Американски спец за Евразия посети България

ВИЖТЕ ЕНЕРГИЙНАТА НИШКА НА ТОЗИ УЕБСАЙТ

Ричард Морнингстар наблегна на необходимостта от енергийна независимост в България

В момента за да задоволи енергийните си нужди България зависи от Русия за 89% от петрола, 100% от природния газ и 100% от ядреното гориво

“Визитата е осезаемо доказателство и символ за това от каква значимост са отношенията между двете страни и от какво значение е България за САЩ”

9 февруари 2012 г. Политическата совалка на американските политици от най-висш ранг продължава в България, като основната тема остава Енергийната политика на страната ни и голямата зависимост от руските източници на енергия. САЩ увеличиха днес натиска върху България да диверсифицира енергийния си сектор, по време на визита в страната на специалния американски пратеник по енергийните въпроси в Евразия, Ричард Морнингстар, предава АФП.
„Главната точка е колко е важно за България да има прозрачност в енергийния сектор, както и разнообразие”, заяви Морнингстар пред репортери след разговори с българския президент Росен Плевнелиев от днес.

В момента за да задоволи енергийните си нужди България зависи от Русия за 89% от петрола, 100% от природния газ и 100% от ядреното гориво, което страната използва.

Президентът Росен Плевнелиев се срещна днес със специалния пратеник на държавния секретар на САЩ по въпросите на евразийската енергетика Ричард Морнингстар, който е на посещение в България, съобщиха от президентската институция.
Основното послание от срещата е необходимостта от енергийна независимост в България, начините, по които тя може да бъде постигната и политическата воля за нейното реализиране, каза след срещата външнополитическият секретар на президента Тихомир
Стойчев, който е и бивш посланик на посолството ни във Вашингтон. /Още за Тихомир Стойчев – Официално признаха за незаконния вицепрезидент/
По думите му посещението на Ричард Морнингстар е поредно свидетелство за характера на двустранните ни отношения със САЩ и
за важността на енергийния сектор.
Ричард Морнингстар посочи, че основният акцент в разговорите е бил необходимостта за България да има пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор. Той допълни, че енергийната диверсификация включва също ядрената енергетика, газовите доставки, развитие в областта на възобновяемите енергийни източници и други алтернативни източници на енергия.
Тихомир Стойчев изтъкна, че българската политика в областта на енергетиката се основана на няколко основни принципа – енергийна сигурност, енергийна ефективност, либерализация, прозрачност и енергийна диверсификация. По думите му тези принципи се подкрепят и от американските ни партньори.
Ричард Морнингстар, който пристигна на визита у нас дни след посещението на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, каза, че визитата й е била осезаемо доказателство и символ за това от каква значимост са отношенията между двете страни и от какво значение е България за САЩ. /ПРИПОМНЯМЕ: Хилъри Клинтън похвали, гарантира и … остави американските визи валидни/

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на визитата си в България призова ръководството на страната да сложи край на енергийната зависимост от Русия. Клинтън предложи услугите на САЩ в качеството на алтернативни енергийни доставки. Тя отбеляза, че Америка е партньор на България в сферата на енергийна сигурност. При това Клинтън добави, че още през тази седмица в София ще пристигне специалният посланик по евразийските енергийни въпроси Ричард Морнингстар, което се случи днес.
Българският премиер Бойко Борисов от своя страна заяви тогава, че проучванията за шистов газ могат да започнат само след като българските специалисти се убедят, че този вид добив е безопасен за околната среда, пише вестник „Комсомолская правда”.
Изданието припомня, че през 2011 г. под натиска на общественото мнение София отзова лиценза за проучване за шистов газ в България, който бе предоставен на американската компания „Шеврон”.

САЩ от дълго време са поддръжници на алтернативни маршрути за газови доставки до Европа, заобикалящи Русия. Американски официални представители казват, че зависимостта на Източна Европа от Русия за енергия я оставя уязвима при политически натиск от Москва, отбеляза изданието “Гълф Дейли Нюз” по време на посещението на Хилъри Клинтън в България.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън в неделя призова България да прекрати енергийната си зависимост от Русия, като разнообрази доставчиците си на петрол и природен газ, пише списание “БизнесУик”.

Вашингтон призова София да прекрати енергийната си зависимост от Москва, пише руският в. „Независимая газета”. Зависимостта на голяма част от европейските страни от доставките на руско гориво все повече дразни американците. Толкова много, че държавният секретар на САЩ, Хилари Клинтън, предложи на България алтернативни енергийни доставки, така че веднъж завинаги да бъде сложен край на енергийната зависимост от Русия

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков се срещна със специалният пратеник на Съединените щати по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар, съобщиха днес от пресцентъра на МИЕТ.
Енергийната сигурност, диверсификацията на доставките и развитието на Южния газов коридор са обсъдили на среща днес в София министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и специалният пратеник на Съединените щати по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар.
Ричард Морнингстар е на посещение в България след визитата на американския държавен секретар Хилъри Клинтън на 5 февруари. Енергийната независимост на България е от важно значение както за страната, така и за нашите евроатлантически партньори, е подчертал министър Трайков. Ние сме част от една единна колективна система за сигурност и нашата енергийна независимост е елемент от нея, категоричен е бил Трайков. По думите му енергийната независимост дава свобода при вземането на решения в икономиката, а от там и в политиката.Трайков и Морнингстар са обсъдили напредъка на България по изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави и участие в Южния газов коридор като фактор за диверсификацията на енергийните доставки. С реализацията на този проект страната ни ще свърже пряко европейските потребители с най-големите залежи на газ в света (от Каспийския и Близкоизточния басейн), е посочил Трайков.
Двамата са разговаряли и за потенциала на шистовия газ като възможна алтернатива за разнообразяване на източниците на синьо гориво за страната ни. “Получихме разбиране и ясна подкрепа от страна на Съединените щати за позицията на българското правителство, което ясно декларира, че на първо място е чистотата на природата и сигурността на гражданите. Ще следим внимателно развитието на технологиите”, е подчертал Трайков. Ричард Морнингстар се ангажира Съединените щати да предоставят  на България най-новите изследвания, подробности по технологията и опита при експлоатацията на находищата на газ от шисти.
По отношение на ядрената енергетика, е бил потвърден интересът на американски компании да участват в проекти, свързани с настоящите и изграждането на нови ядрени мощности у нас.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще участва утре, 10 февруари в Париж, в среща на министрите от страните, заинтересовани от ядрената енергетика.

Участниците във форума ще дискутират предизвикателствата, свързани със сигурността на енергийните доставки, ефективното използване на ресурсите, както и формирането на конкурентни енергийни цени за европейските потребители.

По време на срещата министър Трайков ще представи политиките на страната за ограничаване на вредите върху околната среда, които нанася енергийния сектор и значимостта в този контекст на европейската енергийната пътна карта до 2050г. Документът разглежда различни сценарии за преминаване към нисковъглеродна икономика. България подкрепя търсенето на разумен баланс между наличните енергийни ресурси и европейските цели за чиста енергия.

В рамките на посещението си във френската столица министър Трайков ще разговаря и с министъра на индустрията, енергетиката и цифровата икономика на Франция Ерик Бесон.

ПРИПОМНЯМЕ:

На 13 юни 2011 г. Българският енергиен холдинг (БЕХ) и американската компания “Уестингхаус” подписаха Меморандум за сътрудничество и проучване в областта на ядрената енергетика.

Двете страни се ангажираха с работа по удължаването живота на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, демонтирането на вече изключените блокове на централата и съхранението и рециклирането на ядрено гориво.

“Правителството прави всичко възможно двата блока да продължат да работят поне още 10 години”, заяви премиерът бойко Борисов, който присъства на парафирането на документа, заедно с министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Реакторите засега имат потенциал да работят съответно до 2017 и 2019 г.

Според министър Трайков блоковете са в изключително добра форма, което се доказва и от стрес тестовете, които текат в момента в централата.

“Що се отнася до продължаващата ни работа в България аз смятам, че този меморандум поставя основата на разширяване на дейността на компанията”, коментира президентът на „Уестингхаус” за Европа Андерс Джаксън.

ПРИПОМНЯМЕ: ВИЖТЕ ЕНЕРГИЙНАТА НИШКА НА ТОЗИ УЕБСАЙТ

Уикилийкс пак извеза български керливи ризи

Джеймс Уорлик: „Повече българи да получат ясна представа за САЩ!“

Американският посланик иска повече яснота за сделката с Русия

Световните медии за плюсовете и минусите на Путин и Борисов в София

България капитулира – увеличи се енергийната зависимост от Русия

Какво се случи – Путин в България

Бойко: Ало, Путин какво става с газта – ела да се видим

Със самолет от Русия пристигнаха частите за спасяване на АЕЦ Козлодуй

Борисов „приключва“ 2-та световна война – среща Путин

България и Русия – открито за газта и АЕЦ Белене

Кой кой е в новото правителство? Американка крепи финансите

Защо не са важни българите в чужбина?