Щатското правителство даде 103,000 долара за поликлиника в България

Сградата в Кермен не е ремонтирана основно от далечната 1906 година. Първоначално там се е помещавала детска градина, после кметството и накрая здравната служба. Лентата за откриването прерязаха областният управител на Сливен Марин Кавръков /ляво/ и американският посланик Джеймс Уорлик. ФОТО: Област Сливен

7 март 2012 г. Американският посланик Джеймс Уорлик откри днес ремонтираната сграда на общинската здравна служба в град Кермен, като  са вложени 103 000 щатски долара от американското правителство, съобщиха от кабинета на областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Това е проект, част от хуманитарната програма на Силите на САЩ за оказване на хуманитарна помощ на гражданското население. Българска фирма изпълнител е извършила основен ремонт на покрива и мазето на сградата, като освен това е инсталирала нова отоплителна система, подменени са съществуващите електрически инсталации и водопровод. Обновена е цялата фасада на сградата, а също е осигурен и достъпът на инвалидни колички. В момента сградата разполага с 11 ремонтирани помещения, които могат да се използват от медицинските екипи и жителите на града. В здравната служба работят един общопрактикуващ лекар и двама зъболекари. В момента новата сграда разполага и с отделение за Спешен център, съобщи кметът на Кермен Иван Вълчански. През последните две години отделът за военно сътрудничество при Министерство на отбраната на САЩ е финансирал безвъзмездно различни хуманитарни проекти в България на стойност над 722 151 щатски долара. „За нас е изключителна чест и привилегия да подпомогнем жителите на Кермен чрез програмата за социално подпомагане”, заяви при откриването на обновената здравна служба в града негово превъзходителство посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Според него това е поредно доказателство за доброто взаимоотношение между България и САЩ и подчерта какво голямо значение носят именно тези междуличностни контакти. Посланикът гарантира, че ще продължи работата по програмата за хуманитарно подпомагане, а в резултат на разговори с местните кметове и областни управители ще се изясни, къде точно да бъдат насочени усилията. „Говорим много за сътрудничеството между България и САЩ и колко много се е задълбочило то, но е по-лесно да се изявява такова сътрудничество на думи, а по-трудно да се доказва на дела. Днешното събитие е именно доказателство за доброто българо-американско сътрудничество”, подчерта посланик Уорлик. През последните две години от американската програма за социално подпомагане в България са вложени над 722 000 долара.

На церемонията присъстваха още майор Анди Роу, офицер за двустранно сътрудничество към посолството на САЩ и подп. Ейми Маккол, началник на отдел за Военно гражданско взаимодействие към Европейското командване на въоръжените сили на САЩ.

Кметът на Кермен Иван Вълчански съобщи, че сградата не е ремонтирана основно от далечната 1906 година. Първоначално там се е помещавала детска градина, после кметството и накрая здравната служба.

Гости на откриването бяха областният управител на Сливен Марин Кавръков и кметът на община Сливен Кольо Милев.

Кметът Милев съобщи, че в средата на юни предстои откриването на още три обекта, ремонтирани със средства, от хуманитарната програма на Силите на САЩ. Това са читалищата в селата Горно Александрово и Калояново и детската градина в Трапоклово.

През 2008 година американската армия обяви близо 20 обществени поръчки в България, свързани с изграждането на временни съоръжения на полигона край Сливен “Ново село”. Това бе посочено на сайта на Federal Business Opportunities https://www.fbo.gov/>. Тогава командването на въоръжените сили на САЩ в Европа подписа 2-годишен договор за 6.5 млн. долара за изграждането на временна предно-оперативна база в “Ново село” край Сливен.

Американският посланик по това време Джон Байърли съобщи тогава, че Конгресът ще отдели над 60 млн. долара за строителната дейност в “Ново село”, и даде гаранции, че ще се направи всичко възможно да участват български фирми.

ПРИПОМНЯМЕ:

Бойко гърми с янки край Ново село

Американски „кашици“ гърмят с наши в Ново село