Армията на САЩ дава пари – желаещи в България все още няма

Армията на Съединените американски щати (на английски: United States Army) е подразделение на Въоръжените сили на САЩ и една от общо седемте служби на САЩ, които са униформени. Отговаря главно за сухопътните военни операции. Състои се от 488 579 активни военнослужещи, 333 177 служещи в Националната гвардия и 189 005 запасняци (за фискалната 2005 г.) Съвременната Армия на САЩ наследява Континенталната армия, която е сформирана на 14 юни 1775 г. (малко преди основаването на Съединените щати) и участва във Войната за независимост. Конгресът на САЩ основава Армията на САЩ на 3 юни 1784 г. след края на Войната за независимост, за да замести вече разпуснатата Континентална армия. Поради това Армията на САЩ счита себе си за продължител на Континенталната армия и приема за дата на основаването си датата на създаване на Континенталната армия. Армията се управлява от Министерството на Армията, оглавявано от Секретарят на Армията, който се занимава с административните дела. Най-високопоставеният офицер в министерството е Началникът на генералния щаб на Армията.

Крайният срок за подаване на проекти по програмата за хуманитарна подкрепа на Министерството на отбраната на САЩ е 1 март

24 януари 2012 г. Крайният срок за подаване на проекти по програмата за хуманитарна подкрепа на Министерството на отбраната на САЩ е 1 март тази година. За тяхното финансиране няма точно определен бюджет. Това съобщи днес програмният координатор към отдела за военно сътрудничество в посолството на САЩ в България Весела Терзиева.
Програмата беше представена от началника на отдела капитан втори ранг Марк Имблум. Нейни приоритети са развитието на партньорства с кметства и неправителствени организации, управление при бедствия и аварии, подобряване на живота на младежи в неравностойно положение и образование.
В близкото бъдеще сме се насочили да помагаме основно на деца и на хора в неравностойно положение, обясни Имблум. За последните две години по тази програма са били инвестирани над 1,2 милиона щатски долара в двайсет различни проекта на територията на България.
“По-голямата част от тях са реализирани в Южна България, а друга са в Северозападна България, в района на Монтана”, уточни Терзиева и допълни, че за тази година все още няма подадени проекти.