Кунева: “България получи най-негативния доклад откакто е член на ЕС”

През април 2010 година Меглена Кунева става политически съветник на Сим Калас, вицепрезидент на Европейската комисия и еврокомисар по транспорта. Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов, син на Секретаря на ЦК на БКП на Иван Пръмов, от когото има син Александър Пръмов.

“За първи път комисията препоръчва цялостна реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата, като държавните институции, и в частност МВР, което е призвано да следи за спазването на законите, системно заобикалят реда за осъществяване на обществените поръчки,” според Меглена Кунева

България получи най-негативния доклад откакто е член на Европейския съюз. Това коментира първият български еврокомисар Меглена Кунева по повод доклада на ЕК, в който страната ни отново е критикувана за борбата с престъпността и корупцията.

Според Меглена Кунева основните критики са за липса на воля за борба с престъпността и справяне с корупцията и този път управляващите трудно ще успеят да припишат всичко на съдебната система.

Меглена Кунева посочва, че за първи път комисията препоръчва цялостна реформа на Висшия съдебен съвет и прокуратурата. Освен това докладът отчита, че държавни институции, и в частност МВР, което е призвано да следи за спазването на законите, системно заобикалят реда за осъществяване на обществените поръчки.

Меглена Кунева обръща внимание и на честността на изборите. Според нея в доклада се сочи, че купуването на гласове и прозрачността на финансирането на партиите е ясен белег за нежеланието и неспособността на управляващите да се „преборят с организираната престъпност и корупцията“.

„Брюксел ни казва онова, което всички знаем – управляващите в България не искат промяна”, допълва основателката на „България на гражданите”.

От сдружението призоваха управляващите от ГЕРБ да спрат с постоянните оправдания, да признаят съществуващите проблеми и да намерят поне малко смелост за истински промени.

Меглена Щилянова Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в София.

Тя е дъщеря на известния буфосинхронист и киноактьор Щилиян Кунев (който като студент по право в СУ е бил изпратен в концлагера Белене заедно с баща си — юрист, завършил Сорбоната).

През 1981 г. Кунева завършва Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” .  Защитава докторска дисертация в областта на екологичното право. Специализира през 1995 г. и през 1999 – 2000 г. “Международни отношения и международно екологично право” в университета “Джорджтаун”, Вашингтон, САЩ, а през 1996 г. – екологично право в “Оксфорд”, Великобритания. Известно време работи като журналист в БНР. От 1991 до 2001 г. работи в Министерския съвет на длъжности от правен експерт до директор на международната дирекция. Участва в изготвянето на редица законопроекти в областта на околната среда, достъпа до информация, вещното право и др.

През юни 2001 г. е избрана за народен представител от листата на Национално движение Симеон Втори (НДСВ), но през август напуска парламента, тъй като е назначена за главен преговарящ на България по присъединяването към Европейския съюз и заместник-министър на външните работи.

На 29 май 2002 г. е избрана за първия български министър по европейските въпроси в правителството на Симеон Сакскобургготски. След изборите на 25 юни 2005 г. тя запазва своя пост на министър (без портфейл) по европейските въпроси и в правителството на Сергей Станишев.

През октомври 2006 г. Съветът на лидерите на политическите партии от тройната правителствена коалиция я предлага за първи еврокомисар от България, въпреки че вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин обявява, че има и по-достойни кандидатури. Кунева е официално номинирана за еврокомисар от Сергей Станишев на заседанието на Министерския съвет на 26 октомври 2006 г.

На 12 декември 2006 г. Европейският парламент одобрява кандидатурата й за еврокомисар по защита правата на потребителите с 583 гласа „за“, 21 „против“ и 28 „въздържали се“. Във връзка с избирането на Меглена Кунева за първи еврокомисар от България 40-то Народно събрание я освобождава от поста министър по европейските въпроси на 21 декември 2006 г.

Кунева започна мандата си в Европейската комисия (ЕК), който продължава до 31 октомври 2009 г., от 1 януари 2007 г. Ресорът, който й̀ е определен, е защита на потребителите.

На 22 януари 2007 г. Меглена Кунева полага тържествено клетва в качеството си на член на Европейската комисия , отговарящ за защитата на потребителите. Това става на церемония в Съда на Европейските общности, базиран в Люксембург.

Кунева е носител на Орден за граждански заслуги на Кралство Испания (2002) ; Орден „Принц Паси“ на Република Португалия (2003); Орден на Почетния легион на Република Франция (2004) ; Орден на Звездата на италианската солидарност на Република Италия (2005); Златно отличие на Атлантическия клуб (2005). През 2008 г. Кунева е първата българка, получила наградата на „European Agenda” за комисар на годината и на изданието “European Voice” за европеец на годината.

Член е на Борда на директорите на BNP Paribas.

На 7 юни 2009 година бе избрана за евродепутат, но се отказа.

През април 2010 година Меглена Кунева става политически съветник на Сим Калас, вицепрезидент на Европейската комисия и еврокомисар по транспорта.

Меглена Кунева е омъжена за финансиста Андрей Пръмов /на снимката дясно/, син на Секретаря на ЦК на БКП на  Иван Пръмов, от когото има син Александър Пръмов.

През 2011 г. Инициативен комитет издигна кандидатурата й за президент в двойка с финансиста Любомир Христов. Не успява да се пребори за президентския пост, като остана на трета позиция.

ЗА КУНЕВА:

Накъде гледа Меглена Кунева

Да си отиде комунизма !!! :: Меглена Кунева-Пръмова като Гена

Меглена Кунева за президент!