Официално признаха за незаконния вицепрезидент

Липсва указ на шефа му Президентът Георги Първанов /ляво/ за упълномощаване на вицепрезидента Ангел Марин /дясно/ за мандата от 2007 до 2012 г.. По този начин е нарушен член 104 от Конституцията, който гласи, че: „Президентът може да възлага на вицепрезидента правомощията си по чл. 98, т. 7, 9, 10 и 11″, като издаде за това съответния указ. Тези правомощия обаче не се дават пожизнено, а само за 5-годишния мандат.

Бивш служител на посолството във Вашингтон ще съветва Плевнелиев за външната политика

8 февруари 2012 г. Преиздентът Георги Първанов не е издавал указ за упълномощаването на Ангел Марин за вицепрезидент за втория мандат. Това съобщава БГНЕС, цитирайки официално писмо от президентската администрация.

Скандалът се завихри преди две седмици заради помилванията от страна на Марин. Тогава стана ясно, че от президентската институция не могат да намерят указа за упълномощаването на Марин за втория му мандат. ПРИПОМНЯМЕ: Неазконен вицепрезидент помилвал всяка седмица средно по един осъден престъпник в България?

От “Дондуков” 2 уточняват, че Първанов не е издавал такъв указ. Това е и причината такъв указ да не се съхранява при тях.

Писмото е подписано от главния секретар на президента Екатерина Захариева.

“Трябва да се изчака решението на съда, тъй като той е сезиран по гражданска жалба. Компетентните институции са на ход и в скоро време ще се произнесат.” Това коментира на 30 януари 2012 г. президентът Росен Плевнелиев, след като връчи приза за най-добър град за живеене на гр. София по повод въпросите, свързани с наличието на указ за втория мандат на вицепрезидента Ангел Марин, в информация изнесена на официалния уебсайт на институцията.

Росен Плевнелиев уточни, че темата е била многократно коментирана от бившите президент и вицепрезидент, както и от техните юридически съветници, според които не е имало нужда от издаване на нов указ. Държавният глава отбеляза, че очевидно юристите в момента са на различни мнения по този въпрос, като преобладава мнението, че не е било необходимо да се издава втори указ, тъй като първият не е отменен. Той посочи, че ако надделее становището, че все пак е било необходимо издаването на нов указ, президентската институция ще даде своето становище по този казус.

В отговор на въпрос дали има готовност да преразгледа всички решения за даване на гражданство президентът Плевнелиев заяви, че е невъзможно да се поставят под въпрос взетите вече решения. “Абсолютно всички юристи са на мнение, че каквото е направено е било юридически обосновано и ние можем оттук нататък да гледаме само в бъдещето. Ще изчакаме решението на съда”, каза президентът.

Запитан дали ще направи промени в Комисията по помилване президентът Плевнелиев посочи, че осъществените до този момент помилвания не са били инициирани от президентска институция, а от Министерството на правосъдието, при което всички необходими процедури са били спазени.

Според президента се преувеличава значението на казуса за необходимостта от нарочен указ за правомощията на вицепрезидента Ангел Марин за неговия втори мандат.

Ива Пушкарова е назначена за председател на Комисията по помилването. Тя е председател на Фондация за развитие на правосъдието, преподавател по наказателно право в Академията на МВР и по наказателно и международно наказателно право в СУ “Св. Климент Охридски”.

С указ президентът Росен Плевнелиев назначи Тихомир Стойчев за свой Секретар по външната политика, считано от 1 февруари 2012 г. Досега Тихомир Стойчев бе заместник-ръководител на Посолството на Република България във Вашингтон, САЩ. /вижте по-долу автобиография – ПРИПОМНЯМЕ: Посланикът в София – министърката в САЩ ?! /

Двама нови съветници попълват екипа на президента.

Генерал-майор о.р. д-р Стоимен Стоименов е назначен за Съветник по националната сигурност. Стоименов е бил на служба във военното разузнаване, заместник-началник на Разузнавателното управление на ГЩ на Българската армия и заместник-директор на Служба “Военна информация” към Министерството на отбраната.

Проф. д-р Кирил Топалов е Съветник на държавния глава по културата, духовното развитие и идентичност. Проф. Топалов е изтъкнат български белетрист и драматург, автор на редица романи и книги с разкази за деца. Автор е на монографични изследвания на българската литература и преподава българска и балкански литератури и култури в редица български и световни университети.

По молба на Българо-Американската Асоциация в Чикаго, посолството на Република България във Вашингтон изпрати информация за семейство Любка и Тихомир Стойчеви. Чрез българските медии в Чикаго, асоциацията предоставя тази информация и за българската общност в Чикаго.

Тихомир Стойчев

От 1 февруари 2012 г. Тихомир Стойчев е назначен за Секретар по външната политика към Президента на Р България.

Към 27 януари 2010 година г-н Тихомир Стойчев е временно управляващ посолството на Република България във Вашингтон (Chargé d’Affaires a.i., Embassy of the Republic of Bulgaria). Господин Стойчев е дипломат от кариерата в министерството на външните работи на Република България.

Стойчев е пълномощен министър и заместник посланик на Република България във Вашингтон (ноември 2008-декември 2009 г.).

Г-н Стойчев е заемал следните позиции в министерството на външните работи на Република България: началник на отдел „Външноикономически отношения на Европейския съюз, Бюджет и финансови инструменти на ЕС, Международни икономически и финансови организации“ към дирекция „Европейски Съюз” (2007-2008); втори секретар в дирекция “Европейска интеграция“ и секретар на Комитет II „Вътрешен пазар“ (2000-2003); аташе/трети секретар в дирекция „Европейска интеграция“ (1993-1996 г.).

Позициите, които Тихомир Стойчев е заемал в чужбина са: първи секретар/съветник, по политически и икономически въпроси в посолството на Република България във Вашингтон (2003-2007); трети секретар по политически въпроси, наука и култура в мисията на България към Европейския съюз, Брюксел, Белгия, включително отговарящ за контактите с Европейския парламент и дейността на Съвместния парламентарен комитет България-Европейски съюз (1996-2000 г.).

Тихомир Стойчев е завършил Софийския университет „Св. Климент Охридски „, специалности: философия и история. Той има докторска степен по политически науки и история, с дисертация на тема: „Европейска интеграция: Генезис, еволюция и перспективи“.

Д-р Любка Стойчева е съпруга на Тихомир Стойчев. По професия тя е лекар. Д-р Стойчева и Тихомир Стойчев имат двама сина.

ПРИПОМНЯМЕ:

Посланикът в София – министърката в САЩ ?!

Посланикът ни в САЩ – „на легло“ в София

Посланикът даде оставка – режат парите на дипломатите

2 comments for “Официално признаха за незаконния вицепрезидент

 1. mladen marinov
  02/12/2012 at 17:58

  “звездата” на стойчев изгря по време на аферата с изхвърлените бюлетини от изборите в мисия вашингтон през 2009. куриозното в случая е, че “изгоря” посланик петков, к. е бил в отпуск по това време и не се потърси отговорност от неговия заместник-стойчев. така “великата” външна министърка румянка желева отзова петков-ерудираният дипломат с богат опит и биография, а стойчев бе повишен в ранг и временно управляващ посолството от януари до юли 2010, до идването на “новата” стара посланичка поптодорова. използвайки контактите си в сащ, стойчев уреди жена си да работи в диагностично-консултативен център в софия, без да има необходимата квалификация и стаж, чрез лъжа и измама, че е направила fellowships в сащ. въпросната дама не само, че никога не е работила като лекар в сащ, но почти не е работила като лекар и в българия. компенсаторно обаче, добре е овладяла как да злепоставя сънародниците си в чужбина. така, въпреки в конфликт на интереси, стойчев успешно се пласира и в президентската институция.

 2. 02/15/2012 at 09:44

  Парламентът създаде временна комисия
  за проверка на помилванията,
  направени през мандата на президента Георги Първанов

  София, 15 февруари 2012 /БТА/
  Парламентът създаде временна комисия за проучване на
  нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване,
  опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и
  възстановяване на българско гражданство и освобождаване и
  лишаване от него през периода 21 януари 2002 г. – 22 януари 2012
  г.
  Предложението направи независимият народен представител Яне
  Янев. То бе прието със 105 гласа, 46 са против, а един се
  въздържа.
  Временната парламентарна комисия се състои от 13 членове, от
  които шестима от ГЕРБ, по двама от Коалиция за България и ДПС и
  по един от Синята коалиция и “Атака” и един независим.
  За председател на комисията беше избран независимият народен
  представител Яне Янев, заместниците ще са двама – Юлиана Колева
  /ГЕРБ/ и Йордан Бакалов /Синята коалиция/. За членове на
  комисията бяха избрани депутатите от ГЕРБ Светослав Тончев,
  Ивайло Тошев, Цвета Караянчева, Владимир Тошев и Емил
  Караниколов. От парламентарните групи на Коалиция за България и
  “Атака” отказаха да излъчат кандидати, а ДПС оттегли своите
  двама кандидати заради предложения председател. Според КБ, ДПС и
  “Атака” има сделка между ГЕРБ и независимите депутати и поради
  тази причина Янев е бил избран за председател. От ДПС и Левицата
  си запазиха правото на по-късен етап да направят свои
  предложения за участие в комисията.
  Срокът на действие на комисията е три месеца.
  По време на дискусията от Левицата и ДПС обвиниха
  управляващите, че целта на създаването на комисията е
  политическа и ще я ползват за контрол над президентската
  институция, което е противоконституционно и прецедент.
  Предложението за създаване на комисия бе подкрепено от ГЕРБ,
  “Атака” и Синята коалиция.