Обама поздрави Плевнелиев и как официална България отбеляза 3 Март

ПОЗДРАВЛЕНИЯ И КАК ОФИЦИАЛНА БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3 МАРТ

Президентът на САЩ Барак Обама: „България е надежден съюзник в НАТО и важен партньор на Съединените щати. Очаквам да продължим ползотворното си партньорство”

По случай националния празник на България 3 март президентът на Р България Росен Плевнелиев получи поздравления от държавни глави и ръководители на международни организации, в т.ч. и Папата

Българският Патрарх Максим: „Вече 134 години тази светла дата тържествено отбелязва възкресението на нашия благочестив народ, който близо пет века беше лишен от своя духовна и политическа свобода”

Президентът Плевнелиев: “Млада България успя да се изгради като модерна държава. Тя не само извоюва най-демократичната конституция в цяла Европа – Търновската, но и успя да запази своя държавен суверенитет.”

Вицепрезидентът: “Датата 3-ти март е доказателството, че когато народът ни е обединен, може да върви напред за благото на България.”

По случай националния празник на България 3 март президентът Росен Плевнелиев получи поздравления от държавни глави и ръководители на международни организации, сред които са генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, президентът на САЩ Барак Обама и Нейно Величество кралицата на Обединеното Кралство Елизабет Втора. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В поздравлението си до държавния глава Росен Плевнелиев президентът на САЩ Барак Обама пише: „България е надежден съюзник в НАТО и важен партньор на Съединените щати. Високо ценим продължаващата Ви силна подкрепа за Международните сили за поддържане на сигурността, както и приноса на Вашите смели бойци в Афганистан. Приветстваме ангажимента Ви към демократичните реформи и Вашето ценно сътрудничество в борбата с тероризма, в областта на разузнаването и в правоприлагането, с което отстояваме сигурността на всички наши граждани”. „Очаквам да продължим ползотворното си партньорство”, се казва още в писмото на президента Барак Обама.

Най-топли поздравления по случай Деня на освобождението на България отправя към българския народ, президента и правителството генералният секретар на ООН Бан Ки-мун. „Това е възможност да отбележите гордата култура и история на страната си и шанс да покажете ролята, която изпълнява България в нашия глобално свързан свят”, пише Бан Ки-мун в поздравлението си. Той дава висока оценка на ангажираността на България в рамките на Обединените нации, в помощ на споделените решения, свързани с общите предизвикателства. „Приветствам приноса, отдадеността и лидерството на България в търсенето на справедливо, мирно и проспериращо бъдеще за всички хора”, се казва още в приветствието на генералния секретар на ООН.

„С голямо удоволствие изпращам на Ваше Превъзходителство моите поздравления по повод Вашия национален празник, както и най-добрите си пожелания за щастие и успех на правителството и народа на България”, заявява в посланието си по случай българския национален празник кралица Нейно величество кралица Елизабет Втора.Послания за просперитет и благоденствие на българския народ, щастливо бъдеще и лично благополучие отправят още австрийският президент Хайнц Фишер, президентът на Азербайджанската република Илхам Алиев, президентът на Бундесрата и изпълняващ функциите на президент на ФРГ Хорст Зехофер, държавните глави на Индия Пратибха Патил, на Ирландия Майкъл Хигинс, на СР Виетнам Чьонг Тан Шанг, на Гърция Каролос Папуляс, президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев, президентът на Конфедерация Швейцария Евелин Видмер-Шлумпф и други.

Поздравления изпрати и главата на римокатолическата църква папа Бенедикт XVI, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В поздравлението си папата пише: „По случай националния празник на България съм щастлив да отправя сърдечни пожелания на Ваше превъзходителство и Вашите съграждани. Моля се на Господ българският народ да намери в своето човешко и духовно наследство нужните морални сили, за да осигури своето единство и да продължи пътя си напред. Пожелавам да споходи Ваше превъзходителство, ръководителите и гражданите на страната изобилна Божествена благодат”, се казва още в приветствието на Бенедикт XVI до държавния глава.

Поздравления изпрати и Негово Светейшество патриарх Максим. „Като Ви поздравяваме отново по повод встъпването Ви в длъжност като президент на Република България от името на Св. Синод и лично от наше име Ви приветстваме с Националния празник на прескъпото ни Отечество – 3 март, Денят на Освобождението на България от османско робство”, се казва в писмото на патриарх Максим до държавния глава. „Вече 134 години тази светла дата тържествено отбелязва възкресението на нашия благочестив народ, който близо пет века беше лишен от своя духовна и политическа свобода. Родната ни Българска православна църква, нейните духовници, книжовници, монаси и вярващи не само неудържимо кърмеха страдащия ни народ с християнската вяра, но поддържаха националното съзнание и пробуждаха родолюбие. Мъченическият подвиг на целокупния български народ в годините на робството вдъхна порив за свобода, която благодарение на саможертвата на наши съотечественици и солидарността на руснаци, румънци, поляци, финландци и други се увенча с независима Българска държава”, написа още българският патриарх в поздравлението си до президента Плевнелиев.

Образование, духовност, последователна работа и ясна визия – това е необходимо, за да осигурим бъдещето на силна България , каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря-проверка в столицата по повод националния празник 3 март. „Днес ние не само почитаме жертвите, но си даваме сметка, че сме длъжни да работим за сбъдването на надеждите и за намирането на истински и достойни пътища, по които да върви модерна България – пътища, които да ни изведат до мечтата за чиста и свята република в интерес на нейните граждани”, каза държавният глава.

Освобождението е осъществената мечта на Българското Възраждане, а „първата искра в народната свяст” запали още Паисий Хилендарски преди два века и половина, припомни президентът в словото си. Пътищата, начертани още от Паисий, минават през създаването и укрепването на новото българско образование, през всенародната борба за църковна и духовна свобода, през подвига и саможертвата на революционерите като Ботев, Левски, Каравелов и Раковски, Хаджи Димитър и Стефан Караджа, народните войводи Панайот Хитов и Филип Тотю, апостолите, героите и мъчениците на Априлската епопея и титаничната саможертва на българските опълченци.

Четвъртият, също така решителен и значим според президента, е пътят, по който млада България успя да се изгради като модерна държава. Тя не само извоюва най-демократичната конституция в цяла Европа – Търновската, но и успя да запази своя държавен суверенитет. „Усилията на Стефан Стамболов и Захари Стоянов, дядо Славейков и дядо Вазов, на старите и на новите поколения родолюбци доведоха млада България до нейното Съединение, а по-късно и до нейната пълна Независимост”, каза още президентът Плевнелиев в словото си.

3 март 2012 г. Вицепрезидентът Маргарита Попова участва в честванията по повод националния празник 3-ти март на връх Шипка. автор: Снимка: Прессекретариат Президентство

Трети март е символ на духовността, енергията и саможертвата на поколения българи. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова, която участва днес в честванията на връх Шипка по повод Националния празник трети март.

В словото си на официалната церемония вицепрезидентът Попова посочи че, българският народ е доказал своята непримиримост към робството и желанието си за свобода още от въстанието на Константин и Фружин, Търновските въстания от XVI и XVII век и Чипровското въстание от 1688 г. Освобождението на България е резултат на масовия героизъм на въстаниците от Априлската епопея и опълченските дружини на Шипка, но също така и на делото на българските книжовници и просветители, летописци, бунтовници, хъшове и войводи. Вицепрезидентът подчерта, че датата 3-ти март е доказателството, че когато народът ни е обединен, може да върви напред за благото на България.

Вицепрезидентът положи венец пред Паметника на свободата на историческия връх. Пред журналисти тя изрази удовлетворението си от хилядите млади българи, дошли да отбележат празника Трети март и да се поклонят пред паметта на героите, паднали за свободата на България. На тържествената церемония присъстваха вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, кметът на Община Казанлък, хиляди граждани.

България е била най-силна тогава, когато е имала образовани владетели, просветен народ, силно развиваща се духовност, книжовност и култура. Това каза вицепрезидентът Маргарита Попова в приветствието си към участниците и гостите на тържеството “България: държава на духа и писмеността”, което се проведе на 29 февруари в Европейския парламент в Брюксел под патронажа на президента Росен Плевнелиев.