Българите искат дом и нямат време

Според 27% от хората животът в България е станал по-спокоен и подреден.

19 март 2012г. Домът си остава най-висшата ценност и материална придобивка за българина, се посочва в проучване за качеството на живота у нас на Националния център за изследване на общественото мнение, разпратен до медиите днес.

Жилището е №1 за 80% от анкетираните, като останалите 20% определят луксозните вещи и парите като най-важното  си имане. ,,Придобиването на собствен дом от средния българин и в наши дни е запазилo смисъла си на въпрос за оцеляване на семейството и предаване на семейните традиции на поколенията”, заключват авторите на изследването. За сметка на това едва 2% от запитаните определят скъпите бижута като ценна вещ, като по този начин стойностите на българина отскачат значително в световните таблици.

Голямата болка на българина е най-вече липсата на добра работа и време за почивка.  Близо 2/3 или 65% от нашенци посочват, че не са удовлетворени от кариерата си, като нямат и свободно време. Малкото си свободни дни сънародниците ни отделят най-вече на семейството и приятелите. 77 на сто споделят, че общуват често с децата си, а 64% прекaрват свободното си време с приятели. Достатъчно често с дружките се си се срещат 83% от анкетираните на възраст между 18 и 29 години. Най-възрастните, които по различни причини са по-слабо мобилни, обаче се разделят на два полюса в отговорите си – 53% посочват, че достатъчно често общуват с приятелите си, а 43% са възпрепятствани или рядко излизат с тях. Столичани обаче отделят най-малко време на своите дружки, сочат данните от проучването. Според авторите на изследването натовареният живот в София наред със своите преимущества като по-благоприятни условия за кариера, образование и достъп до здравеопазване налага и своите ограничения като срещите с приятели и свободното време. Столичани общуват и по-малко време с децата си80% от майките и татковци, живеещи по селата, споделят, че отделят достатъчно време на рожбите си, докато от живеещите в София на това мнение са 67%.

Подобрено положение в страната българите виждат главно в инфраструктурата, благоустрояването, както и сигурността и обществения ред. Според 27% от хората животът е станал по-спокоен и подреден.