ОСКАР 2012 – старата класика на Холивуд прегази младите ентусиасти – OSCAR 2012

Голямото име на ОСКАР-ите безспорно е “Артистът” - черно-белия ням шедьовър!

Голямото име на 84-тото издание на ОСКАР-ите безспорно е “Артистът” – черно-белия ням шедьовър, който триумфира с пет статуетки, в т.ч. топ наградата – “Оскар” за най-добър филм

Ретро мотиви и облеклата

НАГАРАДЕНИТЕ /класацията и с оригиналните заглавия на английски език + вижте видео/

Лос Анджелис ЕВГЕНИ ВЕСЕЛИНОВ

26 февруари 2012 г. Старата класика на Холивуд прегази младите ентусиасти на тазгодишното 84-то издание на наградите ОСКАР. Класическото облекло и на дамите, и на господата, както и начинът на държане, бяха най-добре приветствани от журналистите и феновете на „червения килим“ пред КОДАК театър в Холивуд  в „столицата на Световния ентъртеймънт“ Лос Анджелис, където бяхме и ние за да ви разкажем по-интересното.

Превъзходството на класиката се разположи комфортно и в залата, където видяхме и качествени заглавия, като черно-бялата лента “Артистът” която донесе на екипа й цели 5 статуетки –  филм на годината, режисура, главна мъжка роля, костюми (въпреки че е безцветен ?!) и музика. Макар и не американска продукция, а френска, филмът стана хит и достойно се нареди в дългия списък на взелите ОСКАР и по-скромният на тези с по няколко, особено неми филми, и то в цветния Век на технологиите днес.

Голямото име на ОСКАР-ите безспорно е “Артистът” – черно-белия ням шедьовър! За първи път след 83 години ням филм беше обявен от Американската киноакадемия за най-добрия в светa!

Френският актьор Жан Дюжарден, който играе главната роля, прескочи Холивудските звезди в категорията за най-добър актьор. От сцената той рече: “Обичам страната ви!”

Но най-силно гръмна режисьорът Мишел Хазанвиначус, който взе статуетката за режисура в конкуренцията на символи в киното, като Мартин Скорсезе, Уди Алън, Терънс Малик и Александър Пейн.

Гранд-дамата на Холивуд Мерил Стрийп взе третия си “Оскар” от 17 номинации за ролята на Маргарет Тачър в “Желязната лейди”.

Другият голям фаворит -“Изобретението на Хюго”, също прибра пет статуетки, но основно в техническите категории. Великият Робърт Ричардсън спечели “Оскар” за операторско майсторство, а визуалните ефекти в 3D eкстраваганцата на Скорсезе също бяха отличени.

Уди Алън спечели златото за оригиналния сценарий на “Полунощ в Париж”, но както обикновено, той не присъства на събитието.

Първи на сцената бе поканен Том Хенкс,  двоен носител на ОСКАР  и български зет. Следваха звезда след звезда, които произнасяха заветната фраза „И победител е …“.

Ветеранът Кристофър Плъмър (82), номиниран за поддържаща роля сподели, че „ключът за успеха е това да не спираш“ и го доказваше и с плюшеният турско синъо костюм, който бе единствен на пътеката пред КОДАК.

Ретро мотиви и в облеклата

Старата класика на Холивуд прегази младите ентусиасти на наградите “Оскар”. Класическото облекло и на дамите, и на господата, както и начинът на държане, бяха приветствани от стотиците журналисти и фенове на червения килим пред “Кодак тиътър” в Холивуд, Лос Анджелис

Всичките звезди на Холивуд, милиони долари в злато и диаманти, дантели и сатен се изсъпиха пред КОДАК театър на Холивуд булевард в Лос Анджелис  тази неделя. Може би за последен път там, след като наскоро се разбра, че от следващата година Оскарите ще имат нов дом, а “Кодак Тиътър”  вече носи името “Холивуд енд Хайланд Сентър”.

Най-ефектно бе пристигането на британския комик Саша Барон Коен, който въпреки забраната на организаторите, все пак се появи в костюма на Аладин – главен герой от последния му филм “Диктаторът” и разсипа по червения килим прах от урна с образа на покойния севрнокорейски лидер Ким Чен Ир.

Пухкавата Мелиса Макарти (41, Melissa McCarthy), номинирана за подържаща роля в третият си филм в кариерата й Bridesmaids се появи с дантелена рокля с големи диамантени пафти и колан, като въобще не се смущаваше от нейното „супер плюс сайз боди“, което придаваше особен облик на дамската част на „червения килим“. Това бе 25-тата съща номинация за актрисата за 2011 година на фестивали в САЩ, като 4 от тях се оказаха успешни.

Ветеранът Кристофър Плъмър (82), номиниран за поддържаща роля сподели, че „ключът за успеха е това да не спираш“ и го доказваше и с плюшеният турско синъо костюм, който бе единствен на пътеката пред КОДАК. В крайна сметка роденото в Канада през 1929 г. единствено дете в семейство Плъмър отнесе статуетката за ролята си във филма „Начинаещи“, която е първият му Оскар в 50-годишната му кариера.

„Посланикът на Холивуд“ Джордж Клуни (50, George Timothy Clooney), който пристигна с по-високата от него Стейси Киблер, изглеждаше перфектно с класическия си костюм в стил „Холивуд 1960“ и типично в негов стил каза че „утре ще спи до късно, ще стане да разходи кучето си,  и че наградите са за разтоварване през уикенда.“ Явно зрителите им харесаха неговите закачки и изстреляха неговото име само за 10 минути с над 12000 гласа, което бе 3 пъти повече от другите появили се преди него на червения килим,  на върха на класацията за „най-гледан образ“, според данните които се предоставяха на журналистите през цялото време от телевизия АБС. Клуни бе номиниран за „най-добра мъжка роля“  за влиятелния барон  Мат Кинг във филма „Потомците“, но не успя да вдигне статуетката, в пряка надпревара с най-добрият му приятел Брад Пит, който също остана без награда.

Мила Йовович (17 дек 1975, Киев, Milla Jovovich) бе другата звезда, която зрителите набързо изкачиха начело за „най-гледан образ“, като надмина другите американски звезди, не само с ръстът си от 174 см, но и с така дългите си крака, макар че присъства на наградите ОСКАР за първи път в близо 15-годишната си кариера и не е номинирана никога.

Родената и израснала в Бронкс актриса и певица от пуерторикански произход  Дженифър Лопес (42, Jennifer Lynn Lopez) се появи с една от най-харесваните рокли, дълбоко впита и лъщяща с добре изрязано диколте и ръкави, която засенчи дори и номинираните й колежки. Все пак и тази рокля не й бе помогнала да бъде поне веднъж номинирана в 17-годишната й кино-кариера, както и да запази бракът си с Марк Антъни с който се разделиха наскоро, с когото имат две деца.

Трудно бе за феновете и медиите пред КОДАК театър да разпознаят легендата Ник Нолти (71, Nicholas King Nolte), койтоизглеждаше като Дядо Коледа, но бе номиниран за „по-млад“ образ за подържаща роля в „Боецът“.

Сред гостите бяха и принцът на Монако Албер и съпругата му принцеса Шарлийн. Албер призна в интервю при пристигането си на церемонията, че няма как на такова събитие да не си спомни за майка си – принцеса Грейс, бившата холивудска звезда Грейс Кели.

Сцената на КОДАК театър бе един достоен домакин с един клсически декор, макар и за последен път за слдващите десет години. Програмата бе също на високо ниво.

Водещият Били Кристал, който за девети път излезе да води ОСАКРите, направи едно блестящо представяне изпълнено с много хумор. След наградите Били каза пред входа на залата за традиционния Бал на Губернатора, че „дълго време и доста детайлно е било подготвено шоуто, като целта е била да бъде възможно най-комично. Мисля, че се получи.“

Цирковото шоу на Цирк де Солей подлуди и вдигна на крака луксозната публика с акробатични номера из цялата зала и бешо уважено със ставане на крака и дълго желание за биз, което не бе изпълнено.

НАГАРАДЕНИТЕ /вижте по-долу класацията с оригиналните заглавия на английски език и видео за филмите/

“Артистът” очаквано спечели наградите за филм на годината, режисура и главна мъжка роля, костюми и музика. Историята за звезда на нямото кино, който трудно преживява навлизането на говорещите филми, но успява да си върне старата слава вече обра наградите на “Златен глобус”, “Сезар”, “БАФТА”  и “Независим дух” в основните категории.

Мерил Стрийп (61, Meryl Streep) получи ОСКАР в категорията „главна женска роля“ за образа на бившия британски премиер Маргарет Тачър в “Желязната лейди”. “Когато си чух името, първата ми мисъл бе, че половин Америка ще каже: “О, не, стига, пак ли тя? Както и да е..”, шеговито коментира актрисата при получаването на наградата си и допълни, че едва ли някога ще получи пак отличие. Мерил води списъка за актьори с най-много номинации за Оскар (независимо мъж или жена) – 17 на брой, до 2012 година, от които печели 3. Има също 26 номинации за Златен Глобус за периода от 1979 година насам, от който печели 8. Филмът взе и наградата за грим.

Носител на наградата за поддържаща женска роля стана Октавия Спенсър (39, Octavia Spencer) за изпълнението си в “Южнячки”, като това е първият й “Оскар“ в кариерата й от 1996 г. насам.

За “Най-добър чуждестранен филм” спечели иранския филм “Раздяла”, като режисьорът посвети наградата на “иранците, които ни гледат и се чувстват горди, че страната се споменава с културата й, която няма общо с политиката”.

Филмът на Мартин Скорсезе “Изобретението на Хюго” взе  5 награди – за операторско майсторство, сценография, визуални ефекти, звук и звуков монтаж.

За “Най-добър адаптиран сценарий” бе определен “Потомците”. Това е втора награда за Алегзандър Пейн (51, Alexander Payne) .

“Полунощ в Париж” на Уди Алън спечели в категория “Най-добър оригинален сценарий”, но не присъстваше в залата за да си получи статуетката.

“Ранго” победи сред анимационните филми.

За монтаж бе награден “Мъжете, които мразеха жените”.

Oscars 2012: FULL LIST WINNERS

Best Picture

WINNER: The Artist — Thomas Langmann

The Descendants

Extremely Loud & Incredibly Close

The Help

Hugo

Midnight in Paris

Moneyball

The Tree of Life

War Horse

 

Best Directing

Woody Allen, Midnight in Paris

WINNER: Michel Hazanavicius, The Artist

Terrence Malick, The Tree of Life

Alexander Payne, The Descendants

Martin Scorsese, Hugo

 

Best Actor

Demián Bichir, A Better Life

George Clooney, The Descendants

WINNER: Jean Dujardin, The Artist

Gary Oldman, Tinker Tailor Soldier Spy

Brad Pitt, Moneyball

 

Best Actress

Glenn Close, Albert Nobbs

Viola Davis, The Help

Rooney Mara, The Girl With the Dragon Tattoo

WINNER: Meryl Streep, The Iron Lady

Michelle Williams, My Week With Marilyn

Best Supporting Actor

Kenneth Branagh, My Week With Marilyn

Jonah Hill, Moneyball

Nick Nolte, Warrior

WINNER: Christopher Plummer, Beginners

Max von Sydow, Extremely Loud & Incredibly Close

Best Supporting Actress

Bérénice Bejo, The Artist

Jessica Chastain, The Help

Melissa McCarthy, Bridesmaids

Janet McTeer, Albert Nobbs

WINNER: Octavia Spencer, The Help

Best Adapted Screenplay

WINNER: The Descendants — Alexander Payne, Nat Faxon, and Jim Rash

Hugo

The Ides of March

Moneyball

Tinker Tailor Soldier Spy

 

Best Original Screenplay

The Artist

Bridesmaids

Margin Call

WINNER: Midnight in Paris — Woody Allen

A Separation

 

Best Animated Feature

A Cat in Paris

Chico & Rita

Kung Fu Panda 2

Puss in Boots

WINNER: Rango — Gore Verbinski

 

Best Documentary Feature

Hell and Back Again

If a Tree Falls: A Story of the Earth Liberation Front

Paradise Lost 3: Purgatory

Pina

WINNER: Undefeated — Daniel Lindsay, T.J. Martin, and Rich Middlemas

 

Best Foreign Language Film

Bullhead (Belgium)

Footnote (Israel)

In Darkness (Poland)

Monsieur Lazhar (Canada)

WINNER: A Separation (Iran) — Asghar Farhadi

Best Cinematography

The Artist

The Girl With the Dragon Tattoo

WINNER: Hugo — Robert Richardson

The Tree of Life

War Horse

 

Best Film Editing

The Artist

The Descendants

WINNER: The Girl With the Dragon Tattoo — Angus Wall and Kirk Baxter

Hugo

Moneyball

 

Best Art Direction

The Artist

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

WINNER: Hugo — Dante Ferretti and Francesca Lo Schiavo

Midnight in Paris

War Horse

 

Best Costume Design

Anonymous

WINNER: The Artist — Mark Bridges

Hugo

Jane Eyre

W.E.

 

Best Makeup

Albert Nobbs

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

WINNER: The Iron Lady — Mark Coulier and J. Roy Helland

 

Best Original Score

The Adventures of Tintin

WINNER: The Artist — Ludovic Bource

Hugo

Tinker Tailor Soldier Spy

War Horse

 

Best Original Song

WINNER: “Man or Muppet,” The Muppets — Bret McKenzie

“Real in Rio,” Rio

 

Best Sound Mixing

The Girl With the Dragon Tattoo

WINNER: Hugo — Tom Fleischman and John Midgley

Moneyball

Transformers: Dark of the Moon

War Horse

 

Best Sound Editing

Drive

The Girl With the Dragon Tattoo

WINNER: Hugo — Philip Stockton and Eugene Gearty

Transformers: Dark of the Moon

War Horse

 

Best Visual Effects

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2

WINNER: Hugo — Robert Legato, Joss Williams, Ben Grossmann, Alex Henning

Real Steel

Rise of the Planet of the Apes

Transformers: Dark of the Moon

 

Best Animated Short Film

Dimanche/Sunday

WINNER: The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore — William Joyce and Brandon Oldenburg

La Luna

A Morning Stroll

Wild Life

 

Best Documentary Short Subject

The Barber of Birmingham: Foot Soldier of the Civil Rights Movement

God Is the Bigger Elvis

Incident in New Baghdad

WINNER: Saving Face — Daniel Junge and Sharmeen Obaid-Chinoy

The Tsunami and the Cherry Blossom

 

Best Live-Action Short Film

Pentecost

Raju

WINNER: The Shore — Terry George and Oorlagh George

Time Freak

Tuba Atlantic

 

2 comments for “ОСКАР 2012 – старата класика на Холивуд прегази младите ентусиасти – OSCAR 2012