Хилъри Клинтън похвали, гарантира и … остави американските визи валидни

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън преповтори американските гаранции за националната сигурност на България по време на визитата си в София. „Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност. Отнасяме се много сериозно към нашите задължения за обща защита. Ние сме съюзници в НАТО. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО,

„Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили в миналото”

Държавният секретар на САЩ похвали полицията за дрогата и хакерите, одобри отказа на правителството за съвместна работа с Русия в енергетиката и опазването на природата, поощри интеграцията на ромите, гарантира националната сигурност през НАТО, посочи мястото на България в противоракетния щит на Европа,

5 февруари 2012 г. САЩ винаги ще подкрепят България, обеща в София държавният секретар на САЩ Хилър Клинтън. „Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили в миналото,” каза Клинтън на пресконференция заедно с премиера Бойко Борисов, по време на официалното си посещение в България днес.

Официалното съобщение за визитата в нашата страна бе направено на 27 януари 2012 г. от Виктория Нюланд от Прес-центъра на Държавния департамент на САЩ. Поканата към Клинтън беше отправена от външния министър Николай Младенов по време на двустранната им среща във Вашингтон през октомври 2010 г. Преди това, Хилъри Клинтън взе участие в конференцията по сигурността, която се проведе в Мюнхен между 3 и 5 февруари. /още за Мюнхен и автобиография на г-жа Хилъри Клинтън четете по-долу/

„За мен е огромна чест да бъда отново в тази прекрасна страна и да имам възможност да демонстрирам нашето силно партньорство,” каза тя. Хилъри Клинтън благодари за посрещането и за проведените „отлични дискусии” с президента и премиера.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън похвали правоохранителния сектор в България. „Нашите съвместни разследвания против наркотиците иззеха над 3 млрд. долара. Правоохранителното ни сътрудничество доведе до арести на хакери. Като съюзници в НАТО България и САЩ работят рамо до рамо,” коментира темата за сигурността  г-жа Клинтън.

“Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност и в опазване на красивата българска природа. Когато демонстрираме безопасността на технологиите, ще демонстрираме и двете цели. Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителството за осигуряване на енергия на достъпни цени,” заяви тя. По този начин Клинтън одобри отказа на българското правителство за съвместна работа с Русия по енергийната тема.

Темата за проучване и добив на шистов газ в България беше сред обсъжданите между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. „Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт,” заяви Бойко Борисов на съвместната си пресконференция с Хилъри Клинтън в Министерски съвет. „Искам да подчертая, че българската природа и екология за нас е на първо място, а едва след това идват финансовите и икономически ползи,” заяви Борисов. “Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години,” заяви министър-председателят. “Обясних на г-жа Клинтън, че вече сме похарчили на 1.3 млрд. лева, говоря за АЕЦ „Белене”,” допълни той.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън ще изпрати в България специален пратеник по въпросите на енергетиката, обяви самата тя в София. Енергийната сигурност на България беше един от акцентите в разговорите на Клинтън и с президента Росен Плевнелиев. „Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителство, когато те работят за осигуряване на енергия на достъпни цени, която удовлетворява вашите нужди,” като заяви, че ще изпрати в София Ричард Морнингстар, специален пратеник на Държавния департамент на САЩ по въпросите на енергетиката в Евразия.

„Аплодирам правителството на България за неговата инициатива за ромска интеграция,” заяви Хилари Клинтън, която се срещна с представители на ромски организации по-късно. По време на днешните си разговори с представители на неправителствени организации в посолството на САЩ в София, държавният секретар Хилъри Клинтън заяви, че страната й ще се присъедини към кампанията “Десетилетие на ромското включване” като официален наблюдател, съобщи агенция КРОСС.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън преповтори американските гаранции за националната сигурност на България по време на визитата си в София. „Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност. Отнасяме се много сериозно към нашите задължения за обща защита. Ние сме съюзници в НАТО. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО,” заяви Клинтън по време на съвместната си пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Тя изтъкна придържането на САЩ към чл. 5 от Договора за НАТО, според който атака над една страна-членка се приема за атака срещу всички.

„По отношение на сътрудничеството в сигурността бихме искали да се фокусираме върху това как САЩ, България и НАТО да направят така, че Европа да има най-добрата система за противоракетна отбрана,” увери Хилари Клинтън, като подчерта, че България е важен партньор за САЩ в Алианса. „Ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година. Търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за извършване на цялостен преглед за това какво е състоянието на това сътрудничество и накъде ще върви в бъдеще. България е доказала себе си като способен партньор, към който изпитваме най-дълбоко уважение,” каза тя. „Българските войски,служещи в Афганистан се ползват със заслужена репутация на професионализъм и храброст,” заяви Клинтън.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън и българският премиер Бойко Борисов осъдиха репресиите в Сирия от страна на режима на президента Башар Асад, като по време на съвместната си пресконференция в София изказаха недоволство от ветото на Русия и Китай в Съвета за сигурност на ООН, наложено в събота върху резолюция, осъждаща режима на Асад. „Станалото вчера в ООН е изключително неправилно,” каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на пресконференция в Министерски съвет по повод ветото на Русия и Китай срещу резолюцията на ООН, осъждаща режима на Башар Асад в Сирия. „Тези страни носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск. Трагично е, че след цялата извършена работа, все още имаме вот 13:2,” добави в София Хилари Клинтън.

Ветото, което Русия и Китай наложиха на резолюцията за Сирия при гласуването в Съвета за сигурност на ООН, предизвика остри реакции. Генералният секретар Бан Ки-мун заяви в декларация, че неспособността на Съвета за сигурност да се споразумее подкопава ролята на Световната организация, съобщи БНР. Американският посланик в ООН Сюзън Райс заяви, че Съединените щати “са отвратени” от изхода от вота. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обясни руското вето с аргумента, че резолюцията изпраща небалансирани сигнали към страните в сирийския конфликт. Проектът на резолюция бе съставен на 2 февруари. Той предвиждаше да се спре насилието в Сирия, като опцията за военна намеса в размирната страна не беше изключена. За последните 11 месеца в страната има постоянни протести с искане за оставката на президента Башар ал Асад, а властите в Дамаск разпръсват демонстрантите със сила.

Президентът на България Росен Плевнелиев и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън бяха единодушни, че в “двустранните икономически отношения на двете страни има съществен нереализиран потенциал.” Те се съгласиха също, че България предлага едни от най-добрите условия за чуждестранните инвеститори. Росен Плевнелиев заяви, че България и в бъдеще ще се стреми да насърчава американските предприемачи да инвестират в българската икономика, съобщиха от президентската пресслужба. Като особено перспективна сфера на сътрудничество бе посочена енергетиката. Президентът Плевнелиев открои три основни приоритета в тази област, които ще бъдат следвани – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация. Подчертано бе значението за изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.

Българският президент изрази надеждата си, за разрешаването в скоро време на въпроса за премахване на визовите ограничения пред българските граждани, пътуващи до САЩ, както и за сключване на двустранно Споразумение за социална сигурност.

Държавният секретар посочи, че ще продължат усилията на администрацията на президента Обама, съвместно с Конгреса на САЩ, за намирането на положително решение. Хилари Клинтън изрази готовността на САЩ да предостави на България необходимата техническа помощ и съдействие, по заявените от страната ни приоритети.

 

Хилъри Клинтън взе участие в конференцията по сигурността, която се проведе в Мюнхен между 3 и 5 февруари. Там тя проведе срещи със световни лидери и колеги, сред които и руския външен министър Сергей Лавров, с когото обсъди договора за стратегическите настъпателни въоръжения СТАРТ.

През декември миналата година от Москва посъветваха ръководителят на американската дипломация да се заеме с изборите в САЩ. “Нека госпожа Клинтън да обърне внимание на изборите в Америка”, казаха от ведомството в Русия. По-рано тогава Хилъри Клинтън заяви, че руският парламентарен вот в неделя е бил манипулиран и призова да се проведе подробно разследване на нарушенията в изборния ден. Резултатите от изборите дадоха победа на партията на сегашния премиер Владимир Путин “Единна Русия”.

Хилъри Клинтън (Hillary Clinton) е американски политик, 67-ия и настоящ държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Барак Обама, бивш сенатор от щата Ню Йорк в Сената на САЩ и съпруга на 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън. Първа дама на САЩ в периода 1993 – 2001 година.

Хилъри e родена на 26 октомври 1947 г. в Парк Ридж, Илинойс и е дъщеря на дребен търговец. Майката на държавния секретар Дороти Родам почина на 1 ноември 2011г. на 92-годишна възраст, когато Клинтън отмени свои планирани посещения в Лондон и Истанбул. Хилари Клинтън често е казвала, че нейната майка й е била пример в живота, тъй като е успяла да превъзмогне трудностите в ранните си години. Дороти Хауъл Родам е родена в Чикаго през 1919 г. в семейство на пожарникар. В автобиографията си “Жива история” Хилари описва детството на майка си като самотно и лишено от любов.

Детството на Хилъри  е преминало между скаутската организация и църквата. Следват колежански и професионални успехи, но младата адвокатка обръща гръб на “голямото си бъдеще” и заминава в Аризона със съпруга си Бил. 5 години след сватбата на двамата се ражда прелестната Челси, а Бил се впуска в бурна политическа кариера, която през 1992 го отвежда до най-дълбокото кресло в САЩ. Това в Овалния кабинет.

За разлика от майка си, Челси Виктория Клинтън  прекарва 3 мандата в Белия дом. Челси е родена на 27 февруари 1980 г. в Литъл Рок, Арканзас. Тя е единствено дете на Бил и Хилари и те избират името Челси, след като чуват песента на Джони Мичъл “Chelsea Morning” в изпълнение на Джуди Колинс. След като завършва история в университета “Станфорд”, а по-късно и международни отношения в “Оксфорд”, през 2003 г. Челси започва работа в известна консултантска фирма в Ню Йорк, където получава шестцифрена сума. По-късно, през есента на 2006 г., отива да работи в Avenue Capital – голям обезпечителен фонд, собственост на Марк Ласри, спонсор и поддръжник на Демократическата партия. На 31 юли 2010 г. Челси се омъжи за дългогодишния си приятел инвестиционният банкер Марк Мезвински в историческото имение “Астър кортс” на река Хъдзън, на около 160 км северно от град Ню Йорк. Челси и Марк са приятели от тийнейджъри и двамата са следвали в Станфордския университет. Сега те живеят в Ню Йорк. Марк работи за манхатънския хеджфонд “Джи 3 Кепитъл” (G3 Capital). Мезвински е евреин, а Челси е възпитаничка на методистката църква. Сват на Хилъри и Бил Клинтън е Едуард Мезвински, лежал близо 6 г. в затвора за измами, съобщи преди време електронното издание “Екзаминър”. Мезвински-баща  е бил конгресмен от Айова през 70-те години, след което решава да започне редица бизнеси. Те обаче не потръгват и в крайна сметка той се забърква в измамни схеми. През 2001 г. е подведен под отговорност и се признава за виновен по 31 от общо 69 обвинения. През 2003 г. той е осъден на 80 месеца затвор за банкови, пощенски и телефонни измами за общо 10 млн. долара. Пуснат е от затвора през 2008 г.

За разлика от други именити Първи дами, Хилари не се прочува като интериорен дизайнер. За неин срам, тоалетите и външният й вид никога не са били пример за подражание с консервативните си кройки и цветове. В Белия дом тя се занимава с грижите за детските права, осиновяването и обучението, събира средства за изследване на рака на млечната жлеза и подпомага  ветераните от войната в Залива и техните семейства. Мисис Клинтън съдейства за  провеждането за национална кампания за предпазване от бременност в ранна възраст. Прокарва закон,  вследствие на който броят на осиновени деца нараства драматично.

Големите успехи на решителната Първа дама обаче идват заедно и с големите лични драми. Такава се стоварва в семейство Клинтън с невинния образ на Моника Люински, която през януари 1998 г. гръмва във всички вестници. Президентът дава пресконференция в Белия дом и напълно отрича сексуални взаимоотношения със стажантката си, а Първата дама публично подкрепя своя съпруг. Тя дори заявява в телевизионно предаване, че скандалът всъщност е част от крупен план за дискредитиране на президента от страна на десницата. Палавият Бил обаче си признава пред съда за „непристойните си физически взаимоотношения” с Моника Люински и я заклеймява като грешка. Сенатът решава, че президентът е невинен, отхвърля предложението за импийчмънт и така на него му се разминава.

Върху съпругата му обаче остава да тегне срамът на измамена жена, която не се старае да задържи мъжа си в брачното легло. Появяват се слухове, че е лесбийка, фригидна, даже че бие Бил с вестник на закуска. Тя хладно заявява:”Хората говорят много неща за мен. Това не е вярно, но слуховете не са нещо, което мога да контролирам.”

В разгара на скандала около Моника Люински Бил и Хилари се появяват на снимки в пресата заедно, хванати за ръка. Челси е между тях двамата – като неразривно звено. Самообладанието и характерът, които момичето проявява тогава, му спечелват репутацията на основна носеща колона в съюза на Клинтънови. Според биографа на Бил Клинтън Дейвид Мерънис “Челси е жизненоважна за хармонията в семейството. Тя е единственият човек, който баща й обича безрезервно. Освен това е и център на емоционалния свят на Хилари.”

През 2000 г. Хилари е избрана за сенатор на щата Ню Йорк и да се занимава с проблемите на децата и семействата, а след 11-ти септември работи усилено по възвръщането на загубите и обезпечаване на семействата на загиналите. През 2006г. тя е преизбрана от Ню Йорк за сенатор с 67%  поддръжници. Амбициите на г-жа Клинтън не спират до Сената. Нейната кандидатура за президентските избори е логично продължение на дългогодишния й престой в Белия дом. Хилари  е най-добре познатото лице от всички претенденти за президентския пост. Нейната автобиография “Преживяна история” е продадена в няколко милиона екземпляра.

2 comments for “Хилъри Клинтън похвали, гарантира и … остави американските визи валидни