Хилъри Клинтън похвали, гарантира и … остави американските визи валидни

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън преповтори американските гаранции за националната сигурност на България по време на визитата си в София. „Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност. Отнасяме се много сериозно към нашите задължения за обща защита. Ние сме съюзници в НАТО. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО,

„Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили в миналото”

Държавният секретар на САЩ похвали полицията за дрогата и хакерите, одобри отказа на правителството за съвместна работа с Русия в енергетиката и опазването на природата, поощри интеграцията на ромите, гарантира националната сигурност през НАТО, посочи мястото на България в противоракетния щит на Европа,

5 февруари 2012 г. САЩ винаги ще подкрепят България, обеща в София държавният секретар на САЩ Хилър Клинтън. „Обещавам на българския народ, че САЩ винаги ще бъде с вас, което сме правили в миналото,” каза Клинтън на пресконференция заедно с премиера Бойко Борисов, по време на официалното си посещение в България днес.

Официалното съобщение за визитата в нашата страна бе направено на 27 януари 2012 г. от Виктория Нюланд от Прес-центъра на Държавния департамент на САЩ. Поканата към Клинтън беше отправена от външния министър Николай Младенов по време на двустранната им среща във Вашингтон през октомври 2010 г. Преди това, Хилъри Клинтън взе участие в конференцията по сигурността, която се проведе в Мюнхен между 3 и 5 февруари. /още за Мюнхен и автобиография на г-жа Хилъри Клинтън четете по-долу/

„За мен е огромна чест да бъда отново в тази прекрасна страна и да имам възможност да демонстрирам нашето силно партньорство,” каза тя. Хилъри Клинтън благодари за посрещането и за проведените „отлични дискусии” с президента и премиера.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън похвали правоохранителния сектор в България. „Нашите съвместни разследвания против наркотиците иззеха над 3 млрд. долара. Правоохранителното ни сътрудничество доведе до арести на хакери. Като съюзници в НАТО България и САЩ работят рамо до рамо,” коментира темата за сигурността  г-жа Клинтън.

“Ние сме партньори в напредъка на енергийната независимост и сигурност и в опазване на красивата българска природа. Когато демонстрираме безопасността на технологиите, ще демонстрираме и двете цели. Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителството за осигуряване на енергия на достъпни цени,” заяви тя. По този начин Клинтън одобри отказа на българското правителство за съвместна работа с Русия по енергийната тема.

Темата за проучване и добив на шистов газ в България беше сред обсъжданите между премиера Бойко Борисов и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. „Договорихме се всички най-добри специалисти, нови технологии да бъде презентирано и българският народ да може да го чува, дотогава мораториумът ще бъде факт,” заяви Бойко Борисов на съвместната си пресконференция с Хилъри Клинтън в Министерски съвет. „Искам да подчертая, че българската природа и екология за нас е на първо място, а едва след това идват финансовите и икономически ползи,” заяви Борисов. “Гледаме прагматично на всеки един проект – пази ли природата, околната среда, какво би се случило с всичко това в следващите 15-20 години,” заяви министър-председателят. “Обясних на г-жа Клинтън, че вече сме похарчили на 1.3 млрд. лева, говоря за АЕЦ „Белене”,” допълни той.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън ще изпрати в България специален пратеник по въпросите на енергетиката, обяви самата тя в София. Енергийната сигурност на България беше един от акцентите в разговорите на Клинтън и с президента Росен Плевнелиев. „Ще бъдем рамо до рамо с българския народ и правителство, когато те работят за осигуряване на енергия на достъпни цени, която удовлетворява вашите нужди,” като заяви, че ще изпрати в София Ричард Морнингстар, специален пратеник на Държавния департамент на САЩ по въпросите на енергетиката в Евразия.

„Аплодирам правителството на България за неговата инициатива за ромска интеграция,” заяви Хилари Клинтън, която се срещна с представители на ромски организации по-късно. По време на днешните си разговори с представители на неправителствени организации в посолството на САЩ в София, държавният секретар Хилъри Клинтън заяви, че страната й ще се присъедини към кампанията “Десетилетие на ромското включване” като официален наблюдател, съобщи агенция КРОСС.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън преповтори американските гаранции за националната сигурност на България по време на визитата си в София. „Искам да подчертая ангажимента на САЩ към българската сигурност. Отнасяме се много сериозно към нашите задължения за обща защита. Ние сме съюзници в НАТО. България е изключително важен, продуктивен партньор на НАТО,” заяви Клинтън по време на съвместната си пресконференция с премиера Бойко Борисов.

Тя изтъкна придържането на САЩ към чл. 5 от Договора за НАТО, според който атака над една страна-членка се приема за атака срещу всички.

„По отношение на сътрудничеството в сигурността бихме искали да се фокусираме върху това как САЩ, България и НАТО да направят така, че Европа да има най-добрата система за противоракетна отбрана,” увери Хилари Клинтън, като подчерта, че България е важен партньор за САЩ в Алианса. „Ще има редица общи военни учения между България и САЩ тази година. Търсим начини за задълбочаване на военното сътрудничество и за извършване на цялостен преглед за това какво е състоянието на това сътрудничество и накъде ще върви в бъдеще. България е доказала себе си като способен партньор, към който изпитваме най-дълбоко уважение,” каза тя. „Българските войски,служещи в Афганистан се ползват със заслужена репутация на професионализъм и храброст,” заяви Клинтън.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън и българският премиер Бойко Борисов осъдиха репресиите в Сирия от страна на режима на президента Башар Асад, като по време на съвместната си пресконференция в София изказаха недоволство от ветото на Русия и Китай в Съвета за сигурност на ООН, наложено в събота върху резолюция, осъждаща режима на Асад. „Станалото вчера в ООН е изключително неправилно,” каза държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън на пресконференция в Министерски съвет по повод ветото на Русия и Китай срещу резолюцията на ООН, осъждаща режима на Башар Асад в Сирия. „Тези страни носят пълна отговорност за подкрепа на бруталния режим в Дамаск. Трагично е, че след цялата извършена работа, все още имаме вот 13:2,” добави в София Хилари Клинтън.

Ветото, което Русия и Китай наложиха на резолюцията за Сирия при гласуването в Съвета за сигурност на ООН, предизвика остри реакции. Генералният секретар Бан Ки-мун заяви в декларация, че неспособността на Съвета за сигурност да се споразумее подкопава ролята на Световната организация, съобщи БНР. Американският посланик в ООН Сюзън Райс заяви, че Съединените щати “са отвратени” от изхода от вота. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обясни руското вето с аргумента, че резолюцията изпраща небалансирани сигнали към страните в сирийския конфликт. Проектът на резолюция бе съставен на 2 февруари. Той предвиждаше да се спре насилието в Сирия, като опцията за военна намеса в размирната страна не беше изключена. За последните 11 месеца в страната има постоянни протести с искане за оставката на президента Башар ал Асад, а властите в Дамаск разпръсват демонстрантите със сила.

Президентът на България Росен Плевнелиев и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън бяха единодушни, че в “двустранните икономически отношения на двете страни има съществен нереализиран потенциал.” Те се съгласиха също, че България предлага едни от най-добрите условия за чуждестранните инвеститори. Росен Плевнелиев заяви, че България и в бъдеще ще се стреми да насърчава американските предприемачи да инвестират в българската икономика, съобщиха от президентската пресслужба. Като особено перспективна сфера на сътрудничество бе посочена енергетиката. Президентът Плевнелиев открои три основни приоритета в тази област, които ще бъдат следвани – енергийна ефективност, енергийна независимост и енергийна либерализация. Подчертано бе значението за изграждането на междусистемните газови връзки със съседните държави.

Българският президент изрази надеждата си, за разрешаването в скоро време на въпроса за премахване на визовите ограничения пред българските граждани, пътуващи до САЩ, както и за сключване на двустранно Споразумение за социална сигурност.

Държавният секретар посочи, че ще продължат усилията на администрацията на президента Обама, съвместно с Конгреса на САЩ, за намирането на положително решение. Хилари Клинтън изрази готовността на САЩ да предостави на България необходимата техническа помощ и съдействие, по заявените от страната ни приоритети.

 

Хилъри Клинтън взе участие в конференцията по сигурността, която се проведе в Мюнхен между 3 и 5 февруари. Там тя проведе срещи със световни лидери и колеги, сред които и руския външен министър Сергей Лавров, с когото обсъди договора за стратегическите настъпателни въоръжения СТАРТ.

През декември миналата година от Москва посъветваха ръководителят на американската дипломация да се заеме с изборите в САЩ. “Нека госпожа Клинтън да обърне внимание на изборите в Америка”, казаха от ведомството в Русия. По-рано тогава Хилъри Клинтън заяви, че руският парламентарен вот в неделя е бил манипулиран и призова да се проведе подробно разследване на нарушенията в изборния ден. Резултатите от изборите дадоха победа на партията на сегашния премиер Владимир Путин “Единна Русия”.

Хилъри Клинтън (Hillary Clinton) е американски политик, 67-ия и настоящ държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Барак Обама, бивш сенатор от щата Ню Йорк в Сената на САЩ и съпруга на 42-ия президент на САЩ Бил Клинтън. Първа дама на САЩ в периода 1993 – 2001 година.

Хилъри e родена на 26 октомври 1947 г. в Парк Ридж, Илинойс и е дъщеря на дребен търговец. Майката на държавния секретар Дороти Родам почина на 1 ноември 2011г. на 92-годишна възраст, когато Клинтън отмени свои планирани посещения в Лондон и Истанбул. Хилари Клинтън често е казвала, че нейната майка й е била пример в живота, тъй като е успяла да превъзмогне трудностите в ранните си години. Дороти Хауъл Родам е родена в Чикаго през 1919 г. в семейство на пожарникар. В автобиографията си “Жива история” Хилари описва детството на майка си като самотно и лишено от любов.

Детството на Хилъри  е преминало между скаутската организация и църквата. Следват колежански и професионални успехи, но младата адвокатка обръща гръб на “голямото си бъдеще” и заминава в Аризона със съпруга си Бил. 5 години след сватбата на двамата се ражда прелестната Челси, а Бил се впуска в бурна политическа кариера, която през 1992 го отвежда до най-дълбокото кресло в САЩ. Това в Овалния кабинет.

За разлика от майка си, Челси Виктория Клинтън  прекарва 3 мандата в Белия дом. Челси е родена на 27 февруари 1980 г. в Литъл Рок, Арканзас. Тя е единствено дете на Бил и Хилари и те избират името Челси, след като чуват песента на Джони Мичъл “Chelsea Morning” в изпълнение на Джуди Колинс. След като завършва история в университета “Станфорд”, а по-късно и международни отношения в “Оксфорд”, през 2003 г. Челси започва работа в известна консултантска фирма в Ню Йорк, където получава шестцифрена сума. По-късно, през есента на 2006 г., отива да работи в Avenue Capital – голям обезпечителен фонд, собственост на Марк Ласри, спонсор и поддръжник на Демократическата партия. На 31 юли 2010 г. Челси се омъжи за дългогодишния си приятел инвестиционният банкер Марк Мезвински в историческото имение “Астър кортс” на река Хъдзън, на около 160 км северно от град Ню Йорк. Челси и Марк са приятели от тийнейджъри и двамата са следвали в Станфордския университет. Сега те живеят в Ню Йорк. Марк работи за манхатънския хеджфонд “Джи 3 Кепитъл” (G3 Capital). Мезвински е евреин, а Челси е възпитаничка на методистката църква. Сват на Хилъри и Бил Клинтън е Едуард Мезвински, лежал близо 6 г. в затвора за измами, съобщи преди време електронното издание “Екзаминър”. Мезвински-баща  е бил конгресмен от Айова през 70-те години, след което решава да започне редица бизнеси. Те обаче не потръгват и в крайна сметка той се забърква в измамни схеми. През 2001 г. е подведен под отговорност и се признава за виновен по 31 от общо 69 обвинения. През 2003 г. той е осъден на 80 месеца затвор за банкови, пощенски и телефонни измами за общо 10 млн. долара. Пуснат е от затвора през 2008 г.

За разлика от други именити Първи дами, Хилари не се прочува като интериорен дизайнер. За неин срам, тоалетите и външният й вид никога не са били пример за подражание с консервативните си кройки и цветове. В Белия дом тя се занимава с грижите за детските права, осиновяването и обучението, събира средства за изследване на рака на млечната жлеза и подпомага  ветераните от войната в Залива и техните семейства. Мисис Клинтън съдейства за  провеждането за национална кампания за предпазване от бременност в ранна възраст. Прокарва закон,  вследствие на който броят на осиновени деца нараства драматично.

Големите успехи на решителната Първа дама обаче идват заедно и с големите лични драми. Такава се стоварва в семейство Клинтън с невинния образ на Моника Люински, която през януари 1998 г. гръмва във всички вестници. Президентът дава пресконференция в Белия дом и напълно отрича сексуални взаимоотношения със стажантката си, а Първата дама публично подкрепя своя съпруг. Тя дори заявява в телевизионно предаване, че скандалът всъщност е част от крупен план за дискредитиране на президента от страна на десницата. Палавият Бил обаче си признава пред съда за „непристойните си физически взаимоотношения” с Моника Люински и я заклеймява като грешка. Сенатът решава, че президентът е невинен, отхвърля предложението за импийчмънт и така на него му се разминава.

Върху съпругата му обаче остава да тегне срамът на измамена жена, която не се старае да задържи мъжа си в брачното легло. Появяват се слухове, че е лесбийка, фригидна, даже че бие Бил с вестник на закуска. Тя хладно заявява:”Хората говорят много неща за мен. Това не е вярно, но слуховете не са нещо, което мога да контролирам.”

В разгара на скандала около Моника Люински Бил и Хилари се появяват на снимки в пресата заедно, хванати за ръка. Челси е между тях двамата – като неразривно звено. Самообладанието и характерът, които момичето проявява тогава, му спечелват репутацията на основна носеща колона в съюза на Клинтънови. Според биографа на Бил Клинтън Дейвид Мерънис “Челси е жизненоважна за хармонията в семейството. Тя е единственият човек, който баща й обича безрезервно. Освен това е и център на емоционалния свят на Хилари.”

През 2000 г. Хилари е избрана за сенатор на щата Ню Йорк и да се занимава с проблемите на децата и семействата, а след 11-ти септември работи усилено по възвръщането на загубите и обезпечаване на семействата на загиналите. През 2006г. тя е преизбрана от Ню Йорк за сенатор с 67%  поддръжници. Амбициите на г-жа Клинтън не спират до Сената. Нейната кандидатура за президентските избори е логично продължение на дългогодишния й престой в Белия дом. Хилари  е най-добре познатото лице от всички претенденти за президентския пост. Нейната автобиография “Преживяна история” е продадена в няколко милиона екземпляра.

2 comments for “Хилъри Клинтън похвали, гарантира и … остави американските визи валидни

 1. 02/06/2012 at 15:09

  Remarks With Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov After Their Meeting

  Remarks
  Hillary Rodham Clinton
  Secretary of State
  Council of Ministers
  Sofia, Bulgaria
  February 5, 2012

  SECRETARY CLINTON: Well, it’s an honor to be back in this beautiful country and to have a chance to demonstrate the very strong partnership and friendship between the United States and Bulgaria. I promised the people of Bulgaria that the United States would stand with you, and we have done so. And we are very impressed and proud of the extraordinary progress that has been made and the strong relationship between the Bulgarian and American people and governments.

  I would like to thank the prime minister for receiving me today and for the excellent discussions that our two teams have just concluded. I also want to thank the president, with whom I met earlier, and the foreign minister, with whom I work on a regular basis throughout the year.

  The prime minister and I just had a very productive meeting. It underscored the depth and range of the partnership between us. As NATO allies, Bulgaria and the United States work side by side around the world to address critical issues, from ensuring a successful transition in Afghanistan to keeping the peace in Kosovo, to diversifying and securing our energy supplies, including in the nuclear sector. We are partners in helping to advance Bulgaria’s energy independence and security and in protecting the beautiful Bulgarian environment.

  When we demonstrate that technologies are safe, we pursue both goals at once, and we will stand with the Bulgarian people and government as they work to be able to provide affordable energy that meets your needs. I will be sending my special envoy for Eurasian Energy, Ambassador Richard Morningstar, to Bulgaria this week to have expert conversations about how we can be more helpful in protecting your environment and advancing your energy security goals.

  Our excellent cooperation has helped to deter, detect, and stop trafficking in nuclear and other radioactive materials. Our joint counternarcotics investigations have seized over $3 million in illegal assets. Our law enforcement partnership has led to the arrest of hackers conducting international fraud schemes. I want to commend the law enforcement arms of the government, as well as the government itself – for being a very effective leader in these kinds of efforts, addressing critical problems that affect, not just Bulgaria and the region, but indeed the world.

  Bulgaria’s experience transitioning from communism to democracy, setting up effective institutions and persevering over the last 20 years provides many useful lessons. All one has to do is look at the statistics – among the lowest unemployment rates, lowest taxation rates, increasing international investment, including American investment. The social and economic development of the country stands as a great model, not only within Europe, but increasingly abroad to countries attempting to make the transition from authoritarianism and dictatorial rule to democracy and rule by the people.

  Bulgaria has taken several steps in the last few years to combat corruption, pursue judicial reform, and uphold the rule of law for all citizens. These are very important steps for any democracy, and it will help Bulgaria continue to strengthen your democratic institutions. The Sofia Platform, which will meet for the third time later this year, is an excellent vehicle for sharing the lessons that you have learned throughout Central Europe and the Middle East. And we thank Bulgaria, thank you, Prime Minister, for your leadership in this area.

  Bulgaria has just recently joined the Open Government Partnership that was started by President Obama and is co-chaired with the Brazilians. We will look forward to working with Bulgaria as you implement your action plan to improve government transparency and accountability and also pursue the potential use of e-government, which we are finding around the world is a great tool for bringing government closer to the people. And I think the president told me earlier that 2.2 million Bulgarians are on Facebook, so the technology is already present and putting it to use on behalf of better governance will be one of the issues we discuss when the Open Government Partnership meets in Brasilia later this spring.

  I will be also meeting with a group of young Roma leaders and activists, and I applaud the Government of Bulgaria for the important Roma integration strategy, an important step toward full integration of your Roma people.

  The relationship between our two countries is broad and deep. And President Obama and I are committed to working with the prime minister, the president, the Government of Bulgaria, and the people in making it even stronger and deeper in the years ahead. So it’s a great pleasure to be here, to see for myself even with this short visit the extraordinary progress that you are making. We will continue to stand with you as you move on the path of democracy to consolidate the gains that have brought so many benefits to Bulgaria, and we will face together the challenges and opportunities of the 21st century.

  Thank you, Prime Minister.

  PRIME MINISTER BORISSOV: (Via interpreter) I would also like to thank you. Just a couple of words on the main issues discussed, our cooperation. I would build on what Mrs. Clinton said. We all are concerned with what is going on in Syria, with the developments in Syria, and we hope that this will stop immediately. We also discussed the issue of shale gas. I just want to mention this so that there are not too many questions about it. As Mrs. Clinton said, Bulgarian environment, Bulgarian nature and its protection for the next generations is a top priority, it ranks first, and the financial and economic benefits come second. This is why we agreed to bring the best specialists on these new technologies to present the benefits of the technology to the Bulgarian people. Until then, the moratorium is in place so that we can safeguard Bulgarian environment.

  Deepest respects was paid to the Bulgarian soldiers, Bulgarian troops in Afghanistan. It was mentioned that our – they’re highly professional soldiers with regards to energy diversification. I presented to Mrs. Clinton the fact that the Bulgarian-Romanian gas interconnection will be launched in May. The connection with Greece will be launched in – somewhat later because of the (inaudible) position procedures and delays related to them, as well as I presented Secretary Clinton with information about the joint cabinet meetings of Bulgarian and Turkish Government, when officials will be taken for launching the interconnection.

  Just one question each. If you have any questions to me, on Bulgarian side. Bulgarian National Television, Mr. (inaudible).

  QUESTION: (Via interpreter) Secretary Clinton, will the U.S. commitment to Bulgarian security be broadened? And would the role of our joint facilities in Bulgaria be augmented after U.S. pulls out its troops from Europe?

  SECRETARY CLINTON: Well, first let me say how committed the United States is to Bulgaria’s security. We are NATO allies. We take very seriously our Article 5 obligation for collective defense. Bulgaria has been an important, productive partner of NATO, and I did tell the prime minister that Bulgarian troops serving in Afghanistan have a well-deserved reputation for professionalism and bravery. I want to extend condolences for the loss of life and casualties that the Bulgarian troops have suffered.

  With respect to security cooperation going forward, we want to make sure that we consult closely with our Bulgarian friends about how the United States and Bulgaria bilaterally and through NATO will make sure that Europe has the best defense in terms of missile defense and other capabilities in order to protect Bulgaria and all of our European allies.

  I think that there will be a number of joint military exercises between the United States and Bulgaria this year. We are looking to expand our military cooperation and to do a thorough review about where it stands today and where it needs to be going in the future. I cannot prejudge that review, but the overriding issue for us is that Bulgaria has proven to be a very capable partner for whom we have the greatest respect and to whom we owe our NATO responsibility of providing defense. And we are absolutely committed to doing so.

  I think we have an American question from Lachlan Carmichael.

  QUESTION: Hello to both of you. First, now that the Russians have vetoed the resolution on Syria, what’s the next step? The Syrians are calling for a coalition of support. What can you say to that? And then, of course, on Bulgaria, why is it so important that a country like Bulgaria be economically and politically independent of Russia?

  SECRETARY CLINTON: Well, do you want me to go first, Prime Minister? Let me start with Syria. Let me begin by saying that Bulgaria, as you just heard the prime minister express, has been very supportive of the aspirations and rights of the Syrian people, and we are grateful for that. What happened yesterday at the United Nations was a travesty. Those countries that refuse to support the Arab League plan bear full responsibly for protecting the brutal regime in Damascus. And it is tragic that after all the work that the Security Council did, they had a 13-2 vote. The 13 of us voting in favor of the Arab League plan were primed to start a process for political engagement that would lead to a transition. We feared that the failure to do so would actually increase the chances for a brutal civil war. Many Syrians, under attack from their own government, are moving to defend themselves, which is to be expected. So what do we do? Well, faced with a neutered Security Council, we have to redouble our efforts outside of the United Nations with those allies and partners who support the Syrian people’s right to have a better future. We have to increase diplomatic pressure on the Assad regime and work to convince those people around President Assad that he must go, and that there has to be a recognition of that and a new start to try to form a government that will represent all of the people of Syria.

  We will work to seek regional and national sanctions against Syria and strengthen the ones we have. They will be implemented to the fullest to dry up the sources of funding and the arms shipments that are keeping the regime’s war machine going. We will work to expose those who are still are funding the regime and sending it weapons that are used against defenseless Syrians, including women and children. And we will work with the friends of a democratic Syria around the world to support the opposition’s peaceful political plans for change. We will work to provide what humanitarian relief we are able to do so. And over the coming days, I will be consulting closely with our allies and partners in Europe, in the Arab League, and around the world. Because remember, in those 13 votes you had not only Europeans, but you have Arabs, Africans, Latin Americans, South Asians. This was a unified international community seeking an end to the violence. So we will consult – be consulting with the foreign minister here and others – about what we can do to rescue this deteriorating situation before it’s too late.

  Do you want to say anything about Syria?

  PRIME MINISTER BORISSOV: (Via interpreter) I can answer to the second question. I even said this to the – during European Council meeting. You know that we passed the declaration with regards to the violence in Syria, and my position is no internal or external political issue can be resolved by blood, by shedding people’s blood. Condolences to those who lost their lives in Egypt, and (inaudible) the football game. The loss of life is of greatest concern to all democratically thinking people, and they should all insist that this should immediately stop. This is our categorical position.

  On the second question on the diversification, energy diversification of a country such as Bulgaria, to make it more independent from the energy supplies from Russia, just like in the case of shale gas, I was very clear. Our environment comes first, and until we convince – we persuade the public that the technology is safe, we cannot move forward. I would say the same, sir, with regards to nuclear. I will quote what I said to Mrs. Clinton. If I believe one hundred percent that building a nuclear power plant is a hundred percent safe and we will not have to decommision reactors in 10 years’ time, because we already have such experience in Bulgaria, I would sign the agreement today.

  It is those concerns that make us be so careful, so cautious, but we’re still trying to work for diversification in any area – any electricity generation, gas, oil, and so on and so forth. We have made great progress, in Bulgarian terms, of using renewable energy sources, also using coal. Bulgaria is very active. We are planning to start construction of the Gorna Arda hydroelectric power station. So we are making great efforts in this direction. We are pragmatic with regards to every – any project; is it good for the environment, is it economically and financially beneficial, and of course, what would happen in 10 or 20 years with the project?

  I think you should agree that if – for us to pay 7-10 billion and to have to decommission in 10 years, that would be stupid. You see, in communications in modern and (inaudible), what were thought as state of the art technology a year ago is obsolete now. This is why, when I am to commit to allocate taxpayers’ money for certain projects, I have to be very cautious. We already spent more than 1.4 billion leva for the (inaudible) project, and we’re still trying to find solutions, and I hope we will find them soon.

  SECRETARY CLINTON: Thank you.

 2. 02/07/2012 at 13:01

  Заместник-министърът на външните работи
  Димитър Цанчев се срещна с представители
  на Държавния департамент на САЩ

  София, 7 февруари 2012 /БТА/
  Активните контакти от последните дни са доказателство за
  стратегическото партньорство между България и САЩ и поддържането
  на положителни и динамични двустранни отношения. Те са част от
  поредицата посещения на представители на американската
  администрация, започнали с визитата на държавния секретар на САЩ
  Хилъри Клинтън в България на 5 февруари.
  Това е посочил заместник-министърът на външните работи
  Димитър Цанчев на среща си днес с Мари Йованович –
  заместник-помощник държавен секретар на САЩ по европейските и
  евразийските въпроси, и с Джеймс Таусенд – заместник-помощник
  държавен секретар по въпросите на отбраната за Европа и НАТО,
  съобщиха от МВнР.
  На днешната среща са били обсъдени въпроси от сферата на
  двустранното сътрудничество в областта на отбраната,
  сътрудничеството между България и САЩ в Афганистан и на
  Западните Балкани, предстоящата през май среща на върха на НАТО
  в Чикаго, както и ситуацията в региона на Близкия изток и
  Северна Африка.
  Особено внимание е било отделено на темата за актуалната
  обстановка в Сирия, като участниците в срещата са се обединили
  около тезата, че е от изключително значение усилията на
  международната общност да бъдат фокусирани върху мерките за
  преодоляване на тежката ситуация в страната и защитата на
  цивилното население, се посочва в съобщението.
  На срещата са присъствали още генерал-майор Марк Шислер от
  Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ и
  американският посланик в България Джеймс Уорлик.