Българите скочиха срещу АСТА – Анонимните хакнаха ЦРУ и ПРОФОН

 

Протестиращите носеха маски от хартия или пластмаса като символ: „Това, което се опитват да постигнат чрез подписването на АСТА, накърнява правата на личността, в този смисъл ние сме обезличени. Ако АСТА бъде приета, директно отиваме на погазване на гражданските права” FOTO: ДАРИК

Anonymous (Анонимните) хакнаха интернет страницата на българската организация за авторски права ПРОФОН и на ЦРУ

“Тровят умовете, режат ни достъпа до информация, за да станем овце!”

11 февруари 2012 г. Граждани от 17 български града излязоха на масов протест срещу приемането на ACTA, „споразумението за торентите”, на 11 февруари, събота.

Акцията е част от световния ден за протест срещу АСТА (Anti-Counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение за борба с фалшифицирането ) и такива в повечето европейски държави.

Протести срещу приемането на ACTA се организираха в по-големите градове на България, или както ги наричат интернет-блогърите “винаги по-прогресивните места в Родината”, а именно София, Варна, Бургас, Пловдив, Кърджали, Хасково, Ямбол, Разград, Русе, Габрово, Велико Търново, Казанлък, Стара Загора, Пазарджик, Видин, Перник и Сандански, предаде БТА.

Войниците от паметника на Съветската армия осъмнаха тази сутрин пребоядисани като активисти на движението срещу споразумението ACTA.Снимка: krasivaevropa.com

Протестното шествие в София бе с начална точка от Пилоните на НДК и започна в 11:00 часа б.вр. Шествието мина из самият център на Столицата – по булевард “Витоша” – булевард “Тодор Александров” – площад “Независимост” – булевард “Цар Освободител” и се спря на площада пред сградата на Народното събрание. Шествието от над 4000 души премина при засилена полицейска охрана. Сред издигнатите лозунги в столицата бяха „Подпиши ACTA, загуби изборите”, „Не ми се лежи”, „АCТА ла виста, бейби”, „Стоп АCТА“, “Fuck АCТА“, „Спрете ACTA или ние ще я спрем”, „Баста на ACTA”. Протестиращите носеха маски от хартия или пластмаса като символ: „Това, което се опитват да постигнат чрез подписването на АСТА, накърнява правата на личността, в този смисъл ние сме обезличени. Ако АСТА бъде приета, директно отиваме на погазване на гражданските права”, коментираха те пред Дарик радио.

Войниците от паметника на Съветската армия осъмнаха тази сутрин пребоядисани като активисти на движението срещу споразумението ASTA. След като през лятото на миналата година неизвестни за широката общественост художници пребоядисаха войниците от паметника на Съветската армиякато американски герои, този път „братушките” се превъплътиха в нови роли. ПРИПОМНЯМЕ:„Оцапаха и изкъпаха Съветската армия“ в София

С плакати „Не на АСТА” и скандирания „АСТА-Свобода”, „Не щем ний Европа, не щем ний Шенген, искаме само АСТА отменен”, протестиращи в Пловдив от всички възрасти изразиха несъгласието си с ограничаването на свободата в интернет пространството. Събралите се хора организираха шествие по Главната улица до площад „Съединение” и обратно, след което се събраха пред общината, скандирайки исканията си.

Близо 100 души протестираха във Велико Търново. Много от младите хора носеха маски-символ на движението на анонимните. Участниците в протеста издигнаха плакати „АСТА спрете, свободата запазете”, „Ако държавата ти спре интернета, спри държавата” и „STOP на АСТА”. Хората настояваха Народното събрание в никакъв случай да не ратифицира АСТА и България да не става при никакви условия част от споразумението. По думите на протестиращите приемането на АСТА означава Биг Брадър за всички потребители на глобалната мрежа и изравняването им по статут с изнасилвачи, убийци, търговци на плът, наркотици и оръжие.

„По-важното е обаче, че ни тровят умовете, режат ни достъпа до информация, за да станем овце”, заяви един от протестиращите.

Едно от най-многочислените събития на противници на ACTA във Facebook, носещо името Протест срещу приемането на ACTA в България,  събра над 54 хиляди привърженици, които бяха заявили, че ще присъстват на протеста.

Групата в социалната мрежа “Ние казваме “НЕ” на ACTA! / SAY NO TO ACTA!! има близо 23 хиляди членове, където дори собственици на сайтове заявяват, че ще ги спрат за ден в знак на протест.

Онлайн общността Avaaz – The World in Action откри подписка Avaaz – ACTA: The new threat .. срещу спорното споразумение, в която до момента са се подписали над 2 милиона души.

Организаторите на протестната демонстрация срещу АСТА казаха, че протестът е мирен. Те призоваваха участниците да носят собствени плакати, но свързани само и единствено с ACTA. Организаторите са категорични, че няма да допускат никаква друга политическа агитация, и въпреки че ще се раздават хартиени маски на Anonymous, като част от хореографията на самия протест, те напомнят, че при искане от полицията, маските ще бъдат свалени.

Граждани от десетки градове в Европа излязоха на мирен протест срещу търговското споразумение за борба с фалшифицирането АCТА. В навечерието на днешния протест Германия обяви, че замразява подписването на противоречивото споразумение АКТА и посочи, че се нуждае от повече време, за да го обмисли. Същото направи и Латвия. По-рано Полша, Чехия и Словакия спряха подписването.

На 26 януари тази година, представителите на 22 страни – членки на ЕС, сред които и България, подписаха на среща в Токио Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА). Новината за това, че България подкрепя противоречивото търговско споразумение за дни обиколи интернет пространството и предизвика негативната реакция на редица граждани, потребите в интернет, неправителствени организации, блогъри, музиканти, кинаджии и политици.

Anonymous (Анонимните) дори хакнаха интернет страницата на българската организация за авторски права ПРОФОН, която заедно с още няколко организации като Музикаутор, Театъраутор, Артистаутор, както и продуцентски компании се обърнаха на 3 февруари с отворено писмо до председателя на НС и министри в подкрепа на АСТА. Анонимните направиха това и с уебсайта на ЦРУ, става ясно от теиз две публикации днес: CIA website down, Anonymous takes credit,    Anonymous took down cia.gov

ОТ УЕБСАЙТ WWW.BULGARICA.COM ПРИЗОВАВАМЕ ВСИЧКИ ДА СЕ ВКЛЮЧАТ КАКТО МОГАТ СРЕЩУ АСТА!

1 comment for “Българите скочиха срещу АСТА – Анонимните хакнаха ЦРУ и ПРОФОН