти звучи това – такова количество интимна суша и еротичен силикон като това в Америка, особено по сцените и екраните може да видиш само в завода производител.
Или пък вземи статистиката и виж в процентно отношение на глава от населението по колко паунда се пада у нас, и у вас.
Най-добре е да подстрижеш първо своята градина, ако остане време и да я изореш и посееш, пък дано рдои нещо!
Английският ти е добър авторе без име, та ето и друг коментар на езикът, в който “АЗ” се пише винаги с главна буква!
Oh, come on!  Тhis article is true, but hey, this is us. If you don’t like it, please, do not bother us!
We have a specific kind of music, that represents a space of time, in which we are living. In 10 or 20 years it wouldn’t be like that.
We are changing, everything is changing.
DO NOT write a review on something that is not part of you and your culture. Because you are so f**king far away from this as we are far away from your lack of humanity and empathy.
And one more thing, our girls are pretty, handsome and charming. 90% of your are fat, ugly and whit glasses.
Keep your girls and most of the music there. It’s bullshit at all (except Katy Perry).
А за българите – к’во им се връзвате на тия дето нямат и 500 години история, а музиката им е масова и повечето от текстовете им са по-долнопробни от нашите?
Ай сиктир!

“Бащата на чалгата” Хисарският поп, който яко вкарва балкански ритми и ги презаписва на “рязани с ножица и лепени нелегални, презаписани касетки”. Мутрите и приноса им за ценностната система, която измерва успеха с “количеството злато, което е окачено на врата”. Фолкзвездата Кати, която прокламира своята свобода и учи своите малолетни фенки, че това да си проститутка е нещо хубаво. Азис, който нарича “Императора/Императрицата” и показват уникална снимка на голото му сладко дупе. “Азис е най-хомосексуалното нещо в цялата вселена и учи децата, че видът на педераст-гротеска е тотално як. Най-любопитното е, че той дори не е гей, а го прави за пари. Носят се слухове, че е по-богат от Metallica”, разказва авторът.

ЗДРАСТИ АВТОРЕ: There are plenty of good jazz and pop musicians in Bulgaria, and a lot of young talented people. which are much more worth writing about then ‘chalga’. Especially because that kind of show (chalga is show, not music) is facing its decay as more and more people are condemning it and since young people are massively listening to pop, jazz or rock music.

Не е простено и на бизнесмените, които рапространяват чалгата, като се говори за Димитровград, където “злият гений” Митко Пайнера съставил пъклен план за завладяване на индустрията.

Рецептата на Митко Пайнера точна и кратка (буквален превод):

  1. Взимаш уличница от улицата
  2. Питаш я колко прави 2+2
  3. Продължаваш нататък, ако ти даде отговор около 4
  4. Изрусяваш, изстискваш и добавяш екстеншъни
  5. Добавяш огромни пластмасови цици
  6. Правиш липосукция, ако е над 45 килограма
  7. Слагаш сини лещи, розово червило
  8. Обличаш в дрехи, купени от мола
  9. Тунинговаш, пускаш гадни синт-мелодии, учиш я да пее скапани песни за пари и секс със стероидни наркомани
  10. Добавяш някои други типични за чалгата теми, плюс няколко полуголи жени
  11. Повтаряш от 1 до 10, докато не създадеш армия
И готово – чалгата става музика, която продава дини, обяснява авторът. Не е забравено и влиянието върху децата и младежите, както и са поместени значително количество снимки и видео, които оцветяват доволно написаното.
The most basic explanation for the cultural degradation of Bulgaria 🙂
We can only hope it will die off in time , like disco did back in its days,
and like American color pop will (as soon as MTV dies , of course)

Hi Bro, please don’t spit on Balkan culture, deal with it!

We got so much good stuff, but is not for smoking, even is only for people who know!

ОРИГИНАЛНА СТАТИЯ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК: Chalga

4 comments for “Чалга по американски