Национален траур за загиналите при бедствието в България – обстановката

Тежка остава ситуацията в харманлийското село Бисер. Продължават да пристигат и помощи от цялата страна за пострадалите от наводнението в селото. В четвъртък ще бъдат погребенията на четиримата загинали в село Бисер, като опелото ще е в местната църква, а разходите са поети изцяло от областната управа. FOTO:DARIK RADIO

7 февруари 2012 г. За ден на национален траур е обявен от правителството 8 февруари за почитане паметта на трагично загиналите в с. Бисер, община Харманли, област Хасково, където на 6 февруари преля микроязовира и водата стигна селото и наводни къщи, като на места нивото на водата достига около 2 метра. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Утре националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

Тридневен траур в памет на загиналите жители на община Харманли по време на бедствието в село Бисер е обявен от днес със заповед на кмета на Община Харманли Михаил Лисков. Отменят се всички планувани празнични мероприятия на обществени места на територията на общината.

Изпратена е всичката налична техника, за да окаже помощ при наводненията в харманлийското село Бисер. Това каза Бойко Борисов – министър-председател на Република България в предаването на БНТ, „Денят започва”.
„Кураж на хората, които очакват хеликоптерите. Проблемът е, че Кугърите, за които дадохме толкова много пари, нямат обледенителни системи. А е 60 метра горната граница и рискът да паднат хеликоптерите като излетят, е много голям. Поехме риска и хеликоптерите ще летят по ниското на Марица, по реката, да видим дали ще успеят да стигнат дотам. Проблемът е, че техниката, най-скъпата техника, която държавата е взела, няма, обледенителни системи на витлата и те не могат да прелетят през облаците”, каза Бойко Борисов.
„Такива хеликоптери са поръчали и платили – за над 400-500 млн., над половин млрд. сме дали за хеликоптери, които просто могат да летят в пустинята и само лятно време можем да ходим до морето с тях. В снежно време, хеликоптерите не могат да бъдат използвани”, посочи той.

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отпътува за бедстващото с. Бисер и ръководи лично спасителната операция по извеждане на жителите на селото от наводнения район.
Във връзка с усложнената зимна обстановка и обявения код “червено” в няколко области, премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за моментаната обстановка в страната, хода на спасителната операция и дейностите по почистване и отводняване. Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение от държавната субсидия на партия ГЕРБ – 1 милион лeва да се преведат за пострадалите райони. Това каза лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов пред Дарик радио. „Това е нашата лична помощ към хората. Парите ще бъдат за пострадалите хора от село Бисер. Да възстановим на хората къщите с тези пари”, посочи премиерът.

Президентът Росен Плевнелиев, еврокомисарят Кристалина Георгиева, вицепремиерът Цветан Цветанов, земеделският министър Мирослав Найденов и военният министър Аню Ангелов посетиха бедстващия свиленградски квартал „Гебран”, за да се запознаят с обстановката, предаде БНТ. С бронетранспортьор петимата обиколиха наводнените улици в квартала. От пресконференцията им в кризисния щаб в града дойде информация, че въпреки тежкото положение, до този час в Свиленград няма жертви. Росен Плевнелиев – президентът на България и еврокомисар Кристалина Георгиева дойдоха заедно тук, в компанията на вътрешния министър, качиха се на БТР, и минаха по наводнените улици. Бяха приветствани от хората.

Осем са жертвите от наводненията в Хасковско, съобщиха от пресцентъра на МВР. Продължават спасителните дейности в община Харманли. Смъртните случаи са вече осем – четирима са загиналите в с. Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с.Иваняне и двама – в друга кола, отнесена от водата край с.Бориславци. В района на с. Бисер, община Харманли, продължават спасителните действия. Жертвите от село Бисер, които са се удавили, са Иванка Карамфилова, Георги Сираков, Христо Христов, Ангел Стоянов, съобщи електронното издание http://www.haskovo.net като се позова на информация от областната администрация.

Три села в Област Хасково са потопени под вода – Стойково, Родопи и Динево. Обстановката в област Хасково се усложни, международният път Е-80 е затворен към настоящия момент, защото Харманли се оказа под вода. Центърът на град Харманли е наводнен, в целия град няма ток, спрян е заради опасността от късо съединение.

В района на Раднево – Любеново е отнесен насипът на жп линията и преустановено всякакво движение на влакове. Веднага след оттичане на водата екипи на „Железопътна инфраструктура” имат готовност да възстановят трасето. 12-те чуждестранни граждани от дерайлиралия международен влак за Истанбул са настанени в Хасково и им е осигурена храна и отопление. 14 румънски граждани, пътуващи за Букурещ, са извозени с автобус и са в района на Стара Загора. Уведомени са чуждестранните партньори и е спряна продажбата на билети по тази дестинация.

Снегът в родопското село Манастир, община Лъки, достигна два метра; има опасност от свличане на снежни маси по пътищата, съобщи заместник-кметът на общината Пламен Райчев след заседание на временния кризисен щаб.
От ветеринарните власти са евакуирани около 960 животни от района на Любимец, Брягово, Лешниково и Бисер. Удавени са около 18 животни. При влошаване на обстановката са застрашени около 1400 животни от района на Динево, Стойково и Малево. Към района пътуват четири екарисажни автомобила за извозване обезвреждане на умрелите животни.
Овладяна е ситуацията с яз. Орешец, като към момента се изпускат контролирано водни обеми. Общинска администрация Любимец уведоми жителите на общината, че ще има вода по водопроводната мрежа, но в близките 4 – 5 дни тя няма да бъде годна за пиене.

На работна среща в Министерския съвет днес е било възложено на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков чрез НЕК, ДП “Язовири и каскади”, да осъществи контрол по техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната, независимо чия собственост са. Язовирите, които се използват за питейно-битови нужди и за енергийни цели, стават публична държавна собственост под управлението на МИЕТ, като оператор за тяхната експлоатация и поддръжка става НЕК, предприятие “Язовири и каскади”. Всички язовири и микроязовири, с изключение на актуваните като общинска собственост и тези за питейно-битови нужди и за енергийни цели, стават публична държавна собственост под ръководството на МЗХ.

Днес 7 февруари обстановката в Хасковско постепенно се нормализира, заяви в предаването „Това е България” на Радио „Фокус” Ирена Узунова, областен управител на Хасково. Няма населени места без електричество.
„Осигурени са храна, одеяла и вода за всички бедстващи в региона”, каза още тя. Само едно семейство е поискало да бъде настанено във фургон, останалите без покрив са се настанили при близки и роднини, уточни Узунова. 15 водоноски ще бъдат изпратени в Свиленград, 2 – в Любимец.
На днешното заседание на Кризисния щаб е организирано утрешното погребение на четиримата, загинали при бедствието в с. Бисер.
Започнал е да прелива яз. „Камчия”, област Бургас, с 11 куб.м. в сек.
Язовир „Ивайловград” продължава да прелива. От два дни водни маси от язовир “Студен кладенец” се изпускат контролирано през ВЕЦ. Язовир “Тракиец”, област Хасково, се изпуска контролирано през напоителните канали.
В Област Бургас преливат яз. Ново Паничарево, яз Камчия, Дермен Дере, като от яз. Маджарите, Порой, Ахелой, Трояново, Барган, Детелина и Антимовски се извършва контролирано изпускане, без да има опасност от заливане на населени места.
В Област Кърджали преливат 2 микроязовира – Конево и Висока поляна. В община Крумовград преливат 4 микроязовира -Вранско, Гулия, Сливарка 1 и Сливарка 2. Баражната стена на язовир край с. Садовица е поддала, като водата е преляла в близкото дере. Преливането на микроязовири 1 и 2 край с. Нановица е затворило пътя към туристическа хижа, в която няма посетители.
В област Кърджали пътят Конево-Бяла поляна е частично отнесен. Община Кирково – прекъснат е частично достъпът до 5 населени места – мах. Кос до с.Стоманци, мах.Караджовска до с.Дрангово, мах.Долна врана до с.Кран, мах. Малка първица до с.Шопци, с. Яковица. Община Момчилград – затворени са два моста – за селата Загорско и Седлари.
В района на с. Гита в област Стара Загора има наводнени няколко къщи. Язовир Раднево прелива през двата си преливника. В района на с.Медникарово-Обручище има наводнени около 100 къщи. В района на с. Коларово и с. Знаменосец има наводнени няколко къщи. Като цяло почти всички язовири в централната и източната част на областта преливат. Създадена е временна организация на движението във връзка с невъзможността за пропускане на ТИР-ове през ГКПП Капитан Петко войвода с 5 поста. Обявено е бедствие в община Гълъбово.
На територията на цялата страна е създадена организация за непрекъснато наблюдение нивата на реките и водоемите.
Останалите значими язовири на територията на страната, стопанисвани от НЕК и Напоителни системи имат около 30% свободен обем, като могат да поемат допълнителни количества водни маси.

Чрез МВнР с нота са уведомени гръцката и турската страна за опасност от високи води.
Продължава покачването на нивото на р. Марица като при Свиленград е достигнато водно количество 1800 куб.м. в секунда. Продължава да е затворен за леки автомобили пътят в района на ГКПП – Капитан Андреево поради залят пътен участък.

Въведено е бедствено положение на територията на община Костинброд, област София. Пътят София – Пирдоп е затворен за всички моторни превозни средства, съобщиха от пресцентъра на агенцията “Пътна инфраструктура”.

Пълна забрана за движението на МПС има в областите Силистра, Русе и Разград заради снегонавявания. Над цялата страна вали сняг, духа умерен, а на места до ураганен вятър. Пътните настилки са заснежени и заледени в отделни участъци.

От Планинската спасителна служба към Българския Червен кръст предупреждават, че вследствие на обилните валежи, ниските
температури и силния вятър в планините е изключително опасно за туристически и ски-преходи.

Общо 1500 чаши с чай бяха раздадени за три часа на три места в София, съобщи БТА. Инициативата по раздаването на топъл чай на преминаващите покрай Централната ж. п.-гара, пл. “Св. Неделя” и пилоните на НДК започна на 30 януари, като през първите дни раздадените чаши с билков чай не надвишаваха 600. Най-много е чаят, консумиран от минувачите на пл. “Св. Неделя”. Други 300 чаши с чай са раздадени на потребителите на “Социалната кухня” в три раздавателни пункта. По този проект хора в неравностойно положение получават топла храна и хляб за обяд. Утре раздаването на топъл чай ще продължи от 9.30 и от 14.30 часа. В “Пирогов” днес са приети 93 човека, пострадали по заснежените улици и тротоари “Пирогов”, съобщиха от болницата.

Общо 178 лица са глобени заради непочистен сняг в София днес, съобщиха от Столичния инспекторат. Поради същите причини са съставени два акта на юридически лица, както и 17  констативни протокола с указания и срок за почистване на снега. От инспектората напомнят, че гражданите и фирмите трябва да почистват снега от прилежащата към имотите им територия от тротоарите.

Обстановката на територията на страната остава усложнена към 19.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На много места има затворени пътища заради наводнение, снегонавяване или силен вятър.

Агенция “Пътна инфраструктура” призовава водачите на моторни превозни средства да се въздържат от пътувания. Ако е наложително да се информират предварително за конкретната ситуация на пътя от интернет страницата на АПИ – www.api.government.bg, или на тел. 0700 130 20 /от чужбина – САЩ 011-359-700-130-20/. Необходимо е шофьорите да тръгват с достатъчно гориво и заредена батерия на мобилния телефон.

Летище София работи при зимни условия. От 06.00 ч полосата и стоянките на летището са почиствани и обработвани с химикали 5 пъти. При полетите, които се изпълняват с известно закъснение, причината е извършване на антиобледенителни процедури или почистването на летателната полоса. Спирачният ефект е в рамките на нормата. Към 14.30 ч забавените самолети са: 19 кацащи и 15 излитащи.

Летище Пловдив работи при зимни условия. В момента е почистено, но се очакват и нови снеговалежи. Полетът на „Райънеър” от Лондон е бил посрещнат със закъснение, но самолетът е излетял от Англия по-късно от предвиденото. Обшивката на козирката на Летище Пловдив откъм перона е паднала, съобщи за Дарик шефът на летище Пловдив Дойчин Ангелов. Снежна маса се се свлякла и е откъснала тялото на обшивката, обясни той. Това се е случило в нощта на неделя срещу понеделник. Няма пострадали и мястото е обезопасено.

Полетите на Летище Бургас се обслужват нормално.

9 comments for “Национален траур за загиналите при бедствието в България – обстановката

 1. 02/08/2012 at 14:27

  8 ФЕВРУАРИ

  Нови бедствия в деня на национален траур за жертвите от наводнението в село Бисер. Потърпевшите от лошото време този път са край морето. Огромни вълни заляха няколко пристанища и изпочупиха лодки.

  Ситуацията в Царево е критична, съобщи за Дарик кметът на града Георги Лапчев. Вълните там са прехвърлили вълнолома, който е над 6 метра. Бедствено положение е обявено в община Поморие. Бурното море и силният вятър там разрушиха пристанищни съоръжения и пътища. Разбити са яхти и лодки. В района на пристанище Варна вълнението на морето също е бурно – над 5 бала.

  Наводнени са хотели и заведения на територията на общините Несебър, Поморие, Бургас и Царево. Щетите са само имуществени, няма пострадали граждани.

  Бурни вълни и вятър с голяма скорост унищожиха лодки и заляха пристанища по Южното Черноморие. Пет села в Община Царево и още няколко в Руенско са без електричество.

  Бурният вятър и големите вълни нарушиха Пясъчната коса в Северно Поморие, между централния плаж, брегозащитната стена и стария лимонаден цех. Няколко часа имаше опасност от сблъсък между кораби в порта, заради скъсани швартови въжета. В Ахелой е прекъснат достъпът до източния рибарски док за изтегляне на малки плавателни съдове. Силният прилив е разрушил част от брега на едноименния къмпинг, там се активизираха и стари свлачища. Спряно е принудителното изпускане на язовир Ахелой, за да не бъде наводнен пътя Бургас – Варна.

  Морето заля пътя към Бургаските солници. Той е затворен, но до съоръженията има обходна отсечка, която е проходима. Ниската платформа на Моста в Морската градина и половината от него са тежко обледени. Залят е брегът в Сарафово, но там лодките са спасени.

  „Положението в Царево е критично, но няма предпоставки да бъде обявено бедствено положение”, обясни за Дарик кметът Георги Лапчев. Там високите вълни прескочиха над шестметровата кейова стена и заляха пристанището. Има разбити лодки и повредени яхти, стоящи на брега.

  В Ахтопол също няколко лодки са разбити и потопени, в района около къмпинг „Оазис” морето е заляло местността, там се очаква наводнение. Без ток са пет села в Царевско, където работят аварийни екипи. До края на работния ден се очаква аварията да бъде отстранена.

  Никъде в Бургаска област няма бедстващи хора, навсякъде е организирано постоянно дежурство и през час и половина се получават доклади за обстановката. В момента морето се успокоява и отдръпва от сушата, а вятърът стихва, съобщават от всички щабове.

  Червеният фар в Царево е разрушен от бушуващите вълни. Няколко лодки са потопени, а останалите са събрани на сноп вътре в морето. Това разказа за Дарик 40-годишният рибар Иван. По думите му такива вълни са виждали само старите хора.

  „Пораженията са доста. Лодките са събрани на две-три места на куп. На 10-15 метра от брега са, заляло ги е с вода. Има и една-две потънали лодки. Там, където е стената на вълнолома, имаше потънала лодка, извадена е. После вълната пак я взе, тя вече не става за нищо. Аз такова нещо не помня за 40-те си години. По-възрастните казват, че е имало такова нещо през 1974 година. Червеният фар е съборен от вълната. За къщите няма опасност, те са на високо. Лодките не е проблем да се възстановят. Нужни са средства, един ремонт ще струва около 600-700 лева. Повредени са и двигателите, и корпусите на лодките. Поутихна малко, но започна да сваля вълната в залива. Още два-три дни предполагаме, че ще се задържи такова времето”, разказа той.

  Всички заведения, които са на плажа в Приморско са разбити от огромните морски вълни. Под вода са северният плаж и намиращата се до него крайбрежна алея. Това съобщиха от общината в Приморско. Вълните са отнесли намиращите се на ивицата заведения, водата е влачила хладилни витрини, плотове и други материали.

  Бурно вълнение от 6 бала повиши нивото на река Камчия. Няма опасност обаче от аварии и наводнение в едноименния курорт, където се намират общо 1000 души, от които 700 руски деца.

  Доц. Атанас Палазов – директор на Института по океанология към БАН каза пред Дарик, че подобно бурно вълнение се наблюдава няколко пъти годишно, но не всяка година е толкова силно. При такова вълнение малки лодки не трябва в никакъв случай да излизат, предупреди океанологът. Вълнението в открито море е още по-голямо. Вълните, които въздействат на брега, обаче са по-опасни. Поражения и наводнения по брега може да има, ако заедно със силното вълнение има и повдигане на морското ниво. Засега няма сведения за такова. „Ако духа 5-6 дни, тогава става опасно”, обясни шефът на Института по океанология.

  Няма опасност за корабите по северното Черноморие. Екипажите на плавателните съдове са информирани за обстановката и са взели мерки, съобщиха за Дарик от Морски спасително-координационен център – Варна.

  Заради силния северен вятър пристанище Варна втори ден остава затворено. Жителите на морската столица станаха свидетели на огромни вълни, които заляха плажовете в морската столица.

  Висока над четири метра приливна вълна заля плажната ивица в Кранево, съобщи кметът на курортното селище Румен Николов пред БТА. По думите му няма бедстващи хора. След като водата се оттегли, ще се изясни какви са нанесените щети, но отсега се вижда, че няколко временни търговски обекта са разрушени, каза кметът. Според него най-важното е, че не са нанесени поражения по изграденият нов колектор на пречиствателната станция “Албена”. Николов припомни, че при подобно голямо вълнение през март 2010 г. отвеждащото съоръжение на станцията беше разрушено. Няма вреди и по 20-киловолтовия електропровод, така че селото няма да остане без ток, допълни Николов. Кметът поясни, че коритото на река Краневска е почистено за разлика отпреди две години, когато е била затлачена, и сега залятата площ от плажната ивица е по-малка. Рибарите също са успели да изтеглят лодките си на безопасно място.

  В 8 часа тази сутрин във Варна бяха измерени минус 11,2 градуса. Температурата на морската вода по северното Черноморие е 1 градус. По данни на „Пристанищна инфраструктура” към 12,20 часа в района на Варненския залив духа силен северен вятър с пориви до 9,5 м/с, а температурата във Варна е минус 8,3 градуса.

  В община Поморие морето и вятърът са разрушили пристанищни съоръжения и пътища. Яхти и лодки са разбити от бурното море край Поморие. Буреносният вятър и вълните са нарушили целостта на Пясъчната коса в северната част на града, в зоната на централния плаж, в района между западния край на брегозащитната стена и стария „Лимонаден цех”. Има скъсани швартови въжета и се създава опасност за другите плавателни съдове в акваторията на пристанището.

  В град Ахелой е прекъснат достъпът до източния рибарски хелинг. Снежната буря е подкопала и пътя, който свързва града с курортния комплекс „Мидия”. Приливната вълна е разрушила част от брега до къмпинг „Ахелой”. Там са се активизирали и свлачища. Нивото на река Ахелой е достигнало критични прагове и има опасност от заливане на път I-9 Варна-Бургас и КК”Мидия”. Заради усложнената обстановка кметът на община Поморие Иван Алексиев и областният управител Константин Гребенаров взеха решение да бъде обявено бедствено положение.
  /ДАРИК/

 2. 02/08/2012 at 14:29

  8 ФЕВРУАРИ 2012 Г.

  Код оранжево и жълто ще важат на територията на цялата страна за 9 ФЕВРУАРИ. Код „оранжев” е обявен заради очакваните много ниски сутрешни температури – под минус 20 градуса, предимно за областите в Северна България – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе и Силистра. Също така оранжев код е в сила и за областите Пазарджик, Кюстендил, София област и София-град, Перник. В тези области времето ще е опасно с метеорологични явления с голяма интензивност, следствие на които са възможни щети и жертви.

  Код „жълт” е обявен предимно за областите в Южна и Източна България – Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. Времето в тези области ще е потенциално опасно, въпреки че прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, гражданите трябва да бъдат внимателни и в течение на очакваните метеорологични условия.

  Гражданите могат да получават информация за зимното поддържане на основната пътна мрежа от интернет-страницата на агенцията „Пътна инфраструктура” – http://www.api.government.bg, както и на телефон 0700 130 20. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на националните пътища.

 3. 02/08/2012 at 14:32

  8 ФЕВРУАРИ 2012 Г.

  Код оранжево и жълто ще важат на територията на цялата страна за 9 февруари. Код „оранжев” е обявен заради очакваните много ниски сутрешни температури – под минус 20 градуса, предимно за областите в Северна България – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе и Силистра. Също така оранжев код е в сила и за областите Пазарджик, Кюстендил, София област и София-град, Перник. В тези области времето ще е опасно с метеорологични явления с голяма интензивност, следствие на които са възможни щети и жертви.

  Код „жълт” е обявен предимно за областите в Южна и Източна България – Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. Времето в тези области ще е потенциално опасно, въпреки че прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, гражданите трябва да бъдат внимателни и в течение на очакваните метеорологични условия.

  Над 5000 домакинства в страната няма ток заради снегонавяванията и усложнената зимна обстановка. Близо 2800 абонати на EVN в областите Ямбол и Карнобат имат проблеми с електрозахранването. Общо 1600 потребители на E.ON в осем селища в областите Добрич и Силистра са без електричество. Други 2000 абонати на ЧЕЗ в общините Костинброд, Самоков, Белоградчик и Драгоман също нямат ток. Причините за прекъсването на електрозахранването са труднодостъпните аварии, ниските температури и високия сняг, съобщават от електропреностните дружества, но уверяват, че работят за отстраняването на повредите.

  Автомобил, натоварен с животоспасяващи лекарства, бедства в снежните преспи в Стралджа. Това съобщи Христо Бургазлиев – председател на Регионалния съюз на фармацевтите в Бургас. Автомобилът е заседнал от седем часа в снежните преспи.

  Бургазлиев каза, че е съобщил на Пътното управление в Стралджа, но оттам са отговорили, че заради усложнената обстановка техника не може да достигне до мястото. Лекарствата са за Стралджа и за Ямбол. Шофьорът на автомобила е тръгнал тази сутрин по направлението от Бургас.

  Няма бедстващи и пострадали хора по Черноморието въпреки тежката метеорологична обстановка. Това съобщи за Дарик началникът на „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов. Обстановката в страната продължава да бъде усложнена, коментира още той и посочи, че най-тежко продължава да бъде в Хасковска област.

  В село Бисер и Свиленград специално сформирани комисии са започнали да оценяват нанесените материални щети от наводненията през последните два дни, обясни още началникът на Пожарната.

  Високи морски вълни днес наводниха алеи, хотели и заведения в Несебър, Поморие, Царево и отчасти в Бургас. Няма пострадали граждани, щетите са само имотни, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация. В момента без електричество са 17 населени места.

  Пътят до пристана в курортен комплекс „Мидия” в Ахелой е затворен. Отсечката е засипана с инертни материали и скална маса, за да не се минава по нея. Община Поморие благодари специално на всички строителни, транспортни и други фирми, които се включиха в аварийните операции.

  В Поморие вече са овладени пробивите от бурята тази сутрин. Дигите на улиците „Крайбрежна”, „Морска” и „Чайка” са подновени и засипани отново; бул. „Яворов” в частта на разрушената стена е обезопасен за движение. В момента морето е с вълнение 5,5 бала. Духа силен север североизточен вятър. Прогнозата е това да продължи през цялата нощ.

  Всички проходи в Бургаска област са отворени за движение при зимни условия. Забранен е трафикът на камиони над 10 тона. Спряно е принудителното изпускане на язовир „Ахелой”, за да не бъде наводнен пътя Бургас – Варна. Положението е овладяно, няма опасност от инциденти.

  Пътят Русе – Бяла вече е отворен в двете посоки, съобщи пред Дарик директорът на русенската полиция комисар Светослав Първанов. Пропускат се леки автомобили и камиони до 10 тона. Машините продължават да разчистват трасето, за да започне пропускането и на ТИР-овете. През Дунав мост преминават леки автомобили и камиони до 10 тона в двете посоки.

  Корабоплаването в българската част на река Дунав е спряно. Това се налага поради увеличаването на ледохода, който между Никопол и Силистра достигна до 90%. Морска администрация съвместно с агенцията за Проучване и поддържане на река Дунав следят обстановката и имат готовност да отменят забраната, когато условията го позволят.

  Язовирите Брягово и Белащица са с най-високи нива в Пловдивска област – до около 1-1,50 м под кота преливник, съобщи за Дарик Атанаска Тунтова, шеф на Басейнова дирекция – Източнобеломорски район. В момента водата в двата язовира контролирано се изпуска.

  В Пазарджишко водата в язовирите заема около 50% от обемите им. В областта се наблюзават два проблемни водоема. Единият е Ветрен, чийто основен изпускател не работи, но преливникът му е в добро състояние, увери Тунтова. Другият е язовир Дюлево в община Стрелча, за който е констатирано лошо техническо състояние на сухия откос на стената. Преустановено е преливането на язовир Златоград, допълни шефката на Басейнова дирекция. По думите й нивата на реките в Смолянска област са спаднали.

  В нормално състояние са 24-те водоема на територията на община Стара Загора, съобщават от пресцентъра на администрацията. Продължава да се следи състоянието на десетте по-големи микроязовира – собственост на Общината. Вчера водата е преливала и е била изпускана в язовирите Пшеничево, Козаревец, Казанка и Колена. Под наблюдение е и езерото Загорка в Стара Загора, където е имало преливане.

  Вече е възстановено движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 тона в областите Търговище и Стара Загора.

  Военно формирование от сливенското поделение 22 220 при усложнена зимна обстановка се включило в разчистването на непроходими пътни отсечки в района, съобщиха от поделението. При завръщането си към Сливен те са разчистили и подхода към полигона „Ново село”.

  Пътят в пловдивската община Лъки към границата със Смолянска област е затворен заради натрупана снежна маса и снегонавявания. Там през деня валя продължителен обилен сняг.

  На практика вече втори ден до Силистра няма железопътен транспорт и официално бяха отменени влаковете, пътуващи в това направление. Очакваният днес снегорин не беше изпратен. Нова бригада смени днес машинистите, които дежурят на попадналата вчера в преспа между Силистра и Алфатар мотриса „Дезиро” и изпратените да изтеглят композицията два локомотива, съобщиха от железопътната гара в Силистра.

 4. 02/09/2012 at 08:10

  Морето изхвърли трупа на издирван мъж

  9 февруари 2012 г. /бТВ/ Трупът на удавил се мъж изхвърлиха морските вълни на рибарския плаж във Варна. Тялото е на Антон Любомиров Костадинов, научи bTV от свой източници. Младият мъж е от Ловеч, а от 31 януари т.г. бе в неизвестност.

  Костадинов изчезна от квартирата си през нощта. Тогава приятелката му обясни, че когато се е събудила Антон не е бил до нея.

  В първите часове след намирането на безжизненото тяло, полицията установяваше самоличността. В дрехите е открита личната карта на млад мъж от Варна, но не тази на Костадинов.

  Трупът е откаран в Съдебна медицина, където утре сутринта ще бъде извършена аутопсия, която ще установи категорично причините за смъртта. От първоначалния оглед става ясно, че по тялото няма следи от насилие. Със сигурност Костадинов не се е удавил вчера или онзи ден.

  Тялото е силно подпухнало, предполага се, че е престояло във водата поне 5-6 дни.

  Самоубийство в Бургас?

  От полицията в Бургас продължават да издирват изчезналия вчера в морето мъж.

  Патрул на бургаската жандармерия забелязал вчера двама души, които са се движили по мостика. При приближаването на униформените единият човек скочил от моста в морето, а другият се отзовал на подадени от полицаите звукови и светлинни сигнали за излизане на безопасно място, обясняват от бургаската полиция.

  Оказала се 18-годишна бургазлийка, която обяснила, че докато снимала с фотоапарата си вълните от моста срещнала в средата му непознат млад мъж на възраст между 20 – 25 години.

  Двамата разменили няколко реплики, след което се разминали – мъжът продължил в посока сушата, а момичето навътре към морето.

  Малко след това момичето се обърнало и но мъжът вече го нямало. Девойката видяла само полицаите, които я призовавали да се върне на по-безопасно място.

  След това обяснила, че мъжът се е държал неадекватно. Полицията предполага, че става въпрос за самоубийство.

  Всички опити мъжът да бъде открит са ударили на камък. В издирването са участвали пожарникари и полицаи от гранична полиция.

  Самоличността на мъжа не е я ясна, поради тази причина полицията в Бургас призовава местните хора да се свържат със своите близки, отговарящи на даденото от момичето описание.

 5. 02/09/2012 at 08:14

  Температурите тази сутрин паднаха до минус 28 градуса и 6 десети

  9 февруари 2012г. Температурите тази сутрин паднаха до минус 28 градуса и 6 десети. Толкова беше във Видин в най-студения ден там от началото на зимата.

  Рекорди имаше в 8 града на България – във Видин, в Кнежа, където температурата също падна до минус 28 градуса, в Монтана, Ново село, Враца, Плевен, Разград и Силистра.

  Код „оранжево” за опасност от измръзване е в сила за почти всички области на Северна България.

  По морето освен за ниски температури има и „жълт” код за силен вятър, който засилва усещането за студ.

  Заради ниските температури Дунав замръзна

  Ледоходът край Русе и Силистра е почти 100 процента. Това блокира напълно корабоплаването по реката. Североизтокът остана за дълго откъснат от света, в сила е пълната забрана за движение на автомобили. Пътят от Силистра до Тутракан обаче вече отворен.

  Трети ден остава затворено Пристанище Русе. От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав очакват затрудненията да продължат, ако температурите се задържат все така ниски.

  Докато огромни ледени късове са покрили реката, на северните гранични пунктове се вият километрични опашки от камиони, чакащи да преминат в Румъния.

  „Чакам от понеделник вечерта. Проблемът е голям, нафта горим – ужас, просто ужас…”, коментира Валентин Шолев, шофьор на камион.

  Тежко остава положението в Силистра

  Ток и вода обаче вече има във всички селища в областта.

  „Обстановката е сложна, бих я нарекъл тежка, но е под контрол”, увери Николай Димов, областен управител.

  Осем болни за хемодиализа бяха превозени до града с тежки верижни машини. Край Ситово е спасена и родилка. Пет бебета са готови за изписване, но те и майките им не могат да се приберат по домовете си, въпреки че според кмета на Тутракан всички пътища в района са почистени.

  „Движението между Тутракан и Силистра е отворено след дълги часове на работа. Използваме всичката налична в района техника за разчистване на междуселските пътища и тези от републиканската мрежа. Всички села имат ток и вода, както и доставен хляб”, подчерта Димитър Стефанов, кмет на Тутрака

 6. 02/09/2012 at 08:15

  ЕМЕЛ ЕТЕМ посича подчинените си, за да оцелее
  Магдалина Ташева

  Къде отидоха стотици милони левове за предотвратяване на бедствия и аварии? Ето къде. През ноември 2005 г. “дясната ръка” на Етем, ген. Никола Николов, сключва договор с турската фирма “Хеким Импорт Експорт” на стойност 1.7 милиона лв. за доставка на 295 фургона. Участниците в нагласения търг са подбирани лично от Николов и главния секретар на държавната агенция “Гражданска защита” Аляедтин Налбант (съпруг на образователната зам.-министърка Мукадес Налбант). Поканата за възлагане на обществена поръчка е за доставка на 350 фургона. Според Евтим Евтимов – президент на софийското дружество “Карома”, участвало в този театър, победителят бил предварително известен. “Поканиха ни, за да им бъдем публика”, заяви той. Офертите са оценявани по “точкова система”, измислена от споменатите Николов и Налбант. “Хеким импорт експорт” е 100% чужда собственост. Турските граждани Кемал Хеким и Мустафа Караач са съдружници в дружеството. Първоначално фирмата е еднолично дружество, притежавано от Хеким Хафъз, с адресна регистрация в Девин. През май 2003 г. фирмата става ООД и е регистрирана във фирменото отделение на Пловдивския окръжен съд. Предметът на дейност на “Хеким импорт експорт” е търговия на едро, сглобяеми къщи и павилиони, контейнери и метални конструкции. При първия вот на недоверие към кабинета “Станишев” заради криминалното присвояване на 300 млн. лв. за щетите от бедствия, депутати изтъкнаха, че

  в тези фургони един
  кв. м. излиза 700-900 лв – почти колкото при
  покупка на апартамент
  Един фургон излиза по 5762 лв. В отговор шефът на “Хеким” Ерсин Неждет каза, че по договор един кв. м., излиза 470 лв. с ДДС. (Дарик радио, 20 юли 2006 г.) Пита се тогава къде е останалата част от сумата до 1.7 милиона. Но никой не зададе на Николов този въпрос.
  Дебатите по вота на недоверие разкриха, че близо 300 милиона, отпуснати от бюджета за предотвратяване на бедствия и ликвидиране на щети от тях са отишли в турски фирми, нямащи нищо общо с тази дейност. Милиони са присвоени от “Трансстрой Бургас” АД, “Искър 2000” на кмета на ДПС в Своге, ЕТ “Палмар” – Ботевград на Павлин Марков – трети в листата на ДПС за София област на изборите през 2005 г., “Балканагросервиз” ООД на управителя на София област от ДПС Емил Иванов, “Водно строителство 2001”- Ловеч на Русар Саралийска, “Саварона” на Мукадфес Налбант, “Ардастрой”, “Родопстрой” на ексшефа на “Хидромелиорации” Себатин Юсуф, “Омега” на кмета Айдък Секри, “Софт Ю” на Юнал Тасим, “Антора” – Разград (на сина на Рамадан Аталай). Пари в аванс за строеж на диги и други сродни дейности са получавали собственици на пекарни, шивачници и камиони от ДПС – “Евро Фреш Фрут”, Автоситомир”, “ВИГ 66”, “Шина-Стройтекст” (собственост на 70-годишна жена!). Други 4 фирми-бенефициенти бяха регистрирани на един и същ адрес. И пак никой не попита Николов за тези договори.

  В източването на България турските министерства на земеделието, околната среда и МИС са навързани като свински черва Земеделското министерство е собственик на 162 язовира, които се стопанисват от държавната фирма “Напоителни системи” ЕАД, която се субсидира от бюджета. До 2005 г. в борда на директорите й беше Нихат Кабил. В същото време институцията, която трябва да следи за нарушения в “Напоителни системи” и другите земеделски фирми – Агенцията за вътрешен финансов контрол, е подчинена на Нахит Зия, зам.-министър на финансите. Шефът на временната парламентарна комисия, която уж проверяваше къде потъват парите за бедствия, беше Йордан Цонев-Ментата. Тоест ДПС точи пари и пак ДПС проверява дали са източени и как са похарчени.
  Ето и малко конкретика. За миналия мандат, от 2001 до 2005 г., разходите на “Напоителни системи” надхвърлят 100 млн. лева. С тези пари трябваше да се поддържат дигите и водопреносните съоръжения в страната. Сега фирмата се ръководи от зам.-министър Бюрхан Абазов, бивш председател на Общинската поземлена комисия в гр. Вятово. През ръцете му всяка година минават милиони левове за ремонти на бентове, тръбопроводи и други водни съоръжения. И изчезват. Ремонти – никс. Шеф на шуменския клон на “Напоителни системи” е Музафер Еминов Ехлиманов, който няма инженерно образование. Той има диплома за учител по география! Управител на варненския клон е Муталиб Шевкед Муталиб, а на сливенския – Джемал Хюсмен Идриз, който заедно с това върти и частен бизнес с фирма “Кехайов, Идриз и сие”. В Пазарджик управител е Айдън Абаз – онзи, който посред нощ изля язовирите върху градовете и селата в Тракийското поле през 2005 г. Абаз също има две фирми – “Санекс” ООД, която се занимава с добив и търговия с дървен материал и ЕТ “Айдън Абаз – НЕК”.
  През 2006 г. стана ясно, че от поредния транш от 7.2 милиона лв., отпуснат за борба с поредните бедствия,

  Етем е дала 55 261 лв.
  за “възстановяване” на
  джамия в с. Ряховците
  с лъжата, че сградата е пострадала при наводнението. “Няма такова нещо, джамията не е наводнена, но искаме да я ремонтираме, защото е стара”, обясни пред в. “Сега” от 19 декември 2006 г. джамийското настоятелство. Други 169 975 лв. отидоха за укрепване на мюсюлманските храмове в с. Бъзовец. и в с. Борисово, както и на Куршумлу джамия в Силистра, построена върху християнска базилика, опожарена от турците преди Освобождението. Ветово беше една от общините, които не пострадаха при наводненията. Но Емел Етем й отпусна 561 112 лв. Не е ясно каква част е отишла в собствената й банкова сметка, колко – в сметката на гореспоменатия Бюрхан Абазов. Но е известно, че кражбата на 150 000 лв. от тях бе приписана на кмета на Ветово Рейхан Хабил, който за това бе осъден на пробация! И, естествено, не върна присвоените пари обратно в бюджета.
  Източник на обогатяване на турците не е само бюджетът, а и самото “стопанисване” на речните и еко-системи в България. Констати

 7. 02/09/2012 at 08:38

  Мъка – вечната втора фаза

  9 ФЕВРУАРИ 2012 Г. /УЕБКАФЕ/ Вчера беше Ден на национален траур. България се преклони пред паметта на жертвите на наводнението в с. Бисер. Дори не сме сигурни с главна буква ли се пише това зловещо словосъчетание, в което периодично попадаме.

  А може би вече трябва да го изписваме само с главни букви, за да се набие в дебелите ни глави истинският му смисъл. Защото едва ли има друга нация (не в Европа, а в света), която за изминалите десет години девет пъти да е била в национален траур.

  Миналата година се случи катастрофата на магистрала Тракия, преди това: Охридската екскурзия, автобусът на Бакаджика, влакът за Кардам, мостът-убиец край Бяла, Лим, Индиго…

  Толкова сме обръгнали на трагедиите, че дори не помним подробностите около тях. Броят на жертвите е само някаква цифра в новинарски бюлетин. Скърбим, но всъщност не го мислим сериозно. Отказваме да повярваме в сериозността на положението, шокът ни прави неадекватни.

  Това е първата фаза на скръбта. Терминът е на професор Верена Каст – специалист във изследването на психологическите реакции на мъката („траур” всъщност е немска дума и означава именно „мъка”). Според нея в началото поведението на засегнатите е парадоксално. Те се държат, сякаш нищо не се е случило, новината не е реална. След това идва фазата на емоционалното избухване. И наистина – погледнете какво се случва в публичното пространство след всяка катастрофа: емоциите бушуват във всички посоки. Болка, страдание, гняв, страх, ярост, безпокойство – всички ние сме част от процеса на емоционално сътресение.

  И, естествено, на обвинения, които неизменно съпътстват втората фаза.

  От психологическа гледна точка в преодоляването на траура следват още две фази – търсене-намиране-разделяне (трета) и изграждането на ново отношение към себе си и света (четвърта).

  Огромният ни проблем като общество е, че така и не можем да преодолеем втората фаза. Ние не спираме да сипем обвинения, но в същото време не търсим корена на проблема, още по-малко пък изграждаме ново „аз”. Подобно поведение не е прецедент. Реакцията е позната и описана, тя оставя засегнатия завинаги на етапа на обвинението, само емоционалният шум утихва и се завръща към началото – приемането на катастрофата за нереална. В такава ситуация страдащият навлиза в дълбините на депресията и се загубва там.

  Вън от съмнение е, че сме тежко депресирана нация, която не се развива, а цикли. Ние вече не умеем да преодоляваме трагедиите си и да се съвземаме след тях; това, което правим, е само да ги смитаме под килима и да сипем обвинения, в които отговорността се размива.

  Депресираните закърняват емоционално, те се самосъжаляват, но не съчувстват истински и не са в състояние да бъдат отново пълноценни. Ето защо и националните ни траури са някак формални. И понеже са формални – затова, уви, са толкова много.

 8. 02/11/2012 at 11:14

  Откриха телата на изчезналите в наводнението в Бисер

  11 февруари 21012 г. Жител на бедстващото село Бисер е открил телата на възрастните мъж и жена, които изчезнаха при наводнението, което беше причинено от скъсването на язовирната стена на язовир „Иваново“.

  Труповете са открити на повече от 300 метра от къщата, в която хората са живели, съобщи за Дарик радио областният управител на Хасково Ирена Узунова. Засега все още не се знае кога ще бъдат погребани.

  В четвъртък село Бисер се прости с четирима души, станали жертва на бедствието от 6 февруари.

  Опелото в църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ в селото извърши старозагорският митрополит Галактион заедно със свещеници от региона.

  Обстановката в село Бисер се нормализира, информира още областният управител.

  Едно от помещенията на по-големите останали здрави сгради ще бъде оборудвано с телефон, факс и компютър, за да се улесни работата на спасителните екипи.

  ТИР с провизии от Бурса, предназначени за бедстващите хора в село Бисер, пристигна в Харманли, съобщиха от областната администрация.

  Дарението е от заместник-кмета на турския град и ще бъде прието от харманлийския градоначалник Михаил Лисков.

 9. 02/15/2012 at 09:49

  37 души ще получат награди и ордени за спасителните дейности в
  село Бисер

  София, 15 февруари 2012 /БТА/
  Правителството ще награди с по пет хиляди лева трима души
  участвали в спасяването на жители на село Бисер от водната
  стихия, съобщиха от пресцентъра на кабинета.
  Това са Атанас Димитров Атанасов, Атанас Георгиев Георгиев и
  Красимир Колев Колев, които изведоха от бедстващия район над 60
  души в началото на февруари.
  Атанас Атанасов и Атанас Георгиев са предложени и за
  удостояване с медал “За заслуга”, допълват от МС.
  Министерският съвет предлага на президента да награди с орден
  “За военна заслуга” и членовете на екипажа на вертолет с борден
  номер 701. Бригаден генерал Златко Златев, командир на 24
  вертолетна авиобаза – Крумово, ще бъде удостоен с първа степен
  на ордена, старшина Петко Кирков – старши инструктор в отделение
  “Търсене и спасяване” в авиобазата, с втора степен на
  отличието, а майор Крум Семов – старши помощник началник на
  отделение “Летателно-тактическа подготовка”, старши лейтенант
  Васил Ганчев – старши техник в група “Вертолет и двигател” на
  ескадрила “Оперативна подготовка на авиационната техника”,
  офицерски кандидат Димо Костов – старши техник-борден в група
  “Вертолет и двигател” и цивилен служител Антон Христозов –
  борден съпроводител в отделение “Търсене и спасяване” в 24
  вертолетна авиобаза – с трета степен на ордена.
  Ордените ще бъдат връчени за проявения от тях изключителен
  професионализъм, себеотрицание и чувство за отговорност по време
  на аварийно-спасителни работи, пише в съобщението.
  Екипажът на вертолета беше изпратен за оказване на помощ на
  бедстващите в районите на селата Стойково, Родопи и Бисер. При
  изпълнение на задачите с риск за живота си петимата
  военнослужещи и цивилният служител спасиха двама души от обърнат
  във водите автомобил и един човек от помпена станция в град
  Любимец.
  Вчера министърът на отбраната е наградил 28 военнослужещи с
  по 500 лева за участие в спасителните дейности след
  новоднението в село Бисер, съобщиха от пресцентъра на кабинета.
  Новината е била съобщена от министър Аню Ангелов на заседанието
  на правителството днес.