Сняг засипа България – обявяват бедствено положение

В колите по пътищата има бедстващи хора. В спасителните акции участват булдозери, високопроходими джипове с лебедки и гребла.

54-годишна жена бе открита мъртва – починала от измръзване

Остава в сила код “червено” за движение по пътната мрежа

В три области на Източна България е обявен код “оранжево”, а в седем области на страната ще действа код “жълто” на 27 януари

Обявяват неучебен и неприсъствен ден за училища и детски заведения

Няма да има ограничения за автобусните превози и Ж.П. превозът

26 януари 2012 г. Сняг засипа България, като в цели седем общини – Своге, Годеч, Ловеч, Велинград, Лесичово, Батак и Иваново, е обявено бедствено положение. Обилният снеговалежпринуди хиляди домакинства да останат без електричество. Остава в сила код “червено” за движение по пътната мрежа, с което се забранява придвижването на тежкотоварни превозни средства над 10 тона. Забраната ще важи до второ нареждане, цитират властите в съобщение БТА.

В три области на Източна България е обявен код “оранжево”, а в седем области на страната ще действа код “жълто” на 27 януари, съобщиха от НИМХ. В областите Бургас, Варна и Добрич е обявен оранжев код за опасно време, метеорологични явления с голяма интензивност и възможност за щети и жертви. В областите Ямбол, Сливен, Търговище, Шумен, Разград, Русе и Силистра ще е в действие жълтият код за потенциално опасно време. Постепенно снеговалежите в Източна и Западна България ще спират и обстановката ще се нормализира.

Автомагистрала “Хемус” е затворена за движение на територията на област Варна, затворен е за движение и пътят Варна-Добрич. Остават затворени и пътищата Аксаково-Кичево и Суворово-Ветрино. Забранено е движението по път I-2 Варна-Девня за всички моторни превозни средства (МПС). Пристанището във Варна е затворено заради силен вятър със скорост 12 м/сек от север и много голямо и вълнение в морето.

Заради снегонавяване са затворени „Петолъчката – Бургас” и отсечката Мъглиж-Гурково , а пътят Созопол-Приморско е затворен поради излизане на река Ропотамо. Четирима руски граждани с автомобил са спасени от екипи на “Гражданска защита” в района на река Ропотамо.
Заради непрекъснато влошаване на метеорологичната обстановка, силен вятър и обилен снеговалеж се затварят за движение пътищата от републиканската пътна мрежа в Добричка област, информираха от Областното пътно управление. 27 януари е неучебен за учениците от шест общини в областта – Балчик, Добричка, Шабла, Ген.Тошево, Крушари и Тервел. Учебни занятия ще има само в Добрич и Каварна. Поради снегонавяване е затворен пътят Добрич-Генерал Тошево-Кардам.

Над 100 автомобила са блокирани до старозагорското село Подслон на пътя Стара Загора-Нова Загора. Закъсали автомобили има и на пътя Стара Загора-Чирпан между селата Ракитница и Богомилово, както и край село Оряховица, информира дежурният от Областният съвет по сигурността. Пет автомобила са затрупани от снега между селата Плоска Могила и Хан Аспарухово. В колите има бедстващи хора. В спасителната акция участват високопроходими джипове с лебедки и гребла. Със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров  27 януари се обявява за неучебен и неприсъствен ден за всички училища и детски заведения на територията на общината, съобщиха от пресцентъра на общината.

Продължава да е затворен Дунав мост поради влошена обстановка на територията на Румъния и целият транзитен трафик, който пътува натам, е спрян.

Русе остана откъснат за часове от света заради снежната виелица. Много силен вятър духа в Руенска община. 3 населени места в региона все още са без ток. В петък затворени ще останат 8 училища в региона – това са школата в Мартен, Тетово,  Николово, Семерджиево, Ново село, Долапите, Хотанца и Образцов чифлик. Очаква се петък да бъде обявен за неучебен в общините Ветово и Сливо поле.

54-годишна жена бе открита мъртва на пътя за местността “Крушевски баир” край Севлиево. Според медици жената е починала от измръзване. По неофициална информация севлиевката излязла от дома си около обяд. Над 20 часа валя сняг в Габровско. Пътищата в областта остават труднопроходими, като все още има селища, до които не може да се достигне. До момента няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово.
Усложнена е обстановката по пътищата в Силистренско, предупреждават от Областното пътно управление. Заледени и заснежени са пътните настилки. Тази нощ автобуси от Силистра за София няма да пътуват, обявиха от автогарата. По официална информация електрозахранването и подаването на вода е възстановено във всички селища. Утре учебните и детски заведения в шестте общини на Силистренска област ще останат затворени. Засега учебни занятия ще има само в Силистренската община, с изключение на две училища.

Силен вятър и навявания, които образуват преспи по пътното платно, доведоха до затваряне на пътя Кюстендил-Бобов дол, през селата Коняво-Горна Гращица, Таваличево, Горна Козница, Коркина, Бабино.  Пътят от Бобов дол до Горна Козница е проходим, уточни дежурният в Областно пътно управление.

Общо 35 огнеборци и спасители са взели участие в овладяване  на обстановката в област Кърджали, съобщават от ОД на МВР в  града. Подадени са били 16 сигнала за произшествия, пострадали  няма. Целият полицейски състав на районните управления е бил мобилизиран за предотвратяване на условия за тежки пътно-транспортни произшествия. Екип на звеното в Ардино е транспортирал болен на хемодиализа. Спасителен екип от службата в Подкова е изтеглил закъсал лек автомобил с бременна жена. Джебелски огнеборци са изтеглили закъсал автобус. Спасителни екипи са изтеглили заседнали автомобили в Чифлик, Черноочене и Бащино, уточняват от ОД на МВР.

Министърът на транспорта Ивайло Московски каза, че няма да има ограничения за автобусните превози. Ж.п. превозът е нормален с изключение на движението на влаковете в участъка между гарите Якоруда и Аврамово, съобщиха от БДЖ.

Летище-София работи при зимни условия, като има закъснения при някои полети.

Планинската спасителна служба не препоръчва излети в планината в следващите няколко дни, като препоръчват на скиорите и туристите да се движат единствено в районите на курортите, където пистите са обработени.

Хората, които нямат неотложна работа, да се въздържат от пътуване по пътищата на България през следващите часове, апелират от Агенция „Пътна инфраструктура”. Тези, на които им предстои неотложно пътуване, да тръгват на път само с автомобили, заредени с достатъчно гориво, оборудвани за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.