Нови наводнения в края на февруари и началото на март

И днес продължава бедственото положение в Североизточна България. Обстановката в областите Русе, Разград, Силистра и Шумен е най-тежка.

Затопляне на времето и обилно снеготопене, особено в Южна България – най-критични са районите на Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград и Кърджали

Ясновидка разкри, че тази година ще има наводнения в България, но е категорична, че няма да има сериозни земетресения, тъй като сме беден народ

Гърция и Турция обвиниха България за наводненията при тях

Генералният консул на Р България в Лос Анджелис призова за помощ за пострадалите при наводненията у нас

9 февруари 2012 г. За опасност от нови наводнения в края на февруари и началото на март предупреждават хидролозите от Националния институт по метеорология и хидрология. През този период се очаква затопляне на времето и обилно снеготопене, особено в Южна България. Това съобщиха в Новините на БНТ.

Най-критични са районите на Хасково, Харманли, Гълъбово, Свиленград и Кърджали, където има най – много сняг.

През март се очаква и много рязко покачване нивото на река Дунав, така че хората трябва да са готови за наводнения и в тази част на страната.

Доколко бързо ще бъде снеготопенето, специалистите не се наемат да прогнозират. Това ще зависи колко топло ще стане времето и дали заедно с топлите нахлувания ще има и валежи от дъжд, което е най – лошият вариант.

Прогнозите са , че снежната покривка в районите с надморска височина до 800 метра ще се стопи към средата на март.

Генералният консул на Р България в Лос Анджелис Марин Димитров призова за помощ за пострадалите при наводненията у нас – четете тук: Aid for Bulgaria

Във вторник гръцкото правителство обяви извънредно положение в североизточната префектура Еврос, която граничи с България на север и с Турция на изток, след като Еврос се надигна до опасно високи нива. Гърция смята, че наводненията в префектура Еврос, които се смятат за най-тежките през последните 15 години, се дължат на неправилно управление на кризата. “Водата идва към нас неконтролирано,” е казал във вторник гръцкият вътрешен министър Прокопис Павлопулос, цитиран от АП.

Турският град Одрин, който се намира близо до границата на страната с България, също се бори с наводненията. Местните власти казаха, че България е пуснала опасни количества вода през шлюзовете на язовирите по река Арда.

Ето мнението на специалистите, какво спешно трябва да се направи, за да се избегнат очакваните наводнения.

Иван Греченлиев – Българската асоциация по мелиорации: – Дунав
акумулира много води от цяла Европа. Опасно е, затова още от сега трябва да се проверят дигите по Дунав.

БНТ: -Наистина ли малките язовири са бомба?

Иван Греченлиев – Българската асоциация по мелиорации: – Да, като за тях не са се грижили от 20 години. За скъжаление всичко зависи от природата – там е капсул детонатора.

Снежана Балабанова – хидролог: – Най-многоводни са реките, вливащи се в Марица и Арда. Вече спадат, но все още нивата са много високи.

Доц. Добри Димитров – зам.-директор на Националния Институт по Метереология и Хидрология /НИМХ/: – Времето е най-променливо в Южна България. Затова там са най-рисковите реки – Тунджа, Арда. Това е.

Ясновидката Боряна Тотева разкри, че тази година ще има наводнения в България. Но тя е категорична, че не ни очакват сериозни земетресения, тъй като сме беден народ.

„В България ще има наводнения, но не виждам силни земетресения. Господ ни пази от катаклизми, защото сме бедни. Страната ни е под закрила на Бог. Иначе по-често щяха да ни връхлитат природни бедствия.
Наводненията няма да окажат сериозни щети. Те ще са основно по свлачищните райони, може би в Добрич и Варна. Язовирите също трябва да се поддържат добре, иначе ще прелеят“, казва Жената скенер в интервю за в. „Галерия“.

Тотева смята, че ужасните инциденти по големите християнски празници се дължат на нашата любов към алкохола и наркотиците. Тя е на мнение, че България изкупва изключително тежки кармични проблеми.

„Бог може и да ни закриля, но е нужно ние самите да се вземем в ръце. Младите хора трябва да загърбят наркотиците и алкохолизма.

Ние сме свикнали да сме безотговорни, а това е сериозен проблем. Не може един шофьор да седне зад волана, след като е пил“, възмущава се Боряна.

Тя казва, че войните, които се водят в момента, ще спрат през 2012 година, когато светът ще започне да се пречиства.

„След догодина ще започне раждането на новото поколение и светът ще се пречисти“, убедена е ясновидката.

ТЕКУЩИ НОВИНИ ЗА ОБСТАНОВКАТА В БЪЛГАРИЯ ЧЕТЕТЕ В КОМЕНТАРИ ПОД ТАЗИ СТАТИЯ:

Национален траур за загиналите при бедствието в България – обстановката

4 comments for “Нови наводнения в края на февруари и началото на март