На гурбет в Германия – защитени и ограничени

Биийте тупана! Прах в очите на хората и масло в колелата на Евро-машината за евтина трудова ръка Връзване на гащи граничещо с популизъм и признаване на бледата безпомощна позиция на България в ЕС. Това работа на синдикатите ли е, или е въпрос на закони в България, Германия и ЕС? Или по-точно показва липсата на закони и безпомощността на българското правителство да защити сънародниците ни и да им докаже, че наистина са равноправни членове на ЕС, както всички останали в ЕС. Грижа за човека, за българина - балллони, балллони ... без панталлллони. Истинските споразумения се правят между държави, те са утвърждават още при подписването за общо членство, което всяка година струва пари на тези които реално плащат - хората-членове. Всяко друго споразумение е прах в очите на хората, замазване на положението и подлагане на управляващите с подходящ отдушник за управляваните - масло в колелата на Евро-машината и бизнеса за евтина трудова ръка. КАРИКАТУРА: Анатолий Станкулов

За да могат български работници в Германия да ползват пълната защита на местното законодателство, българските синдикати подписаха рамково споразумение с Германския съюз на синдикатите (DGB). Какво носи това на българите?

Българите все още нямат изцяло свободен достъп до германския пазар на труда – до 2014 само ограничен

Безскрупулни фирми се възползват

Българинът не е заплаха!

Прах в очите на хората и масло в колелата на Евро-машината за евтина трудова ръка

Стадо спи спокойно – държавният стопанин спи, синдикалните кучета си лаят, корпоративният керван си върви!

23 март 2012г. Каква е ползата на работещите в Германия наши сънародници, за българите, които са и граждани на Европа и Еврипейският съюз, след като в Берлин бе подписано рамково  споразумение между българските синдикати и Германския съюз на синдикатите (DGB), което дава възможност на родните ни гастербайтери да могат да ползват пълната защита на местното законодателство? Това е основният въпрос, който си задават българските журналисти от ДОЙЧЕ ВЕЛЕ, като вземат мнението на наши и немски синдикални лидери. След прочитането на материала реално открихме две ключови думи за желаещите членове на ЕС от малка България да получат работа в голяма Германия –  защитени и ограничени. Препечатваме статията без промени, като сме добавили “поглед през океана”.

Българите все още нямат изцяло свободен достъп до германския пазар на труда. Безскрупулни фирми се възползват от този факт,

предлагайки примамливи, но често пъти измамни оферти на наивни кандидати за работа в чужбина. Сключеното в Берлин синдикално споразумение разширява правата на българите. В него българската страна се задължава да информира хората, тръгнали на работа в чужбина, за правата и задълженията им, но и за опасностите от евентуални злоупотреби на чужда територия.

Навсякъде работникът полага еднакъв труд, за което ние искаме да се получава еднакво, адекватно заплащане с всички допълнителни осигурителни отношения, които съществуват в дадената страна“, заяви Евгени Душков, секретар на КТ “Подкрепа”. Той, заедно с колеги от КНСБ, участва в проведената наскоро в Берлин международна конференция в рамките на европейския проект “Справедлива мобилност – свободно движение на работници по социален, справедлив и активен начин”.

ПОГЛЕД ПРЕЗ ОКЕАНА 

Биийте тупана! Прах в очите на хората и масло в колелата на Евро-машината за евтина трудова ръка Връзване на гащи граничещо с популизъм и признаване на бледата безпомощна позиция на България в ЕС. Това работа на синдикатите ли е, или е въпрос на закони в България, Германия и ЕС? Или по-точно показва липсата на закони и безпомощността на българското правителство да защити сънародниците ни и да им докаже, че наистина са равноправни членове на ЕС, както всички останали в ЕС. Грижа за човека, за българина – балллони, балллони … без панталлллони. Истинските споразумения се правят между държави, те са утвърждават още при подписването за общо членство, което всяка година струва пари на тези които реално плащат – хората-членове. Всяко друго споразумение е прах в очите на хората, замазване на положението и подлагане на управляващите с подходящ отдушник за управляванитемасло в колелата на Евро-машината и бизнеса за евтина трудова ръка. Кой в крайна сметка защитава законните работници, които плащат данъци в една държава – държавата или синдикатите? Какво означава това – няма закони дръжте се за нас синдикатите (популизъм), или не бойте се има кой да се грижи за вас не закачайте правителството ?! Това е една камбана в която вътре бие едно перце, чийто звук трчбва да бъде чут и забравено всички реалности и първопричини. Класическа манипулация наречена “погалена овца”, ама те овцете никой ги не гали, а само ги стриже, дои и заколва. Но по Европейските закони и правила, овцата трябва да е спокойна! Стадо спи спокойно – държавният стопанин спи, синдикалните кучета си лаят, корпоративният керван си върви!  

Импулсивността не е най-добрият съветник

Информационната кампания в България е важен аспект, смята президентът на КНСБ Пламен Димитров. След демократичните промени, според него, много българи са напуснали страната “тотално неподготвени”. Импулсивността и склонността към авантюризъм обаче често водят до неприятни сблъсъци с реалността.

С подписаното сега споразумение Германия поема задължението да помага на онези български граждани, които са се сблъскали с “неприятните реалности” и да им осигури възможност за пълната защита на правата им по германското законодателство:

“Споразумението е за онези, които отиват да работят в Германия честно и открито”, разяснява Евгени Душков от КТ “Подкрепа”.

Проблемът обаче е в това, че до 2014 българите имат само ограничен достъп до германския трудов пазар.

А това отваря вратите за всевъзможни злоупотреби, често пъти от страна на нелоялни работодатели, признава Фолкер Росоха от Германския синдикален съюз DGB, където отговаря за миграционната политика и свободата на придвижване.

 ПОГЛЕД ПРЕЗ ОКЕАНА Германецът им го казва в очите от къде идва всичко – от самата Германия! Ако детето се родило хилаво в Германия, то значи чичо му в България бил виновен, като дошъл в Германия да изкара два лева за да му купи наденица! И проблемът на Германия, за това, че някой не си плаща данъците, че самите немски компании правят всичко възможно да не се отчитат пред хазната, трябва да се решава от България! И как – с измислени споразумения! Егати смешната картинка! Или некой просто си лапка парички!

Има редица случаи, в които българи са подмамвани да подписват уж трудови договори за Германия. Впоследствие обаче се оказва, че са подписали документи за създаването на самостоятелна фирма. Нерядко се стига и дотам, че след известно време на хората просто не им се плаща:

“В строителния бранш наскоро имахме такъв случай. През първата седмица работниците получавали нормална заплата, втората седмица им били дадени само част от обещаните пари, след това не им се е плащало изобщо, а накрая те дори останали на улицата, защото работодателят, който поемал разходите за квартирата, спрял да я плаща“, разказва Росоха.

Тъкмо в такива случаи Германският съюз на синдикатите се опитва да помогне, защото става дума за легална работа, но за нелегални условия на труд, подчертава германският синдикалист. На потърпевшите се предлага “спешна помощ” в сътрудничество със социалните служби. В нейните рамки се установява обема на положения труд и размера на неиздълженото заплащане.

Нерядко нелоялните работодатели са подизпълнители на други фирми, които – под натиска на синдикатите – възстановяват част от дължимите суми, за да избегнат публичен скандал. Подобен хепиенд обаче засега е възможен само в строителния сектор, където основните изпълнители на дадена поръчка носят пълна отговорност, включително и за подизпълнителите си. Германските синдикати от години се застъпват за подписване на подобни споразумения и в други браншове.

ПОГЛЕД ПРЕЗ ОКЕАНА 

Прах в очите на хората и масло в колелата на Евро-машината за евтина трудова ръка  Това работа на синдикатите ли е, или е въпрос на закони в България, Германия и ЕС? Или по-точно показва липсата на закони и безпомощността на ЕС. Истинските споразумения се правят между държави, те са утвърждават още при подписването за общо членство. Всяко друго споразумение е прах в очите на хората, замазване на положението и подлагане на управляващите с подходящ отдушник за управляванитемасло в колелата на Евро-машината и бизнеса за евтина трудова ръка. Кой в крайна сметка защитава законните работници, които плащат данъци в една държава – държавата или синдикатите?  Това е една камбана в която вътре бие едно перце, чийто звук трчбва да бъде чут и забравено всички реалности и първопричини. Класическа манипулация наречена “погалена овца”, ама те овцете никой ги не гали, а само ги стриже, дои и заколва. Но по Европейските закони и правила, овцата трябва да е спокойна! Стадо спи спокойно – държавният стопанин спи, синдикалните кучета си лаят, корпоративният керван си върви!

“Българинът не е заплаха” /бел.ред. “за кого”/

От българска страна, на свой ред, предвиждат разяснителни кампании за разликите между социалните системи на България и Германия, както и за манталитетните и културни различия. “Българинът обаче не е такава заплаха за германския пазар на труда, за каквато се представя понякога”, казва Пламен Димитров от КНСБ.

Проектът за справедлива мобилност на работната ръка предвижда и създаването на центрове, към които потърпевшите работници от България, но и от другите източноевропейски страни, да могат да се обръщат за помощ. Два подобни центъра вече съществуват – в Берлин и Франкфурт. Очаква се скоро врати да отворят и центрове в Мюнхен, Нюрнберг и Хамбург.

Автор: Б. Григорова, Редактор: Б. Узунова, ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

ПОГЛЕД ЗАД ОКЕАНА: Евгени Веселинов, БУЛГАРИКА

1 comment for “На гурбет в Германия – защитени и ограничени