Путин пак президент без балотаж: “Никой и нищо не може да ни заповядва!”

4 март 2012 г. Сегашните президент на Русия Дмитрий Медведев и премиер Владимир Путин на митинга на Манежной площад в Москва. ФОТО: ПРЕСС-СЛУЖБА ПРЕЗИДНЕСТВО РУСИЯ.

ВИЖТЕ ВИДЕО  /1999-2012 и днес/

Сегашният премиер на Русия Владимир Путин печели 63,42% от гласовете на избирателите на президентските избори с мандат от 6 години

Втори е лидерът на Комунистическата партия на руската федерация Генадий Зюганов със 17,26%

Средната избирателна активност към 18 часа м. вр. е била 56,3% – по-висок показател, отколкото на изборите за Държавна дума през декември миналата година /50,4%/и по-малка от президентските избори през 2008 г. /69,81%/

With a victory in Sunday’s presidential election, Vladimir Putin has a chance to become the longest-serving Russian ruler since Joseph Stalin. Putin effectively ruled the country as prime minister for the past four years and now could serve two additional six-year terms as president. PHOTO: http://www.washingtonpost.com

Според представители на групата независими международни наблюдатели изборите изцяло отговарят на международните стандарти: “Можем да заявим, че страните от цял свят могат и трябва да вземат пример от Русия”

Над 110 000 привърженици на Путин се събраха пред Кремъл, за да изразят подкрепата си към новия президент, избран още на първия тур

Путин със сълзи на очи: “Показахме, че никой не може да ни заповядва. Никой и нищо! Руският народ днес показа, че такива варианти и сценарии на нашата земя няма да минат. Няма да минат!”

4 март 2012 г. Сегашният премиер на Русия Владимир Путин печели 63,42% от гласовете на избирателите на президентските избори при обработени 30% от протоколите. Според тези резултати балотаж няма да има. Победата още от първия тур бе предизвестена от „Ройтерс”, позовали се на два екзит пола. Путин печели 6-годишен мандат, което ще се въведе като практика за първи път, след като досегашният президентски мандат е бил за срок от 4 години. Никой руски президент не може да има повече от два мандата. Историята показва, че само Леонид Брежнев (18) и Йосиф Сталин (31) са били повече време, и то непрекъснато.

Пред хилядно множество, събрало се на Манежния площад в Москва, Путин благодари през сълзи на „всички, казали да на велика Русия”, съобщи БТА, като цитира ИТАР-ТАСС.

На второ място е лидерът на Комунистическата партия на руската федерация Генадий Зюганов със 17,26%. Предприемачът Михаил Прохоров с малко изпреварва лидера на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски – 7,29% срещу 7,19%. Пети е лидерът на „Справедлива Русия” Сергей Миронов с 3,71% от гласовете.

Избирателните секции в най-западния регион на страната Калининградска област бяха затворени в 21 часа московско време. Средната избирателна активност към 18 часа московско време, по данни на ЦИК, е била 56,3 процента. Това е по-висок показател, отколкото на изборите за Държавна дума през декември миналата година, когато в същия час като цяло в Русия са гласували 50,4 процента от избирателите, отбелязва ИТАР-ТАСС. На президентските избори през 2008 г. пред урните са се явили 69,81 процента от имащите право на глас руснаци.

Лидерът на Комунистическата партия на руската федерация Генадий Зюганов не признава резултатите от изборите за президент и ги определи като незаконни, нечестни и непрозрачни. “Това са избори на крадци, абсолютно нечестни”, посочи Зюганов в изявление, излъчено по телевизията. “Като кандидат не мога да ги призная за честни или достойни”, посочи комунистическият лидер. Владимир Рижков, бивш депутат и един от организаторите на демонстрациите на опозицията през последните дни, заяви, че “по нито един параметър тези избори не могат да се окачествят като законни”, допълва АФП.

Според представители на групата независими международни наблюдатели обаче изборите изцяло отговарят на международните стандарти. Това обявиха те на брифинг в Международния информационен център, предаде ИТАР-ТАСС. „Никой от нас не може да се усъмни в честността на изборите”, казаха наблюдателите. “Можем да заявим, че страните от цял свят могат и трябва да вземат пример от Русия”, подчертаха представителите на чуждестранния мониторинг, цитирани от ИТАР-ТАСС, допълвайки, че не са забелязали никакви сериозни нарушения. Путин бе наредил и бяха монтирани 91000 уеб-камери на местата за избори за постоянно предаване през последните 48 часа на изборите.

Ръководителят на предизборния щаб на Путин – Станислав Говорухин заяви пред журналисти, че на 5 март няма да започне “Руската пролет”, пише БТА. “Мисля, че това не е реално”, каза Говорухин, цитиран от ИТАР-ТАСС, отговаряйки на въпрос на журналист доколко е реално веднага след изборите в Русия да има нещо подобно на “Арабската пролет”. Говорухин каза, че тези президентски избори са “най-чистите и най-прозрачните избори в Русия”.

Междувременно над 110 000 привърженици на Владимир Путин се събраха в центъра на Москва, близо до Кремъл, за да изразят подкрепата си към новия президент, избран още на първия тур. Много хора се включиха в демонстрацията на Манежния площад и по съседните улици и продължаваха да идват и идват хора, уточни кореспондентът на АФП в Москва, отбелязвайки обаче, че не е имало изблик на радост, когато е била обявена победата на Путин на гигантските екрани, монтирани на открито.

“Това бяха не само избори за президент на Русия, това бе един много важен тест за всички нас, за нашия народ. Това бе тест за политическата зрялост, самостоятелност и немасивисимост”, – заяви Путин пред събралите се на Манежния площад в Москва повече от 150 хиляди негови привърженици.

“Показахме, че никой не може да ни заповядва. Никой и нищо! Руснаците показаха, че правят разлика между желанието за промяна и обновление и политическите провокации, които си поставят една-единствена цел – да рушат държавността и да узурпират властта. Руският народ днес показа, че такива варианти и сценарии на нашата земя няма да минат. Няма да минат!”, – категоричен бе Владимир Путин.

Представяйки Путин на събралото се множество на Манежния площад, настоящият президент Дмитрий Медведев заяви:

„Днес е един много добър ден, благодаря, че сте тук, че сте с нас, благодаря, че подкрепихте нашия кандидат. Нашият кандидат уверено води. И не се съмнявам, че ще победим. И тази победа е много нужна на всички ни.”

ЦЯЛАТА КРАТКА РЕЧ НА ПУТИН В ОРИГИНАЛ: Выступление на митинге в поддержку кандидата в Президенты Владимира Путина

По време на предизборната кампания премиерът на Русия Владимир Путин потвърди, че ако гражданите на Русия гласуват за „Единна Русия” и за неговата кандидатура за президент, сегашният президент Дмитрий Медведев ще застане начело на руското правителство. Руският премиер заяви това по време на разговор с избиратели. Според него в Русия животът трябва да тръгне по нови релси, трябва да се избяга от зависимостта от нефта и газа, да се премине към иновационен модел на развитие”. От своя страна Дмитрий Медведев отново подчерта, че има намерение да продължи работата си по модернизирането на икономиката.

ВИДЕО: PUTIN, RUSSIA AND THE WEST/1999-2012/

10 comments for “Путин пак президент без балотаж: “Никой и нищо не може да ни заповядва!”