Град в Калифорния ще фалира

Процесът може да приключи зле за Стоктън с население от 292 000, ставайки най-големият град в САЩ обявил банкрут, като на разположение има малко повече от два месеца за да преговаря с кредиторите. Стоктън едва ли е сам в страданието си: особено в Калифорния, а и из целите САЩ, общините се борят с резкия спад на приходите, прибързаните трудови договори, растящите разходи на пенсионната система и здравеопазването и изключително високите дългове.

Стоктън – “призрачен град от Дивия Запад”

Загуби от 15 милиона долара само от математически грешки, вкл. двойното отчитане $ 500,000 в приходите от глоби за паркиране – в същото време държавни служители с пенсии от по над 100,000 долара

Четворен спад на цените на имотите – хотел става общежитие

Супер престъпност и съкращения в полицията

Кметът Ан Джонстън: “Господи, моля те да ни помогнеш”

19 март 2012г. В продължение на десетилетия градът Стоктън /Stockton, CA/ в Калифорния носи комплекс за малоценност. еговият събрат на юг Лос Анджелис има знаменитости и слънчеви плажове, “съседът му” в Северна Калифорния Сан Франциско е залят от технологии и футуризъм и милиардери в пубертет. 13-ят по големина град в целия щат си остана бедният братовчед – мръсният търговски център за Централна долина, за да бъде част от  крайбрежният елит на държавата, съобщава РОЙТЕРС.

Постепенно през годините градът започна да се доближава до Калифорния. Появи се спортната арена с хотел “Шератон” и Суонк на първа линия, която го превърна в експонат, който може да съперничи на Riverwalk в Сан Антонио.

Започнаха да се отварят суши ресторанти, появиха се Рейки майстори и Стоктън започна да става калифорнийски. Само ако само можеше да продължи.

На 28 февруари 2012г. на заседание на градската управа кметът Ан Джонстън изрече в ефир тежките слова: “Господи, моля те да ни помогнеш”, цитиран от медиите. И пак повтори: “Господи, ние се нуждаем от твоята помощ.”

Със или без божествена намеса, Стоктън ще пропусне следващото плащане на облигации и вече започна преговори с кредиторите си. Процесът може да приключи зле за Стоктън с население от 292 000, ставайки най-големият град в САЩ обявил банкрут,  като на разположение има малко повече от два месеца за да преговаря с кредиторите.

Стоктън едва ли е сам в страданието си: особено в Калифорния, а и из целите САЩ, общините се борят с резкия спад на приходите, прибързаните трудови договори, растящите разходи на пенсионната система и здравеопазването и изключително високите дългове. Стоктън е изправен пред дефицит от $ 38 млн. на своя бюджет от $ 165 милиона, и е в третата си година на фискалните спешни случаи. Пасивите му за пенсионерите и здраве са повече от 400 млн. долара.

Има и фрапиращи разлики. Днес, Стоктън има 94 държавни пенсионери с пенсии най-малко $ 100,000 годишно, което е двойно повече от други калифорнийски градове с подобни размери. Тези луксозни договори с държавни служителите са доказали изцяло неустойчивостта си и отражението върху обслужването на населението: полицията е намалена с почти една трета, до 324 служители, а в града се настоява за по-нататъшни съкращения, дори и полицейският съюз да осъди градската управа и да се върне това, което вече е загубила .

Гафове понякога са дори смехотворни. Миналата година, градските власти са открили, че има загуби и надплатено на стойност 15 милиона долара само от математически грешки, включително двойното отчитане $ 500,000 в приходите от глоби за паркиране. Общинския съвет да си купи нов, високо увеличение общинска сградата на щаба за себе си – в пика на пазара – за $ 35 милиона.

Със или без обявяване в несъстоятелност, фискална криза и лошото управление унищожи мечтите Стоктън за слава и го остави с мрачна молитва за градските и хорски неволи. Престъпността скочи до небето за всички времена високо с 58 убийства само през миналата година, и вкара Стоктън в списъка на ФБР за “10-те най-опасни градове в САЩ”.

Общински услуги, от библиотеки до уличното осветление, са били изкормени. Безработицата възлиза на повече от 16%, в сравнение с курс на Калифорния на 10,9%.

Приюта за бездомни сега работи на 125% капацитет, според изпълнителния директор Джон Р. Рейнолдс, с 15% посетители “от средна класа”, казва той, което означава, че има и собственици на имоти.

Много от новите бездомници са изгонени семейства с деца. “Трудно е да кажеш на децата, че ти започваш да се живее в приют за бездомни”, казва Авалоз Райс, чието семейство е изгонено от апартамента им под наем през януари.

Трудно е да се прецени дълбочина на жилищната криза в Стоктън. Според RealtyTrac Inc Стоктън миналата година е втората най-висока възбрана  (foreclosure rate) между всички големи градски области в САЩ ​​с 5,43%. Лас Вегас в Невада е с най-висок процент: 7,38%, в сравнение с 1,45% в национален мащаб.

На практика новите тристайни жилища с катедрални тавани, камини, капандурите и просторни дворове, сега може да се купят за малко повече от $ 100,000. Цените на жилищата в Уестън Ренч са паднали от средно $ 450.000 през 2007 г. до около $ 100,000 сега.

Градът е обхванат от пожълтяване на зелените площи, поради проблем с плащането на поливането.

Барбара Патрика, която е работил в Силиконовата долина, като бизнес системи анализатор, се премества в Стоктън през 2006 г., и никога не си представяла, че може да свърши така. Тя депозирала 20% за почти чисто нов дом с шест етажа с голям заден двор и балкон с изглед към езерото. Цената била общо беше 400.000 $. До 2007 г. тя работила, като бизнес анализатор в Washington Mutual. 2009 г. обаче, тя е уволнена. “Аз изпратих 80 автобиографии и работа няма”, каза Патрика. За по-малко от две години, стойността на къщата става наполовина. Друг фрапиращ пример е, как инвеститор купи “Шератон” за малко долари, и го превърна в общежития за студенти в Университета на Тихия океан. Много от жителите се сега бягат, и оставят къщите си. Патрика не е имала друг избор, освен да приеме на работа в Минесота. Днес цените на жилищата в Стоктън са около нивата, наблюдавани по време на Роналд Рейгън като президент.

Краят не се вижда, казва Селия Чен, анализатор в агенция за кредитен рейтинг Moody Investors Service, и прогнозира, че жилищният пазар не ще се върне на нивата от 2006 г. до 2030 г.. Икономистът Джеймс Фолайн казва, че никога не може да се върне, сравнявайки Стоктън със “призрачен град от Дивия Запад”.

Това може да е преувеличено. Но за сега, това, което някога е било възможно най-добрата работа в града – агент по недвижими имоти – сега е може би един от най-трудните.

Stockton, California – Wikipedia, the free encyclopedia

City of Stockton, CA Homepage- Official City Government Website

FBI releases violent-crime statistics; Stockton 10th