Ден до Пладне – 15 март 2012г.

НОВА РУБРИКА ЗА НАЙ-ВАЖНОТО ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА ДНЕС НАКРАТКО

България и Катар ще създадат два съвместни центъра - за изследване на Югоизточна Европа в Доха и за изследване на Залива в София. Това стана ясно след днешната среща на премиера Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация с емира на Катар Н. В. шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани. ФОТО: МС

Катар отряза на място 100 български бизнесмени, 7 министри и един кмет, но ще инвестира 130 милиона долара в агнета, зърно и туризъм

Двама министри изхвърчаха “през борда” веднага след завръщането в България

Земетресение до Тополовград

Погнаха гаджето на Станишев – разведена и богата по Австрийска линия

Морската пехота на САЩ съкращава 20000 – Калифорния ще бъде най-засегнатият щат

3.6 т хероин заловиха в Мексико

15 Март 2012г.

Нито един катарски бизнесмен не се появил на бизнесфорума в столицата на Катар Доха, организиран по повод посещението на българска делегация. В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов, в Катар са дошли представители на цели сто български компании, кметът на София и седем министри. Заради липсата на интерес от страна на местния бизнес се стигнало до абсурдна ситуация – министърът на икономиката Трайчо Трайков направил презентация на английски език, която обаче била изслушана само от българските бизнесмени, предаде БНР.

Катар планира да вложи 100 милиона евро (130 милиона долара) през първия етап на своите инвестиции в България. Това е заявил катарският премиер Хамад бин Джасим бин Джабер ал Тани, цитиран от агенция Блумбърг.
Инвестициите ще бъдат концентрирани в туризма, земеделието и инфраструктурата. Катарската страна ще инвестира в България в производството на пилешко и агнешко месо, както и в отглеждането на зърнени култури. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с представители на държавния инвестиционен фонд в Катар „Хасад фууд”, в Доха, съобщиха от правителствената информационна служба. България и Катар ще създадат два съвместни центъра – за изследване на Югоизточна Европа в Доха и за изследване на Залива в София. Това стана ясно след днешната среща на премиера Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация с емира на Катар Н. В. шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани. Катар е готов да инвестира в изграждането на АМ „Черно море” от Варна до Бургас, за която не може да бъде осигурено европейско финансиране, защото не е международен коридор, предаде БНР.

Двама министри изхвърчаха “зад борда” с;лед завръщането на българската делегация от Катар. Оставките на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката Трайчо Трайков са приети на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ, съобщи пресцентърът на партията. Заседанието е било свикано от премиера и председател на партията Бойко Борисов и на него са обсъдени депозираните пред комисията две оставки. Заседанието на ръководството на ГЕРБ се проведе веднага след връщането от Катар на премиера Борисов и водената от него делегация. Очаква се постът на здравен министър в това правителство повече да не бъде даван на лекар, а да бъде зает от политическа фигура.

Земетресение с магнитуд 2,8 по Рихтер е регистрирано тази сутрин в 5.28 часа на около 300 километра югоизточно от София, на север от Тополовград, показват данните от Националния сеизмологичен център. По първоначална информация трусът е бил на дълбочина 900 метра.

Моника Янова е настоящата приятелка на бившия премиер Сергей Станишев /БСП/. Тя е бивша съпруга на банкера Венцислав Йосифов, от когото има две деца - Моника и Венцислав. Йосифов беше шеф на Първа частна банка и кандидат на БСП за кмет на София през 1995 г. Тъкмо тогава Сергей и Моника се запознават, тъй като съпругата на банкера работи като репортер-журналист, който отразява политическите новини, свързани с БСП. Това е втората интимна връзка, за която бившият премиер Станишев признава публично. Преди това той дълго време живееше с друга журналистка Елена Йончева. Станишев обяснява се запознал с Йосифова през 2006 г. покрай президентската кампания, но станали близки, когато той вече не бил премиер.

Българският парламент трябва да свика анкетна комисия, която да провери отношенията между австрийския лобист Петер Хохегер и бившия социалистически премиер Сергей Станишев и сегашната му приятелка Моника Янова. Това заяви българският вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, пише австрийският вестник „Ди Пресе”. Според „Ди Пресе” част от парите на българското правителство са отишли в джоба на австрийския вътрешен министър, а останалите се върнали в ПР агенцията на Моника Янова.
През 2008 година Хохегер, срещу когото се събират доказателства за корупция в Австрия, получава поръчка от тогавашната управляваща трипартийна коалиция, начело със Станишев, „да подобри имиджа на България” в ЕС заради ширещата се корупция и организираната престъпност. Цената на поръчката е един милион евро. Като подизпълнител в България е работила пиар агенцията на Моника Янова-Йосифова, която сега е приятелка на Станишев. През 2010 година тя се развежда със съпруга си и маха фамилията Йосифова***. Единствената причина за тази атака е, че живея с политика Сергей Станишев, с когото животът ме срещна. Няма конфликт на интереси и искам това да бъде ясно. Това каза на пресконференция по актуални теми от седмицата Моника Йосифова. “Нямам нищо, от което да се срамувам, и да прикривам. Нищо незаконно не съм свършила. Това правя, за да издържам семейството си. Това е моята работа. Нямам отношение към дейността на г-н Хохегер и неговото отношение с австрийските власти”, – каза още Моника Янова. Вторият договор от 2008 г. е за 150 000 евро. “Имиджът на България е нещо, за което едно правителство трябва да работи. Ще съдя до край всеки, който се гаври с името, изграждано 10 години. Тази държава трябва да ме защитава, а не да ме мачка затова, че живея с политик. Аз не съм политик и политически няма да се изказвам. Аз имам ПР агенция и с политика не се занимавам. Нито един политик не е свършил толкова за това, колкото аз”, – категорична е Моника Янова.
Вицепремиерът Цветанов сега иска всичко да бъде изяснено, след като е чул много негативни коментари за България и „представяне на бившия премиер Станишев в лоша светлина” във връзка с аферата Хохегер. Вътрешният министър иска да знае как и за какво да били похарчени парите, които Хохегер е получил.
Междувременно комисия в австрийския парламент изяснява дали лобистите, наети за консултантски услуги на българското правителство във връзка с продажбата на българския мобилен оператор „Мобилтел” на Телеком Австрия през 2008 година, са дали подкуп.
От своя страна бившият премиер Станишев обвини правителството, че използва обвиненията, за да отклони общественото внимание от „собствената си некомпетентност да управлява страната”. Станишев се защити, като заяви, че всички обществени поръчки на неговото правителство отдавна са проверени от съда – така, че въпросът за него е приключен. Скандалът за българската връзка към австрийските разследвания по отношение на Хохегер е измислен и изфабрикуван от ГЕРБ, действия, предприети от ГЕРБ преди изборите, с които искат да отвлекат внимание и да хвърлят „димка”.

Комисия в Австрийския парламент проследява връзката между голяма австрийска фирма по комуникации и консултантска фирма. Това каза при посещението си във Велико Търново Негово Превъзходителство Герхард Райвегер, посланик на Република Австрия в България. Той съобщи, че проверката продължава и в момента, и посочи, че се проверяват и някои бивши министри. Извършва се проверка и срещу бивш финансов министър.

 *** Моника Йосифова е бивша съпруга на банкера Венцислав Йосифов, от когото има две деца – Моника и Венцислав. Легендарният шеф на Първа частна банка Йосифов беше кандидат на БСП за кмет на София през 1995 г. Тъкмо тогава премиерът Сергей Станишев и Моника Йосифова се запознават, тъй като съпругата на банкера работи като репортер-журналист, който отразява политическите новини, свързани с БСП. Това е втората интимна връзка, за която бившият премиер Станишев признава публично. Преди това той дълго време живееше с журналистката Елена Йончева. В средата на премиерския му мандат слухове го свързваха с една от сътрудничките му – Ирена Борисова. Станишев обяснява се запознал с Йосифова през 2006 г. покрай президентската кампания, но станали близки, когато той вече не бил премиер. Лидерът на БСП признава дори, че през 2004-2005 г. НДСВ използвали в кампанията си изключително агресивно факта, че той няма семейство, поради което неговият екип настоявал той да се ожени за Елена Йончева. “Но никога не съм приемал да подчинявам личните си отношения на политическа целесъобразност”, обяснява Станишев. Агенцията на Янова е известна и с много поръчки на държавни институции и е първата от България, която откри свой офис в Брюксел. По този повод бившият премиер заявява пред “Труд”: “Разбрали сме се много ясно – тя не се бърка в моята работа, аз – в нейната.”

Моника стана майка на трето дете със Сергей. В 5.20 ч. на 1 май 2011 г. се роди дъщеря им Дария, тежаща 3.30 кг и висока 50 см.. Сергей обяви щастливата новина в началото на първомайския митинг на БСП. За връзката си със Сергей Моника разказва в списание ЕВА: “Ние се открихме в личен план, когато изборите бяха приключили, а той преживяваше тежко резултатите и аз за първи път го видях съсипан и съкрушен, много сам и… объркан от всичко, което се пишеше. Объркан кой е той самият. Това ме накара да погледна по друг начин на него. Ние за първи път говорихме за самите нас и аз разбрах колко общи интереси, хобита, възгледи имаме. За първи път имах усещането, че този човек го познавам от дълги години, че с него ме свързват невидими нишки, ако щеш, от предишни животи. Не знам, тогава усетих някаква магия. Нещо, което не мога да опиша с думи, защото то ще се изгуби в “превода”. Мога само така да го опиша: получих усещането, че сме двамата в една лодка в морето, само двамата… Мисля, че това е любов. Тогава той ми каза: знаеш ли, имам усещането, че мога да живея с теб. Което беше точно това, което аз исках да му кажа. И ми се е случвало само един-единствен път в живота – с предишния ми съпруг.”

С предишния си съпруг банкера Венци Йосифов Моника заживява заедно в подобен момент, когато той беше стъпкан, публично унизен и вероятно объркан и много самотен? И срещу него, както и срещу Сергей сега, имаше дела. Тя пак беше силната, тази, на която се опира мъжът и от която очаква подкрепа.  Ето какво признава пред списанието Моника: “Вероятно. Но… Има някаква аналогия, въпреки че със Сергей нещата са доста по-различни. Не мога да кажа и за приключилия си брак, че съм била по-силната. Аз бях по-динамичният и по-енергичният в брака, но не и по-силната. Венци беше по-балансиран, по-търпелив и по-мъдър и умен от мен. И винаги ми е бил гръб. Той беше главата на семейството. Пък сега, сега ще видим… Но може би донякъде има аналогия. Ти всъщност си права. Аз първо родих две деца и след това се оженихме, и то в момента, когато на Венци му отнеха банката и се опитваха да му отнемат и достойнството. Сега първо се появява детето… Не знам, не мисля за друго. Искам само всичко да е наред.”

===

Сега в Афганистан има около 90 000 американски войници, като по план до есента 22 000 от тях трябва да се изтеглят. Правителството на Обама обмисля да намали числеността на военните си в Афганистан с още най-малко 20 000 души до 2013 г., а по възможност и с повече, твърдят Елена Купър и Ерик Шмит от “Таймс”. Близо 11 години след началото на конфликта президентът Барак Обама се намира под огромен натиск за изтегляне от Афганистан. Към края на октомври 2011 над 1,700 военни са изгубили живота си в Афганистан, а близо 60,000 са били ранени. Информацията е обновена за последно на 22 Февруари 2012 г.. Войната в Афганистан започва на 7 октомври 2001 г. като военна операция на коалиция от държави, водена от Съединените американски щати, срещу режима на талибаните в Афганистан в отговор на атентатите от 11 септември същата година.

Морската пехота на САЩ съобщи, че ще направи значителни съкращения на състава, като според изнесените днес данни Калифорния ще бъде най-засегнатият щат – три бази в слънчевия щат – “Пенделтън”, “29 Палмс” и “Мирамар” – общо ще освободят 6000 военни.  Наземната Щатска армия ще съкрати общо четири пехотни батальона и 12 въздушни ескадрили през следващите пет години, като бъдат освободени 20 000 служители, за да се спази свиването на бюджета и нуждите в мирно време след повече от десетилетия във война. Бюджетните съкращения ще засегнат базите на пехотата в Северна Каролина, като базата “Льожон” и съседната военновъздушна база “Ню Ривър” ще изгубят 5800 военнослужещи, а базата на ВВС “Чери пойнт” ще напуснат още 2100 души. Така на пазара на труда в САЩ ще излязат още над 20000 нови безработни с предимство от службата си в армията.

Днес 15 март 2012 г. НЮ ЙОРК ТАЙМС съобщи за сериозен инцидент с морски пехотинци. Избиването на най-малко 16 цивилни в три афганистански села от американски войник в неделя е неописуем ужас, пише таблоидът. Според американски и афганистански висши представители войникът направо е екзекутирал мирните граждани, в това число девет деца, като методично нахлул в три различни къщи в селища в провинция Кандахар. След като убил цивилните, той запалил някои от телата. Извършеното зверство изглежда е дело на един човек. Никой не знае какъв е мотивът му, но ако разследването покаже, че сержантът е проявил признаци на умствено разстройство или други видове страдание, то тогава тази трагедия говори достатъчно ясно за това как военните установяват, осъществяват наблюдение и лекуват военнослужещите с психически проблеми. Пентагонът трябва да използва случая да направи задълбочено проучване.

Съединените щати заявиха днес, че по случилото се е започнало разследване. То обаче трябва да е експедитивно, прозрачно и убедително, за да се уверят афганистанците, че Америка е обвързана с каузата на справедливостта и отзивчива за гнева им. Наказанието също трябва да дойде своевременно, добавят от НЮ ЙОРК ТАЙМС.

Кървавата баня в неделя е нова опасна издънка за САЩ, докато се опитват да се придържат към плана за съкращаване на присъствието си в Афганистан до края на 2014 г. и да сключат мирно споразумение с талибаните. Това е третият инцидент напоследък, вбесил афганистанците и станал причина за още по-настоятелни искания американските войски да напуснат незабавно страната. Миналия месец американски военни без да се замислят изгориха екземпляри от Корана, а през януари се появи видеозапис с американски морски пехотинци, които уринират върху труповете на мъртви талибански бойци.

Сега в Афганистан има около 90 000 американски войници, като по план до есента 22 000 от тях трябва да се изтеглят. Правителството на Обама обмисля да намали числеността на военните си в Афганистан с още най-малко 20 000 души до 2013 г., а по възможност и с повече, твърдят Елена Купър и Ерик Шмит от “Таймс”.

===

Голямо количество наркотик бе заловено в Мексико, предаде Асошиейтед прес, като се позова на армията. Става въпрос за 3,6 тона маса, която съдържа хероин, допълват от БТА. Според експерти е възможно това да е опиумна паста в процес на преработване в хероин. Наркотикът е бил открит в цех за синтетична дрога в планинския град Коюка де Каталан, в имащия излаз на Тихия океан западен мексикански щат Гереро. Това е най-голямото количество хероин, залавяно в историята на мексиканската армия. Предишният рекорд – от 245 кг опиумна паста – датираше от януари миналата година и също бе регистриран в щата Гереро.

В Мексико първото десетилетие на 21 век е отбелязано от насилие свързано с контрабандата на наркотици. Само през 2007, 31 журналисти са убити от наркотрафикантите. Престъпните групи не се поколебават да атакуват общественици, журналисти и местни лидери. На 16-17 Април 2009, Барак Обама посещава Мексико сити като на дневния ред са били въпроси по контрабандата на наркотици и нелегалната имиграция. Независимо от приятелското отношение към Обама след период на охладено отношение към предшественика му, Буш, по време на посещението на Обама, елитният квартал Поланко е блокиран от специални части и при засилени мерки за сигурност. Между 2006 и 2011 във времето на администрацията на Фелипе Калдерон, около 35 хиляди човека са били убити от престъпни групи като 15 хиляди само през 2010.

Нов проект по тихоокеанското крайбрежие на Мексико предвижда построяването на огромен пристанищен комплекс при Пунта Колонет с амбициите да надмине товарооборота на Лонг Бийч в Южна Калифорния. Наддаването на предприемачите е за 5 милиардната (американски долари) оферта на мексиканското правителство, която сума да включва строеж на пристанище и железопътна връзка[18] с американския Среден запад и дори Чикаго. Проектът се очаква да създаде близо 80 хиляди работни места и да намали ангажираността на Лонг Бийч. Проектът се очаква да бъде завършен през 2012(2014).

Мексико (Съединени мексикански щати, Estados Unidos Mexicanos) е държава в Северна Америка, която граничи на север със САЩ, на югоизток с Гватемала и Белиз, на запад с Тихия океан и на изток с Мексиканския залив и Карибско море. Мексико е най-северната, и трета по големина държава в Латинска Америка. Предполага се, че първите заселници в Северна Америка идват от Азия, като пресичат заледения по онова време Берингов проток и се разселват на юг. Около 7 хиляди години преди новата ера в днешните земи на Мексико хората започват да отглеждат царевица, която скоро се превръща в най-важна земеделска култура. Близо 1500 години преди новата ера в Мексико се появяват и първите общности, които се препитават предимно със земеделие, поставяйки началото на новокаменната епоха. През 1519 година в земите на днешно Мексико навлиза малък отряд испански конкистадори, воден от Ернан Кортес. Две години по-късно, в съюз с тлакскалтеките, той превзема Теночтитлан и унищожава ацтекската империя. През 1535 година е основано вицекралството Нова Испания, което се превръща в най-важната испанска колония в Новия свят. В продължение на три века страната е източник на материални ресурси за метрополията. Мексиканската война за независимост продължава до 1821 година и завършва със създаването на независимо Мексико, включващо освен съвременната територия на страната и обширни области, завладени по-късно от Съединените щати. Възползвайки се от нестабилността, през 1836 година Тексас се обявява за независима република, която през 1846 година е анексирана от Съединените щати. В последвалата Мексиканско-американска война през 1846-1848 година Мексико претърпява поражение и губи 1/3 от територията си.

В момента Мексико е федерация, в чийто състав влизат 31 щата и един столичен федерален окръг. По силата на коституцията от 1917 г., по форма на управление страната е президентска република. По данни от 2005 г. в Мексико живеят 106 202 903 души. Населението е главно от смесен индианско-испански произход (метиси) – 87,6%, индианци (56 етноса) – 11,7%. Официалният език е испански, но се употребяват и редица местни езици и наречия.