Новата българска песен за Евровизия /видео/

След три неуспешни опита Софи Маринова успя да спечели зрителските гласове

ВИДЕО: ИНТЕРВЮ, КЛИП И ХИТОВЕ

На 27-ми февруари след репетицията си за Евровизия в НДК Софи Маринова даде ексклузивно интервю за българския независим портал – eurovision-bg.com и арт телевизията Live 7 TV, в което гласовитата певица сподели очакванията си за конкурса.

След три неуспешни опита през 2005, 2006 и 2007, Софи успя да спечели зрителските гласове и успя да получи достатъчна подкрепа от Академията за да спечели визата за Баку. Там тя ще представи песента си “Love Unlimited” на 24-ти май.

Софи Маринова успя да спечели зрителските гласове и бе избрана за ЕВРОВИЗИЯ.

Софи Маринова (София Маринова Каменова) е българска поп-фолк изпълнителка от ромски произход. Родена е на 5 декември 1975 г. Отличава се с изключителен вокален диапазон обхващащ 5 октави. Печелила е редица музикални награди и конкурси. Най-популярните дуети на певицата са с рапъра Устата. Има няколко дуета и със Слави Трифонов. Взема участие в популярното развлекателно шоу „Пей с мен“.

Започва да пее и танцува от ранна възраст, като началната подготовка в музиката и танците ѝ дава майка ѝ. До 10-ти клас учи в Етрополе, когато музикантите от местен оркестър, впечатлени от гласа ѝ, молят родителите ѝ да ѝ позволят да стане певица. Изпълнява хитовете на Драгана Миркович, Майкъл Джексън, Сандра, Уитни Хюстън, както и цигански песни. На 17 години се явява заедно със своя оркестър на фестивал по ромско надсвирване в Осиковица и го печели с песен на цигански — „Очите ми много плачат“. След това печели първо място на фестивал в Стара Загора — с хитовите „Стари рани“ и „Слънчице мое“. Сключва договор с „Ара Мюзик“, след като собственикат на компанията Ненчо Касъмов я слуша в ресторант „Герена“, където тя пее заедно със „Супер Експрес“. Така Софи издава албума „Стари рани“ със „Супер Експрес“, който според редица продуценти е най-продаваният албум у нас. Последва самостоятелен албум — „Единствен мой“, след това идва „Моят сън“. Софи получава предложение от „Супер Експрес“ да изпее 4 песни в новия им албум, но накрая записват заедно целия. Албумът е с цигански песни и носи заглавието „Песни от сърце“. Софи записва самостоятелните „Студен пламък“, „Нежна е нощта“ и „Осъдена любов“/video clip with English subtitles/ .

В „Съни Мюзик“ издава албумите „5 октави любов“, „Обичам“, „Остани“, „Време спри“ и „Vip-ът“. Във тази компания започва и съвместната си дейност с рапъра Устата.

Софи Маринова получава приза „певица на годината“ на първите награди на списание Нов фолк. Сред наградите които е получила са награда за принос към музиката, за най-слушана песен, за нови таланти, първо място на „Златния Мустанг“, първо място на фестивала „Ерато“ с „Моят сън“ измежду изпълнители от Гърция, Сърбия и други държави.

Евровизия

През 2005 г. Софи Маринова участва в българския национален финал за Евровизия в дует със Слави Трифонов. Когато идва ред да изпълнят песента си „Единствени“ обаче, двамата излизат на сцената и Трифонов обявява, че се оттеглят от конкурса, защото гласуването е манипулирано чрез SIM карти за 50 хил. лева, така че да спечели група „Каффе“. С 48 803 отчетени SMS-а в тяхна подкрепа, дуото губи срещу 76 590-е гласа за победителя „Каффе“.

През 2007 г. Софи Маринова участва на националния финал този път в дует с Устата. Двамата представят песен на руски език — „Я твоя“. Атрактивният музикален тандем Софи Маринова и Устата вече доказа, че съвместната им работа винаги „ражда” хитове.  Поредното им общо парче – „Режи го на две”, бе реализирано само преди няколко седмици и двамата не закъсняха да му направят и клип. Телевизионната премиера на видеото ще бъде в понеделник, 5 март 2012.

На 29 февруари 2012 г. е избрана на национален финал да представлява България в международния песенен конкурс „Евровизия“ с песента Love Unlimited („Безгранична любов“). Маринова е първата представителка на поп-фолка, която е избрана да представлява България там. На българския финал песента ѝ е класирана на трето място от журито и на първо място по брой SMS-и — 6910, пред втората по този показател Деси Слава, за която са отчетени 3730 SMS-а.

Дискография / Албуми

„Мечти“ — 1995 г.

„Без конкуренция“ — 1996 г.

„Стари рани“ — 1997 г. (със „Супер Експрес“)

„Единствен мой“ — 1998 г.

„Песни от сърце“ — 1999 г. (със „Супер Експрес“)

„Моят сън“ — 2000 г.

„Студен пламък“ — 2001 г.

„Нежна е нощта“ — 2002 г.

„Осъдена любов“ — 2003 г.

„Софи Маринова — The Best 1“ — 2003 г.

„Софи Маринова — The Best 2“ — 2004 г.

„Пет октави любов“ — 2004 г.

„Обичам“ — 2005 г.

„Остани“ — 2006 г.

„Време спри“ — 2008 г.

„VIP-ът“ — 2009 г.