Св. Харалампий и пчелите

Той се държал достойно, като осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

ВИЖТЕ ВИДЕО

10 февруари 2012 г. Св. свещеномъченик Харалампий Чудотворец (Saint Charalambos the Hieromarty, Bishop of Magnesia, ок. 85 – 198 година) е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му – 10 февруари – се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.

Празникът се почита предимно в Източна България. Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите. Празникът е отбелязан и като „Неделя 17 след Петдесетница – на Хананейката” – Св. свщмчк Харалампий. Св. мчца Валентина. На този ден вярващите християни донасят мед в храма, който се благославя и освещава.

Свети свещеномъченик Харалампий е живял през втори век. В град Магнезия (Тесалия) той заемал епископската катедра. Бил вече над стогодишна възраст, когато по нареждане на Септимий Север се започнало поголовно гонение и умъртвяване след жестоки мъчения на християните. За да спасят живота си, те трябвало публично да се отрекат от вярата си и да принесат жертва в езическите капища пред статуите на боговете. Без да се страхува за живота си, Магнезийският епископ Харалампий проповядвал Христовото учение.

Властниците заловили беззащитния старец и го изправили пред съд. Стържели тялото му с железни нокти, докато го одрали жив, но старецът с търпение и мъжество понасял страданието и говорел на мъчителите: – Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, вечен живот. Той се държал достойно, като осъден на посичане, св. Харалампий издъхнал преди мечът да го докосне по времето на Септимий Север в 198 година на 113 години.

Св. Харалампий благодарил на мъчителите си, че измъчвайки тялото му, обновяват духа му, а ние, когато Бог ни изпрати изпитание под формата на болест, започваме да роптаем, вместо да осъзнаем, че чрез немощта на тялото ни, Бог ни приканва да очистим душите си от греховете и да обновим духа си.

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.