България отказа споразумението за борба с фалшифицирането АСТА

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков: “Българското общество не е готово да приеме механизми, които създават съмнения за посегателство срещу свободата на изразяване и свободата в интернет!”

14 февруари 2012 г. Спира се участието на България в спорното споразумение за борба с фалшифицирането АСТА, съобщи БТА. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той обясни, че още в сряда ще внесе в Министерски съвет предложение България да спре всички процедури по ратифициране на споразумението, докато не стане ясна позицията на останалите страни членки на Европейския съюз. /ПРИПОМНЯМЕ:Българите скочиха срещу АСТА – Анонимните хакнаха ЦРУ и ПРОФОН/

Трайков посочи, че няма намерение да търси виновника за първоначалното подписване на АСТА, затова той самият щял да поеме отговорността. Според него въпросът с ограничаването на правата на потребителите в интернет е бил подценен, отчасти и защото е нямало достатъчна обществена дискусия по него.

По мнението на Трайков в разгорялата се през последните дни дискусия е станало ясно, че българското общество не е готово да приеме механизми, които създават съмнения за посегателство срещу свободата на изразяване и свободата в интернет. „Казвам съмнения, а не възможности, защото дори съмненията са достатъчна причина един акт да не бъде приет от обществото. Дори намеците, че един подобен международен документ може да се окаже трамплин за полицейщина, вредят на България, вредят на доброто ни име, на гражданското общество и дават лоша оценка за политическата система у нас”, каза министърът.

Трайков добави, че в целия Европейски съюз се наблюдава радикално преобръщане на позициите по въпроса с АСТА и все повече държави се отказват от споразумението. Министърът беше категоричен, че съботните протести не са основната причина за неговото решение България да спре участието си по АСТА.

Българите скочиха срещу АСТА – Анонимните хакнаха ЦРУ и ПРОФОН

1 comment for “България отказа споразумението за борба с фалшифицирането АСТА